2010. december 30., csütörtök

Társadalmi „berendezkedésünk” – a hibás kód

Társadalmunkra jellemző egyre inkább észlelhető és emelkedő tudatosság következtében érdemes és nélkülözhetetlen megvizsgálnunk a jelenlegi társadalmi berendezkedéseinket, melyeket – ezt nagyon fontos belássuk – nem mi találtunk ki, és nem utolsó sorban ezért nem érezzük túl jól magunkat bennük (legalábbis néhány száz millióan).
Az általános vélekedés jelenünkről, hogy az „információ korát éljük”. Ez lefordítva annyit jelent, hogy egy hétköznapi embert is már jóval több információ ér naponta, mint amit fel tudna dolgozni, hát még azt az embert, aki kutatja, keresi az igazságot. Ennek figyelembe vételével nem árt, ha átgondoljuk, hogy az a rengeteg tudás és okítás, médiahír, a televíziók, rádiók, újságok, internet által közölt információ, amit tanuló éveink, majd felnőtt éveink során kapunk – mit kapunk, egyenesen ránk zúdítanak! - , nem-e inkább káros, mint hasznos az szellemi fejlődés tekintetében. Egy gyors példával élve: nagymamáink mai napig kívülről fújják a megtanult verseket, míg a mai gyermekek egyet sem jegyeznek meg hosszútávon, mert az agyukat teletömik „temporary internet file” –okkal. Az embereket bombázó információ zuhatag igen nagy része hamis, vagy manipulált, és nem elhanyagolható mértékben visszafogja a szellemi fejlődést. Ennek a szándékos visszatartásnak is bizonyára oka van, melynek igyekszünk a nyomára bukkanni ebben az elemzésben.
A „modern” történetírás legnagyobb rákfenéje, hogy szinte csak a helyfoglalások és a háborúk dátumai határozzák meg a történeti vonalát, csupa lexikális ismeretanyagot közöl, de az események motivációját, ok-okozati összefüggéseit, a mögöttes érdekeket, szándékokat, a társadalmi háttér-összefüggéseket már nem taglalja. Nosza!
Korunk két nagy uralkodó (!) társadalmi létformája a kommunizmus és a kapitalizmus. A Föld országait immár évszázadok óta igyekeznek beterelni valamelyik rendszerbe – és nem lehet nem észrevenni ezen rendszerek közös gyökerét, valamint azt sem, hogy alapjában véve hibás kóddal rendelkeznek.
Mindkettő más módszerekkel, de tulajdonképpen ugyanazt az egységes mintát igyekszik létrehozni az általa uralt ember-milliókon, csak míg az egyik rétegek nélküli materialista munkásosztályt, addig a másik rétegek nélküli materialista kozmopolitán fogyasztói társadalmat hoz létre.
Az egyik a fegyverek, a másik a kamat diktatúrája.
Mindkettő egy nagy masszát gyúr az emberiségből, melyben identitás-zavaros humanoid tömegek tengődnek, teljesen lefoglalva a napi anyagias problémájukkal, lehetőleg nem gondolkozva a valódi problémákról, és legfőképpen arról a szűk csoportról, akik uralják őket. Az oktatást teljesen lebutítják.
Az egyik ledózerolja a falvakat, a másik a „tőke szabad áramlásával” éri el ugyanezt.
Az egyikben tilos beszélni lényeges dolgokról, és Marx féle ideológiákra épít, a másik annyira összemossa őket multikultivá, hogy gondolkodni már nem is „divat” – mely a nyugati államok világbankár tulajdonosainak a legmegfelelőbb állapot.
Az egyik erőszakkal, a másik technikai szemfényvesztéssel (pl. mobiltelefon) igyekszik elérni az emberek feletti totális kontrollt.
Mindkét rendszer a számok világába degradálja az emberi lényt.
Mindkettő globalizál, az egyik fegyverekkel, a másik „demokrácia” álnéven.
Mindkettő írtja a kereszténységet ahol éri!
Mindkettő az önfenntartó, független, önvezérlő természet-mintát követő rendszereket (pl. parasztgazdaság) igyekszik felszámolni, kizsigerelni a természetes és emberi erőforrásokat, uralkodni mindenekfelett, ezért egyetlen szóval is jellemezhetjük mindkét modellt: életellenesek.
Vajon kinek a találmánya ez két – egymástól tulajdonképpen nem is nagyon különböző – társadalmi berendezkedés, amely viszont oly távoli a természettől? Vajon kiknek az érdeke ezek ráerőltetése az emberi fajra, és huzamosabb fenntartása? Ilyen anyagi-mintát követő rabszolgatartó civilizáció teremtése lett volna Isten célja ott a legelején? Biztos nem, ez emberek (?) műve.
Nem lövünk nagyon mellé, ha azt állítjuk, hogy a világ keleti felén létrejött kommunista diktatúrának, és a világ nyugati felén létrejött kamatrabszolgaságra épülő kapitalizmusnak egy és ugyanaz a gyökere. És azonos lehet a célja is...

