2011. február 27., vasárnap

Tudomány és spiritualitás - 2. rész

Az első részben szó esett arról, mekkora jelentősége van a rezgéseknek, s miként képzelhető el a „láthatatlan világ” tudományos szemmel. Álljon most itt egy „kivonat” egy buddhista szellemiségű weboldalról származó cikkből, mely tovább görgeti a gondolatsort. Fogadjátok mély szeretettel.
Eddig a buddhizmus és a tudomány kizárólag Dharamszalában, a Dalai Láma szobájában találkozott. Néhány évvel ezelőtt azonban megnyitotta kapuit a közönség előtt a Tudat és Élet Intézmény, így már minden érdeklődő részese lehet az izgalmas párbeszédnek. 2003. szeptember 13-án került sor az első nyilvános párbeszédre a Dalai Láma és vezető amerikai pszichológusok és agykutatók között. Az eseményt Bostonban, a MIT-en (Massachusetts Institute of Technology) rendezték meg.
A pszichológia főként az emberi természet kóros eseteit vizsgálja, és a tudatban megjelenő problémákat tárja fel. A buddhizmus viszont a tudat legmagasabb szintű működésére koncentrál mind a meditációs gyakorlatban, mind a dharma tanulmányozásában. A buddhizmus és a tudomány összekapcsolódása révén a pszichológusok kezdik felismerni, hogy a buddhizmusnak létezik egyfajta biológiai vonatkozása is. A buddhizmus a boldogság tudománya. Erre példaként szolgálnak a Wisconsin-Madison-Egyetemen folytatott, Richard Davidson által vezetett kutatások. A vizsgálatokban kimutatták, hogy az agyban, a boldogságért és jó közérzetért felelős terület folyamatosan növekszik azoknál az embereknél, akik naponta meditálnak, a „tapasztalt” vagy „profi” meditálók esetében pedig meghaladja az egyébként maximális értéket.

Pontosabb mennyiségi meghatározás hiányában a tudósok azokat az embereket nevezik „tapasztalt” vagy „profi” meditálóknak, akik eddig minimum 10000 órát meditáltak. Ugyanakkor az is nagyon érdekes, hogy az új meditálók agyában is már hat hét elteltével észlelhető volt a változás. Tehát – most először – szilárd, tapasztalaton alapuló bizonyítékunk van arról, hogy a meditáció hatással van az agyban található neurobiológiai mintákra.
Az Alain Aspect fizikus vezette kutatócsoport egyes vélemények szerint a 20. század egyik legfontosabb megfigyelését tette. Az eredményekről nem tudósított a média, és Alain Aspect nevéről is csak azok hallhattak, akik folyamatosan bújják a tudományos szaklapokat. Mégis vannak, akik szerint a felfedezés felfordíthatja a tudományt. A francia kutatócsoport felfedezte, hogy bizonyos körülmények között a szubatomi részecskék, például az elektronok képesek egymás közötti azonnali kommunikációra, függetlenül a közöttük húzódó távolságtól. Így nem számít, hogy három méterre vagy tízmilliárd kilométerre vannak-e egymástól. A jelek szerint valahogyan mindegyik részecske tudja, hogy mit csinál a másik. A probléma ezzel csak az, hogy ellentmond Einstein azon tézisének, miszerint semmilyen információ nem haladhat a fénysebességnél gyorsabban. Mivel a fénysebességnél gyorsabb haladás egyet jelent az időkorlát áttörésével, a megdöbbentő kilátások arra indítottak néhány fizikust, hogy megkíséreljék megmagyarázni, mi állhat valójában az Aspect-féle megfigyelések hátterében. Másokat viszont az eredmények ennél is radikálisabb kíséreltek elvégzésére ösztönözték.

