2012. január 8., vasárnap

Értelemmel Tervezett Teremtés

Megvettem a "Mi van ha nincs evolúció" és az "Intelligens válasz" c. könyveket, rendkívül "betalált" nálam a téma. A könyvek az Értelmes Tervezettség Mozgalom (ertem.hu) révén kerültek elém, és csak ajánlani tudom minden gondolkodni szerető embernek.
 
Akit bővebben érdekelnek a materializmus éllovasának számító, bebetonozott darwini evolúcióelmélet dogmáinak tarthatatlanságára vonatkozó észérvek, annak első körben ajánlom az alábbi előadást:

Az élet nem az anyagból származik


Építészmérnökként ugyan nem ez a szakterületem, azonban nagyon érdekelnek a transzcendens kérdések és válaszok kutatása, úgy mint honnan jöttünk, kik vagyunk, hová tartunk…
Úgy vélem, hogy a két könyvben szereplő - sok tudományos szakember által feltárt - Értelemmel Tervezett Élet a biológiánál jóval messzebbmutató gondolatokat sző.
Ezekről a kérdésekről szeretnék néhány sort írni, és remélhetőleg néhány muníciót is adni Nektek. A tévedés jogát természetesen fenntartom! J

Először is szeretném leszögezni, hogy a felsőbbrendű értelemmel tervezett élet elméletével olyannyira egyetértek, hogy számomra már nem is elmélet, hanem hit és tudás, főleg immár, hogy a két könyv által biológiai érvekkel is alá tudom támasztani eddigi megérzéseimet.
Mindig zavart az a nagyfokú bizonytalanság az evolúcióelméletben, amely túl nagy foltokat hagyott megmagyarázatlanul egyrészt már az első "anyagból->élő" lépcsőfoknál (ezt semmilyen "ősleves" magyarázattal nem "ment át" nálam), másrészt a fajok közötti nagyfokú különbség miatt (medúza és zsiráf közös őstől??). "Pogány" neveltetésem ellenére hamar felismertem világunk Teremtésének szükségszerűen logikus tényét, valamint jelen életünk ideiglenességét is egyben. Mindez pedig az emberi életünk célját volt hivatott felfedni: szükséges "kiszakíttatásunk" után felismerni a Teremtőt, majd különböző szinteken vívott küzdelem és tapasztalatszerzést követően visszajutni Hozzá.
A "visszaút" keresése innentől már egyértelműen kijelölt ösvény volt.
Nemrég ajánlottak nekem egy Weöres Sándor gondolatsort, mely a "Ki vagy Te?" kérdéskörét feszegeti, melyből most csak annak eszenciáját idézem:

Ki vagy?
A határtalan, mely fogantatásodkor a határok közt megjelent.
(Weöres Sándor)

Számtalan író, költő foglalkozott már transzcendens kérdésekkel, de úgy vélem a fenti idézet kiemelkedő a megfogalmazás hihetetlenül tömör de lényegre törő mivolta miatt.
És akkor itt most rátérek arra, hogy miért gondolom, hogy a pusztán biológiai kérdésnél jóval többet jelent az értelemmel tervezett élet.
Ha elfogadjuk, hogy az élő szervezeteket alkotó elemek és az ezekből álló fajok egy tudatos tervezettség által jöttek létre, akár nagyon rövid idő alatt is, akkor miért ne gondolnánk ezt a dolgot tovább? Miért korlátozódna le a tervezés pusztán az atomok összerendeződésére? Ennek nem lenne komolyabb haszna, vagy célja, nem igaz? Nem, itt jóval többről van szó.

Véleményem szerint a Teremtő Isten nem csak az anyagokból "összeállított" élőlények szervezeti felépítését tervezte meg előre, hanem minden, önmagából kibocsájtott lélek pontos programját, létútját, feladatát!
Minden, ismétlem minden ember legbelsőbb valója egy tudatosan megtervezett és megteremtett úttal rendelkező lélek. Az út közben "rárakódott" fejlődő tudat (szabad akarat) és az időnként cserélt anyagi test (burok) az út szükséges "eszközei", de a legelemibb lényeg, feladat, lét-út a lélekben fogalmazódott meg. Ezt a programot felismerni első prioritású feladatunk, mindannyiunknak.

