2011. január 4., kedd

AZ IZLANDI PÉLDA.

Kommentár nélkül
Kevesen tudják, hogy 2010 november 27-én, egy izlandi népszavazás kiválasztott 25 "közönséges" állampolgárt akik meg fogják tervezni az ország új alkotmányát. A jelenlegi alkotmány 1944-ben jött létre, amikor az ország független lett Dániától és többé-kevésbé a dán alkotmány hasonmása. Talán azért nem lehet többet hallani az izlandi alkotmányozásról, mert ez egy pofon az EU "szuperállam" számára, ahol úgy lett bevezetve a "lisszaboni szerződésnek" nevezett alkotmány, hogy nagy ívben el lett kerülve a népi konzultáció miután egy első változatot több nemzeti népszavazás is visszautasított. Csak az ír kormány merészelt népszavazást rendezni a második változatról ami "lisszaboni szerződésnek" lett átnevezve és, miután ez az egyetlen népszavazás is nem-et mondott, az EU ismét szavazásra kényszerítette az íreket, immár gazdasági katasztrófával fenyegetve, ha tovább is nemmel szavaznak. Hát így született meg az EU "alkotmánya". Ezzel szemben, az izlandi alkotmányozás egy demokratikus példa, figyelembe véve a polgárok véleményét és minimális szerepet hagyva a politikának.

Izland létrehozott tehát népszavazás útján egy polgári alkotmánybizottságot, amely tagja bármelyik felnőtt állampolgár lehetett, amennyiben nem büntetett előéletű, nem politikus és egy pártnak sem tagja (!), valamint legalább 30 támogatóval rendelkezett. Összesen 522-en jelentkeztek, akik közül a novemberi népszavazás 25 embert választott ki, nőket és férfiakat, értelmiségieket és munkásokat, akik néhány hónapon át fizetett szabadságot kapnak munkaadóiktól és az alkotmányozásra szentelik idejüket. Közben, már hónapok óta az izlandi polgárok javaslatot küldhetnek az új alkotmánnyal kapcsolatban és ezeket az alkotmányt alkotó polgárok alapanyagnak tekintenek. A beküldött javaslatokból világossá vált, hogy olyan alkotmányt szeretne a többség, amely az izlandi természeti kincsek államosítását (!), valamint a törvényhozó (legiszlatív), a végrehajtó (exekutív) és az igazságszolgáltató (judikatív) hatalmi ágak szigorú különválasztását garantálja. A három hatalmi ág különválasztásával elképzelhetetlen például, hogy az alkotmánybíróság tagjait egy hatalmon lévő párt választja ki saját soraiból vagy, hogy az alkotmányozás egy párt monopóliuma legyen...

Néhány hónap múlva, az izlandi alkotmányozó polgárok át fogják adni a kidolgozott tervet a parlamentnek, akinek ezt morális szempontból kötelező lesz elfogadni, ahogy ezt előre leszögezte a kormány. Csupán 320 ezer az izlandi lakosság, ami persze könnyebbé teszi a demokrácia működését, mint egy 10 milliós lakosságú országban, azonban tényleg ennyire elképzelhetetlen nálunk is bevonni a polgárokat egy új alkotmány készítésébe? Egy polgári alkotmánybizottság létrehozása talán több időt venne igénybe nálunk, de hová sietünk? Persze, kellene némi politikai elszántság is a kormány részéről és egy kevésbé félénk politikai ellenzék, aki ezt hangosan követelné. Sajnos most a magyarok többsége el sem tudja képzelni, hogy lehet demokratikus módon is alkotmányozni, hiszen az ellenzék sem mondja el neki.

Van még valami Izlandról, amit kevesen tudnak. Amikor 2008-ban, a nemzetközi bankrendszernek sikerült a csőd szélére juttatni Izlandot (is) a mesterségesen keltett hitelválsággal és az izlandi valuta bedöntésével (ami mögött egyes elemzők Soros kezét sejtették), az európai sajtó tele volt az izlandi gazdaság összeomlásával. Az EU akkor villámgyorsan felajánlotta Izlandnak a csatlakozást annak cserében, hogy segít neki kikecmeregni a pácból. Ezt tette az EU az eladósodott közép-európai és balti országokkal is az elmúlt húsz évben, de eddig még senkit sem húzott ki a pácból... Izland erre azt válaszolta, hogy köszöni szépen, de egyelőre nem kér a csatlakozásból, megoldja inkább egyedül a problémát. Aztán, egy népszavazás eredménye alapján (!) úgy döntött a kormány, hogy az adófizetők nem fogják állni a magántulajdonban lévő bedőlt izlandi bankok tartozásait. Erre persze a nemzetközi bankrendszer még inkább lenyomta az izlandi valutát, ami hirtelen 80% vesztett az eredeti értékéből! Ez nagyon belerúgott az ország élelmiszerellátásába, hiszen addig szinte minden mezőgazdasági termék importálva volt és azt gondolhatták a nemzetközi uzsorások, hogy Izland már a markukban van... de tévedtek.