Dávid Bohm, az University of London fizikusa például arra jutott, hogy Alain Aspect eredményei közvetve az objektív valóság cáfolatát jelentik. Tehát az univerzum kézzelfogható formája csupán látszólagos, a mindenki által megélt valóság gigantikus hologram.
Bohm következtetésének megértéséhez tudni kell, mi is az a hologram. Ezeket a háromdimenziós fényképeket lézer segítségével készítik. A megörökítendő tárgyat először lézersugárral pásztázzák. Egy második sugár fénye a visszaverődő mintával interferenciát hoz létre, és ezt a mintát örökítik meg a filmen. Előhíváskor a film csupán fényes és sötét vonalak kavalkádja, de ha lézerfénnyel világítják meg, megjelenik az eredeti tárgy háromdimenziós képe. A hologramok viszont nem csak a háromdimenziós kép miatt különlegesek. Ha egy rózsa hologramját félbevágják, és lézerrel világítják meg, mindkét fél a teljes képet tartalmazza. A hagyományos fényképekkel ellentétben a hologram minden szelete az eredeti információ egészét tartalmazza. A „teljes egész a részletekben” – megközelítéssel teljesen új utak nyílnak meg a természettudományok előtt. A nyugati világ tudósai mindig is hajlottak arra, hogy a fizikai jelenségek megértéséhez, legyen az béka vagy atom, a szétdaraboláson és a részletek tanulmányozásán keresztül vezet az út. A hologram viszont megmutatja, hogy a világban néhány esetben téves lehet ez a megközelítés. A holografikus struktúrák szétdarabolása nem az építőkövekhez, hanem kisebb egészekhez vezet. Ennek fényében Bohm más utat javasolt az Aspect-féle felfedezés értelmezéséhez.
Bohm szerint a szubatomi részecskék nem azért képesek egymással kapcsolatban maradni, függetlenül a távolságtól, mert valamilyen titokzatos jel áramlik közöttük. Ehelyett a szétválasztottságuk nem más, mint a megfigyelőt becsapó illúzió. A kutató érvelése szerint a valóság valamely mélyebb rétegében ezek a részecskék nem különálló egységek, hanem egy alapvető egész kiterjesztései. A jobb megértés érdekében Bohm a következő példát vezeti elő. Képzeljünk el egy akváriumot, amelyben egy hal úszkál. Az akváriumot nem láthatjuk közvetlenül, és a benne szereplő világról is csak tévékamerák révén értesülünk. Az egyik kamera az akvárium elejét veszi, a másik az oldalát. A megfigyelő a két monitor képét figyelve azt gondolhatja, hogy a két hal külön-külön létezik, majd a halakat tovább figyelve felfedezi, hogy valami kapcsolat van közöttük. Amikor az egyik hal elfordul, a másik ugyanabban a pillanatban hasonló fordulót végez. Ugyanígy amikor az egyiknek az eleje látszik, a másik mindig az oldalát mutatja. Ha a teljes összeállítás továbbra is rejtve marad a megfigyelő előtt, a nyugodtan feltételezheti, hogy a halak valahogy összebeszélnek, ezért mozognak egyszerre.
Bohm szerint a szubatomi részecskékkel pontosan ez történik az Aspect-féle kísérletben. A látszólagos fénynél is gyorsabb kommunikáció valójában arról árulkodik, hogy a valóságnak a kézzelfoghatónál mélyebb rétegei is léteznek. A szemmel nem látható komplex dimenziókat nem érzékeljük úgy, mint a megfigyelő a halat körülvevő akváriumot. A részecskéket azért látjuk egymástól elválasztva, mert csak a valóság egy szeletét érzéklejük. Az ilyen részecskék nem különállóak, hanem részei a mélyebben meghúzódó egésznek, amely holografikus oszthatatlanként viselkedik. És mivel a fizikai valóságban mindent ez épít fel, az univerzum is csak egy illúzió. A világegyetemnek ezen a fantomszerű viselkedése mellett más megdöbbentő tulajdonságai is lehetnek. Ha a szubatomi részecskék csak látszólag szétválaszthatóak, ez azt is jelenti, hogy a valóság mélyebb szintjein a teljes világegyetem összefügg.
Ahogy minden mindennel összefügg, értelmetlenné válik a világegyetem jelenségeinek osztályozása, mivel az összefüggő hálózatot alkotó természet fittyet hány minden ilyen felosztásra. A holografikus univerzumban még az idő és a tér sem tekinthető alapfogalomnak. A helymeghatározás minden formája csődöt mond olyan környezetben, ahol semmi sem válik el igazán a másiktól. Így az idő és a háromdimenziós tér úgy viselkedhet, mint a halat mutató monitorok, és csak kivetülései a mélyebb rendnek. Bohm nem az egyetlen kutató, aki igazolva látja, hogy csupán hologram a világegyetem.