Isten a saját képmására teremtette az embert, hallottuk ezt már ugye? Ezt vélhetően nem úgy kell értelmezni, hogy az Isten is úgy néz ki, mind egy ember, hanem hogy Isten, aki Lélek kibocsájtott saját magából egy kis darabkát, számunkra elképzelhetetlenül pontosan kitalált programmal, melyet fejlődési útja során, próbákkal bőségesen ellátva végig kell csináljon, vagy belebukik. Remélem ez a felvetés nem sérti egyik világvallás képviselőjét sem, mert véleményem szerint így nyer értelmet a lélekvándorlás, az újjászületés, de a feltámadás eszméje is. Ezt a feltevést támasztja alá egyébként a minden embernek adatott tehetség is. Az Isten nem az apró-cseprő botlásainkra kíváncsi, hanem arra, hogy mihez kezdtünk az ő által belénk táplált tehetséggel, mire fordítottuk az ADOTTságainkat.

A "ki vagy te?" kérdésnél tehát talán még fontosabb a "mi a te feladatod?" kérdésre összpontosítanunk, mert valójában ez fogalmazza meg elemi lényegünket, valódi célunkat ebben a Teremtésben.
A kiváltságos bolygó

A másik téma, amiről érdemes elgondolkodnunk az a Földet, mint kiváltságos bolygót érinti. Nem láttam ugyan még az erről szóló dokumentumfilmet (A kiváltságos bolygó), azonban úgy gondolom, hogy ha elfogadjuk, hogy a Földanya egy élő bolygó, pontosabban fogalmazva egy élőlény, akkor talán érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy egy ekkora élő világ miként illeszthető be az Élet eddig megismert általános képébe? Talán nem tévedünk nagyot azzal a kijelentéssel, hogy az olyan tulajdonság, mint "immunrendszer" minden élőlény esetében jelen van. Nos, a Föld védekező képességét úgy gondolom lassan még a teljesen materialisták is a saját bőrükön kezdik érezni, mert hihetetlen mértékben felgyorsultak a természeti változási folyamatok bolygónkon. Ennek nyílvánvalóan nem csak az ember a kiváltó oka, mert a Föld is, mint élőlény evolvál, fejlődik, állandóan változik (nélkülünk is), de az is kétségtelen, hogy mi egy jó nagy lapáttal rá is tettünk erre a folyamatra (talán ez sem véletlen, kellett ez a lökés?).

No de!
Ha már odáig merészkedtünk, hogy a Föld él, akkor miért állnánk meg csak egy bolygónál, miért nem mondjuk ki azt az elsőre meghökkentő gondolatot, hogy a Világegyetem is egy élő rendszer? A naprendszerek, a csillagrendszerek, a galaxisok mind-mind ugyanazon logikai felépítés mentén épülnek fel, mint a élőlények sejtjei, az azokban lévő elemek, és az azokat alkotó részecskék. Az értelmes tervezés miért csak a legapróbb elemekre korlátozódna?
Amint fent úgy lent.

A csillagászok ilyen eretnek gondolatok hallatán biztos jót mosolyognak, de ha lehet akkor még tovább emelem a tétet!
Tételezzük fel, hogy a Naprendszerünk, annak központi Napjával együtt egy élő sejtet alkot, melynek legfontosabb része, legféltettebb kincse maga a Föld. Nyílvánvaló, hogy egy élő sejt a legfontosabb magját fogja leginkább védelemmel ellátni. A Föld már önmaga is rendkívüli védelemmel van ellátva, ezt gondolom talán felesleges is vitára bocsátani. Elég csak a magnetikus védelemre gondolni, vagy az ionoszférára, stb.. ezek a védelmi zónák elsősorban a Nap rombolásra is képes ereje miatt szükségesek, tehát ezek "belső" irányból érkező veszélyek ellen lettek beállítva. Amire viszont nagyon kevesek gondolnak, az az, hogy a külső irányból érkező támadások ellen is remek védelmet kapott a Föld: mégpedig négy hatalmas őrangyal képében.
Név szerint: Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz...

Kérem szépen, ez a négy hatalmas gázóriás, a maguk irdatlan gravitációs erejükkel hivatottak a Naprendszert kívülről megtámadó aszteroidák, meteorok és üstökösök pályáját módosítani, vagy adott esetben saját testükkel megakadályozni, hogy a Föld felé komolyabb égitest bejusson. Gondolkodott már valaki azon, vajon a Naprendszer bolygói (egy kivételével) miért keringenek ugyanabban a síkban...? Hát mi ez, ha nem egy immunrendszer tökéletes védelmi egysége? (a kérdésről a dínók talán másképp vélekednek, de hátha nem véletlenül haltak ki)

Légkör ide, légkör oda, a gázóriások nélkül a Föld kb. úgy nézne ki, mint a Hold. (külön könyv témája lehetne, hogy a Holdon, az óriási kráterekben talált holdpor Földnél jóval régebbi keltezése milyen következtetésekre juttatja az embert, pl. olyanokra, hogy a Hold máshol - még a gázóriások védelme előtti időkben - kaphatta ezeket a durva sérüléseit, mielőtt még Őt is a Föld védelmére "állították" volna?)

A Naprendszerünk, és annak teljes védelmében fejlődgető kis kék-zöld élő golyóbis a rajta fejlődgető lelkekkel igen fontosak az Isten számára, ha ekkora védelemben és gondoskodásban részesít bennünket. Ideje lenne tán megbecsülni magunk is ezt, nem?

Isten hihetetlen nagyszerűsége, értelme, és bölcsessége iránt érzett tiszteletünk remélhetőleg csak nő a fenti gondolatok átrágása után. Amint sikerül a Földet jelenleg uraló elit által kreált szellemi mátrixból kievickélnünk, akkor jövünk rá, hogy egy még nagyobb mátrixba kerültünk, ami viszont tökéletesen jó szándékú, és a mi fejlődésünk érdekében teremtetett.

Kívánom, hogy mindenki leljen rá a valódi feladatára már itt ebben az életében is, mert igazából ez a valódi üdvösség.
Amikor rájössz, hogy Te miért vagy éppen itt, éppen most, és merrefelé tartasz, az jó...


Az Értelemmel Tervezett Életnek ugyanis elsősorban Céljai vannak Veled...

2012. január 8.
TT

14 megjegyzés:

  1. A Holddal kapcsolatos utalások nekem már kicsi erősek, de amúgy kiváló összeállítás, gratulálok!

    Szerintem is a naprendszer, azon belül a Föld helyzete, pozíciója magán viseli a gondos tervezés jegyeit, Isten ujjlenyomatát.
    Mint ahogyan a lelkek is.

    Máskülönben valahogyan nem lenne értelme ennek az egésznek. ;-)

    VálaszTörlés
  2. TT

    Fogadd elismerésem ezekért a gondolatokért.
    Számomra a morfogenetikus mező működésének újabb bizonyítéka, és minden gondolkodónak értékes útjelzők.

    Sz.

    VálaszTörlés
  3. Az eddigi legjobb film a reinkarnációról, tudtok valakit aki fordít?


    http://www.youtube.com/watch?v=fftgnHITmw4

    VálaszTörlés
  4. TT:

    Az úgy volt, hogy bementem a könyvtárba, hogy könyveket kölcsönözzek ki. Álláskereséssel és más egyéb dolgokkal kapcsolatban. Na és mi történt ?

    Addig tekeregtem a sorok között (nem tudnám megmondani, hogy miféle szándékból), míg egyszercsak megláttam egy pici fehér könyvet és úgy éreztem, hogy meg kell nézzem, hogy mi az.

    Ez a könyv nem volt más mint az "Eljutottunk a hitre..." (A.A-tagok lelki élményei.)

    Mellbevágó a könyv. Elképesztően jó. Legalábbis nekem nagyon tetszik. Mintha "valaki" azt akarta volna, hogy elolvassam... Már amikor levettem a polcról valami különös érzésem volt.
    Nincs szerzője és egy darab kép sincs a könyvben és a borítón se...

