2011. február 7., hétfő

ALKOTMÁNYOZÁS: TÉNYLEG KERGET MINKET A TATÁR?

Jelenleg Magyarországon alkotmánia van. Alkotmányozunk, alkotmányozunk de nem tudni pontosan ki, kivel, hol és hogyan, hanem csupán azt, hogy kerget a tatár és villámgyorsan kell új alkotmány. Országunk erős embere szerint azért kerget a tatár, mert most abban az áldott kivételes helyzetben vagyunk, hogy a kormánypárt minden politikai ellenállást elsöprő parlamenti többséggel rendelkezik, e nélkül pedig elképzelhetetlen új alkotmányt létrehozni, mivel feltételezhetően a kormány és az ellenzék nem képesek egyetérteni a fontos kérdésekben. Ez az érvelés akkor lenne helytálló, ha mindenképpen a pártpolitikusokr akarjuk bízni az alkotmányhozást és nem egy független, a választópolgárok által kijelölt testületre. Mert, ugye, lehet ilyen is, mint ahogy olvashattuk már itt:
http://mr-moto-velorex.blogspot.com/2011/01/az-izlandi-pelda.html Most egy másik ilyen példát szeretnék bemutatni, a Genf kanton-köztársaság (Svájc) alkotmányhozását, ami szintén most zajlik.

Svájcban minden „kanton” (összesen 26 van) saját kormánnyal és alkotmánnyal rendelkezik. Genf kanton –amely egyben köztársaság is- alkotmánya 1847-ben jött létre és 1999-ben felmerült először, hogy talán érdemes lenne egy modern alkotmányt létrehozni. Akkoriban, a parlamenti pártok nem tudtak egyetérteni a témában, de 2008-ban egy polgári csoport kezdeményezése eredményeként létrejött egy alkotmányozási törvényjavaslat, amely részletesen előírja miként jöhet létre egy új alkotmány. Ez a törvényjavaslat a rég bevált svájci szokás szerint népszavazás elé került és megnyerte a genfi polgárok tetszését.

A népszavazás által elfogadott új alkotmányozási törvény szerint egy 80 tagú alkotmánygyűlés készíti elő az új alkotmányt, a gyűlés tagjai pedig népszavazás alapján vannak kijelölve olyan listákról, amelyeket mind a politikai pártok, mind a polgári egyesületek javasolhatnak. Az alkotmánygyűlés tagjai azokból a listákból kerülnek ki, amelyek a szavazatok legalább három százalékát élvezik. Összesen 18 politikai párt és polgári egyesületek vettek részt 2008-ban ezen a népszavazáson és 527 ember közül választhattak 80 alkotmánygyűlés tagot a genfi polgárok. A már előzőleg népszavazás által jóváhagyott alkotmányozási törvény alapján, az alkotmánygyűlés rendelkezésére 4 év áll, hogy létrehozzon egy alkotmánytervet, amit a parlamentnek jóvá kell hagyni, utána pedig a polgároknak is, egy újabb népszavazás útján. Ha a parlamenti pártoknak nem sikerül megegyezni az alkotmánygyűlés által készített alkotmánytervről, az alkotmányozási törvény szerint egyedül a népszavazás dönt.

Az alkotmányozási törvény részletesen meghatározza az alkotmánygyűlés működését, amely független a politikától, valamint önálló költségvetéssel, titkársággal és elnökséggel rendelkezik. A törvény szerint, az alkotmánygyűlésen belül 5 különböző bizottság végzi párhuzamosan a munkát, a következő témák keretében: általános kérdések és polgári jogok – politikai jogok – a három hatalmi ág – területrendezés és külkapcsolatok – állami hatáskörök, feladatok és finánc. Miután megalakult a genfi alkotmánygyűlés 2009 májusában, elkezdődött a komoly munka. A gyűlés nem csupán zárt ajtók között dolgozik, hanem különböző polgári és szakmai csoportokkal konzultál folyamatosan, beleértve a Genfben élő idegen nemzetiségű polgári köröket és a szomszédos kantonok, illetve a szomszédos francia területek polgári egyesületeiket és kormányaikat. Mindez nem kis munka, valóban kell hozzá sok ember, négy esztendő és persze egy komoly költségvetés. Az alkotmánygyűlés 2012-ben terjeszti a genfi parlament és választópolgárok elé az alkotmánytervet. Közben, a munkát figyelemmel kisérik a helybeli médiák és maga a gyűlés is részletesen tájékoztatja a lakosságot a honlapján (http://www.ge.ch/constituante/welcome.asp), valamint a polgári csoport aki kezdeményezte az új alkotmány létrehozását havonta jelent a lakosság felé saját honlapján (http://unenouvelleconstitutionpourgeneve.ch/). Itt olvasható például a februári tájékoztatás az alkotmánygyülés részéről: http://www.ge.ch/constituante/doc/newsletter/La_Lettre_de_la_Constituante_N8_02_11.pdf

Idén januárban, az alkotmánygyűlés befejezte az új alkotmány előtervezetét, amit március végéig a lakosság elé terjeszt egy nyitott polgári konzultáció keretében. E konzultáció során mindenki nyilatkozhat szóban vagy írásban az alkotmány előtervezetéről, a nyilatkozatokat pedig figyelembe veszi a gyűlés, a munka következő fázisában. Jelenleg tehát, két hónapig, az alkotmánygyűlés arra összpontosít, hogy minden érdekelt polgár véleményét kikérje az új alkotmány előtervezetről, hogy aztán e szerint létrehozza az alkotmánytervet a következő két évben, amely aztán a parlament és a népszavazás elé fog kerülni.

A genfi példából azt láthatjuk, hogy nem feltétlenül szükséges politikai pártokra bízni az alkotmányhozást és, hogy egy politikailag független alkotmányhozásban mekkora döntő szerepe van a polgároknak, akik népszavazás útján nem csak kijelölnek egy független alkotmányhozó testületet, hanem a végén döntenek arról is, hogy elfogadják vagy sem az új alkotmányt. Ezt nevezik demokráciának Svájcban. Hogy Magyarországon miért nem lehet ilyesmi? Elsősorban azért, mert nálunk nem illik beavatni a polgárokat a fontos döntésekben (de még a kevésbé fontosabbakban sem), vagyis nálunk nem politikailag korrekt a népszavazás. Aztán talán azért is, mert nálunk jelenleg elfogadhatatlannak tűnik a hatalom számára az, hogy egy új alkotmány létrehozása ne csak az ő kormányciklusához kapcsolódjon, hanem esetleg még a következőhöz is. Egyes rossz nyelvek szerint az is benne van a pakliban, hogy nálunk az átlag polgár véleménye csak akkor számít, amikor éppen kormányváltás van. A genfi demokratikus alkotmányhozás hét esztendőt vesz igénybe és persze közben nem kevés konzultálást a polgárokkal, mert arra felé úgy gondolják, hogy nem illik elfuserálni valamit, aminek számos generáción át kell garantálni a demokratikus kereteket. Igaz, nem mindenkit kerget a tatár…
mézesmózes

58 megjegyzés:

  1. Mózes,

    ennek a cikknek egy nagyobb forgalmú oldalon lenne a helye, hogy sokan elolvassák...
    Hogy is mondja a régi magyar közmondás? "Hamar munka ritkán jó.."

    VálaszTörlés
  2. Urak!

    Én mást kérdeznék: A szépművészeti Múzeumot már megint körülzárta az egész Budapesti rendőr állomány.

    Mi a fene folyik ott hétfőnként ??? egyszer már volt ugyanez.

    Nem tudom leírni az érzést, de inkább félelmetes volt a látvány mint felemelő....

    A GhostBuster jutott eszembe, meg az, hogy most támasztanak fel valamilyen rosszindulatú harcos szellemet a múzeumban :-)

    A TV, rádió, újságok és az internet is néma az ügyben.

    Senki nem tud erről semmit ?

    vagy csak én nem látok a szememtől és megírták valahol ?

    bukovinai

    VálaszTörlés
  3. bukovinai,

    gondolod, hogy ott megy az alkotmányozás? :o) Próbálok utánanézni, hogy mi az a nyüzsgés, de lehet, hogy csak értékes kiállítási tárgyakat hoznak-visznek...

    VálaszTörlés
  4. Mai hír: "Az eredeti elképzelések szerint már kész kéne lennie a Szépművészeti Múzeum föld alatti, kibővített tereinek, de még semmi sem történt. Ennek a halogatásnak immár vége: a Népszabadság információi szerint a napokban a kormány lefújta az építkezést, melynek 4 milliárdos költségéből az Unió jelentős összeget finanszírozott volna."
    http://www.ingatlanbefektetes.hu/cikkek
    /lefujtak-a-szepmuveszeti-muzeum-felujitasat

    Másik hír:

    Áprilistól októberig bezár a Szépművészeti Múzeum

    A Magyar Televízió szombat esti adásában Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a múzeum felújítására kiírt közbeszerzési pályázaton április második felére várható eredmény. Az eredményhirdetést követően azonnal bezárják az épületet és megkezdődnek a munkálatok. A belső terekkel várhatóan október végére, a külső felújítással 2012 második felére készülnek el. Októberig a múzeum nem fogad látogatókat, és így rendezvényeket sem.
    http://event.blog.hu/2011/01/31/aprilistol_oktoberig_bezar_a_szepmuveszeti_muzeum

    Egészen biztos, hatalom valamire készül/tud és biztonságba helyezik a gyűjteményt, nehogy hasonló sorsa legyen, mint a megszállt (Irak, Afganisztánban Budha szobrok) arab országokban és a jelenlegi népi szabadságharcok (Tunézia, Egyiptom,...). Az ilyen eseményeket szeretik kihasználni "műgyűjtők". Ez persze csak agyalás részemről.

    Egyébként felháborító, hogy a Hősök teréhez (alá építik a még szadesz által kiagyalt "bővítést")is hozzá nyúlnak és megbontják.

    Mózi remek írásához is kapcsolódva, Svájcban minden változtatásról (útépítésről is) megkérdezik a népet, míg nálunk a Parlament előtti tér elbarmolásáról és Hősök tere átrendezéséről eszük ágában sincs.
    Kata

    VálaszTörlés
  5. BOGÁR LÁSZLÓ megmondja a tutit!!!
    Kötelező megnézni mindenkinek, a nemzet kb.500.000 lélek?......szembekötve, vakon, vezettetjük magunkat!!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=7h281kIsevM


    GA.

    VálaszTörlés
  6. Nekem az alkotmányozás mindkét példája (Izland, Svájc) sokkal szimpatikusabb, mint az, ami itt Magyarországon folyik.

    Persze sajnos igaz az, amit Bogár Laci említ, hogy kétségeink ne legyenek, le fogják nyomni a torkunkon az új alkotmányt, ha szeretnénk, ha nem.
    Feltehetően népszavazás sem lesz, de azt gondolom nincs is jelentősége.
    Miért?

    Azért mert Magyarországon nincs kultúrája, tisztelete a népszavazásnak, ez nem alakult ki 20 év alatt, persze ennek is oka van.

    Sajnos azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar emberek többsége roppant tájékozatlan, vagy félretájékozott. Ennek is megvan az oka.
    A probléma csak annyi, hogy így nem tud a választópolgár egy felelős döntést meghozni.
    Információ hiányában ez képtelenség.

    Mindebből és még sok egyéb másból kifolyólag is a népszavazások itt Magyarországon "mini országgyűlési választásokká" silányodtak, pártpolitikai kérdésekké alacsonyodnak az amúgy szakmai irányú döntések.

    Csak gondoljunk a Fidesz 3 igenes népszavazására, vagy a 2004-es állampolgárságról szóló szavazásra, de ide vehetjük az EU szavazást is.
    Ez utóbbit inkább a megtévesztésre alapozták, kevésbé a pártpolitikára.

    Hogy hová a sietség az alkotmányozással? Ezt már egy párszor kiveséztük. A Lisszaboni szerződést példamutató buzgósággal írtuk alá, ehhez most kell egy szent koronás mázzal leöntött "kicsi liszaboni alkotmány" is.
    A kettő együtt dukál.


    Nem érett meg a magyar nép arra, hogy felelős döntéseket hozzon népszavazások alkalmával, mert nem engedték, hogy felnőjjön ehhez a feladathoz. Ez (is) óriási különbség köztünk és Svájc között.

    Bár nemes egyszerűséggel megveregettük derék svájciak vállát, mint a demokrácia mintaországát, mégis az utolsó helyek egyike lenne a Földön, ahol élni szeretnék. Furcsa paradoxon.

