2011. július 10., vasárnap

AUTONÓMIÁT VAGY SZABAD VADÁSZTERÜLETET AKARNAK SZÉKELYFÖLDÖN SEMJÉNÉK?

Nos, biztos nem leszek túl népszerű az alábbi gondolataimmal, de egyszer végre ki kell mondanunk: a magyarországi (és erdélyi csatlósai) politikai elit azzal követi el a legnagyobb hibát, hogy élet-halál harcnak, létkérdésnek állítja be a székelyföldi autonómiát. Örömteli e hírben az, hogy minden magyarországi párt képviselője szorgalmazta ezt, egymással versengtek, hogy ki segíti jobban a székelyföldi (ami jelen esetben azt is jelenti, hogy nem a teljes erdélyi) magyarságot, azonban – legmélyebb sajnálatunkra – ez kimerült abban, hogy ki mond nagyobbat, hangzatosabbat. A valóság azonban egészen más, olyannyira más, hogy azzal a magyar kormány egyelőre nem tud megbirkózni. Lehet aláírásgyűjtést szervezni, hét országból egymilliót (mennyire népmesei ez a „hét országból egymilliót”, nem?), bízva abban, hogy akkor majd az EU megoldja azt, amit mi nem tudunk, de van egy rossz hírem: az EU szarik a székelyek autonómiatörekvéseire, akárcsak a Benes-dekrétumokra, a felvidéki magyarellenes nyelvtörvényekre, a szerbiai magyarverésekre stb. Soha semmire nem mentünk még azzal, hogy az EU-hoz fordultunk nemzeti ügyeinkkel és ez most sem lesz másként.
 
Ami a romániai regionalizálási kérdést illeti: érdekes, hogy annak a magyar kormánynak a képviselője fontoskodik ez ügyben, amelyik több napnyi késéssel reagált az Erdélyből érkező idegborzoló hírekre, akkor sem valami határozottan. Persze, hisz pártpolitikai megfontolásból nem lehetett az RMDSZ-t támogatni, akinek a javaslata messzemenően figyelembe vette az erdélyi magyarok érdekeit (hogy más esetben mennyire nem teszi ezt a Bukarestben vegetáló magyar politikai alakulat, az most egy más kérdés) viszont a magyar kormány által felépített Szász Jenő-féle MPP és a felépítés stádiumában vergődő Tőkés-féle Erdélyi Magyar Néppárt pedig kereste a levegőt a botrány idején. Kiderült feketén-fehéren, hogy a bukaresti parlamenti jelenlét nélkül – tetszik ez nekünk vagy sem – a román politika úgy szervezte volna át a közigazgatást, hogy abban magyar többségű megye nem marad. És ezt sem a KDNP hangzatos beszólásai, sem Szabó Vilmos pofátlanul hazug önmosdató kijelentései, sem az EU, és sem a NATO nem tudta volna megakadályozni. Tehát, itt van a veszély, avagy a kutya elásva: addig építik ezt az „élet-halál” harc imidzset (aminek csak az a célja, hogy a magyar politikum önmaga fontosságát bizonyíthassa), amíg kiderül, hogy ez sem fog összejönni. Hogy a vélhetően maga alá roskadó székelyföldi magyarokkal mi lesz, amikor a mennyei „létkérdés” harcából felébredve a pokoli valóságban kötnek ki, nos, az már kevésbé érdekli a KDNP-t és a magyar kormányt.
 
Húsz éve egyebet sem sem hallunk, mint az autonómiát – amely majd elhozza a Kánaánt erdélyi véreinknek – miközben a magyar politikai elit egy perccel sem került közelebb ehhez. Ha tényleg létkérdés lenne, akkor valóságos bibliai csoda, hogy élnek még a székelyek, viszont ezzel ellentétben a valóság az, hogy autonómia nélkül, a román közigazgatástól és a balkáni mentalitástól sújtva még mindig élünk, nem is rosszabbul, mint csonkahoni véreink. Bizony, ez csoda, nem is akármilyen, ami viszont könnyen véget érhet, ha a mesterségesen felkorbácsolt elvárások ki nem elégítése után bekövetkező depressziós korszak kivált még egy emigrációs hullámot. A kevesebb néha több, mondják Székelyföldön, és nagyon jól tudják, hogy ez így is van.
 
