2010. október 6., szerda

Utánam a vörös iszap…

Kedves Olvasó!

Velorex barátom megengedte, (ne szerénykedj Kraft, megkértelek!.. :o) / Velorex)  hogy blogjára írásokat tegyek ki, és bár a téma eltér az előző írásoktól, talán mégsem kevésbé érdekes.
Nehéz indulatmentesen írni mindarról, ami tegnap (hétfőn) az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójával történt, már csak azért is, mert ezúttal nem egy távoli földrész környezeti katasztrófájáról, például a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófáról van szó, hanem a környezetemet – egyelőre csak közvetve – érintő, de igen súlyos, és várhatóan hosszútávra kiható környezetrombolás eredményével kell szembesülnöm.

A médiából mindenhol, minden szinten „vörös iszap” folyik. Elrettentő  képek,  videóbejátszások, amik a katasztrófáról készültek, de még szívbemarkolóbb, ha az ember saját szemével látja a pusztítás mértékét, saját orrával szagolja azt az orrfacsaróan bűzös vegyi anyagot, ami felbecsülhetetlen károkat okozott, egyelőre csak az érintett területeken. A hosszú távú következményekbe, ismervén a hazai „katasztrófa-elhárítás” tevékenységét, bele sem merek gondolni.

A Magyar Alumínium Zrt. honlapjáról idézek:

"jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott, üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására"

Ebből az orbitális hazugságból kiindulva a felelős ismét a szélsőségesen csapadékos időjárás lehet. Hát mi más is lehetne? Ez kérem köztudottan egy következmények nélküli ország.
Bizonyára nem a vállalat hibás, aki üzemelteti a zagytározót.
Bizonyára nem a hatóságok, akiknek szigorúan ellenőriznie kellene a cégre vonatkozó környezetvédelmi, biztonsági előírásokat, mert lássuk be, EU-s törvényekkel, rendeletekkel, szabályokkal nem állunk hadilábakon, annál inkább ezek betartásával, mely erősen tendál a balkáni színvonalhoz.

Persze itt röviden kitérek arra, hogy ha egy kisember, vagy vállalkozó vét, arra azonnal lesújt a hatóságok ökle, ellenben az ajkaihoz hasonló, vagy nagyobb méretű multinacionális cégek esetében már elnézőbbek a hatóságok. Az összefonódásokra és különböző érdekviszonyokra most nem térnék ki, arra itt egy összefoglaló a FigyelőNet oldaláról:


Az érintett ajkai cég vezetése nem hajlandó érdemben nyilatkozni, ha mégis megteszik, akkor mossák kezeiket, ők nem hibásak a katasztrófahelyzet kialakulása miatt, minden szabályt betartva működnek, és egyébként is, a kiömlött vörösiszap szerintük ártalmatlan, csupán vízzel le kell mosni ha bőrfelületre kerül, így semmiféle károsodást, sérülést nem okoz.

Környékben élők elmesélése alapján azonban egészen másként fest a dolog. Az erősen környezetszennyező iszapot felfogó töltések állapota nem a közelmúltban romlott meg, és nem is az esőzések miatt.  Jó ideje szivárgott már a környezetre rendkívül veszélyes iszap, amelyről a cégvezetés is értesült, de úgy látszik nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, hiszen mi más lehet ennek a vállalatnak is az alapfilozófiája, mint az, hogy minél kevesebb befektetéssel extraprofitot termeljen. Főleg így a gazdasági válság hatására megtorpant megrendelések kiegyensúlyozására.
Gátőr alkalmazása szintén a luxuskiadások közé tartozott volna.
Így fordulhatott elő, hogy az amúgy is omladozó, meggyengült gátakat költségkímélés címén túlterhelték, bízván abban, hogy nem lesz probléma.