Washington
Moszkva
Szerencsére mindkét „nagy” társadalmi rendszer megbukóban van 2010-ben, ez világosan látszik, és kialakulóban van az igény egy harmadik út elérésére, mely olyannyira nem új, hogy a múltban és a természetben egyaránt keresendő. Léteznie kell egy harmadik útnak, mely semmiben nem hasonlít ehhez a két uralkodói rendszerhez. Ezért is érdemes kutatnunk múltunk csodáit, főleg magyar vonatkozásban. Az emberiség kollektív tudatában kitörölhetetlenül létezik egy aranykor emléke, mely természetesen nem az ókori görög „demokratikus” városállamok idejében keresendő, hanem jóval korábban. Ugyanis a Kárpát-medencétől, a Fekete-tenger vidékén át a Mezopotámiai Folyóközig és onnan a Tárim-medencéig terjedő hatalmas területen régészetileg is bizonyíthatóan létezett olyan egységes, egy nyelvet beszélő kultúrából álló aranykor, mely mentes lehetett a fent elemzett társadalmi rendszerek betegségeitől. Ahol a liberálisok által mindig is hangoztatott emberi szabadság az élet alapelemeként volt jelen, de úgy, hogy a közösségi értékek nem vesztek oda, mint manapság a „valósítsd meg önmagad” (magyarul: „taposs át mindenkin a sikered érdekében”) hazug eszméje alatt. A duális irányítás alatt szerveződő szakrális kultúrákban valódi népfelség elve működhetett, szemben a demokráciával, mely pl. Aaron Russo szerint a társadalom 51%-ának hatalma a többi 49% felett, de valójában néhány átlagon felül intelligens gazemberekből álló család és klub uralma a mindenki felett.

Magyarország, de talán ideérthetnénk a fél világot, jó néhány évszázada nem független. Mások döntenek felettünk, de mégis egyre nehezebbek az életkörülmények, magyarán ezek a társadalmi rendszerek nekünk nem igazán kellemesek. Nekünk, magyaroknak ebben a nagyhatalmi sakkjátszmában egy harmadik út keresése a leginkább indokolt.
Még egy erősen nemzeti kormány is igen-igen nehezen tudna a mai geopolitikai helyzetben ügyesen lavírozni, amilyen erősen folyik a világ tömbösödése (már megint). Kína hiába államkapitalista, mégiscsak kommunista. A nyugat hiába "szocialista" kormányokkal van teli, mégiscsak liberális vadkapitalista.
Remény van rá, hogy a kommunizmus és kapitalizmus melletti harmadik út először nálunk fog megvalósulni. Ne akarjuk beskatulyázni mondjuk hungarizmus néven, de valahol ott az arany középút, csak izmus nélkül.... Keresnünk kell.

Egy felmérés szerint az USA-ban és Európában legalább 150 millió olyan ember él, aki nem elégedett a jelenleg uralkodó „demokratikus” vad-kapitalista rendszerrel, mert erőltetett, idegen testként érzi az életében. Egyesek „Kulturális Kreatívoknak” nevezik ezt a csoportot, mások egyenesen a Hungarizmus alapelveit vélik felfedezni ebben a gondolkodásmódban, de talán az a legpontosabb definíció, ha Természet-mintát követő, Hittel-teli, Tudatos, Életben Gondolkodóknak nevezzük őket.
Vajon hányan lennének ezek az emberek mondjuk TV nélkül?

És hogy hol romolhatott el dolog, mikor siklottunk tévútra? Ennek megválaszolására egy könyvnyi terjedelem is kevés lenne. Azért nemsokára kísérletet teszünk rá.

2010. december 30.

TT

32 megjegyzés:

  1. Köszi a cikket TT!

    Tetszenek a meglátásaid, nem csalódtam benned, várjuk a folytatást.

    Egyébként a jelenlegi kettős világrendnek vannak azért ellenpólusai. Érdemes tanulmányozni a buddhizmust, és általában az életbölcsességekre épülő vallásokat. Véleményem szerint a mai napig azok az államok a leginkább életrevalók, ahol egy államvallás van, vagyis az embereket, az állampolgárokat ilyen szinten is közösséggé tudják kovácsolni. Érdemes megemlíteni, hogy a szentírások évezredek óta ugyanazok, és ma is érvényes üzeneteket közvetítenek. Nem üdvözítenek viszont nagy "TV istenek" által sulykolt "okosságok", az egymás iránti tisztelet írmagját is kiirtó műsorok. Gondoljunk csak a valóság show-kra meg a botrány műsorokra. Manapság példaként tolják a televíziók már gyermek korban az erőszakot, a tiszteletlenséget, a gyökér és érték nélküli társadalom modellt.
    Nemrég beszélgettem az egyik középiskolánk igazgató helyettesével, aki azt mondta, hogy fel kell számolni a röghöz kötöttséget, nem jó ha a gyerek ragaszkodik a szülőföldjéhez, ha saját háza van, mert akkor akadályoztatva van a munkaerő a szabad mozgásban... Ha mindenkinek csak egy egyszerű lakása lenne, vagy inkább csak bérelné az ólat ahol él, akkor a munkanélkülivé váló emberek egyszerűbben vándorolnának a munka után. És ez globálisan jó lenne...
    Ez 2010-ben egy középiskolai igazgató helyettes világnézete...

    VálaszTörlés
  2. Általában mindenki az ördögöt látja a kommunizmusban, de szerintem nincs ennél lehető igazságosabb rendszer. A gond ott van, hogy az emberiség még nem érett egy igazságos társadalmi rendszerhez, mint ahogy erre Gorbacsov is többször utal könyveiben. Persze tökéletes rendszer nem lehet, mert a halandó számára a tökéletesség csak egy virtuális cél, mint ahogy a boldogság is.