Van, amiről nem beszélni kell (sok beszéd szegénység, ugye?), hanem megvalósítani, a mindennapokban megdolgozni érte – EU-s támogatásokat szerezni a székely pityókatermesztőknek, felszámolni az illegális fakitermelést, alternatív energiahálózatot kéne kiépíteni, sok székely faluban pedig a csatornázás és az áramellátás sem megvalósított – mert, ahogy azt Csengey Dénes (Isten nyugtassa!) mondotta volt: „Európába, de mindahányan”, az Székelyföldre is igaz. Nem csak a Szász Jenő magyar címerrel kirakott úszómedencéje kell EU-konform legyen, vagy Markó Béla villája, hanem Székelyföld egésze, és ha ezt elérjük, akkor az autonómia már csak gyerekjáték. Azonban húsz évnyi „demokrácia” és „szabadság” (az idézőjelek indokoltak, ám tegyük hozzá, ezen a téren talán sokkal jobban állunk, mint csonkahoni magyar testvéreink, ahol már ruházati kérdésekről is törvényt alkotnak) sem hozta el azt, hogy Hargita és Kovászna megye kilépjen a szegénységből, hiába özönlenek a magyarországi turisták nyaranta (a magyarországi tőke már kevésbé) Székelyföldre, és hiába magyar a két megye majdnem teljes vezetése. Autonómiával együtt sem fogunk kilábalni ebből, amíg ilyen a politikai elitünk, ezt ideje lenne belátni.
 
Ha jól tudom, Orbán Viktor szokta idézni azt az angol közmondást, miszerint „first thing first”, azaz első dolgot először. Ez állna az elszakított területekkel kapcsolatos politikára is: mielőtt hangzatos szavakkal autonómiát követelünk és hülyítjük élet-halál harcunkkal a jó népet, nem ártana legalább annyit elérni, hogy a Mátyás-szoborról vegyék le a minket sértő Iorga-táblát, már csak azért is, mert a restaurálás költségeinek felét a magyar adófizetők állták. Aham, ez már megoldhatatlan feladat, ugye? Hisz a visszacsatolásról álmodozó magyarokat leidiótázó bukaresti magyar nagykövetnek sem sikerült, az első szóra megfutamodott, hogy hangosan röhöghessen rajtunk a világ, de Verőce az más, Verőcén lehet magunkat harcos magyar politikusoknak beállítani, akiknek semmi sem fontosabb, mint a székelyföldi autonómia, és akkor arról még nem is beszéltem, hogy ezek a „hősök” szóltak be anno Szegedi Csanádnak, hogy ne nagyon beszéljen a székely autonómiáról az EP-ben. Tiszta szerencse, hogy Csanádot nem abból a fából faragták, nem is hiába lett tiszteletbeli székely…
 
Semjén Zsolt nagy vadász hírében áll, a védett madarak iránti vonzalma is közismertté vált. Nos, így már jobban tetszik érteni, miért félek attól, ha a magyarországi politikusok élet-halál harcot vívnak értünk?
 
Friessner József - Nagyszeben, Erdély

Forrás.

31 megjegyzés:

  1. Na!
    Úgy látom senki sem óhajt ehhez hozzászólni, kedves Friessner József felebarátunk szépen ír és látni lehet hogy helyén a szíve, csupán a felismerést kell kicsit fejlesztenie, de hiszem hogy meglesz, mert kinek helyén a szíve annak helyén lesz az esze is, előbb vagy utóbb. Vannak dolgok amiket elhamarkodunk életünkben....., nehogy a tiszteletbeli cím is hasonló legyen. Várjuk ki a végét.Á.

    VálaszTörlés
  2. Amennyi kutyaütő már rajtunk tetvészkedett, valóságos bibliai csoda, hogy élnek még a magyarok és a székelyek.

