2012. február 6., hétfő

Az IMF hozza a megváltást? A magáncsőd intézményéről, és ami a háttérben folyik...

"...Mi is a lényege a magáncsődnek? Nézzük az Amerikai mintát. A fizetésképtelenné vált személy bíróságon kéri, illetve magáncsőd eljárást indít saját maga ellen. A bíróság egy gyorsított eljárás keretén belül megvizsgálja, hogy nem történt-e visszaélés szerű hitelfelvétel, vagyis, hogy a hitelfelvevő nem előre megfontolt, nem fizetési szándékkal vette fel a hiteleit. Ez viszonylag egy elég egyszerű és jól körülhatárolható eljárás. Megvizsgálja a bíróság a hitel törlesztéseinek alakulását, az adós anyagi helyzetébe beállt változásokat és annak okait, az addig törlesztett részletek mértékét stb. Ebből megállapítható az adós státusza, hogy akaratán kívül vagy sem vált fizetésképtelenné. Amennyiben nem következett be törvénysértés, akkor az adós tisztalappal indulhat, újra kezdheti az életét. Több amerikai elnök is csődeljárást indított maga ellen, volt aki többször is..." Teljes cikk>>>

6 megjegyzés:

  1. na úgy látom megelégeltétek a banki maszlagot, itt van egy kis változatosság...
    http://kaslerarpad.hu/?p=361#more-361

    VálaszTörlés
  2. Ehhez mit szóltok :

    http://www.origo.hu/itthon/20120206-megjelent-az-uj-nemzeti-alaptanterv-vitaanyaga.html

    Érdekelne az őszinte vélemény.

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  3. Árpi, ne csodálkozz azon, hogy az IMF támogatja a magáncsődeljárási lehetőséget. Több európai országban is létezik a lehetőség és némi különbségek mellett mindenhol ugyanaz a lényeg: az illető megszabadul az adósságaitól... de megszabadul szinte minden vagyonától is -beleértve az ingatlan vagyonát- mivel ezeket elárverezik a magáncsődeljárás keretében. Ha tehát ezt Magyarországra vetítjük és különösen a bedőlt hitelek áldozataira, a magáncsőd azt jelentené, hogy az illető elveszíti az ingatlanját (a többi vagyonával együtt) annak cserében, hogy a továbbiakban "tiszta lapokkal" induljon, vagyis hogy az adóssága le legyen nullázva. Magyarán, a magáncsőd egy olyan díl lenne a bedőlt hitelesek számára, ami kapcsán az illető mindent elveszít de cserében nincs többé tartozása. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a "svájci frank alapú" hitelek egy nagy büdös átverés volt a bankok részéről, nem hinném hogy ez egy igazságos megoldás lenne az átverés áldozatai számára. Persze tudjuk már hogy a magyar emberrel mindent meg lehet tenni, úgy hogy valszeg ezt is hamarosan megteszik vele Orbánék és az ájemeff.

    mm

    VálaszTörlés
  4. mm. ezt amit leírtál bekövetkezik magáncsőddel vagy a nélkül, de anélkül, az állampolgárt, illegális bevándorló szintjére degradálják, még egy száz ezres roncs autó se lehet a nevén. Egyébként Amerikában a csőd eljárás során, nem feltétlenül viszik el a fedelet a család feje fölül. Dolláronként 16 centtel ki lehet egyezni a bankkal, vagyis minden tartozó dollár után 16 centet fizet a jámbor vagy 50-et , attól függ....Á.

    VálaszTörlés
  5. Igen Árpi, elvileg ki lehet egyezni a bankkal, de elvileg most is ki lehetne egyezni magáncsődeljárás nélkül... csak hogy a bankoknak gyakran nem áll érdekükben kiegyezni: sok bedőlt hiteles már vissza perkálta a felvettt hitel nagy részét és ha a bank mégis visszaveszi az ingatlant, akkor még fél áron is jobban eléri neki eladni másnak, mint "megegyezni" a bedőlt hitelessel. Amúgy Amerikát nem ismerem, de azt tudom, hogy miként működik a magáncsődeljárás Európában (pl Franciaországban, Belgiumban vagy Németországban) és garantálhatom, hogy a bedőlt hitel tárgya (legyen az ingatlan vagy ingóság) az első ami árverésre kerül magáncsődeljárás esetén... ami pusztán jogi szempontból logikus is, hiszen mivel az nincs teljesen kifizetve, nem is képezi még a hiteles tulajdonát. Szóval nagy csapda lehet a magáncsőd a svájci frakn hitelek áldozatai számára, mert akkor már nem közvetlenül a hitel nem-fizetése miatt vész el a szóbanforgó ingatlan, hanem a magáncsőddel járó feltételek miatt, vagyis már nem is a bankkal szemben áll a bedőlt hiteles, hanem egy olyan eljárással szemben (a magáncsőd) amit önmaga kért és így semmiképpen sem akadályozhatja már meg az ingatlan elárverezését. Csak nem gondolod, Árpi, hogy az IMF a bankárok érdekei ellen javasolna bármit is?

    mm

    VálaszTörlés
  6. Még valami amit kell tudni a magáncsődről. Mindenütt ahol létezik a lehetőség, a hitelezők legalább a felének (vannak országok, ahol ennél többnek) előzőleg bele kell egyezniük. Olyan ez, mint most a végtörlesztés, ami szintén csak akkor jöhet szóban, amikor a bank beleegyezik. A svájci frank svindli áldozatai esetében tehát a banknak bele kellene egyeznie ahhoz, hogy elindulhasson a magáncsődeljárás és ez azt jelenti, hogy csak akkor lenne magáncsőd lehetőség, ha ez kedvezne a bankoknak...

    mm

    VálaszTörlés