2010. november 5., péntek

A magyar egészségügyről ismét..

Azt lehetett olvasni az elmúlt napokban a hivatalos sajtóban, hogy nem várható javulás az egészségügyi ellátó rendszerünkben, legfeljebb a szűkös túlélést teszi lehetővé az a pénz, amelyet az ágazatnak biztosítanának a jövő évi költségvetésben. 
Gyakorlatilag nincs remény a kórházak adósságállományának felszámolására, és a bérek érdemi emelésére sem lesz lehetőség az új esztendőben. A tervek szerint a nemzeti össztermék 2,85 %-át fordítaná jövőre a kormány egészségügyi ellátásra, szemben az idei 2,92-vel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy  2011-ben nemhogy az infláció mértékével növelné a "nemzeti kormány" az adófizető (és az adót nem fizető)  emberek egészségügyi ellátására fordítható összeget, hanem tovább csökkenti. 
Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt 6-7 évben folyamatos elvonás történt az egészségügyi költségvetésből, 2010-ben nominálisan vagyis összegszerűen a 2003-as büdzsének megfelelő pénzből voltak kénytelenek gazdálkodni a kórházak, ami körülbelül annyit jelent, hogy reál értékben felére csökkentek az egészségügyre fordított erőforrások..
És most lássuk néhány "eredményét" ennek a politikának:
 A legtöbb területen várólistákra kényszerültek a beteg emberek, vagyis pénzhiányra hivatkozva az állam nem (időben) teljesíti alkotmányos kötelezettségét.. Ebben az az érdekes, hogy a várólistán sínylődő emberekkel azért jó sok gyógyszert, fájdalom csillapítót, stb.  megetetnek, (értékben ez nem ritkán összemérhető annak az ellátásnak a költségével, amire vár) amíg végül a gyógyulást hozó ellátást megkapják. 
Talán néhányan felhördülnek mikor ezeket a sorokat olvassák, de ez a gyakorlat jónéhány beteg esetében egyfajta passzív euthanáziát jelent..
Néhány érdekes adat került hozzám nemrég, az EUCOMED (orvostechnológiai gyártókat tömörítő nemzetközi szervezet) adatbázisából, ami szerint Magyarországon mozgásszervi ellátásra (egész pontosan térd és csípő protézisekre) 2010 1-8 hónapban az előző évinél 27%-kal kevesebbet költöttünk. A magyarországi gyártók adatait ez a táblázat ugyan nem tartalmazza, de ismereteim szerint a magyar gyártók nem könyvelhettek el túl nagy növekedést..
Érdekes összehasonlítani, hogy a lakosság számával arányosan számított, egy főre jutó magyarországi költségkeret hogyan aránylik más európai országok hasonló adataihoz.. A magyarországi 0,49 Eurós becsült éves adat mindent elmond. Még a gyakorlatilag államcsődben lévő Görögország is három és félszer többet költ a lakosaira, mint Magyarország... Van még lejjebb? A jelek szerint igen. Vagy az is lehet, hogy jelenleg még több a rendőr, mint ahányan elégedetlenek az életükkel kis hazánkban...

A másik kiragadott példa legyen a születésekkel kapcsolatos, és itt szó szerint idézném a  HírTV cikkét:

Elkeserítő adatok a csecsemőhalandóságról 

Az idei év első két hónapjában annyi extrémen kis súlyú, azaz 1000 gramm alatti gyermek született élve, mint 2009-ben a teljes évben. Ezeknek a gyerekeknek csak alig több mint a fele életképes. A csecsemőhalandóság aránya a Balti államokban, Bulgáriában és Magyarországon a legmagasabb – 13-14 ezrelék között alakul, míg más európai országban ez az arány nagyjából 6 -10 ezreléket tesz ki – derül ki a Gézengúz Alapítvány pénteki közleményéből.
A szakemberek szerint az Észak-Atlanti régióban, Magyarországon vannak a leginkább veszélyeztetett állapotban a gyerekek. 2007-ben például a 97,6 ezer újszülött 42,5 százalékánál állapítottak meg születéskori, egészségügyi ellátást igénylő rendellenességet, és a koraszülöttek száma elérte a 7 ezret.

A Gézengúz Alapítvány szerint a csecsemők a születéskor nagyon sérülékenyek, könnyen felléphet oxigénhiány, agyvérzés, agyödéma, anyagcsere-, vagy fejlődési zavar, amelynek hatására különböző mértékben sérül az idegrendszerük.

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy az újszülöttek 10 százalékának – azaz évente mintegy 9 ezer gyereknek – az esetében annyira nyilvánvaló már a születéskor a sérülése, hogy azonnal bekerülnek az orvosi ellátásba. Ám ennél jóval több, a gyerekek további 30 százalékának – Nógrád megyében 50 százaléknak – lenne szüksége speciális figyelemre és terápiára, mert ha ezt nem kapják meg csecsemőkorukban, akkor mire iskolába kerülnek, komoly tanulási nehézségeiket lesznek.

Az alapvető probléma, hogy évente mintegy 30 ezer csecsemő kimarad a diagnosztikai és terápiás rendszerből a tárgyi feltételek hiánya miatt. Ehhez mindenekelőtt a védőnők és gyermekorvosok továbbképzésére a helyi szűrő- és ellátórendszer hatékony kialakítására van szükség – írja az alapítvány közleménye.

Nem tudom, hogy mit mondhatnék még ezekhez a tényekhez, talán annyit, hogy 

JÓ REGGELT MAGYARORSZÁG!

11 megjegyzés:

  1. Ez szándékos népirtás!

    Mellesleg a Horn kormány hivatalosan elismerte a természetgyógyászatot. Diplomát is lehet szerezni különböző kurzusokon, egyébként nagyon szigorú vizsgákkal(kineziológia, fitoterapeuta stb.). Sokáig az egészség pénztári finanszírozás is lehetséges volt. Kivették, így adókötelessé tették.
    A prevencióban és az utókezelésekben a jó természetgyógyászok verhetetlenek, és nem drágák!

    Misi

    VálaszTörlés
  2. Nincs már pénze semmire a magyar államnak. Nem véletlen az, hogy a narancs kormány most az aloktmányozással for elszórikázni a következő hónapokban, ugyanis ez nem kerül semmibe. Pedig nem is olyan rég, a választások előtt, még arról hablatyolt Orbán, hogy mennyire fontos és sürgős lesz számára az egészségügyi rendszer helyreállítása. Igaz, ugyan ilyen fontosnak tartotta a közbiztonság helyreállítását is, valamint a nagy "elszámoltatást" és a vad privatizációk átvizsgálását... a legrosszabb az a nagy reménytelenség ami kezd terjedni mind a városokban, mind a vidéken. Még jó, hogy a cigányok és a felső tízezer megőrzi az optimizmusát, el sem merem képzelni mi lenne ha ezek nem lennének :)

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  3. Az a baj Misi, hogy a dolgozó, értékteremtő emberektől a kormány előre elveszi/elvette a majdani egészségügyi ellátásra valót, (az élősködők ellátására valót is) de végül mára oda jutottunk, hogy az egyszerű emberek, -még azok sem, akik egész életükben fizettek- nem jutnak hozzá a korábban megígért ellátáshoz...
    Akinek természetgyógyászra van pénze, annak a jelenlegi "techno orvoslásra" is jut. Nem a gazdagoknak vannak gondjaik, azok tudnak venni bio élelmiszereket, el tudnak járni szaunába, sportolni, és általában emberhez méltó életet tudnak élni, vagyis egészségesebbek is. A szegényebb honfitársaknak ez csak álom, nekik marad a szupermarketekben olcsón megvásárolható szemét "élelmiszer" ezt követően pedig a részben ezektől kialakuló nyavalyák, és az Európában igen rövidnek számító átlagéletkor..

    VálaszTörlés
  4. Az utcában lakik egy hentes akinek a boltja közvetlen egy Penny áruház mellett van. Bazi jól megy neki az üzlet. Múltkor mesélte, hogy a vevőköre túlnyomó része cigányokból áll akik általában 2-3 alkalommal vásárolnak nála több kiló friss húst hetente, miközben a mellette lévő Pennyben sokkal inkább a nem-cigány magyarok vásárolnak jóval olcsóbb húskészitményeket. Tudjuk, hogy a cigányok csak kivételesen olyan pénzből vásárolnak, amiért meg is dolgoztak vagyis általában olyan pénzből vásárolnak, amit azok fizettek be adóként, akik a pennyben veszik az olcsó húskészitményt. Mókás, mi? Egyébként, a hentes szomszédom szerint az áruházi húskészitmények tömege javában színezett szója liszt és nem is akármilyen, hanem brazil vagy US génmódosított szójából készült liszt. Pusztai Árpád professzor volt az első, aki bebizonyította, hogy a génmódosított táppal etetett patkányok hamar rákos daganatokat fejlesztenek és torz bébipatkányokat szülnek. Orbán királyért azért ne aggódjunk, ő kizárólag a hentesnél vásárol:) http://m.blog.hu/or/orulunkvincent/image/orban_es_a_halal.jpg

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  5. Részben igazad van Velorex, de csak részben. Ha valóban jó a gyógyász és gyógynövényeket alkalmaz, azok nem drágák. Persze nem a "divatos" butikokban kell venni, nem az MLM rendszerek sokszor kétes, drága bogyóit kell venni. Én a Százados útra küldök mindenkit, a Herbária kis -és nagyker. egységébe. Ha a gyógyszereket elhagyjuk, sokszor sokkal olcsóbb. Az én kedves barátommal egyezkedni is lehet. Nézzük meg mennyi a gyógyszer és abból induljunk ki!
    Aki nem sarlatán, az lelkiismeretesebben csinálja, mint az orvosok.
    Misi

    VálaszTörlés
  6. Misi, legközelebb kérdezd meg a herbária barátodtól, hogy tudja-e miféle uniós rendelet fog hatályba lépni 2011 április 1. után.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  7. Mézesmózes :

    Érdekelne a véleményed ebben a kérdésben :

    http://www.youtube.com/watch?v=LfRqexWVEvI&feature=player_embedded#!

    Szerinted is vannak ma úgynevezett NEMradikális (nem a Martinovics irányzatot képviselő) magyar nemzet mellett állástfoglaló szabadkőműves páholyok ?

    Mert, ha igen akkor ezeket támogatni és segíteni kell(ene). Úgy értem, hogy maga a szabad-kőművesség eredetileg egy jó cél érdekében és helyes gondolatokat támogatva jött létre. csak a zsidó befolyás alatt kezdett el káros tevékenységek folytatásába. A rózsakeresztesek és a templomosok sem igazán keresztényellenes mozgalmak voltak.

    Ha van ilyen "páholy", akkor őket támogatni kell a radikális izraelita keresztény és magyar-ellenes páholyokkal ellentétben.

    Csak annyi érdekelne, hogy szerinted tényleg vannak-e ilyen páholyok vagy sem.

    A kozmikus porról is írhatnál, ha ráérsz :-)

    Üdv!

    bukovinai

    VálaszTörlés
  8. Ha vannak, bukovinai, én legalább is nem tudok róluk. Szerintem minden szabadkőműves alapvetően tojik a nemzeti érdekekre és ha nem is vallja be mindig, Istenre is.

    Misi: http://aromabotanica.blogspot.com/2010/10/nagy-gyogyszergyarak-megint-csak.html

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  9. A kozmikus por hamarosan, buko, már összeszedtem az anyagot és magam is kezdek kissékomolyan aggódni :)

    VálaszTörlés
  10. Igazad van Misi. Az egészség a legnagyobb kincs, és jó lenne ha az emberek végre visszatalálnának a jól bevált és már bizonyított gyógyteákhoz és gyógyfüvekhez. Tudjuk, hogy a kialakult betegségek legtöbbször lelki eredetű problémák miatt jelentkeznek. Persze itt megvizsgálhatnánk az emberek társadalmi helyzetének és a lelki gondoknak az összefüggését. Igen, a jólét mosolyt csal az emberek arcára.

    Gigi

    VálaszTörlés
  11. Gigi,

    olvasd el a Mózes által ajánlott aromabotanica-s linket.
    Hamarosan ki lesz nyírva a magyarországi gyógynövény biznisz.. Már így is csak töredéke az üzlet, mint 15-20 évvel ezelőtt volt.
    Az Unió és a gyógyszergyárak nagyon éhesek, nem engedhetik, hogy boldog-boldogtalan rontsa az üzletet a növényeivel... Meg vannak alkotva azok az EU direktívák, amik nehezítik és drágítják a hazai gyűjtést/termesztést, így a kisembernek elérhetetlenné teszik az "Isten patikájából" származó ingyen gyógyszereket...

    VálaszTörlés