    TT

    VálaszTörlés
  3. Árpi, múlt héten csobbantunk egyet a városotokban, jó lett volna meginni egy vagy két sört! :)
    Említetted múltkor a választási beszédedet, és azt kell mondjam, hogy bár tényleg úgy tűnik az egyedüli komoly forrásotok a turizmusban rejlik, de azért a helyi termelő egységek elsorvasztása (ami ugye országos szintű csapda volt) jelenti a fő problémát.
    Ráadásul mi van azokon a napokon, amikor történetesen nem érkezik annyi vendég, ami kitermeli a várfürdő üzemeltetési költségét? Csúcsidőhöz képest 1/4, vagy 1/5 ember esetében is ugyanúgy működtetni kell a vízforgató berendezéseket, wellness részleget, stb., szóval erre építeni kizárólag egy választási és önkormányzati (!) stratégiát... ez csak a szűklátókörűeket veszi meg.

    Szóval, ha fentiekből nem volt elég érthető, most egy burkolt bókot kaptál! :)
    Úgyhogy igazad volt.

    TT

    VálaszTörlés
  4. TT. szólhattál volna...
    nem tudom melyik napokon voltál itt, de hétköznap a panziók parkolója üres, nem kevés autó hanem teljesen üres. Hétvégére úgy ahogy van forgalom, főleg román turisták de egy max két éjszakára jönnek és mint ezt öt évvel ezelőtt jósoltam egyre kevesebben. Volt itt német hullám, majd szerb és most a románok. Ez 5-7 évig tarthat utána vége, mert ott is épülnek fürdők és egy most épülő fürdő, korszerűbb mint egy régi. A víz minősége a tömegek előtt sokad rendű, csúszda legyen, csili- vili stb. De ez már jelentéktelen eseménysorozat a hogyan továbbon kell gondolkodni.Á.

    VálaszTörlés
  5. Mantisz, Moto, Trueman, kapjátok össze magatokat, hol vagytok? Valaki merészelt egy jobbikost nem isteníteni! Mi van nyaraltok? De jól megy. Egyébként megnéztem a szennylapotokon a linket. Most komolyan ezt dicsőségnek fogjátok fel? Ne csináljátok, ennyire hülyék ti sem lehettek. Orbán úgy lealázta Vonát ahogy kell. Azt is mondhatnám, ahogy a nagy indián könyvben meg vagyon írva. Igaz hogy Orbánnak a több oldalas válasz már készen volt, előtte. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a híradóba csak annyit vágtak be amannyit kellett az egészből. Hihihihi, nem láttok a szemetektől, aki Vona kérdését megkomponálták, azok az Orbán válaszát is. Azt is mondhatnám erre , Have a nice day!Á.

    VálaszTörlés
  6. De kár volt bekeverni ide a Jobbikot, Árpád...
    Ha van egy kis esze Mantiséknak, akkor a gép előtt ülés helyett, ebben a jó időben, finom magyar borokat szürcsölgetnek valami vízparton.

    Orbán senkit nem alázott le, csak lökte a jól megtanult lekezelő, de amúgy szokásosan semmitmondó válaszát. Ő, mint a legfőbb köz-szolga minden kérdésre köteles lenne válaszolni, csak nálunk - ebben a csodálatos demokráciában - a köz-szolgák valamiféle uraságoknak képzelik magukat, és minden órában elfelejtkeznek a 10 millió munkaadójukról. Persze ez még mindig naivság, hiszen ezek az emberek nem csak a képviselői fizetésükből élnek, hanem a gigacégek lobbipénzeiből, a szétosztogatott nemzeti erőforrásokból, no meg a kerub kapcsolataikból. Ej, de várom már az időt, amikor egy ilyen közszolgát, mint az Orsós, utolér a fájdalmas végzete. Nem fizikai fájdalmat kívánok neki, hanem sorozatos csalódások és árulások utáni teljes anyagi csődöt, szép lassú és totális egzisztenciális lesüllyedést, sőt egy kis éhezést is.
    Ráfér mind, csak olyan tanulásképpen, vezeklésképpen, mint ahogyan mindannyian kapjuk mostanában az áldást.