Hát lett, nem is kicsi. A következményeket nem lehet meg nem történné tenni, akárcsak a bevezetőben említett olajkatasztrófa esetében. Miközben gondolataimat írom, az eső csak esik és esik, ami egyrészt előnyös, mert nem engedi kiszáradni az iszapot, megakadályozván, hogy aztán a szél minden irányába szétterítse Közép-Dunántúlon, tüdő, és számtalan más megbetegedéseket okozva, másrészt viszont hátrányos, hiszen a közelmúlt csapadékos időjárásától fellazult talajrétegekbe könnyebben leszivárog a mérgező vegyszer, akár az ivóvíz készletekig.

A környezetvédelmi államtitkár által emlegetett 10 milliárd Forintos kárt az ajkai cégvezetés nem hajlandó kifizetni. A cég átfogó biztosítása pedig harmadik félnek okozott kárra nem vonatkozik.



Vajon az itt lakó "harmadik fél" mit szól ehhez? Talajcsere nélkül évtizedekig nem művelheti saját kertjét.


Orbán Viktor nagy mellénnyel egy semmitmondó (vagy inkább sokatmondó?) nyilatkozatában azt említette, hogy „minden okozott kárt valakinek meg kell téríteni.”
Vajon nagyot tévedek, ha azt mondom, ezt megint az adófizetőkön verik el?

Mivel láttam a vörösiszappal elárasztott területek egy részét, naivan úgy gondolom nem pénzbírsággal kéne indítani, hanem a cégvezetőket, elsősorban Tolnay Lajost azonnal rács mögé juttatni.
Budaházy több, mint egy éve ül előzetesben tárgyi bizonyítékok nélkül, miközben egy ilyen volumenű környezeti katasztrófát előidéző cég elnöke tréfásan eltúlzottnak tartja a kialakult helyzetet bemutató sajtóértesüléseket.
Nem véletlenül forog köznyelven a hazánkra utaló Abszurdisztán kifejezés. Ez itt valóban az.

Nálunk szerencsésebb országokban, egy ilyen katasztrófahelyzetben azonnal megkezdenék az érintett területek talajcseréjét, a szennyeződés folyókba jutásának megakadályozását, megelőzve a hosszú távra kiható károkat.
Ehelyett ostobábbnál ostobább politikai nyilatkozatokat hallunk a sajtóból, médiákból.
Az ilyen helyzetben (is) bevethető honvédségünk inkább az afganisztáni mákültetvényeket őrzi szintén a mi adó Forintjainkból, ahelyett, hogy itt Magyarországon mentenék a menthetőt. Káosz és fejetlenség, azonnali érdemi lépések helyett.

Emberek vegyétek észre, hogy már a nyakunkig ér a "vörös, és a kék-fehér iszap" is, mindkettő felbecsülhetetlen, pénzben nem mérhető károkat okozva.

Üdvözlettel:
Kraft



35 megjegyzés:

  1. Jól látod a dolgokat, Kraft. Attól tartok, hogy a mai heves politikai kijelentések ellenében csak egy hosszúúú és dögunalmas bírósági per fog következni, aminek a végén már mindenki elfelejtette az esetet, kivéve persze az áldozatok, akik örülhetnek ha kapnak egy többé-kevésbé jelképes kártérítést. Aztán, mivel a kábé negyven négyzetkilométeres szennyezett területről jó magyar módon csak részben lesz elhordva az iszap mielőtt száradás, szél és vörös porfelhők... Hány tüdőrák a következő hónapokban/években és ki fogja vállalni a felelősséget? Természetesen senki, mint ahogy ez már szokásos Magyarisztánban.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  2. Nem rossz, kraft...
    Remélem a Jobbikos politikusok ráfekszenek erre az esetre ahogy kell. A felelősöket le kell sittelni és ennek a vállalatnak bankszámláit zárolni kell.
    Mi az hogy nem fizetik ki a 10 milliárdos kárt??
    Fasszopó köcsög zsidóbanda... Kíváncsi leszek hogy hogyan alakul az ügy sorsa.