Az agykutatás területén dolgozva Karé Pribram, a Stanford egyetem neurofiziológusa szintén arra a meggyőződésre jutott, hogy holografikus lehet a valóság. Pribram akkor dolgozta ki ezt a modellt, amikor az agyban az emlékek tárolási helyét kereste. Évtizedek során sok tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az emlékek adott helyhez kötöttség nélkül, a teljes agyban szétoszolva őrződnek. A múlt század húszas éveiben Karé Lashley rendkívüli jelentőségű kísérletsorozatban mutatta ki, hogy bármely részletét távolítja el a patkány agyának, képtelen megszüntetni a műtét előtt megtanult bonyolult műveletsorra vonatkozó emlékeket. Akkoriban azonban senki nem állt elő olyan magyarázattal, amely leírhatta volna ezt a „teljes egész a részletekben” jelenséget. Pribram a hatvanas években ismerte meg a hologram elvét, és rádöbbent, hogy megtalálta az agykutatók által régóta keresett magyarázatot. A kutató szerint az emlékeket nem neuronok vagy idegsejtek kis csoportja őrzi, hanem idegi impulzusok mintázatába kódolva hordozzuk, ahogy a lézerfény interferenciája elmenti a holografikus képet. Vagyis Pribram szerint agyunk holografikus tár. Ez az elmélet egyébként magyarázatot ad arra is, hogyan képes az emberi agy ilyen kis helyen ennyi emléket megőrizni. Becslések szerint egy átlagos emberélet során az agy tízmilliárd bitnyi információt ment el. Ez az Encyclopedia Britannica adatmennyiségének ötszöröse.
Pribram holografikus agy modelljének legmegdöbbentőbb vonatkozása mégis az, amikor összevetik Bohm relativitás elméletével. A világ megfogható képe így másodlagos valósággá változik, a tényleges környezet frekvenciák holografikus kavalkádja lesz, amiből csupán néhány fontos frekvencia választódik ki, és az érzékszervek jeleként értelmeződik. Mindeközben az objektív valóság azonban teljesen elsikkad. A keleti vallások már régóta azt tartják, hogy az anyagi világ illúzió, és bár azt gondolhatjuk, hogy fizikai lényként mozgunk a fizikai világban, valójában vevőkészülékek vagyunk a frekvenciák tengerében, és amit kiszűrünk ebből a kavalkádból, az csak egy szelete a valóságnak.

Bohm és Pribram elméleteinek egyesítését, a holografikusparadigma-ként emlegetett megközelítést sok kutató szkeptikusan fogadta, másokat viszont felvillanyozott. Néhányan egyenesen azt gondolják, hogy ez a modell képes lehet tudományosan eddig le nem írható rejtélyek megoldására, vagy a parapszichológiai jelenségek átértékelésére, amelyek ezáltal a természet részeként értelmezhetővé válhatnak. A holografikus paradigma által leírt univerzumban minden agy részét képezi a láthatatlan egésznek, és a telepátia pusztán a holografikus szint elérését jelenti. Hasonló módon a telekinézis (tárgyak mozgatása az akarat segítségével) szintén megszűnik rejtély lenni, hiszen az összefonódó mélyebb valóságban az egyén és a tárgy eleve egy. Bohm és Pribram egyaránt emlékeztet arra, hogy sok vallási illetve misztikus élmény, például az univerzummal való transzcendens együvé tartozás érzése szintén a holografikus szint elérése lehet. A régi írásokban ugyanerre, a mélyebb valóság elérésére gondolhattak, amikor a kozmikus egység érzéséről számoltak be.