    A gazdáinak viszont komoly fizikai fájdalmat kívánok.
    Panka.

    VálaszTörlés
  7. De kár volt bekeverni ide a Jobbikot, Árpád...
    Ha van egy kis esze Mantiséknak, akkor a gép előtt ülés helyett, ebben a jó időben, finom magyar borokat szürcsölgetnek valami vízparton.

    Orbán senkit nem alázott le, csak lökte a jól megtanult lekezelő, de amúgy szokásosan semmitmondó válaszát. Ő, mint a legfőbb köz-szolga minden kérdésre köteles lenne válaszolni, csak nálunk - ebben a csodálatos demokráciában - a köz-szolgák valamiféle uraságoknak képzelik magukat, és minden órában elfelejtkeznek a 10 millió munkaadójukról. Persze ez még mindig naivság, hiszen ezek az emberek nem csak a képviselői fizetésükből élnek, hanem a gigacégek lobbipénzeiből, a szétosztogatott nemzeti erőforrásokból, no meg a kerub kapcsolataikból. Ej, de várom már az időt, amikor egy ilyen közszolgát, mint az Orsós, utolér a fájdalmas végzete. Nem fizikai fájdalmat kívánok neki, hanem sorozatos csalódások és árulások utáni teljes anyagi csődöt, szép lassú és totális egzisztenciális lesüllyedést, sőt egy kis éhezést is.
    Ráfér mind, csak olyan tanulásképpen, vezeklésképpen, mint ahogyan mindannyian kapjuk mostanában az áldást.

    A gazdáinak viszont komoly fizikai fájdalmat kívánok.
    Panka.

    VálaszTörlés
  8. De kár volt bekeverni ide a Jobbikot, Árpád...
    Ha van egy kis esze Mantiséknak, akkor a gép előtt ülés helyett, ebben a jó időben, finom magyar borokat szürcsölgetnek valami vízparton.

    Orbán senkit nem alázott le, csak lökte a jól megtanult lekezelő, de amúgy szokásosan semmitmondó válaszát. Ő, mint a legfőbb köz-szolga minden kérdésre köteles lenne válaszolni, csak nálunk - ebben a csodálatos demokráciában - a köz-szolgák valamiféle uraságoknak képzelik magukat, és minden órában elfelejtkeznek a 10 millió munkaadójukról. Persze ez még mindig naivság, hiszen ezek az emberek nem csak a képviselői fizetésükből élnek, hanem a gigacégek lobbipénzeiből, a szétosztogatott nemzeti erőforrásokból, no meg a kerub kapcsolataikból. Ej, de várom már az időt, amikor egy ilyen közszolgát, mint az Orsós, utolér a fájdalmas végzete. Nem fizikai fájdalmat kívánok neki, hanem sorozatos csalódások és árulások utáni teljes anyagi csődöt, szép lassú és totális egzisztenciális lesüllyedést, sőt egy kis éhezést is.
    Ráfér mind, csak olyan tanulásképpen, vezeklésképpen, mint ahogyan mindannyian kapjuk mostanában az áldást.

    A gazdáinak viszont komoly fizikai fájdalmat kívánok.
    Panka.

    VálaszTörlés
  9. névtelen, kár haszonnal jár, tartja a közmondás. Ez a "modern" vívmány, hogy a hűsölés és borozás nem zárja ki a számítógépet....
    Ami a parla(g)menti cirkuszt illeti, egy előre megírt,forgató könyv alapján zajlik, persze némi színész szabadságot biztosítva a szereplőknek, de ahogy Orbán olvasta a választ a spontán feltett kérdésre, rém mulatságos volt (lett volna) ha nem a mi bőrünkre megy a dolog.
    Kedves ismeretlen névtelen, a kár nem itt kezdődik, hogy kár volt belekeverni, hanem hogy kár volt hagyni, idáig fajuljon a dolog.
    Amit a jobbik a cigánykérdésről mond az kb. annyi mint a deviza hitelekről amit mond, a cél a politikai tőke kovácsolása, semmivel sem visz közelebb a megoldáshoz, sőt. Mindkét témában a felelősségem teljes tudatában nyilatkozok.Á.