    Azok közé tartozok, akik szerint a kommunizmus elsősorban a fejekben bukott meg. Az emberek mindig vágynak mindenféle csillogó-billogó kütyükre és ha látják, hogy a kapitalista szomszédnak ilyenje van, nekik pedig nem, akkor borzasztóan elégedetlenek és akarattal-akaratlanul szétverik a kommunista rendszert amiben élnek. Egy egész könyvet lehetne erről írni, de a lényeg az, hogy az emberi technológia jelenlegi állapotában csak egy kapitalista rendszer tudja ellátni a társadalom fizető-képes részét (!) csillogó-billogó kütyükkel (a többiek nyomorkodnak), miközben egy kommunista rendszerben általában senki sem nyomorkodik (legalábbis, ha egy diktátor vagy a háború vagy ilyesmi nem lép közbe), de cserében nem igen van lehetőség csillogó-billogó kütyükre.

    A magyar kommunizmus viszonylag sikeres volt (az emberek zöme jól érezte magát a kádárizmusban), mert itt sokkal több lehetőség volt akár csillogó-billogónak is mondható kütyükre, mint más kommunista országokban. Ez persze ennél jóval bonyolultabb, de dióhéjban ez van.

    Marxt sokan azért rágják, mert zsidó volt és az is volt persze, sőt az apja rabbi volt. Azonban, Marx gyűlölte a zsidó "kultúrának" a "mammonista" (pénz-imádó, materialista és faji felsőbbrendüséget hirdető) oldalát, annyira hogy sok zsidó szemében Marx egy "antiszemita". Ezzel kapcsolatban, Marx bebizonyította, hogy nem a zsidó ember a probléma, hanem bizonyos értékrend, ami egészen más. Sajnos, a marxizmust utána éppen olyanok vették birtokban, akiket Marx kapásból rehabilitációs táborba küldött volna, nem hogy a rendszer irányítását adta volna át nekik.

    mm

    VálaszTörlés
  3. Velorex, az igazgatóhelyettes ismerősöd csak a hívatalos narancsos és liszaboniszerződéses dogmát szájkozza, miszerint nem a gazdaság szolgálja az embert, hanem az ember a gazdaságot. Persze, azt már valszeg nem érti, a nyomorult, hogy ebben a dogmában a "gazdaság" szó valóban a multinacionális vállalatok és főleg a nemzetközi bankárok uralmát jelzi.

    mm

    VálaszTörlés
  4. Velorex, legközelebb kérdezd meg az igazgatóhelyettest, hogy ha netán elveszítené jó kis állását Magyarországon, vajon elvállalná-e egy olyan tanári állást, mondjuk a briteknél, amit szoktak kapni az oda vándorló magyar tanárok: áltatlában olyan osztályokat kapnak, amik már egy rakás brit tanárt az idegroppanásba kergettek vagy akár a korházba, mert többnyire "suburban" munkanélküli bevándorló családokból származó kiskorú amatőr gengszterekkel telepakolt osztályokról van szó :)

    mm

    VálaszTörlés
  5. Mózes,

    nem tudom, hogy ilyet lehet-e még írni a lisszaboni szerződéses médiatörvényes Magyarországon, de az ilyen igazgató helyetteseknek tényleg érdemes lenne egy ilyen osztályt kiutalni "nevelésre". Persze több száz kilométerre a szülőföldjétől, egy új állás keretében, hogy példát tudjon mutatni a volt diákjainak...

    VálaszTörlés
  6. Nem, ilyet már nem lehet írni, de ezt nem is én írtam, hanem a macskám, aki néha a billyentyűn kergeti az egeret. Hiába mondom neki, hogy a narancsgulágba köthet ki ha így folytatja, nagyon egy makacsmacska :)

    mm

    VálaszTörlés
  7. Móz, az akkádok voltak a - mai szemmel nézve - első birodalomépítők. Igazi leigázásra épülő birodalom volt ez. Az akkádok sémi népek. Őket követték a különösen kegyetlen asszírok. Szintén sémik. Majd jött a Római birodalom, melynek kezdetén felszívta magába a Jordán partjáról elüldözött zsidókat, és lásd mi lett belőle.
    Majd jött a Német-Római birodalom, melyet valójában a Fuggerek (!) irányítottak. A Spanyol hódításokat a spanyol zsidó családok finanszírozták, többek között Amerika felfedezését is. Aztán ott volt a török Oszmán Birodalom, melyet francia segítséggel a Spanyolországból kitiltott gazdag zsidó családok támogattak. A kamatra épülő kapitalizmust zsidó bankárok "találták" fel. A kommunizmus ötlete egy zsidó ember fejéből pattant ki. Az USA-t szabadkőműves zsidók alapították. Az arab világ nem egy leányálom ma sem.

    Mit akarok ezzel mondani? Mindössze annyit, hogy a sémik nem tudnak normálisan működő emberi rendszert kitalálni. Remélem ez még nem rasszizmus, mert nem szidtam őket, viszont a történelem őket igazolta.

    Ha eltekintünk a szakrális királyságoktól, akkor én úgy gondolom, hogy az újabb korok leginkább értelmes társadalmi rendszere a nemzeti szocializmus volt. De mivel ez a jól működő rendszer egyrészt csípte a globalisták szemét, másrészt a vezetését szintén egy zsidóra bízták, ezért megbukott. És persze azóta is feketebárányként mantrázzák be minden általános iskolásnak már, csak rovidített néven.
    A háttérben viszont Anglia és Németország gazdasági rivalizálása állt, ahol az angol gyarmattartó birodalom szembe kellett, hogy nézzen a hatalmas léptékben felfejlődő német gazdaság eredményeivel és hatalomféltésből elhatározta annak "likvidálását" örök időkre. A célok közt első helyen állt a tönkrezúzott Németország teljes gúzsbakötése, intézményeinek, gazdasági potenciáljának totális szétverése. Németország politikai és gazdasági eredményei ugyanis a rendkívül rövid hitleri, ha úgy jobban tetszik fasiszta uralom alatt a marxizmussal, vagy bármely más ideológiával szemben összehasonlíthatatlanul nagyobb volt. Érthető, ha ezt az eredményes ideológiai eszközrendszert egyszer, s mindenkorra száműzni igyekeztek a Föld színéről.

    Ez van.

    TT

    VálaszTörlés
  8. TT, ami a zsidókat illeti, te is tudod, hogy a mai zsidók legalább 90% nem sémik. Pár ezer évvel ezelőtt létrejött egy ördögi gondolkodás rendszer, ami ellen Krisztus figyelmeztette híveit és ez a rendszer később átszállt egy lovas-íjjas népre amit ma kazároknak nevezünk és most már rászállt az egész nyugati világban mindenféle emberre, beleértve sok önmagukat kereszténynek tituláló emberre is. A rendszer hibás, nem az emberek.

    mm

    VálaszTörlés
  9. Szerintem meg nem a rendszer a hibás, hanem akik működtetik. Még a kommunizmus is működhetett jól (lásd gulyáskommunizmus nálunk - igaz, hogy az eladósításról nem nagyon tudhatott a Hofi generáció).

    A kapitalizmus kialakulásában jócskán benne van a keze a (vélhetően Egyiptomból eredő) angolszász uralkodócsaládnak, valamint az alapvető emberi kapzsiságnak is. De mégis azt mondom nem mindegy a GENETIKA. Egyáltalán nem mindegy. Persze az embereket nem a nemzeti hovatartozásuk alapján kell megítélni, hanem egyénileg a tetteik alapján, azonban biztosra veszem, hogy vannak lényeges különbségek az egyes népek között pl. az agresszió-szint tekintetében. Az állatvilágban sincs ez másképp.

    Ja és a kazárok szerinted honnan származnak Mózi? Ha engem kérdezel, véleményem szerint akkád-ivadékok. Idesüss:
    "az askenáz szó a bibliában egy népre vonatkozik, amelyik valahol az Ararát hegye és Örményország szomszédságában élt. A név előfordul a Genesis 10, 3 és a Krónika I. könyve 1, 6, mint Gomer fiainak egyike, aki Jafet egyik fia volt. Askenáz Togarmah egyik fivére is (és Magóg unokaöccse), akit a kazárok József király szerint az ősüknek tartanak. Askenáz Jeremiásnál 51, 27 is meg van említve, ahol a próféta felhívja a népét és annak szövetségeseit, hogy keljenek fel és rombolják le Babilont: Gyűjtsétek össze ellene Ararátnak, Minninek és Askenáznak országait. Ezt a szakaszt a híres Szadiah gáon, a keleti zsidóság szellemi vezére a tizedik században úgy magyarázta, mint a maga idejére vonatkozó próféciát: Babilon a bagdadi kalifátust szimbolizálja és Askenáz, aminek azt meg kell támadnia, vagy a kazárok maguk, vagy valamelyik velük szövetséges törzs. Ennek megfelelően, mondja Poliak, néhány tanult kazár zsidó, aki hallott a gáon szellemes okoskodásáról, magát askenázinak nevezte, amikor Lengyelországba vándoroltak ki. Ez ugyan semmit sem bizonyít, de még fokozza a zűrzavart."
    http://www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&kod=2395&rovat=&PHPSESSID=13bbe018a04042fa771c6540ab8513a2

    TT

    VálaszTörlés
  10. TT

    Jó az írás, még nem olvastam ilyet, ahol a 2 nagy eszmerendszert egymás mellé tették volna.

    És akkor most elkezdek köteketdni, ahogy szoktam :)

    Mózes, mi az, hogy a rendszer hibás, nem az emberek?
    Ilyen nincs.
    Én programozó vagyok és ilyen megközelítésből azt mondom neked, hogy a Windows 7 pocsék lett, de nem a programozói hibásak, csak szimplán rossz a rendszer.

    A különböző ideológiákat, fennt említett rendszereket az ember működteti, és innentől fogva nem lehet őket felmenteni.
    Ezt órákig lehetne fokozni, de nincs értelme.

    Kommunizmus vs. kapitalizmus.

    Erre csak megint annyit tudok mondani, hogy mindkét rendszer lehetne jó is. Nem az alapelveivel van probléma, hanem a működtetőivel.

    A magyarokban 94-ben tetten érhető volt a régi rendszer iránti nosztalgia, ezért hívták vissza az MSZ(M)P-t. Persze akkor még nem tudták, hogy csak olajat öntenek a tűzre, de ma már elég sokan átlátják.

    Azt sem veszitek figyelembe, hogy a technika fejlődik, és ezt sem a kínai kommunizmus sem más nem tudja megállítani.
    Remélem nem veszitek zokon, de akkor vegyük Kínát, ahol elvileg kommunizmus van. Gyakorlatilag végisétálsz Peking utcáin, és ha nem kriksz-kraksz feliratok lennének és kicsi ferdeszeműek az utcákon, akár észre sem lehetne venni, hogy nem New-York-ban vagy.
    A fiatalok többségének (inkább városokban) ott is megvan minden csilli-villi high.tech cucca.
    Itt már megbukott az a feltételezés, hogy az ilyen országokba erre nincs igény.

    Kínában is rohamosan nő az urbanizáció, ami megint szerencsétlen állapot.

    Szumma: TT bevezető írásában helyesen elítéli mindkét rendszert, ezzel egyuttal a működtetőit is minősíti.