    VálaszTörlés
  3. Mantis, hidd el ezeknek nincs igazán mitől félniük. Például az EU szabályok szerint a "vörös iszap" nem mérgező hulladék, tehát semmi sem kötelezte a céget különös óvatosságra, a többit pedig így vagy úgy kimagyarázzák. Másrészt ez az ajkai aluminium feldolgozó vállalat csak egy része a Magyar Aluminium holdingnak ami mögött csak névszerűen vannak magyarok (pl Gyurcsán), az igazi tulajdonosok az európai nagy kazár pénzhatalmak akiket egyetlen egy európai politikus sem meri piszkálni.

    Miért nem ugrál most a Greenpeace, hiszen mindenki elismeri, hogy ez egy "nagy környezeti katasztrófa"? Hát azért, mert a Greenpeace mögött is azok a kazár multimilliárdos családok vannak, akik uralkodnak az európai aluminium ipar felett.


    mézesmózes

    VálaszTörlés
  4. Akkor hát vasasják ki a helyi fejesekből, az a lényeg hogy ilyesmit ne lehessen csinálni. Lefogadom most majd alapítanak pár kár elhárító vállalatot akik rendbe hozzák jópénzért az okozott károkat, aztán szépen kifizettetik velünk az egészet és a vége az hogy nemhogy nem fizettek meg a bűnösök de még óriásit kaszálnak is a kárelhárításon. Büdöskurva anyjukat. Ilyen retek egy világ van...

    VálaszTörlés
  5. Olvasom, a híroldalakon hogy sósavval próbálják semlegesíteni a kiömlött irtózatos mennyiségű vörös iszapot, ami jelentős mértékben tartalmaz nátron lúgot. Az a baj ezzel, hogy a sósav és a nátronlúg reakciójának eredménye közönséges konyhasó és víz, vagyis tulajdonképpan az elárasztott területeket most bevetik sóval... Évtizedekig garantáltan nem fog ott megélni egyetlen növény sem...
    A másik gondolatom, hogy a nátron lúgot több ezer tonna mennyiségben állítják elő ipari felhasználásra, vagyis eladható lenne a világpiacon. Vajon miért nem vonták ki a vörösiszapból ezt a vegyületet, csökkentve a hulladék mennyiségét és veszélyességét? Iszonyatos pénzeket költünk elvileg környezetvédelemre, nem fért volna bele a költségvetésbe pl. egy ilyen üzem megépítése?

    Jó a kérdés mózes, hol van a Greenpeace? Legalább a látszat kedvéért...

    VálaszTörlés
  6. Rendbehozni sem lehet túl sokat, az összedőlt épületeken kívül. Több tucatnyi négyzetkilométeren kellene felkaparni nem csak a mérgező nehézfémeket tartalmazó színes iszapot, hanem az alatta lévő talaj felső részét is ahová beszivárog éppen most a méreg a vízzel együtt. Ez valszeg több millió tonna anyagot jelentene, amit ugyan nem lehetne csak úgy felhalmozni valahol, mert száradás után a szél széthordaná a mérget tartalmazó port. Tehát gyakorlatilag egy újjabb méregtavat kellene létrehozni abból, ami össze lenne kaparva és ebből a mesterséges tóból is tovább szivárogna a méreg a mély ívóvíz rétegek felé. Nem is beszélve arról, hogy ehhez a munkához rengeteg ember és sok milliárd kellene, ami nincs és nem is lesz. Tehát valszeg ott fog maradni a méreg ahol most van, csak a színezett réteget fogják valahogy lemosni, vagyis ez a vidék évekig lakhatatlan lesz. Abban lehet csak reménykedni, hogy az embereknek nem kell visszamenni élni oda, hanem felépítik máshol a falut. Álmodik a nyomor, nemde?...

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  7. Mantis,

    mindig mindent a köznép fizet meg, és egyre inkább erre haladunk az EU-val. Nem olvastad a Barrosos bejegyzést?

    "A legtöbb Barrosista valamiféle szabályozott demokráciát szeretne, ahol végső soron a választók a felelősek mindenért, de megvan a mozgástere a "szakértőknek"...