Az izlandi kormány a bankokra nem költött pénzzel rendkívüli támogatást nyújtott a parasztoknak, akik rengeteg üvegházat tudtak létrehozni, munkahelyeket és főleg élelmiszer ellátást biztosítva. Közben, hogy a multinacionális cégek ne tudják kihasználni a helyzetet fillérekért felvásárolni az országot. a kormány korlátozza a tőke beáramlást. Támogatást kapnak a vállalkozók is, hogy felturbózzák az export termékek előállítását -főleg hal és alumínium termékek- amelyek a nemzeti valuta leértékelése által nagyon vonzóvá váltak a nemzetközi piacon és ez lényegében felszivacsolta a válságból keletkezett hirtelen munkanélküliséget. Persze, az import termékek tovább is borzasztóan drágák, de az izlandiak bebizonyították, hogy érdemes visszafogni az import áruk fogyasztását annak érdekében, hogy ne nőjön az ország nyakára a munkanélküliség és ne kelljen reménytelenül eladósodni a nemzetközi bankrendszer javára, illetve ne kelljen feladni a nemzeti függetlenséget és segélykérő bedarált nemzetté válni. Tavaly már 1.2 százalék volt a gazdasági növekedés, ami várhatóan folytatódik az idén is. A nemzeti valuta is felértékelődött, de egy olyan optimális szintre, amely tovább is kedvező az export számára. A munkanélküliség pedig -a lényeg lényege-, ami a válságot követő hetekben 20 százalékra rúgott fel, gyorsan visszaesett 8 százalékra és már 5 százalék felé tart.

Izland megcáfolta a nálunk már elfogadott álláspontot, miszerint egy kis ország teljesen ki van szolgáltatva a nemzetközi pénzhatalommal szemben és bebizonyította, hogy nem kell feltétlenül egy "szuperállam" tartományává válni a globalizáció vallás nevében. Nevezhetjük ezt akár "viking szellemnek", de valóban ÖSSZETARTÁSRÓL van szó: ha egy nemzet nem hagyja, hogy belülről legyen bomlasztva, akkor minden lehetséges. Ha viszont erre nem képes... Hogy is mondta Petőfi? Rabok legyünk, vagy szabadok? ez a kérdés, válasszatok! Hát választottunk... vagyis választottak helyettünk.

mézesmózes

42 megjegyzés:

  1. Mindemellett Izland példát mutat a szólás-szabadságban témában is: http://internetmedia.komm.bme.hu/2010/12/05/immi-a-szolasszabadsag-osszegyurt-mennyorszaga/

    Vajon ki lehet az a vigyorgó jóember a fényképen, akinek a társaságában oly remekül érzi magát mélyen tisztelt miniszterelnökünk? hehe..

    mm

    VálaszTörlés
  2. Tetszik az írásod Mózes. Remélem, hogy eljut a Jobbikosokhoz is, illetve minden olyan államférfihoz (vannak még ilyenek, vagy csak már megélhetési politikusok vannak?) és talán sikerülhet nekik satuféket nyomni ebben a nagy alkotmányozó dömpingben...
    Az alkotmányt nem a demokratikus elvek, hanem a népképviselet elve mentén kell megalkotni, már ha egyáltalán szükséges teljesen új alkotmányt fabrikálni...
    A téma kapcsán érdemes lenne a szavazati jogot is körüljárni, mert manapság egy művelt, felelős professzor szavazata éppen annyit ér, mint egy analfabétáé, aki elérte a 18 éves kort. Nincs itt valami hiba??
    1920 előtt ha jól tudom, szavazati jogot csak azok kaptak, akik rendelkeztek 6 elemi iskolai végzettséggel, és betöltöttek bizonyos kort, vagyis esély volt rá, hogy tudják mire szavaznak...

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Velorex. Szerintem az igazságosabb politikai rendszer kulcsa a népszavazás és ebben mindenkinek kell, hogy legyen joga részt venni, különben oda jutnánk vissza, ahol most tartunk, azaz a szemlélethez miszerint a nép túl hülye ahhoz, hogy döntsön saját sorsáról. Svájc, ahol népszavazás alapján történik a kormányzás, bebizonyította számomra amikor ott éltem, hogy a nagy számok alapján a nép szinte mindig bölcsen dönt. A magyarok biztosan nem hülyébbek, mint a svájciak.

    mm

    VálaszTörlés
  4. Mózi a Fidesz/MSZP-féle "meghívom a romákat egy tál levesre, hogy rám szavazzanak" stílusú szavazatvásárlásokat viszont be kell szüntetni valahogy.

    moonlight

    VálaszTörlés
  5. Persze moonlight, ez sima korrupció, a szavazók vesztegetése. Ha tőlem kérdezed, én nem egy "antiterrorista" szervezetre költeném az adófizetők pénzét, hanem egy anti-korrupció rendőrségre és egy külön börtön felépítésre azok számára, akik el lennének csípve.

    mm

    VálaszTörlés
  6. Velorex, visszatérve a kérdésedre, szerinted ezek az uraságok a fényképen, akik mindenféle diplomákkal rendelkeznek, vajon bölcsebbek, mint Józsi bácsi vagy Marika néni? Szerintem minden nap bebizonyítják az ellenkezőt.

