2010. december 9., csütörtök

Fejlődés elmélet

A földtörténeti korokban az emberi civilizációra nézve bizonyos időközönként ugrásszerű fejlődések figyelhetők meg. Ezek az egyik „irányzat” szerint földönkívüli beavatkozásra utalnak, míg a másik elmélet szerint ezeket az ugrásokat letűnt, földalatti civilizációk bizonyos időközönként ismétlődő előbukkanása okozza. A harmadik verzió egyszerű: mindent mi magunk csinálunk.
Bármennyire is szeretnénk tárgyilagosak maradni, igazából egyik verziót sem zárhatjuk ki. Ha ezt tennénk, és szigorúan a darwini evolúció elmélete mentén haladnánk, akkor nagyon beszűkült módon vizsgálnánk a világegyetem működését, az élet kialakulását, és ezen belül az emberi civilizáció fejlődésének szakaszait, és végül nem biztos, hogy megnyugtató válaszokat találnánk annak gyorsaságára!
Csak egy példa: több millió év kellett ahhoz, hogy az óceáni élővilág megtegye az első lépést a szárazföldre, ezzel szemben az ember a repülőgép feltalálását követő néhány évtized múlva eljutott a Holdra (elméletileg). Ezeket az ugrásszerű fejlődéseket nem lehet csupán technikai szempontok alá rendelni.

Kicsit ugorjunk vissza jelenkorunkba! Napjainkban különleges módon, látványosan egy irányba terelődik a technológiai értelemben vett emberi fejlődés: Miközben már a hatvanas években eljutottunk a bolygó elhagyásának, a kirajzás közelségébe, még is az elmúlt öt évtized alatt ezzel kapcsolatban szinte nem történt semmilyen előrelépés, egy helyben toporgunk, viszont lassan minden ember rendelkezik autóval (az űrkorszakban!), számítógéppel és mobiltelefonnal. Mintha valakik azt szerették volna előtérbe helyezni, hogy ilyen kütyük minden embernél (modern kori rabszolgánál) legyenek, és ne gondolkodjanak azon vajon miért nem hagyhatják el a bolygót (ha akarnák sem).
A Holdra-szállás tényleg megtörtént-e? A Mars-szonda tevékenységéről készült dokumentum nem csak egy animációs film? Miért nem ismételték meg a Holdra-szállást? Tán csak nem attól félnek, hogy a modern technológiák miatt már a házi teleszkópokkal is kontrollálható lenne az igazság? Miért vártak a Marsra szállással eddig? Tán csak nem azért, hogy a megfelelő (élethű!) számítógépes grafika rendelkezésre álljon? Egyáltalán elhagyhatja-e a bolygót az ember amíg „ilyen” fosztogató barbár üzemmódban él? Egy francia kutató szerint létezik egy Van Halen nevű övezet a Föld körül, amin túl ember által készített szerkezet, de legalábbis ember még nem jutott át, mert a valós, vagy a finomfizikai teste nem bírná. Ugye már meg sem lepődünk, hogy ez a francia tudós eltűnt, erről az övezetről meg még nem is halottunk?