    VálaszTörlés
  8. Mózes,

    a lepusztított területet fel lehet ajánlani ingyen az annyira vágyott kaszinóváros céljára. Akkor biztosan lenne pénz a mentesítésre...

    VálaszTörlés
  9. Velorex, ne felejtsd hogy amit most tesznek, az csak a ph értéket állíthatja vissza, a mérgező anyag vagyis a nehéz fémek )különösen ólom) tovább ott maradnak és a vízzel a talajba szivárognak. A keletkező só csak még rátesz egy lapáttal a talajmérgezésre, de a veszélyes toxikus hatás a nehéz fémekhez kapcsolódik. Tudomásom szerint nincs még olyan eljárás, amivel ezt az aluminium ipar mellétermékét ("vörös iszap") hatékonyan és nagy mennyiségben kezelni lehetne a környezetszennyező tároláson kívül. Valszeg ezért is intézték el az aluminium ipar lobbistái Brüsszelben, hogy ez a mérgezett hulladék mégsem mérgezett hulladéknak számítson az EU normák szerint.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  10. ...és most, hogy egy szuperprofi Zacher professzor felhívja a figyelmet arra, hogy ez a kotyvalék mennyire mérgező, a Soros médiák igyekeznek elhitetni, hogy Európa egyik legjobb toxikológusa nem ért hozzá...

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  11. Mózes,

    egyetértek, a nátron lúg a legkisebb probléma, de ez önmagában is elég arra, hogy lakhatatlanná tegye a környéket. Csak arra akartam rámutatni, hogy a kapkodva kitalált vegyi mentesítő megoldás nem megoldás semmire. Legfeljebb az ott élő emberek nem szenvednek azonnali, látványos lúgmarást, ha leülnek a földre..
    Azt tudom, hogy a vörös iszapot teljes egészében nem lehet feldolgozni, de legalább a műszakilag kivonható anyagokat el kellene távolítani belőle, mert még az is lehet, hogy az így kinyert nyersanyag ára nullszaldóssá tehetné a környezetvédelmi céllal működtetett feldolgozó üzemet.
    A nehézfém hulladékok évszázadokig mérgezni fogják a környéken élőket, sőt sok kilométeres körzetben az ivóvíz bázist is. Sokkal nagyobb a baj, mint ahogy az a médiákból lejön...

    VálaszTörlés
  12. Velorex, talán van ilyen eljárás, de nem vennék rá mérget :) Ugyanis nemrég Vietnámban a kormány létre akart hozni egy nagy bauxit feldolgozó ipart és akkor Giap tábornok bedobta az élő nemzeti legendájának teljes súllyát, mondván hogy az elkerülhetetlen környezeti pusztítás sokkal nagyobb kárt jelentene az országnak, mint amennyi haszon lenne a bauxit feldolgozásából. Ezt követően, a vietnámi kormány megváltoztatta a tervet. Ha lenne egy olyan eljárás, amivel el lehetne kerülni a szennyeződést, feltételezem hogy a derék Giap tábornok aggódalmait nem vette volna olyan komolyan a vietnámi kormány.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  13. Mózes,

    lehet hogy neked van igazad. Nem vagyok vegyész, kémiát is rég tanultam, csak rágódom a dolgokon, és abban a hitben ringatom magam, hogy kell lennie megoldásnak.
    Viszont a tudatlanságunk szép kihívást jelenthet az itt esetlegesen olvasgató vegyészeknek, hogy elmondják a tutit..

    VálaszTörlés
  14. Trianon
    Vörös terror
    Árvízek
    Viharláncok
    Vörös iszap
    stb...

    Elgondolkodott már valaki azon, hogy miért "ver" ennyire minket az Isten? Talán nem egészen azt tesszük amire szánt minket, magyarokat ott a legelején? Biztos, hogy minden csapás az akkád-kazárok miatt van?
    Ideje felébredni magyarok. A hit hegyeket képes megmozgatni.