    Kraft

    VálaszTörlés
  7. Svájc miért nem tagja az eu-nak?

    Félig-meddig költői a kérdés...

    TT

    VálaszTörlés
  8. Kraft, sok érdekeset mondasz, de valamiben nem tudok egyetérteni: szerintem az átlag magyar ember, ha meg kapja a lehetőséget szabadon véleményt nyilvánítani, legalább annyira bölcs tud lenni, mint az átlag svájci ember. Ezt azért mondhatom viszonylag nyugodtan, mert az életemből 30 évet éltem le Magyarországon és majdnem annyit Svájcban. Szerintem a magyar ember nem csak nem hülyébb másoknál, hanem ellenkezőleg, nagyon értelmes és persze nagyon érzelmes is, ami néha fokozza az értelmességét, néha pedig kissé korlátozza. A magyar ember értelmességét Te magad is bizonyítod, Kraft és persze a többi hozzászólók ezen a blogon, ehhez elég belenézni idegen blogok hozzászólásaiba a neten, ha van szerencsénk jól érteni az adott nyelvet.

    mm

    VálaszTörlés
  9. TT

    A kérdés egyáltalán nem költői, szerinted miért nem tagja? Vagy Norvégia?

    VálaszTörlés
  10. TT, Svájcban már többször volt népszavazás az uniós csatlakozásról. Mindig a németsváciak határozott visszautasítása mentette meg az országot a csatlakozástól, mert sok németsvájci emberben erősen él a haza és Isten miközben jól látják, hogy egyik sem jellemzi az Európai Uniót. Afrancia svájciak (például a genfiek) sem nagyon rajonganak az EU után, de ők inkább azért, mert féltik az életszínvonalukat, vagyis pusztán pragmatikusak, ha nem is olyan hazafik és Istentisztelők, mint általában a német svájciak. Vannak még az olasz svájciak, akiket kevésbé ismerek: ők szerintem csatlakoztak volna, mert ők mindig úgy érezték, hogy ők a "szegényebb" svájciak és tudjuk, hogy az EU azzal csalogatja az embereket, hogy a csatlakozás magasabb életszínvonalat fog jelenteni számukra. Magasabb életszínvonalat? hát persze, mi magyarok már csak tudjuk, ugyebár?

    mm

    VálaszTörlés
  11. Bocs,hogy nem a témához szólok, de ajánlom figyelmetekbe a köv. karikatúrát,estére átolvasom.Á.

    http://www.antalffy-tibor.hu/

    VálaszTörlés
  12. Nem ismertem Antalffy Tibor blogját, de örülök, hogy most megismerhettem. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a magyar független sajtó a blogvilágban van.

    mm

    VálaszTörlés
  13. Régebben legalábbis még élt a legenda, miszerint minden gazdag seggfej svájcban tárolja a pénzét, és ezért tudott ez a kis hegyi ország független maradni. Ugyanis ha minden más országból vannak erős elit-kapcsolatok, akkor nyílván nem érheti komoly baj az ilyen országot - minden nagykutyának az az érdeke, hogy maradjon egy semleges terület, ahol biztonságban van a pénzük. Szerintem ezért, és nem a hívő német-svájciak miatt nem csatlakozott az eu-hoz Svájc, de Mózi biztos jobban tudja...

    Más kérdés, hogy mi a helyzet ma. A világ pénzügyi központja - a svájci legendák ellenére - nem Bázelban, hanem Londonban és a Wall-streeten van. A svájci bankok miatti függetlenség tehát már korántsem olyan erős lehet a virtuális tőzsde világában, mint még annak idején az aranyfedezetes valódi pénz világában.
    Bár a fene tudja, nem értek én ezekhez a pénzügyi fszságokhoz, Drábikot kellene megkérdezni... :)

    TT

    VálaszTörlés
  14. TT, a svájci banktitok, mint védőgát az uniós csatlakozás ellen tényleg csak legenda. Először is, láthatjuk Luxemburg esetében, hogy az EU tagállamiság eddig még nem igen volt akadály a banktitoknak vagyis annak, hogy a nagyobb vagyonok elmenekülhetnek az adó elől a nemzetközi bankok közreműködésével. Aztán, a nagyobb vagyonok amelyek a svájci bankokban rejtőzködnek nem is igazán a genfi vagy zürichi széfekben lapulnak, hanem a svájci bankok kajmánszigeti, ciprusi, dubai és még sok másországban lévő "független" kirendeltségekben.

    mm

    VálaszTörlés
  15. Mózes nagyon szeretnék egyetérteni veled a magyar ember bölcsességét illetően, de sajnos a valóság egy más képet fest.
    Az emberek többsége nem foglalkozik közügyekkel, akik pedig foglalkoznak, rengeteg előítélettel és dezinformációval a birtokukban teszik ezt.

    Itt a példa, olvass bele ebbe cikk alatti fórumba:

    http://hetivalasz.hu/itthon/amikor-egy-mentoosztag-indul-el-35299

    De ha valakinek nincs kedve megnézni, íme egy "értelmes" párbeszéd:

    "Nos orbán vezír ellopta az én pénzemet,ellopta a feleségem pénzét,ez közönséges bűncselekmény,aki pártolja,mentegeti,hamisan tanúskodik ,bűnpártoló a törvény azt is bünteti. Mellesleg én magyar vagyok, itt születtem,és joggal szólok bele hazám dolgaiba.Te csak itt élsz a nyakunkon,jobb ha hallgatsz,ha nem tetszik menj haza! Mellesleg jogom van a pénzemet ellopókat letolvajozni feljelenteni és megvédeni a tulajdonomat."

    Válasz:

    "Menj a pecsába!
    Hülye, semmirekellő állat provokátor!
    Csodálom, hogy nem verték szét még a pofádat!
    Ami késik, nem múlik, remélem, akad a környezetedben valaki, aki megfelelő nevelésben fog részesíteni."


    sárdobálás, hülyézés, értetlenség, elvétve egy-egy értelmes hsz-el.
    És ez a fórumozó "tömeg" még azokat foglalja magában, akik valamilyen szinten nyomon követik a nap politikát.

    Mózes én nem éltem ennyi időt, sőt semennyit Svájcban, nem tudok párhuzamot vonni, mint te.

    Én csak azt látom, hogy a magyar ember nem tájékozott, nem nőtt fel ahhoz, hogy érdemi döntéseket hozzon.

