2011. szeptember 16., péntek

FORR A FÖLDKÖZI TENGER?

„Egy alattomos, veszélyes, elkényeztetett, felelőtlen és romlott állam megtanulta, hogy nyugodtan tehet bármit büntetlenül! De most eljött a válaszok ideje!"  Tayyip Erdogan, török miniszterelnök (2011). 

Kiderült, hogy Izrael titokban védelmi szerződést kötött Görögországgal augusztusban. Ezt az izraeli és a görög kormány azzal indokolják, hogy a török hadsereg tengeri és légi mozgásai a Mediterrán tenger térségében egy esetleges támadási szándékra utalnak a görög Kastelorizo sziget ellen, amely alig két kilométerre van a török partoktól. Az izraeli és a görög kormányok szerint, a török kormány ellenőrzés alá akarja venni a Mediterrán azt a részét, amelynek a szóban forgó görög sziget a stratégiai kulcsa és ahol görög olaj és gáz kitermelés folyik, a ciprusi és az izraeli partok között. Ebben a térségben, amit Izrael csak „Blokk 12”-nek nevez, Ciprus és Izrael hamarosan fúrókutakat akarnak üzemeltetni a tengeralatti olaj- és gázkészletek kitermeléséhez. A török kormány szerint, senkinek sincs joga a térségben bármit kitermelni a határos Észak-Ciprusi Török Köztársaság és Libanon beleegyezése nélkül.


Az újdonsült izraeli-görög védelmi szerződés szerint, Izrael tengeri és légi bázisokat hoz létre Görögországban, hogy török támadás esetén a Mediterránban lehetővé váljon egy két oldalú izraeli ellentámadás. Válaszként, szeptember 12-én, Törökország azt üzente Izraelnek, hogy ezen túl nem csak nem fogadja el az izraeli blokádot Gáza ellen, hanem minden izraeli hadihajót ellenségnek tekint, amennyiben behatol egy 12 kilométeres sávban a palesztin (gázai) partok bármelyik részén: ez földrajzi okok miatt nem csak a Gáza-elleni izraeli blokádot lehetetleníti el, hanem az izraeli olaj és gáz fúrókutak tevékenységét is a „Blokk 12”-ben.


A görög-izrael-török fenyegető konfliktus oka a tengeralatti energiamezők, amelyek kitermeléséről nem igen akar osztozkodni Izrael  Törökországgal, sem Libanonnal, sem persze a palesztinokkal (ez talán a fő ok, ami miatt Izrael hallani sem akar egy független palesztin államról). Amennyiben ezt a konfliktust nem sikerül békésen megoldani, sem Izrael, sem Törökország nem fognak vélhetően egyoldalúan hátrálni, hiszen mindkettő elvileg erős tengeri és légi hadsereggel rendelkezik, de még erősebb a nemzeti büszkeségük. Egy háború következményei pedig kiszámítatlanok lehetnek: ha bár hívatalosan sem Izrael, sem Törökország nem rendelkeznek atomfegyverrel, valóban mindkettő már évek óta nukleáris hatalom...

3 megjegyzés:

  1. Ők úgy, mi így....Á.

    http://kuruc.info/r/35/84922/

    VálaszTörlés
  2. Libanon VOLT a Közel-Kelet pénzügyi, turisztikai központja! Egyenesen a Közel-Kelet Svájcának nevezték, indokoltan!
    Ki nem találhatjátok, ez kinek nem tetszett, miután Izraelben felépültek a nagy idegenforgalmi centrumok...
    A leépülés, az eredmény ismert.., az emberszeretettől elhíresültek "munkája" volt.
    /Lásd: Talmud!/
    Gyz/p

    VálaszTörlés
  3. Aktuális! "Palesztina Izrael előtt", igen a palesztinok így szeretnének újra élni és a saját államukban:

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150462617109741.461691.811654740&type=1

    Izrael utáni - jelenlegi - állapota ismert és abból jogosan elég volt a palesztinoknak, de már a Világnak is.
    Kata

    VálaszTörlés