    mm

    VálaszTörlés
  7. Támogatom:) Nem ártana jövőre nem a második helyen végezni korrupció versenyszámban...
    Nagyon jó lenne bizonyos visszatartó erő a politikusok (és mindenki) számára és persze példát kell statuálni azokon, akik megvesztegethetőnek bizonyulnak.
    Amúgy ez a cikk és az első kommentedben szereplő link igazi ütőkártya lehet a Jobbik kezében Orbánék ellen, remélem nem szalasztják el a lehetőséget bemutatni, hogy mennyivel humánusabb az izlandi-modell a naranccsal szemben.

    moonlight

    VálaszTörlés
  8. A fényképen szereplő uraságoknak vélhetően nem a diplomáikkal vagy a tárgyi tudásukkal lehet baj, hanem valami mással. Persze ez is attól függ, hogy melyik oldalról nézzük...
    Viszont ahhoz, hogy a vezetők azt tegyék ami (csak) nekik jó, ahhoz kell a tájékozatlan, vagy félrevezetett választópolgárok serege is ugyebár. Szóval szerintem önámítás az, hogy mindenki egyenlő. Nem vagyunk egyenlőek, ezt csak nekünk, a kisembereknek hirdetik. A nagyok pontosan tudják, hogy ők egyenlőbbek, és úgy is viselkednek...

    VálaszTörlés
  9. A cenzus alkalmazása a választójogban nem butaság.
    Most is meg lehetne tenni és nem is kéne a választójogi törvényt megváltoztatni, hiszen benne van. csak alkalmazni kéne széles körben.
    Máris jókora kör kiesne.

    VálaszTörlés
  10. A választójog korlátozása szerintem manapság már nem lehet téma. Ma már a tömegek nem fogadják el, hogy van 1. és 2. (esetleg még több) osztályu polgár, ez is része az emberi fejlődésnek. A kasztokra épült Indiában is ez egyre több problémát jelent már. Ha pedig a többség nem fogad el egy ilyen rendszert, akkor nem fogadja el a kormányt sem, így pedig csak erőszakkal lehet kormányozni, ami nem lehet tartós és eredményes. Orbánnak most az a szerencsélye, hogy még sokan egy angyalt látnak benne és elfogadják "felvilágosult despotizmusát". Ha már kiábrándultak belőle a tömegek, a despotizmus automatikusan diktatúrává válik, mivel akkor már csak erőszakkal lehet gyakorolni a hatalmat.

    mm

    VálaszTörlés
  11. Egyébként, ha senki sem fizeti le őket, általában nem is mennek el szavazni a kultúrátlanabb rétegek...

    mm

    VálaszTörlés
  12. Velorex, nagyon jó ötlet a sajtószabadságért kokárda és a jogi nyilatkozat is :)

    mm

    VálaszTörlés
  13. Az ügynökök a paradicsomba mennek című film stábjának kérése, S.O.S.!

    Kedves Ismerőseim!

    Csütörtökön kezdték vetíteni "Az ügynökök a paradicsomba mennek" című játékfilmemet a Művész és az Uránia moziban. A háttér(hálózat)-hatalom azonnal megkezdte az aknamunkát,hogy a mozik ne vetítsék sokáig. Egyetlen fegyver van: ha megnézik a filmet, mert az érdeklődés nyomására nem merik levenni,bár azonnal szeretnék..

    A film az elcsalt rendszerváltásról, a III/III-as Főcsoportfőnökségről és az SZDSZ szerepéről (is) szól, közérthetően,sőt szórakoztató módon. Lukács Sándor, Kubik Anna, Andorai Péter, Benkóczy Zoltán és Karalyos Gábor a főszereplők, főcímdalát Vizy Márton írta.

    A film után elkezdődött egy polémia, hogy vajon ki lehetett az SZDSZ-be épített "Kakukk" fedőnevű titkos megbízott? Esetleg Demszky? Vagy mások?

    Ha fontosnak tartjátok a rendszerváltás tisztázását, akkor segítsetek: ezen a hétvégén vegyetek jegyet a filmre. Fontos, hogy e hétvégén, mert hétfőn döntenek a forgalmazás további sorsáról.

    Köszönettel: Dézsy Zoltán filmrendező

    VálaszTörlés
  14. Remélem sokan lesznek a vetítésen. Talán ott lesznek Viktor, Bayer, Bencsik és a többi nemzetmentők is? hiszen az elmúlt 8 évben gyakran hangosan álmodtak a ragyogó jövőről amikor majd eljön a nagy "elszámoltatás" ideje :)

    VálaszTörlés
  15. Remélem sokan lesznek a vetítésen. Talán ott lesznek Viktor, Bayer, Bencsik és a többi nemzetmentők is? hiszen az elmúlt 8 évben gyakran hangosan álmodtak a ragyogó jövőről amikor majd eljön a nagy "elszámoltatás" ideje :)

    mm

    VálaszTörlés
  16. Moonlight, szerintem Perge ezzel teljesen melléfog: "Orbán Viktor tehát a sajtószabadság korlátozását jelentő médiatörvényével lényegében alkut ajánlott a nemzetközi cionista oligarchiának: az "antiszemitizmus" elleni kemény fellépés ellentételezéseként nézzék el neki a gyarmattartó világbirodalom szolgálatában álló erkölcsromboló hazugsággyárak megrendszabályozását."