    Ezt bár nagyon burkoltan, és nem ebbe a formában, de Orbán is elmondta az évértékelőjén.

    Az EU-ról és Svájcról.

    Én sem tudom pontosan, hogy miért nem részei az EU-nak, de biztosan nem azért, mert tombol a demokrácia.
    Lásd Írországot és a lisszaboni szerződés esetét.

    Svájcot miért nem rogyasztották meg azért, mert a nép nem kért az EU-ból?

    VálaszTörlés
  16. VELOREX : Értékes kiállítási tárgyak ? amiért 5 méterenként (szinte sorfallal) körbevették a rendőrök a Szépművészeti Múzeumot ????

    A hősök tere is elzárt terület volt...

    A Múzeum környékére nem lehetett bemenni se autóval se biciklivel se gyalog se sehogy...

    Ilyen rendőri mozgosítást még Fradi meccsen se láttam, meg egyáltalán ilyet még nem láttam. Rengeteg rendőr autó, kisbusz meg minden ott ácsorgott a műjégpálya előtt, meg körben mindenfele.

    Az a gyanús, hogy nem volt ott egy újságíró se, aki szimatolgatott volna, hogy mi ez!

    Szerintetek nem érdekelné az embereket, hogy a rendőrség mi okból veszi körül a Múzeumot, mint egy erődítményt ? Sehol egy hír róla? Ne mondjátok, hogy ez normális.

    A Múzeum honlapján nézelődtem de ott se volt semmi infó....

    Ez egy nemakármilyen rendőri készültség volt és senki nem ír róla egy sort se. Legalább valami kamu hírt...

    A múltkor (mert egyszer már VÉLETLENÜL belefutottam egy ilyenbe) is felvetettem itt, de még csak válaszra se méltatott senki.

    Na jó. Lehet, hogy nekem kell utánajárni, hogy mi ez.

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  17. "Ezt bár nagyon burkoltan, és nem ebbe a formában, de Orbán is elmondta az évértékelőjén."

    Erről van szó, Kraft: a magyar "elit" az, akinek érdekében áll elhitetni a magyar "pornéppel", hogy az nem képes dönteni saját sorsán. Most, hogy rágondolok, azt hiszem, hohy ez a legnagyobb hazugásg ebben az országban.

    Az lehet, hogy minden országban a lakosság egy része nem képes gondolkodni és az is lehet, hogy ez a rész akár a harmadrész is lehet Magyarországon, de ettől még nagy az a tömeg, amely nem a zsebében hordja a szürkeállományát. Bízni kell az emberekben és a népekben, nem véletlenül a "népi bölcsesség" a leg hitelesebb bölcsesség forrás.

    Ami Svájcot illeti, szerintem azért nem piszkálja az EU annak ellenére, hogy nem csatlakozik, mert -figyelem, ez "összeesküvési elméletnek számít:)- az EU mögött azok a nemzeközi bankárcsaládok vannak, akik már a svájci nagy bankok tulajdonát is megszerezték, ezért a pénzes zsákok sokkal inkább politikai stabilitást akarnak Svájcban, mint zavargásokat és nyomort kelteni csupán a csatlakozás kedvéért. Hitler is azt gondolta annak idején, hogy nem érdemes katonákat veszteni Svájc bevetésével, úgyis majd a háború után muszály lesz csatlakozni a svájciaknak a győztes "harmadik birodalomhoz". A III. birodalom nem lett győztes és szerintem az EU birodalom sem lesz az.

    mm

    VálaszTörlés
  18. Bukovinai, ne izgulj a múzeum ügyben, valszeg csupán arról van szó, hogy a Brüsszelli uraságok immár másodszor meglátogatják a múzeumot mielőtt mulatozni mennek a gödöllői kastélyba és persze senki sem várhatja el, hogy ilyen előkelő társaság a magyar pornépből való szokásos látogatókkal járja körbe a múzeumot.

    mm

    VálaszTörlés
  19. Buko, ha még nem értetted volna, ez már egy banán... bocs, egy narancsköztársaság. Nem illik ilyenben összekeverni a konyha rongyokat és a szalvétákat.

    mm

    VálaszTörlés
  20. Mózes bár furcsa lesz tőlem, amit most mondok, és tegnap még ezért "dorgáltam" meg Velorex barátomat, de Orbán nagyon fontos és érdekes dolgott mondott beszédében.
    (persze ettől függetlenül megvan a véleményem Orbánról, ésnem kergetek hiú ábrándokat)

    Ezt a részt hallgasd meg, itt:

    http://www.youtube.com/watch?v=05APUE18kDk

    32.30-tól 33.30-ig

    Különösen figyelj arra, amit 33.15 után mond.

    Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy: "magyar!, kezdj már gondolkodni, és vedd észre milyen szinten átb..sznak téged!"

    Persze mindez polkorekt módon megfogalmazva. Én erre gondoltam Mózes, mikor Orbánt említettem, ergo épp az ellenkezőjére, mint amit te levontál belőle.

    VálaszTörlés
  21. Kraft, Orbán egy dologhoz nagyon ért: a szlogenek gyártásához. Szinte mindenki bedől neki. Én azonban a tetteket nézem és mit látok: liszaboni szerződés (vagyis a "piacverseny", "szabadpiac", "multikulti", stb uralkodása), adórendszer amely a felső jövedelmeknek kedvez, párt-alkotmány (amely, ahogy Kata írta, valszeg a liszaboni szerződés lesz magyarul és "Szent Koronával" ízesítve), szájkosártörvény, zárt kapu a parlamenti nem-narancsos javaslatok felé, hazugságok a közbiztonság helyreállítása ügyben (tobább leépül a rendőrség, a polgárörség miközben felépül egy "antiterrorista rendőrség" vagyis egy politikai rendőrség és nincs változás a működésképtelen igazságügyi rendszerben, de nem épülnek börtönök sem), további leépítés az egészségügyben... Szóval sajnálom, de ha a szavak csöppet sem állnak összhangban a tettekkel, akkor én nem tudom komolyan venni ezt az nagy szájkaraté nemzeti bajnokot.

    mm

    VálaszTörlés
  22. Kraft, azt írod a bölcsességét illetően, hogy "Az emberek többsége nem foglalkozik közügyekkel".