    Mindig bonyolult és bonyolultabb megoldásokat próbálunk keresni, pedig nem kéne. A válasz mindig ott van az orrunk előtt, hatalmas tapasztalotok állnak rendelkezésre, hihetetlen emberi tudás halmozódott fel.

    Ezekből csak ki kéne emelni azt, ami működőképesnek bizonyult, és kidobni azt, ami nem.

    Hogy ez nem történik meg annak legnagyobb akadálya az ember, és nem a rendszer, mert az emberek halmaza maga a rendszer.

    VálaszTörlés
  11. Kraft, nem egészen értem, hogy mire akarsz kilyukadni.

    TT, attól tartok, hogy olyan dolgokra alapozod a véleményedet, amik lényegében mende-mondák, legendák meg ilyesmi. Ami a genetikát illeti, nem lehet szétválasztani az emberi viselkedésben/gondolkodásban a genetikai állomány és a kultúra részét, ez csak együtt működik, vagyis képtelenség genetikai alapon pontozni az emberi csoportokat, mert az embernél semmi sem csupán genetika vagy kultúra, minden a kettőnek az szétválaszthatatlan összefonódása.

    mm

    VálaszTörlés
  12. Kraft, ne haragudj, de próbálj egy gondolatot végigvinni, mielőtt egy másikra ugrasz, mert így csak ellenmondás és felületesség keletkezik és amikor a téma kissé összetett, egy afféle posta imre logikába lyukadsz ki, amiben minden igaz, beleértve az ellenkezője is..

    mm

    VálaszTörlés
  13. Mózes,

    lehet, hogy csapongok gondolatok közt, ezért elnézést, akkor megpróbálom egyértelműbben kifejteni mi a problémám a kijelentéseddel.

    Azt írtad, hogy a rendszer hibás, nem az emberek.

    Első nekifutásnak stimmelhet a kijelentés, de ha alaposabban megnézzük, akkor látható, hogy te kettéválasztottál egy olyan dolgot, ami egy és ugyanaz.

    Ez persze attól is függ, hogy te pontosan mit értesz rendszer alatt, már pedig itt most nem a természeti törvények rendszereiről csevegünk, hanem emberek által életre keltett ideológiákról, eszmékről, végső soron rendszerekről.

    Itt látom az ellentmondást a kijelentésedben.

    Ha Magyarországot vesszük, mint kapitalista országot, akkor beszélünk egy rendszerről. Ennek a rendszernek pedig az itt élő 10 millió ember is a része.
    Azzal, hogy még holnap is megyek dolgozni, része vagyok a rendszernek, életben tartom, működtetem, holott tudom, hogy rossz, de túl akarok élni, mint rajtam kívül megannyi magyar ebben az országban. De nem lázadunk, mert jó nekünk az is ha túlélünk.

    A rendszer részesei a politikusok is, a bankárok stb.. ők is bejárnak dolgozni, ők is életben tartják a rendszert, amit közülük is sokan tudnak, hogy rossz, de nekik meg anyagi bőséget teremt. Ők meg azért nem lázadnak, mert oda lenne az anyagi bőség.

    Mindenki a rendszer részese, és ez maga a rendszer. Mi teremtjük meg, azzal amit teszünk, vagy azzal, amit nem.

    Ezért nem értettem, hogy ezt te hogyan tudod szétválasztani.

    A téma, amit TT felvetett valóban összetett, sőt még annak az "altémái" is, de kommentben nem lehet regényeket írni.

    Lehet "izmusokkal" kardoskodni, de semmi értelme.
    Hogy rövid példát mondjak, a kapitalizmus, olyan, mint az atom.
    Ki lehet használni a benne fekvő pontenciált és meghajtani vele egy erőművet, meg lehet belőle pusztító atombombát is csinálni.

    Itt sem az atom a hibás, hanem az ember.

    VálaszTörlés
  14. Mózes még pár gondolat.

    Abban egyet értek veled, hogy a kommunizmus meghirdetett eszméi "szabadság, egyenlőség, testvériség" stb... egy élhetőbb rendszer kereteit biztosították volna, mint a kapitalizmus.

    Erre tényleg jó példa Magyarország, hiszen a mostani "alsó" 3-4 millió ember biztosan jó emlékekkel gondol vissza a 70-es, 80-as évekre.
    Nem mondom miért, mindenki tudja.

    Nálunk a 70-es évek óta végbe ment egy "rendszerváltásnak" nevezett folyamat, de pl. Németországban nem.

    Mondjátok meg nekem mi az oka annak, hogy a németek úgyan úgy visszasírják az NSZK-s időket, mint mi a kádárizmust???

    Az izmusok ezért megtévesztőek, és félrevezetőek, és erre jó példa Kína. Mint fentebb is írtam, Kína már csak elvileg kommunista ország, gyakorlatban egy érdekes egyvelege az izmusoknak, de nincsenek messze attól, hogy a kommunizmus maradványai ott is meg fognak bukni.

    Egy alapvető és nagyon fontos dolgot hagyunk ki, mikor ember által kreált rendszerekről beszélünk.

    Még pedig azt, hogy a természetnek is vannak rendszerei, amitől az emberiség szép lassan elszakadt.
    Azért vannak az éjjelek, hogy pihenjünk (és nem azért, hogy itt görnyedjek a számítógép előtt :)
    Ez csak egy egyszerű példa, de elfelejtettük azt, hogy a természet részei vagyunk, és csak azzal együtt lehetünk teljes egészek.

    Ehelyett elkezdtük generálni a magunk saját világát mindenféle "izmus", és "ista" alatt, ami egyre messzebb vitt minket attól, amik vagyunk: emberek.