    VálaszTörlés
  10. Na, úgy látom a névtelen meg is gondolta elhamarkodott hsz-át és törölte......

    VálaszTörlés
  11. De kár volt bekeverni ide a Jobbikot, Árpád...
    Ha van egy kis esze Mantiséknak, akkor a gép előtt ülés helyett, ebben a jó időben, finom magyar borokat szürcsölgetnek valami vízparton.

    Orbán senkit nem alázott le, csak lökte a jól megtanult lekezelő, de amúgy szokásosan semmitmondó válaszát. Ő, mint a legfőbb köz-szolga minden kérdésre köteles lenne válaszolni, csak nálunk - ebben a csodálatos demokráciában - a köz-szolgák valamiféle uraságoknak képzelik magukat, és minden órában elfelejtkeznek a 10 millió munkaadójukról. Persze ez még mindig naivság, hiszen ezek az emberek nem csak a képviselői fizetésükből élnek, hanem a gigacégek lobbipénzeiből, a szétosztogatott nemzeti erőforrásokból, no meg a kerub kapcsolataikból. Ej, de várom már az időt, amikor egy ilyen közszolgát, mint az Orsós, utolér a fájdalmas végzete. Nem fizikai fájdalmat kívánok neki, hanem sorozatos csalódások és árulások utáni teljes anyagi csődöt, szép lassú és totális egzisztenciális lesüllyedést, sőt egy kis éhezést is.
    Ráfér mind, csak olyan tanulásképpen, vezeklésképpen, mint ahogyan mindannyian kapjuk mostanában az áldást.

    A gazdáinak viszont komoly fizikai fájdalmat kívánok.
    Panka.

    VálaszTörlés
  12. De kár volt bekeverni ide a Jobbikot, Árpád...
    Ha van egy kis esze Mantiséknak, akkor a gép előtt ülés helyett, ebben a jó időben, finom magyar borokat szürcsölgetnek valami vízparton.

    Orbán senkit nem alázott le, csak lökte a jól megtanult lekezelő, de amúgy szokásosan semmitmondó válaszát. Ő, mint a legfőbb köz-szolga minden kérdésre köteles lenne válaszolni, csak nálunk - ebben a csodálatos demokráciában - a köz-szolgák valamiféle uraságoknak képzelik magukat, és minden órában elfelejtkeznek a 10 millió munkaadójukról. Persze ez még mindig naivság, hiszen ezek az emberek nem csak a képviselői fizetésükből élnek, hanem a gigacégek lobbipénzeiből, a szétosztogatott nemzeti erőforrásokból, no meg a kerub kapcsolataikból. Ej, de várom már az időt, amikor egy ilyen közszolgát, mint az Orsós, utolér a fájdalmas végzete. Nem fizikai fájdalmat kívánok neki, hanem sorozatos csalódások és árulások utáni teljes anyagi csődöt, szép lassú és totális egzisztenciális lesüllyedést, sőt egy kis éhezést is.
    Ráfér mind, csak olyan tanulásképpen, vezeklésképpen, mint ahogyan mindannyian kapjuk mostanában az áldást.

    A gazdáinak viszont komoly fizikai fájdalmat kívánok.
    Panka.

    VálaszTörlés
  13. névtelen, mezei hozzászólók nem tudnak hozzászólást törölni

    VálaszTörlés
  14. Mostanában csak úgy eltűnnek hszólások, velem is megtörtént. Talán ez van más blogokon is és a rendszer szarakodik. Azt is el tudom képzelni, hogy most már kivétel nélkül minden blog minden hszólása egy központi "nemzetbiztonsági" automatikus szűrőn megy át és útközben némelyik elvész az éterben. Erről nem igen szól a fáma, de párhuzamosan a jelenlegi állam leépítéséhez Magyarországon, felépül most egy túldimenzionált belső megfigyelő rendszer is...

    délelőtti látogató

    VálaszTörlés
  15. Teszt3: Orbán Viktor hülye, de Soros jól kitanította.

    A "Hajrá magyarok" szlogenje valami olyasmit jelenthet, hogy "Srácok, én nektek drukkolok, de sajnos nem nektek dolgozom".

    TT

    VálaszTörlés
  16. Érdekes, most nem tűntek el ezek a fenti hsz-ek, de az enyém, ami elég hosszú volt, az eltűnt, pedig többször is visszamásoltam. :(((
    Panka.

    VálaszTörlés
  17. Panka, az enyém is eltűnt...offolok is:-))Á.

    VálaszTörlés
  18. Ha egy automatikus "nemzetbiztonsági" ("terrorelhárító") szűrőn mennek át a bloghozzászólások (ami szerintem valószínű), akkor nem azért tűnnek el, mert szándékosam kitörlik őket, hanem egyszerűen mert közben elvesznek. Egy ilyen megfigyelő rendszernek nem a cenzúrázás a célja, hanem a megfigyelés, a "potenciális terroristák" listázása. Úgy hogy, ezesetben, bármelyik hszólás bármelyik blogról eltűnhet, függetlenül a tartalomtól.

    mm

    VálaszTörlés
  19. TT, lehet hogy egyszer majd Hortobágyon találkozunk? hehe.. Szüleimnek egyszer már befizetett az akkori űberdemokratikus rendszer (az vöröscsillagos volt, a mai sárgacsillagossal szemben) egy hosszú üdülést. Persze az is meglehet, hogy egyszer csak "nyomtalanul" eltűnünk, mert nem vagyunk elég jó zombik...

    mm

    VálaszTörlés
  20. Móz, remélem is hogy egyszer találkozunk a Hortobágyon, de az ha lehet inkább valami MSZ rendezvény legyen, ahol néhány söröcske, és kakastöke pörkölt kíséretében megvitathatjuk a világ nagy dolgait - a puszta közepén. :)

    TT

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok,

    csak egy pillanatra kukkantottam be, találtam 6 üzenetet a spam tárolóban, ezeket visszaállítottam. Érdekes a dolog, mert eddig leginkább olyan üzeneteket tett a rendszer félre, amiben linkek voltak. Úgy látszik, most már nem válogat. Vagy nagyon is válogat.. :o)
    Amúgy szerintem is szánalmas volt az orbáni válasz, ilyen gázsiért már legalább megtanulhatná a szerepét. Sajnos Vona kérdései is gyengék voltak, mert már kezd unalmas lenni a sok (pártokon átívelően megkomponált) üres szöveg. Talán néhány szellemileg alul táplált egyszerű embernek még tetszik ez a "jól megmondjuk nekik" hozzáállás, de egyre kevesebben lesznek vevők az ilyenfajta politizálásra...
    A cikk témájához szólva, én úgy látom, hogy ez az egész erdélyi autonómia polémia egy szellemi f@szverés, igaza van a cikkírónak, tenni kellene, összetartani, és nem szájat tépni.
    Az egész meccs le van játszva, Birkaisztán vagyunk, nem Magyarország. Jelenleg legalábbis egészen biztosan így van..

    VálaszTörlés
  22. Szia Velorex!

    Aranyos vagy, hogy visszaállítottad a hsz-emet, de elég lett volna csak egyszer. :DDD
    Az ismétlés törlendő. Köszi!
    Azért kitartó voltam, nem mondhatod! :D
    Panka.

    VálaszTörlés
  23. Velorex, teljesen egyetértünk.

    mm

    VálaszTörlés
  24. Amennyiben valaki világos és egyenes kérdésekre adott válaszában egy személyeskedő támadással indít, az nem akar egyenes válaszokat adni.
    A személyeskedés pitiáner dolog, ma általában hazugságok leplezésére, érvek hiányára, primitív és sematikus gondolkodásra utal.
    Csak a hazugságnak van szüksége búvóhelyre!
    Az igazság nyugodtan sétál a napsütésben.