    Szerintem a közügyekkel való foglalatoskodás az nem a bölcsesség mérője. Csak kérdezz meg egy székely bácsit mennyit foglalkozott életében a közügyekkel, majd tedd zsebre a választ, mert megőrízendő! :) Azért sejtheted előre is, hogy a bölcs öreg székely finoman szólva bsztt rá, hogy mi történik a politikában, és lám a székely-hunok eddig mindent túléltek.

    Ráadásul aki közügyekkel foglalkozik, az könnyen beleeshet abba a csapdába, hogy elvesszen az "ezt állította a fidesz, erre ezt válaszolta az mszp, de a jobbik sem értett egyet" c. játékban. Ettől ugyan nem lesz bölcsebb senki, még csak tájékozottabb sem, mindössze hagyta magát beterelni a homokozóba.

    Természetesen elfogadom, hogy létezik a közéletnek olyan formája is, amely tisztán jobbító és építő szándékú, ílyennek ismertem meg pl. Bene Gábor, vagy Zétényi Zsolt munkásságát.

    TT

    VálaszTörlés
  23. Bukovinai: az Orient nagypáholy tanácskozott a Szépművészetiben. A téma: az egyre aggasztóbb protekcionizmus és antiszemitizmus kapcsolata.

    Tessék, íme egy álhír! Megnyugodtál? :)

    (tényleg jó lenne tudni mi volt, de nyílván csak egy budai tudná kideríteni...)

    TT

    VálaszTörlés
  24. Még egy példa a bölcsességre: az egyik szomszédom jobbikos, a másik mindig az mszp-re szavaz (mert szerinte a fidesz sem jobb semmivel sem). Ennyi ismeret alapján szerintetek melyik a bölcsebb ember?

    További információk: a jobbikos egyszer megvert egy öreg bácsit, az "mszp-s" meg azt szokta mondani, hogy "szomszéd, remélem nem fogunk a politikán összeveszni, inkább kostold meg a birsalmámat!".

    Érdekes, nemde?

    TT

    VálaszTörlés
  25. TT, Mózes

    Mindkettőtöknek igaza van.
    Nekem Orbán mégis egy "kettős" személyiségnek tűnik, kicsit tudathasadásos állapot.
    Olyan, mintha az egyik éne az országért lenne, a másik ellene. Ez utóbbi persze szinte kivétel nélkül győz.

    Nem hiába idegkezelik a manust...

    Kraft

    VálaszTörlés
  26. Kraft tökéletesen látod. Én egy kicsit időben eltolnám a két dolgot: az ország ellen VOLT, de MÁRA felébredt a LELKIISMERETE.
    Ez okozza benne a kettősséget, a zavart. Nem betonból van az ember, változhat idővel. Igen sok súlyos és zavarbaejtő kérdést feltehetett magában 2010 áprilisa óta.

    TT

    VálaszTörlés
  27. Kraft, engem nem nagyon érdekelnek Orbán ilyen meg olyan feltételezett lelki állapotai (nem vagyok a pszichológusa), sem a bűvös retorikája, csupán csak a tettek. A tettek alapján viszont jobban örülnék, ha egy másik szakmát választott volna magának, ahol kevesebb kárt okozhatna. Lehetett volna például egy jó használt autó kereskedő, sajnos használt magyar kereskedő lett. Ennek nagy nemzeti vinnyogás lehet a vége, de egyelőre ott tartunk, hogy keresztül-kasul elemezgetjük a nagy kormányzó szavait, esetleg leki állapotát, mintha ez valami trendi társasjáték lenne.

    mm

    VálaszTörlés
  28. TT nem biztos, hogy jól látom, csak egy ilyen ember érzetét kelti. És ez csak Orbánra vonatkozik, a Fideszt és legfőbb prominenseit inkább hagyjuk.

    Egyelőre az van amit Mózes mondott. Mindegy a retorika, lássuk a tetteket.
    Eddig enyhén szólva sem volt túl meggyőző az Orbán kormány, sőt...

    Kraft

    VálaszTörlés
  29. Sziasztok!Eddig csak olvatam a blogot illetve az értékes és néha a kevésbé építő hozzászólásokat.Biztos vannak nálam okosabb emberek akik jobban értik és talán át is látják de az biztos,hogy az információ hiány és félre valamint alultájékoztatás készakarva generált dolog.Máskülönben ahogy írjátok "hogyan nyomnák le az emberek torkán"az új alkotmányt.A mégnagyobb baj,hogy az"értelmes és érzelmes magyar ember"szinte már kissebbségben van,a maradék pedig alkalmatlan az önálló vélemény alkotásra és nyilvánításra.Ági

    VálaszTörlés
  30. Szia Ági,

    jól tetted, hogy te is hozzászóltál az íráshoz. Bár Mózes próbál meggyőzni az ellenkezőjéről, de sajna én is úgy látom, ahogy te.

    Bárki csinálhatna magánakcióból egy rövid közvéleménykutatást, néhány alapvető kérdéssel, pl.
    - mit tud a jelenlegi alkotmányunkról
    - mit tud a történeti alkotmányunkról
    - mit tud a készülő alkotmányról, és mi a véleménye a Fidesz alkotmányozó folyamatáról.

    Ennyi. Aztán kiderülne, hogy milyen sötétek (bocsánat, tájékozatlanok) is vagyunk valójában.

    http://www.youtube.com/watch?v=LCnH_PDdaM0&feature=related

    Kraft

    VálaszTörlés
  31. Sajnos az itthoni többséget jó részt hidegen hagyja az egész alkotmányozás, ezen nincs mit szépíteni. Ezért is nyomhatnak le olyan alkotmányt a torkunkon, amilyet csak akarnak.
    Amúgy kíváncsi leszek, hogy mennyi köze lesz a Szent Korona tan szellemiségéhez(kérdés persze csupán költői...).

    http://kuruc.info/r/2/73968/
    MNB élén se lesz egy ideig tisztességes ember, éljen a narancsköztársaság:)

    (Jó ez a Képes Krónikából vett tatárjárásos kép:))

    VálaszTörlés
  32. Moonlight, azért választottam a tatárjárás képet, mert az rámutat a "tatárra", amely kergeti a magyart. Szerintem most is van egy "tatár", amely kerget minket, hogy minél hamarabb egy "tatár alkotmányt" helyezzünk a törvényeink fölé. Vajon ki lehet ez a modern "tatár"? Hát ez az... ami egyedül képes szerintem megmagyarázni, hogy -válaszolva ezzel Áginak és Kraftnak- az egyik "ellenzéki" párt sem mondja el a magyar választópolgárnak azt az alapvető kis apróságot, hogy az alkotmányhozás lehet független a politikai pártoktól, mint ahogy ezt bizonyítják mostanában az izlandi és a svájci példák is. Azt elhiszem, hogy az átlag magyar ember nem tud ezekről a példákról, de azt már nem, hogy a jobbik, az mszp vagy az lmp vezetői ne tudjanak róla, hiszen körülöttük vannak emberek, akik beszélnek idegen nyelveket és akik könnyen megtalálnak ilyen információkat a neten vagy egyéb más adatbázisokban. Magyarán, szerintem minden jelenlegi parlamenti pártunk tisztában van azzal, hogy az EU rendelésére kell az új alkotmány és mindegyik beadta már a derekát ennek a modern kori "tatárnak", csak éppen látszat ellenállást tanúsít egy olyan "fideszes" alkotmányozásnak, ami szerintem sokkal kevésbé "fideszes", mint e-uniós.

    mm

    VálaszTörlés
  33. Iszonyatos fosztás után, de... nálunk eddig minden "tatár" megbukott...

    TT

    VálaszTörlés
  34. Ez is meg fog bukni, TT, ez is meg fog és előtte ez is sokat fog (tovább) rongálni. Jövő héten megtudjuk például hogy miként lehet 800 milliárd forintot még kispórolni egy kivéreztetett költségvetésből, ahogy ezt a modern tatár követeli tőlünk "konvergencia program" címen.

    mm

    VálaszTörlés
  35. Bizony Mózi, mindenki mossa a kezét, hogy nem asszisztál az alkotmányozásnak nevezett bohózathoz, de pozitív ellenpéldát nem mutatnak a tömegnek... Erre szokták mondani, hogy bűnösök közt cinkos, aki néma.
    Mindenképpen naiv dolog lenne azt hinni, hogy ez az alkotmány csupán fideszes berkekben készül/készült.

    VálaszTörlés
  36. Hát persze, moonlight. Egy igazi alkotmány nem úgy készül, mint egy mosópor reklám, hogy senki sem tudja az alkotók nevét. Vajon miért nem lehet ismerni névszerint ennek az alkotmányak a szerzőit? Miért nincs, aki névszerint vállalja az anyaságot/apaságot? Szerintem a választ már megadta Bogár László, amikor mondta, hogy ez az alkotmány már egy ideje készen áll egy fiókban, vagyis valszeg nem is folyik "alkotmányozás" most Magyarországon.

    mm

    mm

    VálaszTörlés
  37. "tatár járás"-"kazár járás" egykutya...

    VálaszTörlés
  38. Orbán mindent elmondott azzal, hogy a "jelenlegi nem a magyarok alkotmánya".

    Évértékelőjében tőle soha nem halott 20 év (eddig csak 8 volt) kudarcáról beszélt.

    De majd most jó megújulunk. Ehhez kell a mosópor alkotmány. :-)

    Velorex végre kimondtad, kiről beszélünk itt virágnyelven. Vagy nem a zsidókról van szó? :-)

    Kraft

    VálaszTörlés
  39. Kraft,

    szerintem butaság általában a zsidókat hibáztatni bármiért is. Vannak becsületes emberek, és gazemberek minden népcsoportban, a többi attribútum másodlagos.
    Az viszont számít, hogy az idegen nemzet testébe beépülve is folyamatos a különállás, a különleges bánásmódra és kedvezményekre vonatkozó követelések, és a permanens gyűlölködés. A zsidóság nevében fellépő vezérek gyakran saját népüket is átverik a jelek szerint. Valahogy nagyon más az a kultúra..

    VálaszTörlés
  40. Jól látod Velorex szerintem.Egy népet sem lehet kollektíve elítélni, az általánosítás rossz megközelítés.
    Akikkel az emberiség jelenleg hadban áll, nem sorolható egyértelműen egyik nemzethez sem, a háttérhatalom pont a nemzetek ellen van. Sajnos sokan ezt nem tudják megérteni, és innentől kezdődik az értelmetlen zsidózás. Pedig a bukovinai által korábban linkelt videóban(Arrivals - Bloodlines) egyértelműen le van vezetve az egész uralkodói elit mibenléte.

    VálaszTörlés
  41. Gyerekek, azt hittem ezen már rég túlléptünk, de úgy látom nem.

    akkor tisztázzunk néhány dolgot. Ha kimondom azt a szót, hogy "cigány" az agyféltekétekben melyik terület aktiválódik a szimpátia, vagy az unszinpátia területe?

    Na ugye, erről beszélek. Elárulom nektek, hogy van cigány ismerősöm, sőt távoli rokonom is és épp úgy élnek, mint mi, pont ugyanazokkal a nehézségekkel. Mindegyik rendes ember közülük.

    Akkor játsszuk el ugyanezt a "zsidó" szóval.
    Na melyik terület aktiválódik?

    Ezek az ellenérzések egyébként nem véletlenül alakultak ki, de ezt most hagyjuk.

    Ettől függetlenül egészen biztosan vannak lelkiismeretes normális emberi életet élő zsidók is.

    Legalább nektek ne kelljen már magyarázkodnom, hogy ha leírom a zsidó szót akkor melyik fajtájára gondolok.

    Köszönöm a megértést.

    Kraft

    VálaszTörlés
  42. Pont ezért vezettük be a megkülönböztetést, pl. a szúnyogok, kazár, kalmár, karvaly, vagy a zsizsik "jelzőket", hogy ne kelljen kollektíven ítélnünk egy egész népet, mert azt egyik nép sem érdemli meg.

    Kraft nekem van kb. 10 programozó/rendszergazda ismerősöm, kikből kb. 7 zsidó származású. Erre milyen teóriát tudsz felállítani? :) Jócskán megmozgatják a bal agyféltekemet! :))
    Tipikusan olyan szakma amiben jók, és amivel elősegíthetik a felhasználók életét, mivel nem kerülhetjük ki egyelőre a kütyük használatát (persze túlzásba, függőségbe sem kéne vinni).

    De ismerek zsidó lakatost (!), kisboltos-kereskedőt, fénymásolót, ügyvédet. Mind normális emberek, a légynek sem ártanának (bár az ügyvéd az már keménydió), csak van egy sajátos világnézetük, de nagyon okos mind.

    Röhejes, hogy egész más tapasztalatom van a saját ismerőseim közötti zsidókkal, mint azokkal kapcsolatban akiket a hírekben látok. Talán ez sem véletlen...
    Bár ha jobban megnézzük, akkor a magyar ismerőseim is normálisak, de a hírekben szereplő magyarok azok nem... :)
    És persze felvetődik az a kérdés is, hogy mit nevezünk normálisnak?

    TT

    VálaszTörlés
  43. Hát sajnos az biztos, hogy manapság nem az ilyen blogokon olvasgatók a normálisak, a többség szerint, de meggyőződésem, hogy ez rövidesen megváltozik.
    Szulthan

    VálaszTörlés
  44. Szerintem Velorex azokra a (speciel bankár) elitekre gondolt, akik az igazi hatalom az EU paraván mögött, mert ezek a mákvirágok ugye tudjuk, hogy őseik valaha a kaspó tenger térségben uralkodtak.

    Szerintem a magyar zsidók (bárhol is éltek az őseik) csak vesztesek lehetnek az EU birodalommal, mert eddig Magyarország egy Kánaán volt számukra, mostantól pedig már ők is csak egy birodalmi gyarmat lakói, vagyis rajtuk is átgázol a birodalom, ha éppen úgy követeli a "globális piac" és a nagyon nagy tőke (ami sosem magyar) érdekei. Azok a kisvállalkozások pl, amiket gyakran magyar zsidók vezetnek egymás után fel vannak áldozva a globalizáció mágján.

    A "lakóparkokat" gyakran izraeli cégek építtetik, de nem izraeliek számára. Valóban átköltözik és fog még átköltözni sok zsidó Magyarországra, de ezek nem izraeliek, hanem a Fidesz barátjai, a "lubavics" szektások. Ezek kábé kétszázezren vannak, főleg az USA-ban, Canadában és Ausztráliában éltek eddig, ahol gyakran meggyűlt a bajuk a hatóságokkal. Ők uralkodnak például a nemzetközi kóser vágóhidak szektorában de mindenféle homályos bizniszel is foglalkoznak. Már teljesen átvették a magyar zsinagógákat, ahonnan kitolták a hagyományos magyar "teleológus" (egy mérsékelt vallásirányzat) rabbikat és a zsinagógákból globalizáció "oktatási" központokat csinálnak. Érdemes ezt elolvasni például: http://kuruc.info/r/2/34497/

    VálaszTörlés
  45. Tudjátok mit gondolok itt és most a legnagyobb problémának?

    Amikor leírtam, hogy milyen sötét a magyar, akkor Mózesen kívül senki nem kelt igazából a magyar védelmére.

    Amikor leírtam a zsidó szót, mindenféle jelző nélkül, akkor megkapom, hogy ne zsidózzak.

    Azért ezen gondolkodjatok el!

    De megegyeztünk, ezentúl legyenek "szúnyogok".

    Kraft

    VálaszTörlés
  46. Kraft,
    a világhírű össze nem tartásunk mindig kiütközik, ez úgy látszik belénk lett kódolva.
    Emlékszem kiskoromba, amikor jött hozzánk egy vendég, akkor az illetőt mindenfélével elhalmozták anyuék, illendően megvendégelték, nekem és testvéremnek pedig majdnem vigyázzba kellett állnunk. Már akkor is megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy miért is van ez?
    És gyanítom, hogyha megtörténnek a nagyobb arányú betelepítések, akkor szintén előjön majd az előbb felvázolt probléma.
    Ahogy névtelen linkjéből is láthatod, nem a nagyjából beilleszkedett , világi zsidósággal lesz a probléma, hanem az ultrakonzervatív haszidokkal, mert ők nem asszimilálódni jönnek ide.
    Egyre inkább közeledünk a nyirkai jóslat nem éppen derűlátó részéhez, de bízom benne, hogy fordul a kocka.

    VálaszTörlés
  47. Én írtam azt, moonlight.

    mm

    VálaszTörlés
  48. Az a baj Kraft, hogy sajnos nem kerülhetjük el az önkritikát sem.
    Tényleg nagyon sok sötét/elbutított/agymosott ember él itthon, akiknek többsége egyébként jóravaló munkásember lenne, de megváltoztatták az életpályájukat. Még a nagy magyarkodók között is feltűnően nagy arányban vannak az egyszerűbb emberek, akiknek elég annyit mondani: a magyarok az ősnép a szíriuszról származnak, és máris elhiszik. Lehet, hogy én is elhiszem, de legalább megpróbálok utánajárni a részleteknek, pro és kontra véleményeknek. Ezt sokan nem teszik meg, csak sodródnak az épp aktuális ideológiai árral. És ők még a nemzeti oldalon vannak ráadásul! De mi van a gyurcsányimádókkal, orbánelvakultakkal, az ultrazöldekkel, a mélybűnözői rétegekkel, és hadd ne soroljam...
    Ez van. Bogár néhányszázezre a nemzet, van néhány százezer ellenség (nagyjából ebbe tartozik a "felső tízezer" elit is), a többi, az Istenadta nép meg csak van. Wass Albert fogalmazta meg szépen a nyáj összetételét, nem keresem most ki, de kábé ez volt a lényege.

    Ettől még haragudhatnánk bárkire aki lesötétezi a magyart, de mi tagadás van benne igazság. Ráadásul sok rossz tapasztalat van a külföldre kiment dolgozókkal is, sajnos nem mindig a legbecsületesebbek mennek ki, és hát otthagyják a béllyeget...
    Szóval ezért nem hördültem fel a kreténezésedkor sem és a sötétezésedkor sem. Mert fájdalmasan igaznak érzem sok tekintetben. :(

    TT

    VálaszTörlés
  49. TT

    Én is programozó vagyok, noha nem dolgozom ebben szakmában, és még szúnyog sem vagyok :)
    Szerintem itt a hiba. :)

    Egyébként a programozók sem mindig könnyítik meg az életedet, de mindenesetre az általad is haszált ketyere kizárólagos urai. Főleg a zárt forráskódú szoftverek esetében, és lássuk be, ez a többség.


    Kraft

    VálaszTörlés
  50. Mózesnak és Bogár Lászlónak adok igazat : Már rég kész van az "alkotmány". Ott pihen valamelyik fiókban.

    Ha én lennék az elit én is pont ezt csinálnám. Megírnám előre, majd egy jó nagy csindaddratta meg színház (cirkusz a népnek) aztán a legvégső verzió csak az lenne amit már én jóelőre megírtam.

    Közbe meg a félkész állapotokat addig manipulálnám (vagy azokat akik benne vannak) hogy az jöjjön ki belőle mint amit én akarok.
    Így még alibi is lenne és nem gondolhatná senki atzt, hogy előre meg volt írva...
    Ez a hókusz-pókusz csak alibinek kell...

    Csak azt nem értem még, hogy miért nem látjátok ti is ezt ? vagy mások miért nem látják, hogy így mennek itt a dolgok ?

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  51. Bukovinai, szerintem itt mindenki érzékeli, hogy az alkotmányozás címszó alatt csak a szokásos "kenyeret és cirkuszt" című műsor megy.

    VálaszTörlés
  52. http://kuruc.info/r/6/74059/
    Egy kis off. Nem kenyerem védeni Dopeman-t, de rapper létére mond 1-2 értelmeset. Persze nem mindenben értek vele egyet, de ettől függetlenül látszik, hogy nem csak az ún. nemzeti oldalon akadnak aggyal rendelkező emberek.

    VálaszTörlés
  53. Ma este a tv híradó egyik fejléce: február végére 400 forint a kenyér. A seggnyaló híradó stáb ezért a kínaiakat hibáztatja, mert merészelnek kenyeret enni és ezért az összes gabonánkat felvásárolják. Arról szó sem esik, hogy a magyar gabonát olasz, francia és amerikai óriás (általában kazár tulajdonban lévő) gabonakereskedő cégek vásárolnak fel sekély árért (mert már csak nekik van tárolojuk és szárítójuk nálunk) és adják tovább búsás profittal a nemzetközi piacon. Nem csak a kínaiak, hanem egész nyugat-európa magyar lisztből készíti a legjobb kenyerét. Az idén, az orosz kormány betiltotta az orosz gabona exportálását, mert számukra az a fontos, hogy az orosz embernek legyen először kenyér az asztalon. Szent Viktor nem tett semmi ilyen lépést, mert nálunk fő a "szabadpiac" (=szabadrablás), így hát már szinte elfogyott a magyar liszt és import lisztből ehetünk tovább kenyeret. Tekintve arra, hogy a forint többet ér, mint egy pofon, de nem sokkal, az import lisztből kenyér hamarosan ütni fogja a 400 ft-os küszöböt... a magyar melós (vagy inkább munkanélküli) család és az átlag nyögdíjjas pedig rághatja a küszöböt kenyér helyett. Mind ezekről az "ellenzéki" pártok mélyen kussolnak, teeermészetesen. Szebb jövőt, további jó megújulást, előre eftásak, lehet másképpen és tutti quanti! Hol lehet felmondani? http://www.youtube.com/watch?v=zE-EMinj69o

    mm

    VálaszTörlés
  54. tatár dúlás = kazár dúlás (-járás túl szép kifejezés a cselekményeikre, mindegyik gyilkol csak a módszer más, most EU-konformnak nevezik)

    Mózi, érdekes, hogy a gabona hiányt kínai felvásárlással hozza összefüggésbe híradó, hiszen a kínaiak nem, vagy alig fogyasztanak kenyeret. Kínai éttermekben - függetlenül attól, hogy a magyar nagy kenyérfogyasztó - nem létezik pékárú, vinned kell, ha enni akarsz kínai ételhez.

    Tudomásom szerint a gabonát bankok sameszai vásárolják fel nagyon nyomott áron, papíron megutaztatják a gabonát, majd import áruként ugyanezt 3-os felárral itt értékesítik. (Arany készletünkkel is hasonlóan jártak el Surányi&Kunos&Kovács kazár-elvtársak: külföldi rokonaikkal nyomott áron felvásároltatták,majd ékszer- és egyéb luxus import áruként értékesítették.) Kínai bankról nem tudok.

    Kínaiak max. úgy jöhettek képbe, hogy felvásároltak valamennyit, de nem maguknak, hanem embargó alatt lévő szövetségeseiknek.
    Kata

    VálaszTörlés
  55. Igazad lehet, Kata, elvégre azok a multik, akik tulajdonában vannak a tározók Magyarországon valszeg nem visznek ki mindent az országból, hanem -ahogy mondod- papíron megutaztatják a belfogyasztásra szánt mennyiséget, miközben ugyan annyiért adják el a magyar piacon, mint amennyit kaphatnak érte mondjuk a monakói piacon. Vagy pedig a II. oszt. gabonát már eleve félreteszik a magyar fogyasztásra, de ezt is felárral dobják a magyar piacra, mondván, hogy "import gabona". Ilyenkor lenne jó, ha Orbán nem csak a szavakban lenne nagymagyar, hanem a kormányzásban is.

    mm

    VálaszTörlés
  56. http://tdyweb.wbteam.com/Letiltott.htm

    VálaszTörlés
  57. Mózi, az a gond, hogy 20 éve (sem) a privatizációs szerződéseket, azok betartását, megsértését senki sem ellenőrzi, sőt a zömét 30-80 évekre titkosítják. Márpedig ez több, mint hazafiatlan viselkedés a privatizáló elit részéről, felelőtlenség a javából. Az, hogy még titkosítják is ez szándékosságot, tudatosságot feltételez. Már ezen az egy ponton is - nem szólva társadalom ellen elkövetett bűnökről - összes eddigi kormányzat alkalmatlan és felelősségre vonandó. Gondolom a mutyielit régtől való összeforrottsága (-növése) miatt nincs és nem lesz 2/3-al sem rendszerváltás, csak a további kizsigerelése a magyar népnek.
    Kata

    VálaszTörlés
  58. Igen Kata, nálunk bármi titkosítható évtizedekre és ezzel sok mindent a szőnyeg alá lehet söpörni. Te tudod ezt, én is tudom, tudjuk néhányan, de mire megyünk vele? Én azért akartam a parlamentbe juttatni a Jobbikot, hogy ilyen biliket borítson fel és javasoljon például egy olyan törvényt, amely szigorúan és világosan meghatározza miként lehet adatokat titkosítani. Miért nem teszi meg ezt a Jobbik? Persze, hogy a narancs hatalom visszautasítaná a javaslatot, de ezzel megmutatná valódi arcát. Sajnos a Jobbik semmi olyant nem tesz, ami lényegesen zavarba hozná a narancs hatalmat.

    mm

    VálaszTörlés