    Íme egy idézet a könyvből :
    "Adj lelki békét annak elfogadására amit megváltoztatni nem tudok.A megoldás ebben a szóban rejlik: elfogadni. Elfogadni az ember helyét a mindenségben. Elfogadni saját életemet mint a nagy egésznek egy ici-pici részét. Soha senki nem lesz képes felmérni a világmindenség végtelen távlatait. De képesek vagyunk ezen a földön élni és egymást szeretni. Megnyithatjuk szivünket a törődés, az együttérzés és a figyelmesség előtt, és látni fogjuk hogyan növekszünk."

    A könyvben olvasható kis történetek nagyon alátámasztják azt az elgondolást amit a cikkben kifejtesz. Én magam is pontosan ugyanígy gondolom : Csak egy magasszintű tervező képes ennyire átlátni a dolgokat és a szálakat. Véletlenek egybeeséséről szó nincs.

    Az emberek túlnyomó többségének arra van szüksége, hogy mindenét elveszítse és ne maradjon más reménye, hogy Isten felé forduljon. És akkor őszintén és tiszta szívvel tudnak Isten felé fordulni.

    A gőg és a beképzeltség az ami az embert távol tartja teremtő atyjától. Ám amint az Atya leveri az ember gőgjét újra képes lesz az alázatra és az elfogadásra.

    Igaz ami a Bibliában van : A Sátán csupán Isten tervét hajtja végre de csak addig a pontig amíg Isten hagyja. Amint az ember megveti a Sátánt és életét Isten kezébe helyezi a sátán többé nem rendelkezik hatalommal az ember felett. Aki nem helyezi az életét az Isteni gondviselés karjaiba, az ki van téve a sors (vagyis a gonosz erők) játékának. Annak az élete tényleg "egy hajszálon függ", mert bármikor jöhet egy "véletlen" baleset... egy betegség, egy balszerencse, szóval valami olyan ami szembesíti az embert jelentéktelenségével és parányiságával.

    bukovinai

    VálaszTörlés
  5. Bukovinai, emlékezetes sorokkal gazdagítottad a fentieket, teljesen egyetértek.

    Én emberi mércével mérve eléggé mélyre lehatoltam ebben a témában, pontosabban eléggé magasra (ki hogyan veszi :), és arra jutottam, hogy a határtalant korlátolt agyunkkal paradox módon mégis könnyebb felfogni, mint a határokat.
    Korábban is emlegettem, hogy számomra a világmindenség végtelenségét sokkal könnyebb "megemészteni", mint azt hogy lenne vége, mert az csak további kérdéseket vetne fel (mi van a falon túl?). A világ makró és mikró irányban is végtelen, és ez csak akkor lenne ijesztő, ha NEM ÍGY LENNE.

    Ugyanez a meglátásom mindannyiunk Teremtőjével kapcsolatban is. Szívesen megkérdezném Tőle Ő mióta létezik, mekkora a hatalma, stb., de ugyancsak oda lyukadnék ki, hogy minden kérdésre a végtelen, határtalan, és időtlen a válasz. Mert másképp logikailag sincs értelme, nem igaz? :)
    Csak gondoljunk bele, ha mindannyiunk megalkotója csak egy bizonyos idő óta létezik, akkor Őt ki alkotta meg? Ez már az őrület határát súroló kérdéskör, és ezért is mondom, hogy könnyebb elfogadni Isten végtelenségét, korlátlanságát, és időtlenségét. A Tervező mindig is létezett, és mindig is létezni fog. Ennyi. :)

    Körök vannak, pulzálás van, rezgés van, hullámzás van. Ezeken utazunk mi is.

    TT

    VálaszTörlés
  6. Üdvözletem mindenkinek!

    TT,...Velorex, elvihetem?

    G

    VálaszTörlés
  7. G, ez a blog hisz a gondolatok szabad áramlásának sérthetetlenségének eszméjében.
    Részemről tehát igen, de kérlek jelöld meg a forrást.

    TT

    VálaszTörlés
  8. TT, köszönöm!

    A forrást természetesen megjelölöm.
    Alap gesztus szerintem.

    Remélem Velorex sem harap majd meg... :)

    Süt a nap, :) úgyhogy további szép napot kívánok mindenkinek!!!