4 megjegyzés:

  1. Fritjof Capra fizikus 1976-ban megjelent könyve, "A Fizika Táoja" lényegében már akkor felvázolta a modern fizika és a távolkeleti filozófia kapcsolatait (http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0280). Azóta sajnos nem történt sok minden, mert a tudományos kutatás nyugaton a hadi-ipar és a profit kultúra fogságába esett. Az orosz, indiai és kínai kutatásoktól lehet leginkább újjat várni mostantól.

    mm

    VálaszTörlés
  2. Amit biztos forrásból tudok: az oroszok már sok sok évtizede alkalmaznak pszichotronikusokat ("szellemgyógyászok") minden nagyobb horderejű politikai döntéshozatal során. Ezek a "széplelkű" emberek igen jó hatásfokkal tudják befolyásolni a másik fél döntéshozatali képességét... Az, hogy ki mikor veti papírra azokat a tudományosan és - ami ennél szerintem még fontosabb - gyakorlatban is bizonyított felismeréseket, amiket már lényegében ősidők (sok sok évezred) óta alkalmaznak egyes csoportok, lényegében csak formalitás kérdése.

    Előbb utóbb mindenki kénytelen lesz szembenézni a ténnyel, miszerint a szellemi-lelki síkokon sokkal hatékonyabban lehet befolyásolni az anyagi világot, mint pusztán a fizikai-anyagi síkon. (Sőt, véleményem szerint nincs pusztán anyagi sík, mert a létezése a felsőbb síkokhoz kötött, míg a felsőbb szellemi síkok vígan elvannak az anyagi világ nélkül is.)

    Mára vélhetően egyre több agresszív ország is alkalmaz pszichotronikusokat, még akkor is, ha tudományosan nem bizonyított, mi és hogyan is működteti ezeket a képességeket... számukra ugyanis egy a fontos; hogy ez valóban működik.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes dolog ez a Dalai Lámával. Olvastam róla egy-két dolgot ami arra ösztönzött, hogy utána nézzek a tibeti buddhizmusnak.

    Elképesztő dolgokra leltem. Most nem ecsetelem ezeket, mert nagyon terjedelmes lenne.

    A lényeg : A Dalai Lámának körülbelül annyi köze van Buddhához, mint amennyi köze a pápának Jézushoz.

    Aki nem ismeri a Tibeti történelmet nyugodtan nézzen kicsit utána.... alapvetően meg fog változni a véleménye a Dalai Lámáról.

    Persze általános bölcselkedéseket a Láma is tud mondani kb úgy mint a Pápa. A Dalai Lámát Buddhához hasonlítani az kb olyan, mintha a pápát hasonlítanánk Jézushoz.

    Ugye érzékeljük a különbségeket.

    Akit érdekel nézzen utána a Kalacsakra "beavatásoknak" meg a Kápalika hagyománynak.

    Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan buddhisták akik tiszta szivűek. Vannak ilyenek. Éppen annyi, mint ahány tiszta szívű zsidó, keresztény, muszlim vagy hindu. És a buddhizmus (a tibeti sem) sem mentes a mindenféle vallási üldözésektől és sötét üzelmektől.

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  4. Bukovinai, egyet értek, ami a vallások tisztaságát illeti, hiszen ott is emberek vannak... Épp ezért nem tartom magam egyetlen vallási csoport tagjának, vagy eszméjét hirdetőjének sem. Ahogy írod, nem a vallási hovatartozástól lesz valaki tiszta szívű, vagy éppen sötét lelkű. Szerintem egy embert a gondolatai, érzései és tettei minősítenek.

    Hogy a Dalai Láma mennyire hiteles vallási személy, a cikk lényegét tekintve nem sok jelentőséggel bír. A cikk mondanivalójának - véleményem szerint - nem sok köze van a Dalai Lámához, sokkal inkább a szellemi és "fizikai" világ kapcsolatát próbálja néhány ponton megvilágítani, ezért tartottam jó gondolatébresztőnek. Igaz, épp egy buddhizmust népszerűsítő oldalról származik a cikk, de hála Istennek vannak benne értékes gondolatok. Érdekes, és eléggé tanulságos is a számomra, hogy eddig egyik hozzászólás sem a jót látta meg ebben az írásban, hanem a rosszat emelte ki...


    Újra csak ismételni tudom önmagam (és szeretném kihangsúlyozni, hogy nem észt akarok osztogatni, hanem saját tapasztalataim írom le, amivel mindenki azt kezd, amit akar :)): jó lenne, ha mindig meglátnánk mindenben a JÓt, és azt az üzenetet, ami előre visz bennünket, ugyanis nincs olyan dolog, amiben csak jó vagy csak rossz lenne. (Ahogyan az emberek sem csak jók vagy csak rosszak.)

    Sokan, jaj de sokan vannak ebben az országban, akik minden nap nyalogatják a sebeiket, mert milyen sok sok rossz dolog van körülöttünk a világban (mennyi a hazugság, a szemfényvesztés, a manipulálás stb.), hiszen ők már csak ezt képesek meglátni. Erről szólnak a hírek, erről beszélgetnek különböző fórumokon, a munkahelyükön, otthon, szomszédokkal, barátokkal... nem is tudom hány órát szánnak erre az emberek az életükből nap mint nap.

    Csak annyit kérdezek, attól, hogy valaki ezzel tölti az idejét, mivel lesz jobb az élete? Nem az ország élete, a Világ vagy a Világegyetem rezgése, hanem az ő személy szerinti megélései mivel lesznek emelkedettebbek? Tényeken lovagolni naphosszat annyit tesz, hogy elvesszük magunktól a lehetőséget boldogabb életünk megteremtésére, elpazaroljuk az energiáinkat, képességeinket...
    Jó lenne végre megérteni, hogy nem kell másokat hibáztatnunk azért, hogy megmagyarázzuk, miért tartunk ott, ahol. Már rég túl kellene lépni a milliónyi sérelmen, és arra törekedni, hogy önmagunk, saját életünkben jót tegyünk (magunkkal és másokkal is), jóra gondoljunk, és erre ösztönözzünk másokat is. Egy egy kedves ÖNZETLEN gesztus a családtagjaink, embertársaink felé is már csodákra lenne képes, ahelyett, hogy elpanaszoljuk, már megint drágább lett az üzemanyag, vagy valamelyik politikusivadékról épp kiderült egy újabb turpisság... Igaz, ehhez jóval nagyobb önuralom, nagyobb lelki tisztaság, szellemi érettség kellene, és sokkal őszintébb, szeretni tudó emberré kellene válnunk minden egyes nappal. Az meg csak keveseknek megy, mert ez az igazi belső munka, nem a sárdobálás, mások pocskondiázása, az ujjal mutogatás...

    Jól tudom, hogy azok, akik elmerülnek a negativizáló gondolatokban, meglehetősen boldogtalanul élik az életüket, állandóan keseregnek valamin, még ha derült is az ég, ők a közelgő sötét felhőkről beszélnek. Azok, akik képesek felülemelkedni a rossz dolgokon (igen, ez lehetséges minden körülmény ellenére is!), és arra fordítják az energiáikat, hogy valami szépet teremtsenek minden egyes nap, hogy tanuljanak amíg csak élnek és ne csak vegetáljanak, azok nem megkeseredetten, hanem kivirultan élik a mindennapjaikat.

    Bár, mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja, és azt kezd az idejével, amit akar, a választási lehetőség mindenkinek adott. Ez ismét csak az én személyes véleményem volt. :)

    VálaszTörlés