    Itt vannak a technikai csodák, ami nélkül már nem tudjuk elképzelni az életet. Boldogabbak lettünk?
    Egy frászt. A nyugat első számú betegsége lesz, (vagy már az is) a depresszió.

    Az, hogy nálunk felszámolják a falvakat az érthető, fogjuk a kapitalizmus hibájára.
    De Kínában ugyan ezt teszik, pedig ott dúl a kommunizmus.

    Akkor hol is vannak az éles különbségek?
    És miért volt élhető és szerethető a csilli villi német kapitalizmus?

    TT véleményét osztom, biztosan létezik jobb ezeknél az izmusoknál, egy olyan rendszer, ami valóban élhető és fenntartható.

    Ez a kettő úgy tűnik nem az, a 3. út pedig még ismeretlen.

    VálaszTörlés
  15. Kraft. Vannak társadalmi rendszerek és attól még rendszerek, hogy "izmusoknak" gúnyoljuk őket. Az "izmus" azért kell, mert valahogy csak meg kell nevezni a rendszert, ha nem akarjuk egy egész regénnyel körbeírni. Társadalmi rendszerek mindig voltak és lesznek, mert különben anarchia van, vagyis nincs társadalom.

    Aztán vannak gondolkodási rendszerek, amik lényegében értékrendszerek és ezekből fejlődnek ki a társadalmi rendszerek. A jelenlegi neoliberális kapitalizmus egy olyan gondolkodási rendszer szüleménye, ami nem a többség érdekét veszi figyelembe, hanem egy szűk kör érdekét, a rendszer haszonélvezői érdekét.

    A rendszer nem azonos az emberekkel, akkor sem ha emberektől származik, ezért nincs kollektív bűn meg ilyesmi: a társadalmi rendszereket mindig "felülről" alkotják, a nép csak követ, akár egyetért, akár nem, vagy akár nem ért semmit. Vagyis ugyanaz az ember képes élni/túlélni mindenféle rendszerekben (akár társadalmi, akár gondolkodási), amit éppen rásóznak vagy ami kialakul történelmi okok miatt és Magyarország egy jó példa erre.

    Kínáról nagyon keveset tudsz, Kraft, ezért nem fair hogy ennyire kritizálod őket, de ezzel már nem akarok vitatkozni. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a kínai "kommunizmus" valóban egy olyan kapitalizmus, amiben az állam kézben tartja a kapitalista gazdaságot és az állami gazdaságot egyaránt, vagyis átengedi a kapitalizmust, de nem engedi át az uzsorakapitalizmust. E-mellett, Kína a "kütyü" problémát is megoldotta azzal, hogy egy kütyü gyártó lett a kapitalista világ számára és most már nagyon sok kínai ember is élvezheti az általuk gyártott kütyüket a "kommunista" rendszer sajátos előnyeivel együtt (szolidaritás alapú társadalom). Ezt úgy tudta megoldani Kína, hogy lemásolta a nyugati technológiát, vagyis kihasználta ügyesen a kapitalizmust a saját javára. Ez az, amire nem volt képes a szovjet kommunizmus. Ameddig nem lesz mindenki bölcs (lesz ilyen?), sztem mindig szüksége lesz kütyükre a többségnek, mint a gyereknek a játékra. Ecce homo. Általában úgy képzelünk el egy "galaktikus társadalmat", hogy tele van mindenféle csodakütyükkel mint a Star Wars filmben, de mi van akkor, ha éppen a bölcsesség jellemzi, vagyis az, hogy a valóban szükségeseken kívül nincsenek kütyük?

    mm

    VálaszTörlés
  16. Móz, a legtöbb kütyüt pont Kína gyártja. Néha elszörnyülködöm mennyi szarságunk van itthon...
    Persze senki nem követelte meg hogy megvegyem őket, ezért ez a téma is megérne egy hosszú gondolatsort. :)

    TT

    VálaszTörlés
  17. Ahogy mondod, TT: senki sem kényszerít rá, hogy megvegyed a Kína által gyártott kütyüt... ha csak nem a nyugati kütyüforgalmazó reklámja persze. Kína azt ad el nekünk, amiről azt hisszük, hogy igényünk van rá. Egyébként a kínai tömegek is azt hiszik, hogy igényük van a kütyükre, mert az ember -a jelenlegi fejlődési formájában- már csak ilyen.

    mm

    VálaszTörlés
  18. Nézd Mózi lehet, hogy keveset tudok Kínáról, de hogy nem ők a másolandó mintakép, azt tudom, mert te meg a fellegekbe emeled ezt a modellt.

    Ha nem lenne az USA és az EU, mint felvevőpiac, a kínai gazdaság úgy hullana darabokra mint a kártyavár. Ha nem lesz 10%-os GDP növekedés, akkor Kína belülről fog elkezdeni rothadni, mert a kínaiak már megérezték a kapitalizmus "jóságos" szellőjét, és ezt csak egy exponenciális 10%-os feljlődés garantálja nekik.
    Nem kell különösebb matematikai, közgazdaságtani ismert ahhoz, belássuk, ez nem fenntertható.

    Én sem fogok erről vitát nyitni, én így látom. A kínai kütyükkel kapcsolatban is tévedtek. Nagyon sok olyan műszaki alakatrész, vagy berendezés van, ahol nincs alternatívád, illetve annyi, hogy megveszed vagy sem, mert csak kínai van az üzletben. (és itt nem csak a hajszárítókra gondolok)
    Erről meg ennyit. Hogy ki a hibás?
    Úgy ahogy TT mondta, ez is megérne egy hosszú gondolatsort!

    Boldog Újévet mindenkinek!

    VálaszTörlés
  19. Elnézést, hogy ilyen komoly hangulatú cikk került fel az év utolsó írásának, legközelebb igyekszem pozitívabb energiájú írással előrukkolni, mert lassan Kraftot is megelőzöm! :)

    Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!

    TT

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok,

    érdekes ez a "kütyü elmélet". Ezek a kütyük ugyanazok lennének a mai ember számára, ami az üveggyöngy meg a cápafog volt az indiánok számára, vagy inkább ami a cumi a kisgyerek számára?
    Az mindenesetre valószínűnek látszik, hogy a kütyük, üveggyöngyök, cápafogak alkalmasak az egyik legrútabb emberi tulajdonság felébresztésére, mint például az irigység és a birtoklási vágy. És az látható, hogy a kütyü-imádók bármit odaadnak az aktuálisan vágyott kütyüért, akár még az országukat is...
    Azokban társadalmakban (ma már ilyenek legfeljebb csak az érintetlen őserdők mélyén vannak..), amikben a javak az életet és a közösséget szolgálják mindenkinek pillanatnyi szükségletei szerint, nem pedig a presztizst, vagy a mások feletti hatalom megszerzését, valószínűleg nincsenek ilyen problémák..

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok!

    Én csak boldog És Békés Új Évet kívánni jöttem.

    Meg, hogy betegyem ide is ezt a linket :

    http://www.scribd.com/doc/25426081/David-Icke-A-Vegtelen-Szeretet-1-3-Fejezet

    Jó kis könyv. Az első pár oldalba kukkantsatok bele. Szerintem David Icke nagyon jól (át)látja a dolgokat.

    ...majd jövőre folytatom a hozzászólást és a vitatkozást, de ma már nem foglalkozom a világ dolgával. :D

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  22. Velorex. A "kütyük" azok a kissebb-nagyobb tárgyak, izék, amizék amiket birtokba vehetünk, hogy szebbnek, erősebbnek, hatalmasabbnak, stb tűnjünk mások és önmagunk szemében. Nemrég pl volt egy olyan autó reklám a magyar plakátokon, hogy "Az vagy, amilyen autód van" vagy vmi ilyesmi. A kütyük azok a tárgyak is, amelyek segítségével szórakoztatóbbá válik az életünk (legalábbis azt gondoljuk) vagy csak kevésbé fárasztó, mert ugye, az ember természtesen hajlamos a lustaságra. Birtokba vesszük a kütyüket, de valóban a kütyük vesznek minket a birtokukba. A ravaszabb és gátlástalanabb emberek pedig, akik egyébként szintén a kütyük birtokában vannak (de még mennyire...), kihasználják a kütyük varázslatát, hogy más embereket vegyenek birtokukba, de közben saját hatalmivágyuk birtokába kerülnek: erről szól a jelenlegi "globális-kapitalista" rendszer. Ez mind "normális", vagyis a mai ember természetének a része. A baj ott kezdődik, amikor a társadalom vezetői is a kütyük és a hatalomvágy birtokában vannak, mert nekik kellene úgy irányítani a rendszert, hogy a ravaszok-gátlástalanok ne tudják felhasználni a kütyük varázslatát arra, hogy emberek tömegeit saját hatalmivágyuk kielégítésére használják fel. Ez most nagyon tömörre sikerült, remélem hogy azért még érthető.

    mm

    VálaszTörlés
  23. Mózes,

    vannak tehát egyszerű szemfényvesztő technikai kütyük, amik tulajdonképpen semmire sem jók, csak a tulajdonosaik többnek érzik magukat tőle, mint a kütyü nélküli társaik. Aztán vannak a mindennapi életet megkönnyítő kütyük, amire akár még szükség is lehet, és vannak a nagyfiúk kütyüjei, mint például egy atom bomba, vagy a jelenlegi világ-bank rendszer, amik kifejezetten mások elnyomása vagy pusztán haszonszerzés céljából készültek?

    Lehetnek ezek a kütyük akár vallási vagy más tudományos iratok is, amiket arra szolgálnak, hogy a nem beavatottakat befolyásolják a beavatottak hasznára?

    Jól van na, nem vagyok teljesen hülye, csak gyakorlom az "újbeszél" egyik lehetséges ellenszerét, az "újkérdezt". Mivel a kérdés az nem állítás, és azért talán nem leszünk felelősségre vonhatók a lisszaboni kütyüs világban sem, amit kérdezünk...
    Amúgy ne aggódj, nem ment az agyamra a karácsonyi szünet, csak viccelgetek..

    VálaszTörlés
  24. Én kütyük alatt a gyerekjátékok megszámlálhatatlan kis mütyűr darabkáit értem, melyekről néhány nap után fogalmad sincs, hogy mibe való, de ellepik a házat!
    Kütyük továbbá a mindennapos használati tárgyaink melyek darabszáma a háztartásban húsz év alatt az ötvenszeresére nőtt!
    Épp néhány hete szoktattam vissza a családot a hagyományos szappanra a folyékony helyett, mely sokkal tovább bírja, és ugyanolyan jó. Továbbá most rendelkük meg az első mosódió és mosószóda készletünkket, mert elegem lett a megszámlálhatatlan vegyi kütyükből, melyek szintén ellepik a házat, mérgeznek minket is, a vizet is, meg mindent.

    Az ember alapvetően gyülytögető életmódú. Ki béllyegeket, ki DVD lemezeket, ki csajok trófeáit, ki aranytömböket, stb. Erről az ösztömszimtről való továbblépéshez nem kell mást tenni, csak elfogadni Krisztus tanácsát: ne gyülytsetek kincseket a Földön.
    Tényleg felesleges. Baromság. Káoszban élünk általuk. Van ugyan néhány hasznos házi holmi, de nem kell túlzásba vinni azt sem, úgysem vihetjük magunkkal.
    Én így látom. :)

    TT

    VálaszTörlés
  25. Velorex, nagyjából így működhet a dolog, de a tömegpusztító arzenálok és a az ideológiák, vallások, stb inkább hatalmi eszközök a ravaszok szempontjából, mint "kütyük". Mindenesetre, ha nem lennénk a kütyük hatalmában, akkor nehezebb lenne minket is hatalomba keríteni a ravaszoknak, hiszen akkor nem lenne uzsoracivilizáció sem, akár személyi, akár állami színten. Akkor viszont a mainál jóval nagyobb szerepül lenne az ideológiáknak és a vallási dogmáknak a ravaszok hatalmi játékaiban, mint ahogy a múltban volt.

    TT, valaha olyan tárgyak vették körül az emberek zömét (többnyire szerszámok), amik gyakran az egész életükben kisérték őket vagyis nem a tömeg-gyártás eldobható termékei voltak. Akkoriban tehát sokkal kevesebb kütyü volt és a ravaszok más eszközökkel kerítették hatalmukba a tömegeket, pl számukra megfelelő vallási dogmákkal vagy egyszerűen erőszakkal.

    mm

    VálaszTörlés
  26. Mózes,

    akkor a kérdés az, hogy hogyan lehet semlegesíteni a hatalmi eszközöket illetve a kütyükultúrát, hogy végre az alapvető élettörvények irányítsák az emberi létet?
    Gondolom, hatalmi eszközökre egy valódi emberi világban is szükség lenne, vagy talán az erős erkölcsi értékek képesek lennének megvédeni az új kultúrát a minduntalan felbukkanó kütyü-sapiensektől?
    Valószínűleg bármilyen változáshoz minimálisan az kellene, hogy az emberek nagy része jószándékú és tudatosan élő ember legyen, a gondolkodó és szeretetre képes fajtából..

    VálaszTörlés
  27. Velorex. Jó példák kellenek és határozott politikai irányítás egy olyan társadalom felé, ahol az embereknek adódik más örömlehetőség (család, hasznos, jól végzett és tisztességesen jutalmazott munka, sport, igazi kultúra s nem pedig ertéelklubos szubkultúra), mint a kütyüparádé. A jó példáknak elsősorban "fenntről" kell jönni, vagyis a politikai osztálytól, az irányítás pedig egy bátor és elkötelezett kormány és önkormányzatok feladata lenne. Ergo, ameddig Magyarország a farizeus EU gyarmata, a kormány pedig egy helytartó kormány, tovább fog tombolni a kütyükultúra, ha csak közben a lakosság nagy része nem válik munkanélkülivé vagy olyan rongyos reálbérért (az inflációs képest!) fog gürizni, hogy már végképp nem fog telni a kütyükre. Az lesz az egyik jele a gyógyulásnak, hogy a tescó félék és egyéb plázák visszacsomagolják a portékájukat, mert már nem éri meg nekik itt rontani a levegőt.

    mm

    VálaszTörlés
  28. És persze az is jele lesz a gyógyulásnak, ha már nem lesznek minden este uzsorás hitelreklámok és fájdalomcsillapító-nyugtató-gyomorsav semlegesítőpirula reklámok a tévében és persze amikor már a politikai és egyaránt ethnikai hovatartozás nem lesz az első feltétel ahhoz, hogy valaki a mediában tudjon dolgozni technikusként vagy műsorvezetőként, mert a mediának is nagy szerepe van a szellemi felemelkedésben vagy züllesztésben.

    mm

    VálaszTörlés
  29. Tulajdonképen ez a szilveszteri őrület is a kütyük része ravaszéktól, nemde?
    Maga a szilveszter napja a természet ciklikusságában, az évkörben semmi jelentőséggel nem bír, ez csak a ránk erőltetett Gergely naptár utolsó napja. Dec. 21-én megszületik a fény, és nekünk magyaroknak (de pl. a maja naptárakban is)március 21-én kezdődik az év, a tavaszi nap-éj egyenlőség napján. Ekkor kel a természet is (ha nem karavják meg), tehát nem véletlenül ez a kezdőpont. Amúgy is vissza kellene állni a 28 napos, tehát négy hetes, tehát a Hold fázisait követő időszámításra, mert akkor talán kevésbé lennénk így összezavarodva, hoy most 30, vagy 31-e van?

    A szilveszter számomra lassan egyenértékűvé válik a valentin nappal, meg a fenyőfaállítással. Nem sok jelentőséget tulajdonítok nekik.

    Persze az is lehet, hogy csak kinőttem a bulizós korszakot. :)

    Azért mégegyszer BÚÉK mindenkinek!

    TT

    VálaszTörlés
  30. Az összes nagyobb emberi közösségi rendszer ilyen! Uralkodni mások felett. Minden út ide vezet. Mindegyiknél ugyanaz a séma, folyamatosan csökken az alsóbb rétegek beleszólása a dolgokba és folyamatosan létrejön egy hatalmi elit akik senkinek sem felelnek, a törvény felett állnak, a pénzük pedig eszméletlen sok, és egyre jobban lenézik az alsóbb rétegeket. Ugyanez ismétlődik évezredeken keresztül.

    VálaszTörlés
  31. Csaba Barát, ennek a világnak lesz most vége.
    Ezért nyüszítenek.

    TT

    VálaszTörlés