No de rugaszkodjunk el a technológiától és vizsgáljunk meg egy érdekes gondolatsort!
Élettani, de inkább számszaki szempontból bolygónk alapvetően a rovarok és a hüllők birodalma. E két élőlény-csoport igen kiterjedt családfával rendelkezik, ráadásul (elméletileg) sokkal régebbi földlakó, mint az ember. Időzzünk el azon a gondolaton, hogy a hüllők hová fejlődtek volna, ha 65 millió évvel ezelőtt nem halnak ki a dinoszauruszok – már ha egyáltalán kihaltak?
Ráadásul furcsa az egész történetben, hogy kizárólag az ember volt képes nagy léptékű evolúcióra, míg az állatvilág csak pulzál (kialakul, kihal)?
Létezik egy viccesnek tűnő elmélet, ami az egyébként kiváló meglátásairól híres David Icke-tól származik és a hüllőkkel kapcsolatos. Ennek lényege a következő néhány gondolat:
Az elmélet szerint a mi "teremtésünk" ca. 46000 évvel ezelőtt történt. Érdemes lenne elgondolkodni az „evolúció” gyorsaságán is, mert pl. a Homo erectusnak az evolúció törvényei szerint több millió évre lett volna szüksége, hogy a mai emberi szintre fejlődjön, mégis sokkal gyorsabban történt meg ez. A hiányzó láncszem valószínűleg azért nincs meg, mert nem köthető össze az ember egyik állatfajjal sem. Mi nem állatokból származunk! Viszont – a hüllőelmélet kiagyalói szerint – létezik a bolygón egy olyan értelmes faj is, amelyik viszont állatból fejlődött ki sok száz millió év alatt, ezek a reptillek.
Ezek a hüllőemberek, sok millió éve honosak itt a Földön is, messze az ember megjelenése előtt. Tehát az elmélet szerint Földön a hüllő a honos és mi vagyunk a földönkívüliek. :)
És valóban elmehetünk-e amellett a gondolat mellett, hogy a dínók 65 millió éve haltak ki, de mégis ép csontvázakat ásnak ki? Mennyi a csont elporladásának időtartama?
Aztán az elmélet továbbmegy: állítólag a hüllők azok, akik egy hamis világképet kényszerítettek az emberiségre, hogy uralkodjanak rajtunk, de ennek az uralomnak hamarosan vége lesz, mert a Föld magasabb rezgése elviselhetetlen lesz számukra. Persze itt felmerül a kérdés, hogy egy őshonos faj eddig elviselte a rezgést, ezután nem? Ez valahogy nem illene vele a természet rendjébe.
Az elmélet szerint ezek a hüllőemberek a föld üregeibe bújtak valami hosszú háború és természeti katasztrófák okozta szennyeződés elől, és még most is ott vannak. :)
Nyílvánvalóan érződik ennek a teóriának sok logikai hibája.
 De mit is olvashattunk ebben az elméletben? Csupa sületlenséget? Milyen gondolatokat szőnek ezek az elméletek?
1. Az emberi civilizációt előtt létezhettek más civilizációk a Földön – ezt bármennyire is ellenkezik a tanultakkal - nem lehet kizárni.
2. A letűnt korok lényei nem biztos, hogy eltűntek teljesen, hanem ma is itt élhetnek közöttünk, és komoly befolyásuk lehet a történésekre - akár.
3. Tulajdonképpen elég keveset tudunk a Föld több milliárd éves valódi történetéről. Pl. a Védák is írnak valami több százezer éves háborúról...

Persze az is lehet, hogy ez az egész elmélet egy nagy hülyeség. Vagy egy figyelemelterelés, mert vannak, akik rájöttek, hogy az embernek adni kell egy támpontot, pontosabban egy célpontot amire lőhet, amire úgy tekinthet, hogy az minden bajának forrása. Eljátszották már ezt a zsidókkal, vagy egyéb rasszokkal is, és más elterelésekkel, de valójában arra kell rádöbbennünk, hogy szinte mindenért mi magunk vagyunk a felelősek. Első körben magunkban kell a hibákat is és az erényeket is keresni, megtisztulni, majd ezt követően tiszta fejjel tekinteni a világra, beismerve: igen, én egy gyarló ember vagyok, aki hibázhat, de törekednem kell a tökéletességre.
Mindamellett egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a történelem folyamán előfordult érthetetlennek tűnő civilizációs ugrásokat földalatti városokból " feljött " tanító emberek, papok (sámánok, druidák, táltosok, stb.) csoportjai idézték elő különböző népeknél (Tolték, Maya, Egyiptom, Sumér - a teljesség igénye nélkül). Ezek a tanítók a Föld mélyén vészelhették át a ~13.000 évente megismétlődő kataklizmát, melyről számos nép művészete „beszél” nekünk.
Létezik egy „Üreges Föld” elmélet is mellesleg, mely némileg alátámasztja fentieket, és mely arról szól, hogy a Föld belseje valójában nem „tömör”, hanem üreges, és egy komplett belső világ él benne (ezt már Verne is feszegette :) ). Ez egyébként összecsenghet azzal, hogy a letűnt korok élőlényei a föld belsejébe menekültek (korábbi katasztrófák, vagy komolyabb háborúk okozta szennyezés elől) és mikor már visszamerészkedtek a felszínre, addigra minket találtak itt kard-fogú tigrisbőr alsónaciban, lándzsával hadonászva! :)

 Visszakanyarodva kissé a hüllőelmélethez, következzenek Fehér Sólyom jogos kérdései:
1. Ha fejlett intelligenciájú hüllők egy csoportja feljön fellendíteni az emberi faj fejlődését, akkor az azzal játszik, hogy hogyan gyömöszölje magát emberi formába (minek, mi értelme lenne)?
2. Ha valóban létezik föld alatti fejlett hüllő kultúra, akkor - mar csak a rokonság okán is - hagynák a föld felszínén elő hüllő kultúrákat ennyire " elhülyülni " es kiszolgáltatni a felszínen elő human kultúrának, hogy azok cipőt es táskát csináljanak a bőrükből... :)

Bárhogy is legyen, az emberiségnek folyamatos fejlődésben kell(ene) lennie, mindhárom összetevőjében, testi-szellemi-lelki szinten. És látszólag hol toporgunk, hol ugrunk egy nagyot. Sajnos vannak olyan korszakai az emberi történelemnek, amikor ezt a fejlődést visszafojtják - szándékosan. Ilyenek a világháborúk. Vizsgáljuk meg a nagy eseményeket spirituális szempontból!
Ha „csak” a nagy világégéseket vizsgáljuk, mit jelenthetett ez az először 4 évig, majd 6 évig tartó öldöklés az ember nevű lény szellemi fejlődésére nézve?
Egyértelmű visszaesést. Az állandó létbizonytalanság, a táplálékhiány, a halál közelsége azt eredményezte, hogy mindenki a túlélésért küzdött – természetesen az elit kivételével.
Márpedig az életösztön abszolút prioritásként van kódolva az ember génjeiben, azaz elsőbbséget élvez mindenfajta morális szabállyal szemben. Nemcsak az emberre jellemző tulajdonság ez, az állatvilágban ugyanúgy megtalálható.
Mivel az már köztudott, hogy az I. és II. vh-t szándékosan robbantották ki, felmerülhet a kérdés, hogy ki gátolja a fejlődést, kinek állt szándékában az embert a spirituális kőkorszakba visszaküldeni, ahol a keresztény tanítás és morál már csak nyomokban észlelhető?
Hogy hogyan jön ide a vallás? Anélkül, hogy mélyebben belemennénk, a keresztény tanítás lényege egy szóval a szeretet. Ha a kereszténynek nevezett társadalmakban ezt gyakorolnák is, egyértelmű, hogy harmonikus együttélést eredményezne, aminek automatikusan a gazdasági fejlődés és vele együtt a spirituális fejlődés lenne a következménye. Megfigyelhető ez a történelem során kialakult birodalmakban, hogy a gazdasági fellendülés a kultúrát is pozitív irányban befolyásolja.
Vajon az emberi lény talán elérte szellemi fejlődésének a csúcsát?
Bizony, hogy nem. Talán nem tévedünk nagyot azzal a kijelentésünkkel, hogy valakik már pontosan tudják, hogy mivé vagy milyenné válik (válhatna) az ember, ha eléri ezt a bizonyos szellemi csúcsot, pontosabban szólva visszatalál a történelem előtti idők archaikus emberéhez hasonló „teljességben gondolkodó” szinthez, és ezt valakik minden áron meg akarják akadályozni.
A XX. sz. spirituális szempontból erről szólt, a gátakról. De ideje ismét ugrani egyet barátaim.


2010. december 8.                                                                                       


TT

11 megjegyzés:

  1. Ahogy volt fizika tanárom mondaná:"Naív dolog azt képzelni, hogy teljesen egyedül vagyunk az egész galaxisban és nincs más fejlett életforma".

    moonlight

    VálaszTörlés
  2. TT

    Ez az elmélet nem semmi. Ha jobban belegondolok, az általad felvetett gondolatsor, miszerint itt a bolygón igazából az ember a "földönkívüli", akkor valahol értelmet nyer az, hogy miért vagyunk ilyen ostobák és miért nem tudunk létezni a Földdel együtt, csak a Föld rovására.
    Az emberi faj bizonyos szempontból "kakukktojás" ezen a planétán. A természetben mindennek megvan a maga természetes "ellensúlya" kivéve az embert.
    Fizikai erőnket tekintve valahol a tápláléklánc alsó, középső részében lenne a helyünk, de az inteligenciánk ide röpített minket, ahol vagyunk.

    Kraft

    VálaszTörlés
  3. Kraft köszi, hogy kapásból nem estél nekem a hüllők miatt! :) (igaz, Velorex? :)))

    Távol álljon tőlem, hogy az emberi fajt idegennek állítsam be ezen a bolygón. Bár kétségtelen, hogy csupán testi adottságai miatt már az un. "ősembernek" sem szabadott volna túlélnie az őskort, de én inkább a felé hajlok, hogy szinte mindegy honnan származunk, mert az a lényeg, hogy nekünk ITT és MOST van dolgunk. Nekünk e bolygó olyan, mint egy általános iskola. Nem tudjuk sajnos hol volt pontosan az óvoda, de az tuti, hogy itt és most ki kell járjuk a szükséges osztályokat. Vannak akik állandóan visszabuknak, de vannak olyanok is, akik ügyesen végigmennek, és a záróvizsgán sem buknak el. Egy jóbarátom szerint a magyarság olyan, mint ennek az egész Földi iskolának a végzős osztálya... Aki érti, érti.

    A hüllők felejtős ebben a történetben, valószínűleg csak sci-fi, de azért viszont érdemes ezen a szálon elgondolkodni, mert valóban kissé kakukktojásnak tűnik itt az ember. Mi lehet Isten terve velünk? Azért vagyunk-e itt, hogy sokasodjunk és mindent leigázzunk, kifosszunk, vagy azért, hogy tanuljunk, és akik alkalmasak rá, azokra új, bonyolultabb, nehezebb, de még csodálatosabb világok várnak.
    Ki tudja? Csak Egy.

    TT

    VálaszTörlés
  4. A földi ember teremtéséhez alapul szolgáltak az addig részben evolucionizálódott fajok, mint például a hüllők. Ha a Google Earth-ön rákattintunk a Visegrádtól északra lévő Duna menti területre, az úthálózat egyértelműen egy uszonyos lényt /Istent?/ ábrázol, emberi fejjel, rajta fejfedővel. Ez a "Nazca" vonalszerű ábrázolás még a turista térképen is látszik. Ezenkívűl rengeteg krokodil, delfin stb. ábrázolás van nemcsak a hegyekben, de az alföldön is, nyilván nem véletlenül. Egy biztos, nem földi ember alkotta őket. Nem a műholdkép van meghamisítva, mert jónéhányat a helyszínen is tanulmányoztam.
    Az emberi test maga Égi eredetű, de a Földi körülményekhez lett alakítva. A lényeg nem is a test, hanem a kettős tudat, ami működteti egyrészt a földön, másrészt pedig a csillagvilággal összeköt. A hosszas földi tartózkodás, illetve a blokkolás miatt ez utóbbi működés sokáig korlátozott, a nyugodt "tanulás" érdekében. Viszont periódus-váltáskor, mint most is, kioldódnak a kódok a belső és külső rezgésemelkedés ösztönzésére. Visszatérnek az "égi dolgok", képességek a fensőbb énen keresztül.

    161

    VálaszTörlés
  5. Szia TT. Látom, hogy érdekel az örök nagy kérdés "kik vagyunk, hová megyünk". Ne vedd rossz néven, de szerintem nem a profi mesemondó David Icke "hüllői", az "üreges Föld", Atlantisz, Nibiru és egyéb látványos de (szerintem) gyerekes elméletekkel fogsz tudni haladni ezen az úton. Ha bár persze ez egy izgalmas mesevilág, szerintem ez már nem a te színted. Ha javasolhatnék, próbáld olvasni Teilhard de Chardin könyveit, valszeg vannak magyar fordítások is.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Nooszféra
    http://www.rinri.hu/Út+az+Ómega+felé:+A+Nagy+Döntés

    Véleményem szerint el kell fogadnunk, hogy a jelenlegi életformánkban legfeljebb csak halványan sejthetjük a nagy képet, de nem ismerhetjük meg igazán. Szerintem ez így is van rendjén.

    mm

    VálaszTörlés
  6. Hohó!
    "Az emberi jelenség". Nagyon figyelemre méltó közelítés! Érdekes, hogy az egyházi iskolák ennek ellenére sokáig a darwinizmust nyomatták az oktatásukban és Chardinnel ma se törődnek.

    David Icke "hüllői", az "üreges Föld" stb. meghatározott célokkal mesterségesen elterjesztett elterelő "népmesék". Merő materializmus és ezotéria. Az ezotériával foglalkozók általában nincsenek tudatában, hogy az egész tanmese materialista alapokon áll.
    Isten, mint FÉNY. Van, hogy elektromos! De az ezzel foglalkozók tulajdonképpen a földi fénnyel azonosítják. Blablabla..
    Aki erre időt fecsérel, addig sem foglalkozik mással!
    A léleknek szenzációkra van szüksége. Ha nincs pozitív, jó lesz a negatív is. Lásd orvosi várószoba ki a betegebb témája!
    A leprimitivizálódott mai léleknek, primitív "szenzációk" is jók.

    VálaszTörlés
  7. TT

    Nem is értelek, nekem semmi bajom a hüllőkkel, miért estem volna Neked? :-))
    Nem vagyok én olyan agresszív kismalac, mint amilyennek néha tűnök.

    Az emberszabású "rágcsálókat" utálom, ilyen a főnököm is. :)

    Kraft

    VálaszTörlés
  8. Ezt az elemzést véletlenül (?) találtam, igen érdekesnek és objektívnek találtam:

    http://andrelowoa.wordpress.com/2009/10/02/katolikus-dogmatika-teremtes-ember-fejlodeselmelet/

    Pl. ezekkel a gondolatokkal egyetértek:
    - " a szellemi lélek semmi esetre sem magyarázható meg az evolúció segítségével."
    - "Hosszú viták során felismerték, hogy az evolúció kérdésében sem a teológia, sem a Biblia nem illetékes ítéletet mondani, mert az pusztán természettudományos kérdés"
    - " a teremtés lényegét nem szabad egyetlen aktusra korlátozni, hanem ki kell terjeszteni a világfenntartó és irányító aktusok összességére"
    - "Ezt az igazságot az újabb teológia a folyamatos teremtés (creatio continua) szakkifejezéssel érzékelteti. Ezt a folyamatos teremtést kell a fejlôdéselmélettel összehangolnunk: a természet lényeivel és törvényeivel állandóan együttműködô Isten öröktôl fogva úgy gondolta és gondolja a világot, hogy a kezdeti állapotban mintegy sűrített formában rejlô fejlôdési lehetôségek és energiák fokozatosan bontakozzanak ki az idôk során, és egyre tökéletesebb formákat hozzanak létre."

    Na nem a TV2-őn fogunk ilyenekről hallani az biztos. Jelenkori irányítóknak csak agyatlan melós kell, akiket szórakoztathatnak. Szerencsére a szellemet nem lehet a végtelenségig a palackban tartani. :)

    TT

    VálaszTörlés
  9. TT, Chardin lényegében azt mondja, hogy az ember Istenből indult (Isten "teremtette", akármit is jelent a szó) és az út, amin halad, Istenhez vezet "vissza" (akármit is jelent a szó), vagyis az "út végén" az ember újra "egy" lesz Istennel (az "Omega pont"). Azt Chardin sem tudja, hogy mi az oka ennek a nagy "körútnak", illetve beismeri, hogy bizonyos mély megérzéseken kívül, az ember nem sok mindent tudhat a lényegről. Chardin támaszpontja a nagy tudatlanságunkban, Krisztus. Krisztus által létezik a "hit" abban, hogy nem vagyunk egyedül és az univerzum nem csak a "véletlen tréfája". Szerintem szerények kell, hogy legyünk és ez, ami gyakran nem megy a katolikus egyház teológusainak, akik néha nevetségesen még ma is olyasmiket igyekeznek meg- vagy ki-magyarázni, ami csak a fantáziájuk szüleménye.

    mm

    VálaszTörlés
  10. http://vimeo.com/17376932

    egy két gondolat, hátha érdekel valakit.

    VálaszTörlés
  11. Mózes írtad, hogy
    "Chardin lényegében azt mondja, hogy az ember Istenből indult (Isten "teremtette", akármit is jelent a szó) és az út, amin halad, Istenhez vezet "vissza" (akármit is jelent a szó), vagyis az "út végén" az ember újra "egy" lesz Istennel (az "Omega pont"). Azt Chardin sem tudja, hogy mi az oka ennek a nagy "körútnak""

    Én sejtem mi az oka a nagy körútnak: a tapasztalás. Ez lehet, hogy erős lesz, de szerintem Isten (és a világegyetem) a "kiküldetésben" lévő lelkek megtapasztalásai által fejlődik (!).

    TT

    VálaszTörlés