    VálaszTörlés
  9. Kedves G,

    Az oldalsáv végén olvashatod a blog jogi nyilatkozatát, ennek értelmében bármit elvihetsz innen, főleg hogy a cikk szerzője, TT is hozzájárul a dologhoz.
    Az oldal célja gondolkodni, gondolkodtatni, tanulni és tanulva tanítani mindenféle témákban. Ha úgy érzed hogy mondanivalód van a blog olvasóinak, szívesen fogadok értelmes írásokat is tőled.
    Formailag enyém a blog, mert én indítottam, de eddig is, és jelenleg is több azonos jogú adminisztrátor munkálkodik a közös ügy érdekében.
    Különösebb szabályok sincsenek, mindenki a lelkiismerete szerint dolgozik, kommentel, és a magam részéről úgy látom, hogy ez így rendben is van. Ha az ország (és a Parlament) átlagos "tisztesség szintje" elérné ezét az oldalét, akkor talán nem is lenne nagyobb bajunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Velorex!

      Itt valóban "érdekes" emberek vannak.
      Egyébként ez a blog az egyik azon kevés helyek közül amiket ha net elé kerülök megnézek.

      Ha jól emlékszem kb. abban az időben keveredtem ide mint Lélekgyógyász. Ezt onnan tudom, hogy ez volt az egyik első amit elolvastam : ) "Üdv a fedélzeten, Lélekgyógyász. Ez a blog egy kis űrhajó, ami igyekszik szerényen haladni az igazság fénye irányába, mint a három király a csillag irányába. Örülök hát, hogy van már egy lélekgyógyásztiszt is a fedélzeten.

      mézesmózes"

      Aztán itt ragadtam.
      Kommentelni nem nagyon szoktam,... csak figyelgetek.

      Én nem tudok még egy olyan blogról ahol ilyen kommentek születnek mint itt. Némelyik olyan tartalmú mint máshol egy bejegyzés.

      Na, de az is csak itt van, hogy egy tényleg figyelemreméltó írás alatt, kb. az ötödik kommentben már a cigánybűnözésről megy a vita. : )

      Törlés
    2. Ez a blog is csak a társadalom egy kis szelete.. Jól van ez így, őszintén szólva sokat tanultam már a hozzászólóktól.

      Törlés
    3. Erre akartam kilyukadni én is, hogy nagyon is jó ez így, ahogy van.
      A blog egésze szerintem 5-ből, 5. A kommentek némelyike meg az adott témában visz mindent. Amikor felkerül egy bejegyzés akkor felvetődik egy kérdés amire aztán a kommentek között minden esetben megtalálod a választ. Én így látom és ezért is vagyok rendszeresen itt.

      "Na, de az is csak itt van, hogy egy tényleg figyelemreméltó írás alatt, kb. az ötödik kommentben már a cigánybűnözésről megy a vita. : )"
      Ezt abszolút poénnak szántam. Engem egyáltalán nem zavar.
      Mármint a c.bűnözés az .urvára zavar,... de azon már régen túljutottam, hogy ilyet problémának lássak.

      Tehát az én szerény, személyes elégedettségen maximális.

      G


      (Egyébként pont ezért nem írom le amit gondolok mert a fejemben ott még rendben van dolog, ill. ha el kell mondani akkor sincs gond, sőt. Viszont leírnom már más. valamiért nem megy, vagyis nem úgy megy mint ahogy én szeretném.)

      Törlés
  10. Hogy találóan fogalmazzak, a hivatalosan elismert "tudomány" a fallosz tudománya, aki tökéletesen meg van győződve róla, hogy nélküle nincs élet, holott ő is csak egy eszköz hozzá, de ezt már nem képes felfogni, a nála magasabb rendű szervek létezését pedig egyszerűen letagadja.

    Az emberiségnek lassan be kellene fejezni ezt a ráerőltetett "önkielégítést", különben sohasem lesz képes elérni egy magasabb szellemi szintet, illetve az eddigi feltárásokat is figyelembe véve talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy
    visszajutni oda.

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van igazság abban amit írsz Ö.T., azért próbáljunk meg bizakodni, hogy maradt még kovász ebben az elembertelenedett világban az új kenyérhez..

      Törlés