2012. január 31., kedd

Automatikus megfigyelésnek vetné alá az összes Facebook- és Twitter-felhasználót az FBI

Az amerikai kormányzat központi nyomozóhivatala, az FBI egy olyan webalkalmazás kidolgozásán munkálkodik, ami lehetővé tenné a szövetségi hatóság számára, hogy az automatikusan megfigyelésnek vessenek alá minden a közösségi hálózatokon különböző információkat megosztó ill. ott tevékenykedő felhasználót. Az erre vonatkozó terveket a hatóság véletlenül leplezte le egy információbekérő dokumentumában, amelyben egy ilyen rendszer megvalósíthatóságára vonatkozó elemzés elkészítésére kérte fel partnereit.

   
A dokumentum szerint a cél egy olyan hírszerzés-támogató rendszer kialakítása lenne, ami a hatóság számára lehetővé tenné a közösségi oldalakon zajló információmegosztás és -csere valós időben történő megfigyelését, elemzését, és ennek segítségével potenciális veszélyhelyzetek felismerését, valamint a már kialakult krízisszituációkban azok hatékony kezelését.
Az információkérő körlevél név szerint ugyan csak a Twittert, a Facebookot és a MySpace-t említi, egyértelművé teszi azonban, hogy a potenciális megfigyelés tárgyát ezek mellett gyakoratilag az összes további, nyilvánosan hozzáférhető közösségi oldal és az azokon megosztott minden nyilvánosan hozzáférhető üzenet is képezheti. Utóbbiak megfigyelését a hatóság elsősorban előre definiált kulcsszavak, valamint az ezek halmozódása által indított riasztások segítségével képzeli el, ugyanakkor elvárás, hogy a rendszer például képes legyen az ezek alapjául szolgáló személyek földrajzi helyzetének meghatározására is.
A közösségi oldalakon kívül ráadásul hasonló automatikus megfigyelőrendszert szeretne ráállítani az FBI az úgymond belföldi hírszájtok - köztük a Fox News, a CNN és az MSNBC - anyagaira is.

10 megjegyzés:

  1. Csak legálissá akarják tenni azt, amit már eddig is csináltak és erre az FBI neve kiváló takaró.

    Aztán az is egy kérdés, hogy szegény amcsiknak miből telik új munkahelyek teremtésére, mikor a gazdaságuk ezt az opciót sehogysem adja ki.

    Igaz, a FED mindig is szívesen takarózott a csillagos zászlóval.

    Ö.T.

    VálaszTörlés
  2. Kapcsolódó:
    http://magyarorszagon.hu/hirek/2012-01/technika/a-skypeot-is-lehallgatta-az-fbi/hir

    Hajrá, előre az Új Világrend megfigyelési őrülete mentén! :)

    A google új "adatvédelmi irányelvei" is hogy-hogy nem pont most bukkantak elő a gondolatgyár kapujából.

    De miért nem vagyok meglepődve...?

    TT

    VálaszTörlés
  3. The Big Brother is watching... Nem most kezdte, csak mára már nyíltan megtehet mindent a háttérhatalom, mert úgy gondolja, hogy nincs ellenfele.

    VálaszTörlés
  4. De mekkorát téved! :)

    TT

    VálaszTörlés
  5. http://index.hu/tech/2012/02/01/orszagonkent_cenzuraz_a_google_is/

    "Hasonló a helyzet például a holokauszt tagadásával, amit egyes országokban törvény büntet, máshol pedig belefér a véleményszabadságba."

    No meg a keresési találatokat is testre szabja országonként, így könnyen előfordulhat, hogy csak a sokadik oldalon találnál rá egy információra, ami más országokban relevánsnak számít. Márpedig a legtöbb ember 4-5 találati oldalnál nem lapoz tovább. Így ha meg akarják gátolni bizonyos információk bizonyos területeken való terjedését, elég azokat hátrasorolni valami lehetetlen helyezésre. Kétélű fegyverek a keresőmotorok.

    aszpirin

    VálaszTörlés
  6. Van már magyar kereső? Programozók hajrá, egy ország büszke lesz rátok!!

    VálaszTörlés
  7. itt van egy pár más kereső mint a google :

    nethekk.blogspot.com

    Nekem viszont egy ideje (feltettem valamit a gépre) a babylon search jön be.

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  8. Viszont úgy tűnik, a google lazábban kezeli a szerzői jogokat... vagy már azt is megvették... :)

    http://www.youtube.com/results?search_query=%28teljes%29 :-)

    aszpirin

    VálaszTörlés
  9. hehe...

    http://kepfeltoltes.hu/120217/assange_zuckerberg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés