2011. február 28., hétfő

TOXIKUS NIRVÁNÁK 2.


A mai napig nincsenek kivizsgálva a benzodiazepin pszichotrópok (nem minden pszichotróp benzodiazepin típusú) hosszútávú agykárosító hatásai. Ennek valószínűleg az a fő oka, hogy a profit-orientált nyugati világunkban többnyire csak gyógyszergyártók által megrendelt és financírozott kutatások vannak már (a „Toxikus Nirvánák” előző részében említett svájci kutatás ilyen szempontból kivételes), másütt pedig távolról sem ennyire benzófertőzöttek a társadalmak. Sok brit számára kellemetlen meglepetést keltett az a 2010-ben megjelent cikk a "The Independent" napilapban, amiben az újság kiszivárogtatott egy titkosított kormányzati dokumentumot. Kiderült a cikkből, hogy a brit kormány előzetes tanulmányt rendelt 1981-ben a benzók hosszútavú káros hatásairól és, hogy e tanulmány eredményei olyan agyzsugorodásra utaltak, mint amilyen tapasztalható a krónikus alkoholistáknál. Ezt követően, a kormány titkosította az eredményeket és nyomban lezárta a dossziét. Arra is kitér a „The Independent” cikkje, hogy 1995-ben, a brit klinikai pharmakológus professzor asszony Heather Ashton eredménytelenül kérte fel a brit kormányt kutatások támogatására a benzók hosszútávú káros hatásai felderítése érdekében. Mindenesetre, a brit pszichiáterek egyesülete azóta kétszer is (1988-ban és 1992-ben) figyelmeztetett, hogy a benzók fogyasztása nem ajánlott több, mint egy hónapon át.


Egy brit parlamenti csoport , az „All Party Parliamentary Group for Involuntary Tranquilliser Addiction”, 2008 óta igyekszik felhívni a kormány és a lakosság figyelmét a benzodiazepinek függőséghatására. E parlamenti csoport képviselő vezetője is nyilatkozik a „The Independent” cikkjében, mondván hogy sokan, miután abbahagyják a nyugtatózást, tartós fizikális, értelmezési, memória és egyéb pszichikai problémákkal küzködnek. A képviselő szerint, miután kiderült, hogy a kormány már 1981-ben rendelkezett információval a benzók hosszútávú káros hatásairól és azóta sem értesítette a lakosságot, akár másfél millió károsult is indíthat pert a kormány ellen. A brit újságcikk az „Action against Medical Accidents” („Akció az Orvosi Balesetek Ellen”) non-profit szervezet vezetőjének is szót ad, aki szerint a kormány hallgatása a benzók káros hatásairól a brit történelem legnagyobb kártérítési peréhez vezethet. E kijelentések ellenére a mai napig nem indult kártérítési per a kormány ellen és ez érthető is, hiszen akkor más országokban is milliók vonnának felelőséggre kormányaikat, azok pedig valószínűleg a gyógyszergyártókat, akik emiatt minden hatalmukat bevetik azérdekében, hogy ne törjön ki a nagy benzóbotrány.



A már említett professzor Ashton szerint, aki 1982 óta foglalkozik a benzodiazepinek függőséghatásával és 1984 óta kezeli ezt a fajta függőséget, leszokni a benzók fogyasztásáról egyértelműen jó döntés:


  • A függőséghez kapcsolódó fizikai és pszichikai elvonási tünetek -izom és fejfájás, görcs, émelygés, remegés, verelytékezés, látás zavar, szorongás, pánikroham, lehangoltság, ingerlékenység, nyugtalanság, stb.- akkor is maradnak egy idő után, ha a paciens rendszeresen szedi a benzót. Ez azért van, mert egyre nagyobb adagot kell szedni azonos hatás elérésére („tolerancia” effektus) és egy idő után már az adag növelése sem elég az elvonási tünetek elkerüléséhez.
  • A benzók használata hosszú távon (néhány hónap vagy pár év, személytől függően) sok esetben gyengíti a gondolkodó és emlékező képességet, valamint állandó lehangoltságot és szorongást okozhat.
  • Miután valaki hosszabb ideig fogyasztott benzókat és végre leszokott róluk, nem csak a krónikus elvonási tünetek szűnnek meg és kitisztulnak a gondolatok, illetve visszatér az emlékező képesség, hanem visszaáll a vitalitás és még a színek is élénkebbnek látszanak.
  • Ha figyelembe vesszük az 1981-es titkosított brit tanulmány eredményét, az agyzsugorodás veszélyét is elhárítja az, aki megmenekül a benzófüggőségtől.   



Professzor Ashton szerint nem olyan nehéz legyőzni a benzófüggőséget, mint ahogy sokan gondolják és mindenki képes rá, ha akarja. Érdemes elolvasni a professzor asszony által készített összefoglalást (magyar fordításban), amiben kincset érő tanácsokat ad a benzófüggőségben szenvedőknek. Ezt a kis videót is érdemes megnézni, amiben Dr Csernus elmondja röviden a benzodiazepinekről való leszokás szabályait.   



Remélem, hogy ez a blogbejegyzés segíthet, ha nem is megmenteni a világot, legalább elkerülni bizonyos toxikus nirvánákat vagy esetleg kikerülni ezekből. Mindannyian felelősek vagyunk magunkért és egymásért, ezért lehetőleg figyelmeztessük szeretteinket és ismerőseinket ha látjuk, hogy rossz útra tévednek.   


mm

3 megjegyzés:

  1. Szerintem ez ide tartozik :

    http://www.dailymotion.com/video/x9c9sl_csakratisztitas_lifestyle

    Nem akarom elkezdeni magyarázgatni. Értse aki érteni akarja, hogy mit akartam mondani...

    (A problémákat nem kívülről kell megoldani (mindenféle szerekkel) hanem belülről. Mert a probléma belül van nem kívül)

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  2. Meg talán ez is idetartozik:

    http://www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopic.php?t=434692&start=0

    Kismamák beszélgetnek, hogy ki milyen dilibogyóval szüli a (hülye)gyerekeket. Ez kinek a felelőssége?

    VálaszTörlés
  3. Névtelen,
    atyavilág.... szegény magzatok.Á.

    VálaszTörlés