    Szerintem, a médiatörvény magyarázata ennél egyszerűbb. Perge abban téved, hogy szétválasztja Orbán terveit az általa szolgált birodalom terveivel, miközben Orbánnak csak látszólag van önállóséga a birodalommal szemben. Véleményem szerint, Orbánnak túl sok vesztenivalója van ahhoz, hogy önállóan képes legyen cselekedni a birodalommal szemben. Nem véletlenül választottam a fényképet "Az Izlandi Példa" bejegyzéséhez.

    mm

    VálaszTörlés
  17. A médiatörvény egy lakmuszpapír. Nem rólunk szól, hanem a nyugatról és a szoktatásról.
    Az időzítés meglehet érdekesebb, de még nem tudhatjuk miért.
    Az új alkotmánynak nevezett valami sem önmagáért van, hanem más egyéb rendelkezések bevezethetősége miatt.
    Elkezdődött a totális "gumivilág".
    Amerikában pillanatok alatt betiltják a háztájit.
    Az Unió KAP-ja ezt élelmiszer biztonság címén 2014-re prognosztizálja. Addigra jócskán le is csökkentik a gazdák támogatását, hiszen nem is lesz majd ki igényelje.

    VálaszTörlés
  18. Mózi sejtettem, hogy lesznek aggályaid jó pár felvetéssel. Perge kicsit megfeledkezik arról, hogy Orbán csak egy Soros-fióka, és így nincs túl nagy mozgástere.
    Viszont jónak találtam azokat a gondolatokat, miszerint az IMF-fel való hadakozás és a multik, bankok megsarcolása is csak az "elitek" jóváhagyása miatt történhetett.

    moonlight

    VálaszTörlés
  19. Mózes,

    visszatérnék még egy pillanatra a választójoghoz. Én sem kasztokról beszélek, hanem olyan minimum feltételekről, amit bárki teljesíteni tud. Ha akar... Nem társadalmi helyzet alapján javasolnék tehát szelekciót, hanem Alapvető egyéni készségek és egyéni eredmények, vagyis döntésképesség alapján, ami azt jelenti, hogy ha valaki választójogot akar, annak minimum írni-olvasni kelljen tudni, és tanulói vagy munkavállalói jogviszonyának kellene lennie. Tudom, hogy nem értesz ezzel egyet, de több éves munkanélküli státuszhoz véleményem szerint ne járjon választójog. És persze az sem árt, ha a választó magyar állampolgár. Hosszabb ideje...
    Ja, és a börtönviselt jóembereknek szintén törölném a választójogát. Mert ugye aki magára nézve nem tartja kötelezőnek a törvényeinket (bűncselekmények elkövetői, adócsalók stb.), az ne nyújtózkodjon a jogokért sem... Próbálom a lelkiismeretemet munkára fogni, de az nem mondja ezen mondatok leírása után, hogy ezek a gondolatok igazságtalanok lennének. Persze az is lehet, hogy az én készülékemben van a hiba.

    VálaszTörlés
  20. A büntetőjogi bírósági végzésekben el lehet tiltani az elítéltet az állampolgári jogok gyakorlásától. Csak alkalmazni kell!
    Másra nem lenne szükség és ettől még általános marad a választójog!
    Ezt jelenleg is lehet alkalmazni egyébként.
    Ezzel kilehetne szűrni azt a népességet, aki a közös normákra figgyet hány.

    VálaszTörlés
  21. Velorex, szerintem ez egy nyomasztó rendszer lenne a mai ember számára. Mellesleg, szerintem senkinek sincs sem joga, sem lehetősége megitélni, hogy valaki más méltó vagy sem a választójoghoz. Nem az a dolguk a választóknak, hogy tökéletesen döntsenek, mert ilyen csak egy tökéletes társadalomban lehet (ami nincs), hanem hogy szavazzanak és ezáltal, hogy a szavazók többségének véleménye érvényesüljön. Ha például a szavazók többsége farkas, akkor nincs értelme báránydöntések alapján kormányozni és ha a szavazók többsége bárány, akkor nincs értelme farkasdöntések alapján kormányozni. Minden relatív.

    mm

    VálaszTörlés
  22. Mózes, a szavazók többségének véleménye szélső esetben azt is jelentheti, hogy 51 ember demokratikusan nyomorba dönthet 49-et... Ez a fene nagy demokrácia nem túl humánus dolog ám a mai magyar valóságban. OK, nem vagyok kifejezetten liberális, gondolkodású, nem gondolom, hogy egyetlen ember minden korlát nélkül szembe mehet 99 véleményével, de azért
    még mindig jobban szeretném, ha 51% írástudó kényszerítené rám az akaratát (ha már egyszer diktatórikusan kötelező a demokrácia) mintha 51% analfabéta... Nem egyszerű a kérdés.

    VálaszTörlés
  23. Már sok féle emberrel találkoztam, mindenféle kultúrákból ráadásul és eddigi tapasztalatom szerint általában kevésbé önzők a "tanulatlan" emberek (munkások, parasztok, egyszerű katonák, stb), mint a diplomázott emberek. Szerintem nem a diploma és az akademikus tudás határozza meg az ember spirituális értékét, sőt a kevésbé tanult emberek gyakran többet szenvedtek, mint a diplomázottak és ezáltal több empátiával rendelkeznek.

    mm

    VálaszTörlés
  24. Velorex, ha találkozol egy olyan tanulatlan emberrel, aki politikai hatalmi pozícióban van, gyakran nem magától került oda, hanem nála sokkal tanultabb emberek választották ki és több, mint valószínű, hogy nem azért, mert "jó" ember, hanem ellenkezőleg, mert kegyetlen és közben manipuláható mert becsvágyó, hatalomvágyó, stb. Szóval "ki lett választva".

    mm

    VálaszTörlés
  25. Szécheny egy nemes volt, vagyis egy seggfej. Mondhatom, mert nekem is van kutyabőröm és ráadásul talán régebb is, mint a Széchényi családé :) Komolyabban, a "kiművelt" ember szerintem nem a diplomái által az, hanem a szellemi fejlődési színtje által és a diplomák, ahogy már mondtam, ilyen értelemben nem sokat jelentenek.

    mm

    VálaszTörlés
  26. Mózes, biztosan igazad van. Nekem nincs kutyabőröm, (öszvérbőröm van, amit magamon viselek, mert elég makacs vagyok néha) de szerintem ez jelenleg nem is nagyon lényeges. Valószínűleg a nemesek között is vannak különböző emberi minőségek, mint ahogy az egyszerű emberek között is. Ezzel együtt a gyakorlat azt mutatja, hogy értelmes (lelkileg és szellemileg fejlett) emberek híján nehéz a felemelkedés.. Nem a diplomák számával mérem az embert, még ha ez eddig nem is derült ki talán.

    VálaszTörlés
  27. Szebb reggelt skacok!

    Komolyan mondom, a kommenteket olvasva, többet tanul itt az ember, mintha valami politikai iskolába járna. Érdekes dolgokat mondtok és nagyon tetszik, hogy több oldalról közelítitek meg a kérdéseket. Egy csomó minden eszébe sem jutna az embernek. Gondolom sokan vannak még így vele.
    Nah, csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  28. TT, nagyon érdekes ez a cikk Széchenyiről. Csak megerősíti véleményemet a nemesekről úgy általában, persze tisztelet a kivételnek (már mint ha van olyan). Én magam is egy gazfickó voltam sokáig, pedig csak egy nagyon csóró kisnemesi család sarja vagyok.

    mm

    VálaszTörlés
  29. Itt van még egy kis információ a szakrális geometriáról : (metatron kocka és egyebek)

    http://vilagbiztonsag.hu/index_files/site/hunmuzeum_files/elet_viraga.htm

    VálaszTörlés
  30. Buko és moon, igazatok van, de ez a tény nem befolyásolja azt, hogy a zsidók használják a hatágú csillagot. Nagy valószínűséggel a babiloni fogságuk alatt kifigyelték a méd papok ábrázolásait, de szerintem nem értették mire való. Mint ahogy ma sem igazán érzik, hogy mit jelent e jel, és hogy miből ered. Merthogy amiből ered, az ott van minden székely-kapun, és magyar abroszon (itt foglalkoztunk vele bővebben: http://fehersolyom.info/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?6386.1800 ), de megtalálható Egyiptomban is ( http://www.indavideo.hu/video/A_rovasiras_jeleinek_eredete ), és sok más kultúrában, úgy hívjuk: az Élet Virága, ami a teremtést szimbolizálja, 7 körrel.

    A szakrális geometriát sokan megmosolyogják, pedig az olyanok, mint a platoni testek, vagy olyan apróságok mint a galaxisok, élőlények, ókori építmények felépítése, az aranymetszés mind-mind a szakrális geometriából vezethetőek le. Nem kell azon csodálkozni, hogy egy adott világegyetemben adott fizikai (és szellemi) törvények mentén szabályszerűségek vannak.

    Persze a szakrális geometria nem azt jelenti, amikor Drunvalo játszik a körzőjével, mert az csak a síkbeli ábrázolása a tér-idő kialakulásának. Szerencsére nem ástam bele magam nagyon a témába, de úgy látom, hogy kissé túl van misztifikálva néhány ezo oldalon ez a szakrális geometria, pedig ez egyszerűen csak a természettudomány alapja. :)
    Nem mellesleg Platónnak is egy szkíta táltos magyarázta el...

    Lásd. pl. Gradnpierre Ati kutatásait:

    http://www.pannoneleink.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=59%3Agrandpierre-attila-si-magyar-szellemiseg-3-resz-a-magusok-si-vilagkepe-&catid=1%3Akorabban&Itemid=50&showall=1

    TT

    VálaszTörlés
  31. Mi a véleményetek erről a rejtélyes madár pusztulásról? Több, a világ más más városában tömegesen pusztulnak a madarak.
    esetleg valami vegyifelhő? Vagy, csak para vagyok?

    VálaszTörlés
  32. Mózi!

    Ehhez sajnos nem tudom mit hozzászólni, hiszen már elmondtam többször, hogy én nem vagyok mélyen a politizálásban, én nem látom át annyira mit, miért tesznek. Erről meg végképp fogalmam sincs.

    Postának meg persze, hogy igaza lesz. 1x csak lesz háború, mondjuk 20 év múlva és, akkor majd hallhatjuk a kis Nostredamus Imikét:
    "nah ugye! én ezt már 20 évvel ezelőtt megmondtam!"

    Átadom kézcsókjaid Nováknak.

    VálaszTörlés
  33. Nagy baromság ez a belinkelt széchenyis írás úgy, ahogy van.
    Ráadásul egészében a blogoló konstrukciója, a benne idézett Lipusz-cikkhez semmiben nem kapcsolódik. Rengeteg tárgyi tévedés van benne, tipikus félművelt okoskodás.
    A hatágú csillag nagyon sok családi címerben szerepel, tömegével például a székelyeknél.

    A bloggazda figyelmét pedig fölhívnám, az, hogy mi itt lehetünk nagyon nagy részben a lealázott nemességünk érdeme, akik évszázadokon át a nemzet gerince voltak és megtartották azt.
    Azóta pusztul apránként igazából a magyar nemzet, mióta ez a gerinc megroppant - jó két-háromszáz éve is megvan. Ez annyiból lineáris folyamat, hogy nemzedékről-nemzedékre érzékelhető a romlási tendencia, de folyamatosan jelen voltak nagy egyéniségek, akik gyengítették azt. Ilyen volt Széchenyi István is, függetlenül utólagosan tévesnek bizonyult tetteitől.

    Üdv
    Batka

    VálaszTörlés
  34. Kedves Bakta!

    Engedd meg, hogy néhány megjegyzést és kérdést tegyek a hozzászólásodhoz.

    Írod: "Nagy baromság ez a belinkelt széchenyis írás úgy, ahogy van."
    - Ez eddig szimplán szubjektív vélemény, abból is a gyengébbik fajta.

    "Ráadásul egészében a blogoló konstrukciója..."
    - Itt kire gondolsz pontosan?

    "...a benne idézett Lipusz-cikkhez semmiben nem kapcsolódik" - Ez viszont már nem igaz, mivel a cikk a Lipusz írás elejéből indul, más kérdés, hogy másfelé kanyarodik később.

    "Rengeteg tárgyi tévedés van benne, tipikus félművelt okoskodás."
    - Láthatnék valami érvelésfélét? Mert így ez eddig megint csak puszta egyéni vélemény, semmi több. Egyszerűsítsük a kérdést: hol van a cikkben tárgyi tévedés, és miért?

    "Széchenyi István is, függetlenül utólagosan tévesnek bizonyult tetteitől" - ez a kijelentés miben más, mint a cikkben felsorolt utólagos felülvizsgálat?

    Megtisztelnél ha válaszolnál a kérdéseimre!
    Köszönöm!

    TT

    VálaszTörlés
  35. Batka,

    nem tudom, hogy hol aláztam le a "nemességünket", ha jól emlékszem pont példaként hoztam egyet, amivel aztán néhányan nem értettek egyet. Ennyi ez a történet.
    Abból hogy valaki nemes, nem következik automatikusan, hogy jellemes ember is egyben, és attól hogy valaki nem rendelkezik pedigrével, még lehet tisztességes.
    A magam részéről továbbra is fontosnak tartom a kiművelt emberfők minél nagyobb számát, az országban.
    A magyar nemesség emberi értékeit tekintve valószínűleg nem sokban különbözött az egyszerű emberektől, legfeljebb jóval nagyobb hatásuk volt a dolgok alakulására. Bizonyára voltak közöttük, akik önzetlenül, a magyar haza szolgálatát tartották fontosnak, és talán olyanok is, akik nem.

    VálaszTörlés
  36. Felejtsük már el ez az "írjon ki népszavazást" kezdetű szöveget! Ki mondta? Miért? Miért lenne értékesebb, egy alkotmány, ha a sok hozzá nem értő elfogadta, Ha 10 emberből 9 idióta, és 9 megszavazza, akkor az az 1 lesz a hülye? Jól belénk verték az elmúlt években a nagy semmit. Még a jobb, még a nemzeti oldalon is a baloldal sületlenségeit ismételgetik. Meg "forradalom"... Persze... Ennél már csak az arabimádat a legszomorúbb...

    VálaszTörlés
  37. Kedves TT!
    Látom már! Te követted el a bejegyzést? Vagy csak beküldted, amit találtál valahol?
    http://fehersolyom.info/comment.php?comment.news.872#track

    Fölfoghatom úgy is, hogy ha "másfelé kanyarodik később", a Lipusz idézettel azt a látszatot szándékoztál kelteni, hogy a neves szerző nézetei támogatják az írásodban foglaltakat - ami viszont nincs így. Persze lehet, hogy csak szerkesztési hibáról van szó.

    Akkor néhány konkrétum.

    <„a Habsburg Birodalom külön, zárt kasztját képező kozmopolita arisztokráciájának ifjú sarja” – Hogy is van ez? Habsburg is, zárt kaszt is, és még kozmopolita is e legnagyobb magyar családja.>

    Vajh' honnan következik, hogy Széchenyi "Habsburg is"? Ez nem egy lényegtelen állítás, hiszen a végén még egyszer megismétled. Milyen gondolatmenet végén jutottál erre? Mert ez így egészében légből kapott.

    A nagybossányi Bossányi-család címeréhez (az előnevet kisbetűvel írjuk):

    Mit jelképez a felkiáltójel? Gyanús mert Habsburg? Akkor Mária Terézia volt a magyar királynő, törvényes uralkodó, kinek egyedüli jogkörében állt főranggá tenni valakit.


    Nincs különösebb fogalmad a heraldikáról, ugye? A címerek ábrái jelképesek. Nyilván nem renderelt 3D grafikákat készítettek akkoriban.
    A csillag és hold rengeteg ősi család címerében szerepel, székelyeknél például tömeges, szerepel például a cegei Wass család címerében is. A csillag nem izraelita jelkép, hanem a napot jelképezi.


    Mit vársz, erre józanul, higgadtan mit válaszoljak?! Ez aztán bizonyíték a javából!


    Széchenyi idejében már régen nyoma sem volt a folyómenti ősi ártéri gazdálkodásnak, az már a török hódoltság alatt elkezdett pusztulni, de a XVIII. században végérvényesen elveszett. Széchenyi idejére az erdőket túlnyomó többségében kivágták, mocsarakat csapoltak le és gabonát próbáltak termelni a helyén, ami törvényszerűen magával hozta az ármentesítés igényét. Így elkezdődött a gátak rendszertelen, helyi érdekű építése. Ezen a helyzeten változtatott Széchenyi, amikor -kétségtelenül helyesen- rendszerben próbálta szemlélni a Tisza-mentét.
    Ma már belátható, hogy nem a megfelelő értelmezési keretben fogtak hozzá a probléma felméréséhez, de talán menti személyét, hogy ez még ma sem általános, hiszen a hivatalos vízügyi tervezés a megjelölt problémákat víztározók építésével gondolja orvosolni.


    Széchenyi korában még szó sem volt a finnugrizmus dogmává emeléséről. Éppen Széchenyi halála idején kezdődik meg az Akadémia eltérítése. A kommunista pártkádereket szintén merészség Széchenyi rovására írni.


    Széchenyi szándéka a lóversennyel a hazai lótenyésztés fejlesztése volt. Szakmai szempontból ugyanúgy megkérdőjelezhető, mint az ármentesítés, mert a hazai lókultúra más alapokon nyugodott, mint az angol, de eléggé erőltetett ezen írásban a szerencsejátékot tenni a lósport fő értelmévé.
    Tisztában vagy vele egyébként, mi volt a Nemzeti Kaszinó? Társasági klub volt, mint ma ez az internetes felület. Szó sem volt például rulettjátékról vagy ingatlanpanamáról, így a sukorói párhuzamnak mindegyik lába sántít.

    Summázva: noha Széchenyi kezdeményezései nem ritkán visszájára fordultak, de ez nem a kezdeményező szándékain múlott, így személyének támadása nem csak értelmetlen, hanem kontraproduktív, mivel illeszkedik -akár szándékolatlanul- a ma sajnos nagyon eluralkodott deheroizáló tendenciába!
    Üdv
    Batka

    VálaszTörlés
  38. Hoppá, eltűntek az idézett részek! Na most mi legyen? Beírjam újra?

    VálaszTörlés
  39. Látom már! Te követted el a bejegyzést? Vagy csak beküldted, amit találtál valahol?
    http://fehersolyom.info/comment.php?comment.news.872#track

    Akkor néhány konkrétum.

    -- „a Habsburg Birodalom külön, zárt kasztját képező kozmopolita arisztokráciájának ifjú sarja” – Hogy is van ez? Habsburg is, zárt kaszt is, és még kozmopolita is e legnagyobb magyar családja.

    Vajh' honnan következik, hogy Széchenyi "Habsburg is"? Ez nem egy lényegtelen állítás, hiszen a végén még egyszer megismétled. Milyen gondolatmenet végén jutottál erre, mert ez így egészében légből kapott.

    A nagybossányi Bossányi-család címeréhez (az előnevet kisbetűvel írjuk):

    -- Nagybossányi Bossányi Imre, kit Mária Terézia (!) emelt grófi rangra.

    Mit jelképez a felkiáltójel? Gyanús mert Habsburg? Akkor Mária Terézia volt a magyar királynő, törvényes uralkodó, kinek egyedüli jogkörében állt főranggá tenni valakit.

    -- Ez az ijesztő fekete szörnyeteg is már furcsaság, de a hátából kinövő fa és a mellette lévő Dávid-csillag már mindenképpen elgondolkodtató.

    Nincs különösebb fogalmad a heraldikáról, ugye? A címerek ábrái jelképesek. Nyilván nem renderelt 3D grafikákat készítettek akkoriban.
    A csillag és hold rengeteg ősi család címerében szerepel, székelyeknél például tömeges, szerepel például a cegei Wass család címerében is. A csillag nem izraelita jelkép, hanem a napot jelképezi.

    -- Ha ezt összevetjük István arcképével (aki mellesleg arc jellemzőit tekintve kiköpött Bokros Lajos, nézzük meg a tekintetüket, dús szemöldöküket, arc-fül arányt, száj, áll, stb.), akkor már el is jutunk történelmünk egy borzalmasan eltitkolt felismeréséhez: Széchenyi István sem volt magyar.

    Mit vársz, erre józanul, higgadtan mit válaszoljak?! Ez aztán bizonyíték a javából!

    -- Duna és a Tisza szabályozása: mellyel az árvízi gazdálkodást, ezáltal a mezőgazdaságot sikerült taccsra vágni. Két további súlyos következménye lett a folyók természetes rendjébe való belepiszkálásnak: pusztító árvizek megjelenése, és a lecsapolt területek elsivatagosodása.

    Széchenyi idejében már régen nyoma sem volt a folyómenti ősi ártéri gazdálkodásnak, az már a török hódoltság alatt elkezdett pusztulni, de a XVIII. században végérvényesen elveszett. Széchenyi idejére az erdőket túlnyomó többségében kivágták, mocsarakat csapoltak le és gabonát próbáltak termelni a helyén, ami törvényszerűen magával hozta az ármentesítés igényét. Így elkezdődött a gátak rendszertelen, helyi érdekű építése. Ezen a helyzeten változtatott Széchenyi, amikor -kétségtelenül helyesen- rendszerben próbálta szemlélni a Tisza-mentét.
    Ma, 150 év után, már belátható, hogy nem a megfelelő értelmezési keretben fogtak hozzá a probléma felméréséhez, de talán menti személyét, hogy ez még ma sem megy, hiszen a hivatalos vízügyi tervezés a megjelölt problémákat vízlépcsők építésével gondoljak orvosolni.

    (folyt.köv.)

    VálaszTörlés
  40. (folytatás)

    -- megvetette a Magyar Tudományos Akadémia alapjait. Bár a kezdeményezés látszólag hasznos, de gondoljuk át, hogy az MTA milyen magyarság identitás romboló küldetést hajtott végre az elmúlt 160 évben, kezdve a finnugor elmélettel, egészen a mai napig tartó nemzetellenes kommunista pártkáderek bebetonozásáig.

    Széchenyi korában még szó sem volt a finnugrizmus dogmává emeléséről. Éppen Széchenyi halála idején kezdődik meg az Akadémia eltérítése. A kommunista pártkádereket szintén merészség Széchenyi rovására írni.

    -- Lóverseny. Pénz, haszon, fogadások, szokások rabjai – „tipikus” magyar jellemhez méltó dolgok ezek ugyebár. - Nemzeti kaszinó – mennyire magyar ez is! Kiknek állt ez érdekében?? Aki párhuzamot érez a mai Sukorói botránnyal kapcsolatban, az nem jár messze az igazságtól

    Széchenyi szándéka a lóversennyel a hazai lótenyésztés fejlesztése volt. Szakmai szempontból ugyanúgy megkérdőjelezhető, mint az ármentesítés, mert a hazai lókultúra más alapokon nyugodott, mint az angol, de eléggé erőltetett a szerencsejátékot tenni a lósport fő értelmévé.
    Tisztában vagy vele egyébként, mi volt a Nemzeti Kaszinó? Társasági klub volt, mint ma ez az internetes felület. Szó sem volt például rulettjátékról vagy ingatlanpanamáról, így a sukorói párhuzamnak mindegyik lába sántít.

    Summázva: noha Széchenyi kezdeményezései nem ritkán visszájára fordultak, de ez nem a kezdeményező szándékain múlott, így személyének támadása nem csak értelmetlen, hanem kontraproduktív, mivel illeszkedik -akár szándékolatlanul- a ma sajnos nagyon eluralkodott deheroizáló tendenciába!
    Üdv
    Batka

    VálaszTörlés
  41. ................„Tegnap = Orosz + Kína kormánydöntés. Folyamat véget ért – új világpénz megszületett – új Rubel + Yüan. Kína szabaddá tette tőkepiacárt – 1000 milliárd Eurós tőkebevonást ajánl a világpiacnak! – ezért emeli a kamatokat! Oroszok a Mistralon keresztül szabadulnak a vaj dollártól – ez régi ügy + mindent vesznek, csak fogyjon! – titokban. Elszámolás csak az Új pénzekben! Obamát megütötte a guta + zsidóit! Ezzel a lépéssel végleg kihúzzák a szőnyeget a zsidó+ angolszász tőzsdevilág alól = két ország felszívja a világ működő tökeerejét. New Yor + Down Jones még „vartyog” egy darabig, bár papírjaik, jelentéseik már ma sem többek seggtörlőnél. New york tőzsde teljes csőd várható kb. májusig. „Öreg sakkozó” - te lépsz Obama elvtárs! Sakk-Matt ? Kalapod a fogason!”..


    GA.

    VálaszTörlés
  42. GA

    Jól tudsz másolni.
    Postapirined bevetted?? Vigyázz jön a VALAMI! XDD

    VálaszTörlés