    VálaszTörlés
  25. Az, hogy mindkettőnél papír volt és abba OV bele is nézett, az a parlamenti ügyrendből fakad.
    Nem kell mindenhol összeesküvést gyanítani.

    VálaszTörlés
  26. Végignéztem az egyháztörvénnyel kapcsolatos vitát, és azt kell mondjam egyre átláthatóbbak az erővonalak. Szinte már személyre szólóan meg lehet állapítani kik azok az országgyűlésben, akik egyértelműen folyamatosan a nemzet ellen áskálódnak. Egyszer talán ismét eljutunk egy újabb ponthoz Magyarország történelmében, amikor az 1920-30-as évekhez hasonlóan feltárulnak a páholyajtók, és mindenkinek nyílvánvalóvá válik, kik voltak itt ügynökök, szabadkőművesek, szarkavarók. Semjén, Lázár, Salamon, Orbán, stb. mind le fog bukni egyszer. Az arcukra, a tetteikre van írva a zsidóság.
    De egyszer mindenkinek szembe kell néznie iszonyatos bűneivel.

    Isten adja végre, hogy magyarok irányítsák ezt az országot!

    TT

    VálaszTörlés
  27. Ha már a hitnél tartunk (és elnézést, hogy offolok), nagy általánosságban nem szeretem a mai végletekig kifeszített, aljas háttér cselszövésektől csucsogó, genetikáról és vegyiparral szennyezett sportokat, de a HIT erejéről tanúbizonyságot tehet ez a felvétel is:

    http://www.youtube.com/watch?v=cM5A1K6TxxM&feature=player_embedded

    TT

    VálaszTörlés
  28. Misi, belenézett????Na ne csináld! Misi olvasta az egészet, valaki még be is kiabált, hogy "ki írta".
    Egyetértek velorexel, a "nagymagyarország" térkép helyett birkát kellene ragasztani minden autóra amíg meg nem pucásodunk mindannyian.

    Na de írok valami kedveset...
    Ma a gyermekeket elvittük a gabona múzeumba, hihetetlen nyugalmat árasztott a parasztudvar. A szélmalom meg egyenesen lenyűgöző volt. Egy paraszt ember építette 1850 és 1856 között.Fából, némi vasabroncsokkal megerősítve. 1950 októberéig üzemelt és évi 150-160 tonna gabonát őrölt. Évente kb. hat hónapot üzemelt és ez idő alatt 3000 zsák gabona leőrlését végezte el. Ez még a mai árfolyamon számolva is komoly bevételt jelent mert 10% volt a jutaléka.

    Mindezt nem is ezért írom, hanem annak érzékeltetésére, hogy kemény élet volt akkor is de nem fojtották meg teljesen a parasztot. A téglát saját földjén égette ki. Most próbáljon valaki ehhez hasonlót építeni, építési engedély, ÁNTSZ, tűzoltóság, HCCP , munka egészségügyi előírás, fizetett szabadság, nyugdíjjárulék (hogy legyen mit ellopni) áfa+béta mindezt azért hogy irány a tesco.
    Ide tökös magyar emberek kellenek, hogy változás legyen.

    A szélmalomról még annyit elmondanék még egyszer hogy lenyűgöző volt, mondanom se kell hogy jobban élveztem mint a gyerekek, fa fogaskerekek és ami tényleg zseniális volt, egy fa dörzskerék egy rúd végén, fent a tetőtérben amiről egy kötél lógott. A kötél segítségével ráhúzták a dörzskereket a nagy meghajtókerék peremére és ezáltal megforgatta a fa tengelyt amiről lógott egy másik kötél és ez feltekeredett rá, így nem kellett cipelni a zsákokat hanem ezzel húzatták fel a szél erejével, amikor a kellő magasságot elérte, lazítottak a dörzskeréken ami megállt. Mindezt a magyar alföldön 160 évvel ezelőtt egy paraszt ember kifaragta fából, még a tengelyek csúszófelülete is fából volt disznó zsírral kenve, igaz holland terv alapján, de a zsír biztos mangalica volt.Á

    VálaszTörlés