2010. december 24., péntek

LÉLEKTAN A MÚLTBÓL.

Karácsony alkalmából, ez most egy kissé szokatlan bejegyzés. Vannak olyan művek, amelyek képesek kibékíteni az emberiséggel és önmagunkkal is. Szeretnék röviden bemutatni egy ilyet, vagyis egy filmet ami nem csak hihetetlenül élvezetes, hanem szerintem egy igazi lélektan is. Ez egy olyan alkotás, ami által lélekben gazdagabbnak érezzük magunkat. Mintha egy napocska beköltözött volna a szívünkbe és aztán ott jól is érzi magát. Tulajdonképpen ez kellene mindig, hogy legyen a művészet lényege, de sajnos egyre kevésbé az.

A film címe "A Palota Ékköve". Ez egy koreai filmsorozat, amit már többször is vetített a magyar televízió, de eddig mindig csak délután vagy késő este. A szereplők csodálatosak, érezzük hogy számukra ez a szerep sokat jelent. A magyar hangok is csodálatosak. Aki látta a filmet, tudja miről beszélek, aki pedig nem, megnézheti a sorozatot a neten, bizonyára nagy örömet fog lelni benne. Az első részlet kicsit furának tűnhet, mivel egy egészen más kultúrában és környezetben találjuk magunkat, mint amihez hozzá vagyunk szokva, de hamar otthon vagyunk. Az első részletek után már olyanná válnak a szereplők és a figurák, mintha régi barátok lennének. Gyakran olyan érzésem volt, hogy nem is egy koreai történetet néztem, hanem egy régi régi magyar történetet azokból az időkből, amikor még éltünk és haltunk, nem csupán voltunk és múltunk.

Itt lehet olvasni a részletekről: Link

Ízelítőként, egy jelenet a filmből: Video
Ez pedig a film zenéje, egy gyönyörű régi népdal: Zene   Zene2 Link 3

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok Mindnyájunknak!

mézesmózes


Nem szeretném újabb bejegyzéssel gyarapítani az írások számát, ezért itt köszönöm meg mézesmózes és  Kraft munkáját és tanácsait, amivel az elmúlt hónapokban segítettek, hogy a blog működhessen. Köszönet illeti Kasart, moonlight-ot, TT-t és bukovinait is, mert értékes írásaikkal hozzájárultak az oldal színvonalának emeléséhez, noha gyakorlatilag nem is ismerjük egymást közelebbről.  Bevallom, jól jött a segítség mindenkitől, mert egyrészt a kevéske szabad időmből így másra is jutott, másrészt talán színesebbé és érdekesebbé vált ez a kis sziget az internet óceánjában. A karácsonyi ünnepek alatt nem jelentetünk meg újabb írásokat, aki teheti, töltsön minél több időt a családjával.  Legközelebb december 27.-én fogtok új olvasnivalót találni az oldalon.

Ha szabad ajánlanom, a mézesmózes által röviden ismertetett filmsorozat megtekintésére szakítsatok időt akár szeretteitekkel együtt, mert véleményem szerint is nagyon értékes alkotás. (én már megnéztem az összes részt, alig tudtam abbahagyni.. :o) )

Végezetül engedjétek meg, hogy boldog, meghitt, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag, jó egészségben eltöltött 2011-es Újévet kívánjak az itt íróknak, olvasóknak.

Velorex

2 megjegyzés: