2010. november 14., vasárnap

INFLÁCIÓ: A NAGY ÁTVERÉS A MÉG NAGYOBB ÁTVERÉSBEN.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint, 4,2%-os volt az infláció Magyarországon az elmúlt 12 hónapban. Igaz, a svájci infláció 2009-2010 között mínusz (!) fél százalék volt csak (vagyis az árak csökkentek) de azért valljuk be, ez a 4,2% nem is olyan rossz a mi kis keserű magyar valóságunk közepette. 
Miért van akkor mégis olyan kellemetlen érzésünk, hogy ennél sokkal rázósabb az áremelkedés Magyarországon? Ugyanis, a KSH elismeri, hogy a gáz 13,6%-kal, a benzin 18%-kal, az élelmiszerek pedig 5,3%-kal drágultak és akkor még nem is beszéltünk a kamat emelkedésekről. Akkor hát, hogy hogy csak 4,2%-os az infláció? A válasz egyszerű: az energia, élelmiszer és bankhitel árak ki vannak zárva a magyar inflációs mutatóból. ezt nevezik szaknyelven "core inflációs" mutatónak és ezt bizony nem veri nagy dobra a KSH. Egy bizonyos Alan Blinder, amerikai "neo-liberális" közgazdász találta ki (1982) a "core inflációs" csodamutatót, amiből ki vannak zárva az energia, az élelmiszer és a banki hitelek. Blinder (akinek a neve azt jelenti, hogy "vakító".) a nemzetközi bankárdinasztiák által irányított "Federal Reserve" (az amerikai központi bank) alelnöke volt. Ezt a csonkított statisztikát azzal szokták indokolni a "politikailag korrekt" közgazdászok, hogy a kizárt termékek árai gyakran ingadoznak, de mindenki tisztában van azzal, hogy az igazi ok az infláció kisminkelése. Egyébként érdekes lenne tudni, hogy miféle élelmiszer drágult csak 5,3%-kal Magyarországon, hiszen 2009 és 2010 között, a gyümölcsök 30,9%-kal, a friss zöldségek 23,1%-kal, az állati termékek pedig 7,1%-kal drágultak termelői színten, az "Elemzésközpont" kisbefektetők információs portál adatai szerint  
Katt ide!.

A svájci infláció tehát, 2009 és 2010 között, mínusz fél százalék volt Katt ide, pedig azok a termékcsoportok is szerepelnek benne, amik Magyarországon nem. Ezek Svájcban nem is drágultak, hanem olcsóbbak lettek! A gáz például 37%-kal, a benzin 15,5%-kal, a gyümölcsök 2,8%-kal, a zöldségek 3,1%-kal és a hús 3%-kal olcsóbb lett! Az energia árak csökkenésének az a fő oka, hogy a svájci frank stabil és így a nemzetközi piacon bekövetkező árcsökkenések megjelennek a svájci fogyasztóárakban is. Ami pedig az élelmiszert illeti, ezek árai főleg azért nem növekednek Svájcban, mert ott nem sarcolják folyton a termelőket. Nálunk mindez éppen fordítva van. Évek óta változatlanul két számjegyű hát a valódi magyar infláció.

Magyarországon három olyan fő oka van az inflációnak, amiről igyekszik elterelni a figyelmet a hazug "core inflációs" mutató: a magyar vállalatok eladósodása, az állam eladósodása és főleg a forint folyamatos értékvesztése. A magyar vállalatok gyakran el vannak adósodva, mert mindenféle "fejlesztésekkel" reménykednek fennmaradni egy olyan piacon, ahol uralkodnak a multinacionális cégek. Ezek a fejlesztések gyakran banki hitelből történnek, amiket aztán törleszteni kell, vagyis az eladósodott magyar vállalatok sok esetben kénytelenek növelni a termékeik árát a (gyakran szintén folyamatosan növekvő) törlesztési költségekkel. A magyar állam katasztrófális mértékű eladósodásának egyik következménye az egyre kegyetlenebb adósarc a magyar vállalkozók rovására, ami szintén folyamatos áremeléseket eredményez. Végül is, a forint folyamatos értékvesztése az elmúlt években az, ami leginkább okozza az inflációt Magyarországon, mivel az ország el van árasztva import termékekkel.

A valódi magyar infláció tehát két számjegyű és ennek a fő oka a magyar piac elárasztása import termékekkel miközben a forint értéke folyamatosan csökken. A megoldás egyértelműen a magyar termékek megvédése lenne, de ezt tiltja az Európai Unió, a "szabad piac" jegyében. Általában azzal érvelnek a magyar kormányok, hogy amennyiben megvédenék a magyar piacot, a nemzetközi piac azonnal reagálna és a forint a béka segge alá zuhanna. Ez valószínűleg így is lenne, ha bár nem a "nemzetközi piac" irányítja a forintot, hanem a nemzetközi bankárok. Azonban, egy "gyenge" forint csak akkor hátrány, ha importálni kell. Magyarországnak nem lenne szüksége import élelmiszerre és mivel mindenkinek szüksége van a mezőgazdasági termékekre (amiket most gyakorlatilag fillérekért szerez meg tőlünk a nemzetközi agrobiznisz), ezek cserében folyamatosan rendelkezhetnénk nagy mennyiségben "kemény" valutával, amivel aztán lehetne importálni ezt-amazt. Ráadásul, ha a magyar energiaszektor ismét állami irányítás alá kerülne, a gázt és az olajat egyenesen gabona cserében lehetne kapni Oroszországtól, Kínától pedig sok mindent kukorica cserében. És még ott van a másik nagy magyar kincs is, az ívóvíz, ami szintén egy jelentős "kemény" valuta forrás lehetne amennyiben ez is állami tulajdonban maradna. Egy ilyen nemzeti érdekeket védő politika nem csak a forint értékcsökkenéséből eredendő inflációt orvosolná, hanem egyben a munkanélküliséget is, hiszen a nemzeti piac és a természetes kincseink visszaszerzésével újra fel tudni épülni az elveszett nemzeti gazdaság.

Említettem, hogy a forint árfolyamát a nemzetközi bankárkasztok irányítják. Ezt nem puszta "gonoszságból" teszik, hanem azért, mert egyben ők a fő tulajdonosai a multinacionális cégeknek, akik a "rendszerváltás" óta kifosztják az országot. Azáltal, hogy a forintot értéktelenné teszik miközben a cinkos magyar kormányok a gazdaság minden kapuit feltétel nélkül kinyitják előttük, a gazdaságunkat kómában, az államot pedig az eladósodás útján tartják és így most valóban ők irányítják az országot.
 
mézesmózes

43 megjegyzés:

  1. Hát, igen... Több dolog is van, amit érdemes átgondolni. Először is eddigi tapasztalataim szerint a KSH és általában a közvélemény kutató és egyéb statisztikákat fabrikáló társaságok általában megrendelésre dolgoznak, természetesen a megrendelő kívánsága és pillanatnyi érdekei szerint. Az már csak hab a tortán, hogy intézményesítve is vannak a csalfa statisztikai módszerek.
    Svájc helyzete mindig is eltért Magyarországétól, ma is különbözik.. Van egy menő bank rendszerük, és magas hozzáadott értéket képviselő műszaki cikkeik, vagyis komoly termelő gazdaságuk. Ettől függetlenül a svájci frank mindig is menekülő valuta volt, ennek megfelelően most a globális válság idején is el tudtak adni egy csomó színes papírt (CHF) arany árban, amivel gyakorlatilag csak nyomdaköltségük volt, nem beszélve a CHF-ben kiadott svájci bankokhoz köthető hitelekről, amik a mai napig valószínűleg elég busás hasznot hoznak a bankjaiknak minden munka nélkül.
    Nálunk is más lenne a helyzet ha a Forint lenne az értékmérő ájrópában.. Így viszont csak tejelünk, mint a lila tehenek a svájci legelőkön..
    Abszolút egyet tudok érteni abban, hogy egy agrár országnak, -mert hogy azok lennénk-, jó minőségú élelmiszerben kellene cserekereskednie, mert az már most is aranyat ér, és az árfolyam csak emelkedni fog.
    Persze ehhez kellenének magyar földtulajdonosok illetve jól szervezett gazdálkodók..

    VálaszTörlés
  2. Ígazad van, Velorex, a svájci frank erejéről egyelőre nem is álmodhatunk. Viszont nekünk vannak természetes kincseink (föld, víz...), ami nincs Svájcnak. És akkor még nem is említettem, a magyar csodálatos szürkeállományt. Vagyis, egy nemzeti kormánnyal a pilóta fülkében, a magyar biplán sokkal jobban szárnyalhatna, mint a svájci de tutti, hogy nem rosszabban. Persze meg kell oldani a cigány problémát is, mert ha minden harmadik dolgozónak el kell tartani egy profi naplopót, akkor a biplánunk fel sem tud szállni.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  3. Attól félek Mózes, hogy a magyar szürkeállomány lassan csak legenda lesz. Az USA és más idegen hatalmak minden erővel elszívták/elszívják a magyar agyakat már közel száz éve, megszerezve ezzel olyan kész tudást, ami náluk nem állt rendelkezésre (mindjárt le is bombázták Hirosimát ugye..), egyben eltávolítva az országunkból a legjobbakat, akik itt alkothattak volna, és taníthatták volna az újabb generációkat.
    Persze ez teljesen lehetetlen volt a világháborúk korában, és azt követően is, a tanulatlan, kőbunkó, írigy kommunista aparatcsikok világában, és sajnos most sem jobb a helyzet.
    Gyurcsányi is megmondta, hogy akinek nem tetszik a rendszer, el lehet menni. Akinek volt rálátása a dolgokra, azoknak természetesen nem tetszett, és sokan el is mentek..
    Valami nagyon nagy baj van a "magyar honatyákkal" hosszú ideje, mert ha mindegyik magyar-gyűlölő cigány lenne, akkor sem tudnák jobban nyomorgatni az egyszerű magyar családokat, és erősebben támogatni az élősködő cigányságot. (Most úgy tettem, mintha nem tudnám, hogy milyen érdekeket szolgálnak ki vezetőink...)
    Igazából nem cigányozni akarok, hanem egy életformát kritizálok mikor élősködésről beszélek a cigányság kapcsán. Ismerek kivételeket is természetesen, de sajnos ezek kevesen vannak.

    Jelenleg nem vagyok optimista abban a tekintetben, hogy lesz e valódi magyar szívű pilóta az ütött kopott kis magyar repülőgép irányító pultjánál. Most inkább egy sáros, ütött-kopott lovaskocsihoz hasonlítanám az országot, ami elé birkák vannak befogva, még csak nem is lovak. Távol vagyunk nagyon a repüléstől...
    Olyan világban élünk, ahol a politikai hatalom a gazdasági-pénzügyi hatalomból következik, lesz@rják a népet, és bizony a valódi nemzeti oldal nem áll túl jól erő dolgában. Hallhattunk ugyan néhány reménykeltő felszólalást Vona Gábortól, és még néhány Jobbikos politikustól, de attól tartok, hogy ezt az egyik világhatalmi erő engedélyezte nekik a másik ellenében.. Szóval sajnos kevesek vagyunk, mint mackósajtban a brummogás..

    VálaszTörlés
  4. Most valóban ez van, Velorex. Az sincs kizárva, hogy a mi életünkben már nem lesz jobb, sőt inkább rosszabb, mert más dolgok is fenyegetnek minket, nem csak azok, amik Magyarország megszállásához kapcsolódnak. És még nem is a háború veszélyére gondolok és nem is a 2012. habostortára. Mindig mindenre igyekszem felkészülni, a legrosszabbra is. Nekem könnyű, mert tudom, hogy amit halálnak nevezünk valóban az igazi születés. Az élet egy iskola és minél keményebb a tanár, annál több esélyünk van tanulni. Tanuljunk hát.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  5. Mózes,

    A halál nem valaminek a vége, hanem valami újnak a kezdete...de itt és most meg kell tenni mindent, hogy ebben az életben boldogok legyünk, és a legjobb tudásunk szerint cselekedjünk...

    Velorex,

    A kevesebb néha több...

    Gigi

    VálaszTörlés
  6. Tanuljunk, én is azt mondom, de a reinkarnációban már az előző életemben sem hittem..
    Viccet félre téve, a magam részéről egyelőre a további életre próbálok felkészülni, mert ha csak ijesztgetés a nagy VALAMI, akkor nem számít, ha meg valóban történik olyasmi ami az élettel összeegyeztethetetlen, akkor mindegy. Csak azt akarom ezzel mondani, hogy már belefáradtam hogy mindig rettegjek valamitől, csak azért sem félek.
    Mindenesetre szívesen olvasnám, hogy milyen veszélyre gondolsz, mert ha a VALAMI mégsem öl meg, akkor megerősít.

    VálaszTörlés
  7. "hogy már belefáradtam hogy mindig rettegjek valamitől, csak azért sem félek."

    Hidd el Velorex, ezeknek "nagy valamiknek" a 99 százaléka az összefüggéseket keresők befosatására szolgál. Szerintem a világkormány létrehozásához próbálják az "úgyis mindegy" hangulatot teremteni.
    Ha meg Isten úgy gondolja hogy ezt az "iskolát" bezárja, akkor úgy is lesz...Szóval nincs mitől félni. És baromság ezeken évődni.

    VálaszTörlés
  8. Velorex,

    A megjegyzés arra vonatkozott , hogy szerinted kevesen vannak azok akik tenni is akarnak. Szerintem pedig sokkal többet jelent egy "maroknyi" tenni akaró ember...

    Gigi

    VálaszTörlés
  9. Mantis,

    az "úgyis mindegy" hangulat nagyjából már megvan az emberek nagyobb részénél, sajnos a parlamentünk tagjainak többségénél is... Annyira még futja nekik mindenesetre, hogy a saját zsebüket megtömjék, mert az nem árthat..
    Egyébként Mózessel értek egyet, szerintem sem volt még elég a szenvedésből. Ha elegen leszünk akik unják a nyomort, majd elzavarjuk a méltatlan vezetőket. Vagy nem...
    Amíg a teszkó polcain van elég szemét, és a plázákban gyönyörködhetünk olyan dolgokban amit nem tudunk megfizetni, addig "nincs baj" birkaországban..
    És ezt tudják az elitek is.

    VálaszTörlés
  10. Nem "úgyis mindegy" hangulat van az országban, hanem "vakok" és "süketek" bámulják - ahogy Velorex is mondta - a plázák kirakatait, és nem látják azt sem, hogy minden ami "látható" egy nagy hazugság része...de sajnos akik átlátják ezeket, nem agysebészek, így nem tudják jobb belátásra bírni a "birkaország" "agyhalottjait"...

    VálaszTörlés
  11. Gigi,

    az a baj a maroknyi tenni akaró emberrel, hogy amíg van állásuk, vagyis működő kapcsolataik, pénzük, autójuk telefonjuk és internet kapcsolatuk, addig nincs elég idejük. Ha viszont munkanélkülivé válnak, igen gyorsan légüres tér veszi Őket körbe, és már hiába lesz idejük, nem sokat tehetnek.
    Igazából az lenne a normális, hogy az egyszerű ember, aki nem is ért a politikához, meg nem is túlzottan tájékozott, egyáltalán nem kellene hogy ilyesmivel foglalkozzon, hiszen azért tartja el az ország a vezetőit, hogy azok ügyeljenek a közjóra.
    Persze ez az ideális állapot rég megszűnt a világban...
    A lényeg, hogy néhány magányos katona a mezőn, az nem hadsereg..

    VálaszTörlés
  12. Ezt kifejezetten a "nagy valami"kre értettem nem úgy általában a fogyasztó tömegre... Csak hogy ne usszál a szarban a fel fel röppenő már nincs sok hátra írásoktól...:D

    VálaszTörlés
  13. Ha bár nincs köze a témához, csupán az érdekesség kedvéért: 18.30-kor a NASA egy sajtókonferenciát fog tartani egy "különleges tárgy" ("exceptional object") felfedezéséről a "kozmikus szomszédságunkban" ("cosmic neighborhood")...

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  14. Okos cikk mézesmózes, illetve ahogy ez elvárható Tőled!

    Szerintem ezeknek a válságos időknek vannak/lesznek hasznai is. Arra gondolok, hogy hozzánk a válság hamarabb ért ide, mint a hűde-jólét nyugatról, és szerintem ennek van előnye is:
    Először is nem lettünk teljes mértékben lebutított, agyatlan fogyasztók. Inkább vagyok szegény, mint egy tévénéző fogyasztó!
    Ez a válság rádöbbenti az embereket arra, hogy igazából mire is van szükségük a hamis virtuálisan ránkvetített világ helyett. Legalábbis sok ember kétszer is meggondolja mit vegyen meg, nem ész nélkül vásárolunk és pazarlunk, mint pl. az USA átlagembere. Elképesztő pazarlás megy ott!! Meglesz még annak is a böjtje, de én személy szerint örülök neki, hogy mi nem jutottunk el arra a "jólétre" ami kb. még néhány évig tartható fenn odaát.
    Persze nyílván nálunk is él egy olyan rétege a társadalomnak, amelyik vészesen el-amerikanizálódott, remélhetőleg néhány pofon után helyrerázódnak majd.

    Én ebben bízok. Szerencsére a magyar szürkeállomány idejében észrevette ezt a folyamatot, és nem vette be teljesen a maszlagot amit kínáltak nekünk. Ezt nem is bizonyíthatja jobban más, mint pl. ez a blog! :)

    TT

    VálaszTörlés
  15. Mózi vajon ebből az apropóból (is) ülésezik a NASA?

    http://hirszerzo.hu/shake/20101108_lezer_ufo

    "Csillagászok először állítják 100 százalékig biztosra, hogy más bolygón is van élet. Ennek oka, hogy egy ausztrál csillagász „félreérthetetlen" üzenetet kapott az űrből.
    Az éles lézerjelek a naprendszerünkön kívül eső Gliese 581g-ről érkeztek, melyről a csillagászok már régóta tudják, hogy lakható, hatalmas óceánok borítják a felszínét. Egy ideje azonban már nem csak ez biztos, ausztrál csillagászok szerint 100 százalékosan van rajta élet."


    Bár Blikk a forrás, de szerintem erre most érdemes odafigyelni.

    TT

    VálaszTörlés
  16. Szia TT! Köszi a bókot. Egyetértek veled, az átlag magyar ember még mindig sokkal értelmesebb, mint mondjuk az átlag amerikai vagy nyugat-európai. Nem tudom, hogy ezt annak köszönhetjük, hogy nem volt ideje annyira elrontani minket a fogyasztói birkatársadalom, vagy annak, hogy valami oknál fogva alapvetően értelmesebb a magyar, vagy mindkettő. Meggyőződésem szerint, az átlag magyar ember a fogyasztói társadalom előtt is értelmesebb volt és ezt nem sóvinizmusból mondom, hanem szerintem objektív tapasztalatból. Persze, az értelmességnek is megvannak a hátrányos oldalai, például gyakran nagyon érzelmes a magyar ember és hajlamos az önsajnálatra is.

    Ami a NASA-t illeti, igen, ez is lehet, illetve el tudom képzelni, hogy az amerikai globalizátor eliteknek szükségük van egy új "világ veszedelemre" miután kezd nagyon elkopni a bin Laden mese. Ez lehetne akár a földönkívűliek is, de valszeg vmi értelmesebb dologról fog szólni a ma esti NASA különleges sajtótájékoztatása.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  17. Mózi látszólag eltértünk a tárgytól pedig csak most kezdünk belemenni.

    Mostanában mászott elő két hollywood-i produkció a tudjuk milyen beállítottságú stúdiókból, ami pontosan ebbe az irányba tereli az embereket.
    Megkezdődtek (folytatódnak) az idegenekkel kapcsolatos riogatások.

    Az egyik "Battle: Los Angeles" névre hallgat. Tipikus akció, amiben ET nem akar hazamenni, rettegjünk.

    A másik a "The fourth kind". UFO-s pszichothriller...

    (( És ugye ott van még a Bluebeam (hamis messiás) Projekt... ))

    Bolygónkat uralma alá hajtó szellemi erők tisztában vannak egy s mással, és ezt igyekeznek titkolni a "halandók" előtt. Ez az elit ráadásul számon tartja a magyarságot. Mit számon tartja, fojtja, gúzsba köti, de még ennél is többet tesz.

    Jelentős erőkkel figyeli a világűrt.

    Ugyanis nem szereti a meglepetéseket.

    Magyarázatként még annyit hozzáfűzök, hogy a szellemi elit markában tartja többek között a médiát is, ezen belül a filmgyártást is. Ezen fegyverével igyekszik olyan elemeket beültetni a kötudatba melyekkel a saját malmára hajthatja a vizet.

    Ezért fordulhatott elő, hogy nemrég egy olyan filmet rendeltek meg a fejesek, melyben a gonosz ufo-k sumér nyelven beszélnek... (The fourth kind)

    Mindenkire rábízom a végkövetkeztetést.

    TT

    VálaszTörlés
  18. Kiderült, arról van most szó, hogy az utolsó Chandra teleszkóp adatai szerint egy távoli nap összeomlása átment egy "fekete lyuk" kialakulásába és ezt most először lehet követni egy ilyen folyamatot a Chandra teleszkópon keresztül.

    TT, én is észrevettem, hogy mostanában nagyon nyomja Hollywood de még angolszász asztrofizikusok is azt a témát, miszerint "gonosz" földönkívüliek pislognak ránk a sötétből. Most, hogy már állítólag készen áll a hologram technológia, nincs kizárva, hogy megrendeződjön egy különleges előadás a pornépek számára egy valódinak bemutatott kamu földönkívüli aggresszióról.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  19. A bevezető cikk és a mostani téma között egy hasonlóság mindenképpen van. Mindkettő a Sci-fi kategória. A Nasa hírek tudományosak, az infláció pedig "fantasztikus" találmány volt. :)

    Kraft

    VálaszTörlés
  20. Csak hogy a tudományos világból visszakanyarodjak Mózes írásához, az itt olvasható mondat, nem máshonnan, mint a Wikipédiáról származik:

    "Az infláció a kormányok egyik rejtett adójellegű bevételének, az inflációs adónak a forrása."

    Nocsak ki gondolta volna...

    És itt egy szép színes és beszédes kép az infláció alakulásáról 2009-ben, a válság után:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Inflation_rate_world.PNG

    hát nem fura? Főleg a "lila" országok.

    VálaszTörlés
  21. Mózi, igen, de van itt még egy érdekes szála ennek az eseményláncolatnak. Mivel az akkád ivadékok nem tudják bebizonyítani, hogy ők azonosak a legősibb néppel, a sumérekkel, és mivel a magyar-sumér(-földönkívüli) kapcsolat egyre nyílvánvalóbb, ezért most kitalálták, hogy farkast kiáltanak. A földönkívüli riogatás nem légből kapott, csak annyi a különbség, hogy nem a közemberekre jelentenek veszélyt, hanem az elitre, eheheh :).
    Ezért indult be a média hadigépezete.
    Ráadásul képzeld el milyen ciki lenne, ha az ufók megérkeznének a Földre, majd történetesen elkezdenének beszélni kifogástalan magyarsággal...

    No ez ellen indult be a matekolás.

    Kraft, nem is annyira sci-fi ez, majd csak figyeld.

    TT

    VálaszTörlés
  22. "Nyelvünk a teremtésben gyökerező, abból fejlődő, lombosodó ősnyelv. Aki ismeri nyelvünket, otthon van a teremtés rendjében, mely nyilt titok mindaddig, amíg él magyarja a földön. És ez a magyarpusztítás soha nyiltan ki nem mondott oka. A hatalmat keresők szemében ez a legfőbb hatalom e földön, melytől meg kell szabadulniuk. Hagyományainkból épített magának vallást az ótestamentumi nép, s századokkal később ennek kinövése, a Római Egyház anélkül, hogy magyar hitvilágunk lelki lényegét keresték, vagy megértették volna.
    Újonnan fellelt ősműveltségünk legyen az a csodakút, melyhez a világ népei mindenkor eljöhetnek, felüdülhetnek. Kérdéseikre választ adhatunk, s segíthetjük őket emberi fejlődésük útján, hogy most már ne csak a földhöz kötött anyagban lássák boldogulásuk nyitját, hanem vegyék észre a mindenütt működő szellem szabadságát, erejét is.
    Ne szaladjunk felvilágosodásért se nyugatra, se keletre, északra, délre, hanem forduljunk mindig, mindenben az Ég Urához, szerető Atyánkhoz, s akkor nem csalódhatunk. A koronázandó magyar király, kardjával üt a négy égtáj felé, de ő maga egyenes háttal áll kapocsként ég és föld között, Istene előtt. Erre a sorsra jelölte ki az Ég a magyart.
    Rajtunk múlik, hogy teljesítjük akaratát.
    Rajtunk múlik, hogy tudatosítsuk ezt az útat a világ népeiben.
    Ezen és rajtunk múlik e világ sorsa is."

    VálaszTörlés
  23. Ma reggel a piacon voltam és egy idős nénikénél vettem olyan melegágyas zöldségeket, amik még az őshonos fajokból vannak és ezért csodálatos ízük is van. Jól tudjuk mindannyian, hogy a tuskókban de már gyakran a piacokon is mekkora sz@rságokra fogják, hogy az valami ehető izé. Én pedig ezt olyan rejtett inflációnak nevezem, aminek még nem kell hazug infláció mutató sem, hiszen a sz@rságot valódi élelmiszer árán adják a multik azért, hogy miközben nem nagyon növekszik az ár az infláció okozók ellenére, az haszonrés még sem csökkenjen. Na, ilyen élelmiszerek azok, amik a KSH szerint csak 5,3% drágultak.

    Igazad van Kraft, az infláció közben egy adó is, hiszen minél magasabbak az árak, annál nagyobb összeget jelent a fogyasztói/jövedéki adó. Ezért, miközben a kormány igyekszik elhazudni a valódi inflációt nehogy a birkák elégedetlenkedjenek, örül is a mannának (amit persze nyomban átad a nemzetközi bankrendszernek a törleszthetetlen adósságtörlesztés címen). Persze mindenki tudja, hogy íly módon növelni az adóbevételt (infláció) egy gazdasági öngyilkosság, mert az infláció kiüríti a (már úgy is lapos) pénztárcákat és ezzel még több munkanélküliséget okoz.

    Érdemes ezt elolvasni: http://azbeszt.blog.hu/2008/06/11/atbaszunk_jol

    Sokat lehetne még írni a témáról, de a hosszú cikkeket nem olvassa el senki.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  24. Mózes,

    nem akarok eltérni a bevezető témájától, de ide kívánkozik egy megjegyzés.
    Van egy távoli ismerősöm Svájcban, akinek vannak üzleti érdekeltségei Magyarországon is. Egyébként francia származású, de nem ez a lényeg. Minden alkalommal, mikor az itteni alkalmazottai kiutaznak hozzá, magyar káposztát, paradicsomot és egyéb zöldségféléket kell vinniük, de azt is megmondja, hogy hol, kitől kell megvásárolniuk. Milyen érdekes...

    VálaszTörlés
  25. Még érdekesebb, mint gondolnád, Velorex. Kevesen tudják a nagy közönségben, hogy az áruházakban található gyümölcsök és főleg zöldségek nagy részét az egyik brit Rothschild (!) család indiai ültetvényeiből jönnek, ahol számunkra teljesen ellenőrizetlen körülmények közt vannak termelve és talán génmanipulálva. Ezeket a termékeket hajóval hozzák, hetekig mélyfagyasztva, vagyis szinte már semmi vitamin nincs bennük. Európában át vannak cimkézve, hogy mindenki azt gondolja ezek valahonnan Európából származnak. Az indiai mezőgazdasági rabszolgák fizetése napi egy dollár... ezellen már a marokkóiak vagy a spanyolok sem tudnak versenyezni. Tehát nem csak nincs ízük és a vitaminok is kifagytak belőle, hanem még azt sem tudjuk, hogy miféle vegyi és génkezelések alatt mentek át.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  26. Pár évvel ezelőtt már írtam is erről egy cikket, ami azóta kering a magyar neten: "Csődbe juttathatják Rothschildék az európai gazdákat?" http://www.biokosar.com/bk200712.pdf Nos, azóta, teljesen kialakult már a Rothschild zöldség-gyümölcs birodalma, csak az is álcázva van mindenféle EU átcimkézéssel, mint az infláció.

    Nyugodtan átveheted a cikket erre a blogra is, ha akarod Velorex, mivel én írtam.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  27. Nnna az a retek amit reggel letéptem a kertemben, és jóízűen elfogyasztottam, az tuti nem róccsild vacak.
    Az idei magból jövőre elvetett és kikelt retek meg pláne nem lesz az! :)
    Ezek a dolgok ellen csak úgy lehet tenni, hogy vagy saját magad próbálkozol - a még élő öregektől megtanulva mindent amit lehet, vagy direktbe vásárolsz szomszédtól, kistermelőtől, nagybanin stb.. Ezekből a beszerzési forrásokból még jó esélyel akad olyan amelyik nem rócsild.
    Ne adjunk nekik lehetőséget az élősködésre - ez lehet az irány. És nem kell ezt túldimenzionálni. Nálunk 30 m2-en megterem a szükséges zöldségállomány egy jó nagy része, ráadásul az év szinte minden szakában lehet ültetni, felosztva az időt, így mindig van friss zöldség - csak ehhez ismerni kell az öregek tudását. Próbálom megérteni azokat, akik nem bíbelődnek ilyennel, mert "nincs idejük rá", csak azt nem értem, hogy a fűnyírás többszáz négyzetméteren miért jobb...

    TT

    VálaszTörlés
  28. Így van, TT. Nálam az utolsó két évben nagyon elszaporodott a spanyol meztelen csiga, ami aztán mindent felfal, amit csak talál (kivéve persze a gazt). Ezért most csinálok egy ilyen kb 30 m2 fóliát aztán később talán bütykölök is hozzá egy napkollektort a fűtéshez. Egy értékes cíkk: http://www.zalaihirlap.hu/hetvege/20100206_gyumolcsfa_oltvanyok_medes_hegyen

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  29. TT elárulhatnád, hogy hozol ki 30m2-ből ennyit, mert a mi kertünk cirka 1000m2 ebből kb. 700-at művelünk és csak nagyon alapvető zöldségekből (krumpli, hagyma, zöldborsó, répa) tudjuk az egész évi mennyiséget megtermelni, de ezen kívül sok más egyéb is van a kertben, de abból csak "kóstoló" vagyis szezonális szinten. A raktározás hűtőláda nélkül szinte lehetetlen (krumpli, hagyma kivételével)
    A maradék részen az állatoknak terem takarmány.

    Ekkora földmennyiség sem fedezi egy, mondjuk 4 személyes család teljes zöldségigényét, ha mindent a természetre bízol (nincs öntözés, se fólia)
    Pl. paradicsom, paprika egy évben csak 1-3 hónapon át áll rendelkezésre a szabadban. (baromira időjárásfüggő)


    TT miért nem bíbelődnek sokan a kerttel? Pofon egyszerű, Mózes leírta. Már otthon magadnak megtermelni sem olcsóbb, mint megvenni a gazdaságos tusko zöldséget. Kb. árába vagy. Ezen felül a legtöbben nem npi 8 órát töltenek pénzkereséssel, hanem többet. Hidd el, sokkal könnyebb füvet nyírni, mint zöldséget termeszteni, mert a fű "megvár", max nehezebb levágni ha nagyra nő, de a zöldség nem. Ha idő van el kell rakni, gondozni kell (kapálni, permetezni) majd időben kell leszedni is.
    Ennyi az oka.

    Falun lakom, baromi nagy kertek tartoznak a házakhoz, egyre kevesebben művelik, még azok sem, akik egyébként megtehetnék.
    És vannak az öreg többnyire egyedülálló nyugdíjasok, akik pedig már fizikailag sem bírják.

    Ennyi a képlet TT.

    Kraft

    VálaszTörlés
  30. Ja és még valami, ami igen bas..a a fantáziámat. Még a 80-as években gyönyörű szép nagy és édes görögdinnye termett a kertünkben, amit jó ideje már nem tudunk megtermelni. Nem tudom mi változott, de nem megy.
    Kikel ugyan a dinnye, akár meg is nő, de ehetetlen íztelen kínjába érett valami lesz belőle, ami max. savanyúságba jó.
    Mai napig nem jöttem rá, mi változott meg, de nem gondolom, hogy az időjárás miatt lenne, voltak csapadékos, és forró nyarak is, egyik sem jött be...

    VálaszTörlés
  31. Kraft, érdekes ez a dinnye ügy. Remélem nem azokat a magokat ülteted el, amiket érett dinnyéből veszed ki, mert manapság már szinte mind hibrid és ezért a magok nehezen vethetők el újra. A magokat tehát külön kell venni egy mezőgazdasági üzletben. Kivéve az idén, a nyarak elég szárazak voltak az utóbbi években, már pedig a dinnyét úgy hetente 2x kellene öntözni ha nincs eső, miután megjelentek a virágok. Az is előfordulhat, hogy a talajból kifogyott az organikus anyag, amit lehet pótplni pl marhatrágyával. Végül is, ha megtörténik a virágzás, de nincs elég méhecske, akkor nem lesz gyümölcs. Az utóbbi években sok helyen eltüntek a méhek.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  32. Természetesen mezőgazdasági üzletben vettük a dinnyemagot, minden évben ott veszünk vetőmagokat, kivéve a krumplit, azt lehet néhány évig használni, majd cserélni kell azt is, de nem feltétlen kell venni, csak lényeg, hogy más típusú földből legyen. Mi néha rokonokkal szoktunk cserélni, aztán van, hogy direkt vetőburgonyát veszünk. A mostanit pl. évek óta használjuk, és nagyon szépre nőttek idén is. Ez köszönhető a csapadékos időnek.

    VálaszTörlés
  33. Kraft, természetesen nem tudunk mindent megtermelni otthon, amire szükségünk van az évben. De pl. tavaly annyi paradicsom termett, hogy hónapokig nem kellett venni. Idén a paprika indult be de nagyon (összesen 8 tő) úgyhogy nyár óta csak a kertből vesszük a kápiát, meg a tv-t. :)
    A krumplit nyílván a nagybaniról vesszük, vagy a szomszéd falukból, erre már nincs lehetőségünk. De pl. a málnabokor akkorát nőtt két év alatt, hogy mi láttuk el a szomszédokat is. Így volt a retekkel is. A hagyma kevés lett, pedig szinte minden évszakban ültettünk. Sok volt az eső...
    Nézd, én még csak most tanulgatom ezt a dolgot, de van egy öreg az utcában, akinek a kisujjában van az egész, sajnos túl mélyen fekszik a kertje, ezért idén állandóan víz alatt volt. :(

    A méhekről én is olvastam, és tapasztaltam is, hogy eltűntek. Szerintem tuti köze van a dolognak a permetezéshez, rovarírtózáshoz, meg a sok vegyszernek amit használnak a gazdák. A városok/ipartelepek terjedése is okozhatja ezt. De nem csak a méhekkel van így, hanem pl. gyerekkoromban a panelházak (!) környékén annyi cserebogár volt, hogy azzal etettük a teknősöket! :) Most már nem látni sehol...
    Nem hinném, hogy ez természetes folyamat lenne, sokkal inkább emberi tevékenység. Persze tőlünk függetlenül is tűnnek el fajok, de ez most nem erről szól szerintem.

    Ja és igen, tudom, hogy nincs ideje a legtöbb embernek a kertre, de azért van olyan termény, amihez szinte nem is kell nyúlni, rá lehet bízni Földanyára. Legalább ezeket termesztenék otthon a kertesház tulajok, de nem... "Jobb" kibetonozni a fél kertet, a másik felén meg tologatni egész évben a fűnyírót.

    TT

    VálaszTörlés
  34. Mekkora üzlet ez a vetőmag biznisz.. Nagyapám idejében minden falunak volt "magtára" ahol a helyben bevált fajták vetésre szánt magjait tárolták (búzát, árpát, zabot, és még sok dolgot). Tény, hogy a hibrid fajtáknak lehet nagyobb a terméshozama, de például egy agromókustól hallottam, hogy a régi magyar búzafajták hozama ugyan kevesebb volt, mint a hibrideké, de a sikér tartalmuk, - ami valójában számít minőség szempontjából - többszörösét is elérte a hibridekének.
    Nem tudom ellenőrizni így utólag, de beszélgetések során hallottam idős emberektől, hogy volt idő, mikor pl. a franciák három zsák francia búzát adtak egy zsák magyar búzáért...

    Hogy a bevezető témájához is írjak valamit, két évvel ezelőtt beszélgettem egy német emberrel, és szóba került az infláció. Szerinte a pénzügyi manipulációkon kívül létezik egy olyan jelenség is, ami fokozott inflációt okoz, ez pedig a közösség életét szolgáló javak (autópályák, kórházak, iskolák stb.) silány minőségben való elkészítése generál.
    Meg kell nézni pl. a német autópályákat, vastagon horganyzott, időt álló korlátok, stabil beton alap jellemzi azokat, és bár jelentős részüket még a 30-as 40-es években építették, ma is gond nélkül használják, és nem kell a német adófizetőktől minden évben brutális összegeket beszedni az állandó javítgatásokra.
    Vagyis a közösséget szolgáló értékek időtálló minőségben történő kivitelezése önmagában jelentős előnyt biztosít(hat).
    Szegény megboldogult nagyapám mondta mindig, hogy "kisfiam, nem vagyunk olyan gazdagok, hogy sz@rt vegyünk".. Az 50-60 évvel ezelőtt vásárolt kaszáját még mindig használom.

    VálaszTörlés
  35. TT, a britek már tanulmányozták a méhek ritkulását és rájöttek, hogy a génmódosított kukoricával bevetett mezők környékén mindenképpen ritkulnak, csak úgy mind a madarak is. Magyarországon hívatalosan csak "kisérleti" címen van jelen a génmódosított kukorica, de közben mégis tele van az ország "pioneer" génmódosított kukoricával.

    Velorex, egyre több adó lesz Mon, mert semmi sem elég az államadósság törlesztéséhez. Na meg persze kituggya hány százezer "kissebség" eltartásához, a nyugdíjjasok őrült gyógyszerfogyasztási lázához (a többsége el sem tudja képzelni az életet ha nem szed legalább 3-4 gyógyszert minden nap) és persze az egyre több munkanélküli és egyéb szociális segélyhez (a munkanélküli statisztika legalább annyira trükkös, mint az infláció). Attól is egyre több adó lesz, hogy az önkormányzatok egyre kevesebb pénzt kapnak vissza a kormánytól és ezért nekik is egyre több önkormányzati sarcot kell kitalálni, hogy túléljenek. Nálunk ezekben a napokban pl arról van szó, hogy minden nem beépített telek után 250ft/m2 adót kelljen fizetni a tulajnak.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  36. Jah és ki tudja, hogy már évek óta a svájci legnagyobb élelmiszer áruház ("Migros") első oszt. magyar búzából készíti azt a kenyeret, amit a svájciak nagy része örömmel fogyaszt miközbe a magyar tömi magát a tuskós (génmódosított) szójalisztes kenyérrel? Nem csoda, hogy nem marad már első oszt liszt Mon az idén, hiszen minden előre le van kötve szerződésben exportra és a nagy gazdaságok szinte mind nagyvárosi (és gyakran ex-miniszter vagy ex-államtitkár) jobb és baloldali eftásak tulajdonában vannak, csak úgy mint a tárolók is. A világ legnagyobb gabonakereskedője, az amerikai Cargill maga is több ezer hektárral rendelkezik Mon, de felvásárol óriási mennyiségeket az eftásoktól is.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  37. A tartós dolgok gyártása nem kedvez a fogyasztásra alapuló tőkegazdaságnak. Ezért nem készülhet jó autópálya (kivéve a 30-40-es évek német nemzetpolitikáját), ezért nem kapsz olyan műszaki cikket, amelyik évtizedekig működik, és ezért nincs tíz éves cipőd. Mert ez ellenkezik a jelenleg működő gazdaság érdekeivel - sajnos. Pedig a technológiai fejlettség, az anyagok lehetővé tehetnék ezt!
    Mi indokolja, hogy nem épülnek olyan házak mint régen, amelyek 100 évig bírják? Mert ez nem érdeke sem a építőanyag gyártóknak, sem a bankoknak, sem az ingatlanpiacnak, egyszóval a piaci főszereplőknek. Mert milyen dolog lenne már ha egy emberöltő alatt csak egyszer kellene kellene megvenni mindent? "Fúj! Istenkáromlás! Ördögi! Megégetni!"
    :(
    Remélhetőleg a jövőben ez a hozzáállás változni fog - először is az emberek fejében - mert akkor a piac is kénytelen lesz igazodni.

    TT

    VálaszTörlés
  38. OFF - Nem tudom máshova tenni, de ezt látnotok kell:

    A világ mikro és makro irányban:

    http://primaxstudio.com/stuff/scale_of_universe/index.php

    (középen a nagy gombot kell húzgálni jobbra vagy balra)

    De most komolyan …ez kibsztt jó…!

    Készült már egyszer egy fotósorozat egy makett változatról, de az csak a makro világot mutatta be azt hiszem az Antaresig. Tuti, hogy méretarányos ez a skála. Ebből is látszik, hogy a világ mikró és makro irányban végtelen. Ezt könnyebb elhinnem, mint azt a lehetőséget, hogy van vége…

    TT

    VálaszTörlés
  39. Tényleg érdekes, TT. Ezt is egy kínai csinálta... :)

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  40. Szewasztok Srácok!

    Húúú ezt tényleg ütős. Már láttam régen valahol egy hasonlót. Az is valami ilyesmi volt. A földről kiindulva elmutatott teljesen a fekete lyukig. Csodaszép és érdekes volt az is. Ilyenkor meg bánom, hogy nem mentettem el a linkjét. Franc!

    VálaszTörlés
  41. Szia Moto,

    erre gondolsz?
    www.foodlawment.hu/downloads/fantasztikus_utazas.pps

    VálaszTörlés
  42. Igeeeeen ez az! Köszi Velorex!
    De jó! Honnan van meg? nah mindegy is, lementettem magamnak. Jó kis utazás! :)
    Még 1x köszi!!!

    VálaszTörlés