    TT

    VálaszTörlés
  15. Már csak te kellettél ide TT . :)))

    VálaszTörlés
  16. Én valamit nem értek ebben az egészben. Olvastam, hogy a Magyar Aluminium (MAL) Holding aminek része az ajkai üzem is, már évek óta minden évben milliárdokat költ a fejlesztésre, növekvő termelési kapacitás érdekében. Az ajkai alufinomító tárolója pedig már csurig tele volt a gátszakadás előtt. Hova a csudába lett volna elvezetve a kotyvalék a továbbiakban? Nyilván kellett volna építeni egy újjabb tárolót ami valszeg több milliárdba került volna, hiszen ma már ezek nem csak egy sima gödörből állnak, hanem egy rakás technikai feltételeknek kell megfelelniük. Most viszont elég lesz megjavítani azt a tárlót ami kiürült a helybeliek nyakára és lehet folytatni a termelést néhány évig.

    Mi van akkor, ha arra számítanak a vadkapitalista alu eftásak, hogy jóval olcsóbban ússzák meg a jelenlegi vörös iszapfürdőt, mint ha egy vadi új tárolót kellene építeni?

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  17. Én inkább arra vagyok kiváncsi hogy ki és hogyan fogja kártalanítani az érintetteket...

    Mert ugyan a Jobbik és a Gárda ismét példa értékűen azonnal hozzákezdett a segítség nyújtáshoz, de azt a sok 100 milliárd kárt nem tudom hogy kin fogják bevasalni... de van egy olyan érzésem hogy vagy senkin vagy rajtunk, de semmi képp a multimilliárdos vállalatokon akik felelőssek ezért...

    VálaszTörlés
  18. Mantis, szerintem már azért sem fogja piszkálni a Magyar Aluminium Holdingot a narancs kormány (az ajkai üzem a MAL-hoz tartozik), mert a tulajdonosok a világ leg gazdagabb és egyben leg erkölcstelenebb emberei közé tartoznak. Na persze nem a szocialista vörös bárókról van szó, ők csak strómanok, mint mindig. Az igazi tulajok olyan emberek, akiknek csak egy szóba kerül, hogy például a forint néhány óra alatt a béka segge alá essen.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  19. Mózes, jelen esetben semmi sem kizárható, akár a gondolatmeneted is helytálló, mindenesetre tény, hogy hétvégén újra indulhat az üzem, és a termelődő iszapnak lesz helye, ha kijavították a gátat.
    De mi lesz a környezettel? Senki érintett nem ad választ, csak "kéne", meg "jó lenne".
    Úgy ahogy mondtad valahol az elején, egy elhúzódó mondvacsinált per lehet belőle, de talajcsere az nem, vagy csak a legfelső réteg, és az se mostanában, mert a prioritások közt ez áll a sor legvégén. Ennélkül pedig esély sincs az élővilág megújulására. Az alsóbb rétegekbe már most eljutott a szennyeződés, de talajcsere híján tovább romlik a helyzet. Az ivóvizünk a baleset helyétől 10 km lévő helyiségből érkezink a csapjainkba. Szerinted?
    Tombol bennem a düh mindezért. Tönkre tették évtizedekre ezt a környéket, és közben a médiában teljesen elbagatelizálják az ügyet. Az érintett települések szellemtelepülések lesznek. Hiába mosod le a házat, kívül belül, a mérgező vegyület ott marad a környéken. Persze véleményem szerint kémiai trükökkel el fogják "tűntetni", más részét visszaszállítják a timföldgyár egyik tározójába, de a környék 20 év múlva sem lesz olyan, mint amilyen az még 3 nappal ezelőtt volt.

    Mantis, természetesen szegről végről mi fizetjük a mocsokeltakarítás számláját. Ez Magyarországon nem is kérdéses.
    Megint egy okkal több, hogy elhagyjam ezt az országot...

    Kraft

    VálaszTörlés
  20. Kraft,

    most jön haza a sok "magyar", Te meg elhagynád az országot? Ne vacakolj már...

    VálaszTörlés
  21. Azért nézzük a dolog pozitív oldalát is: a MAL felajánlotta, hogy állja a halott áldozatok temetkezési költségeit. Vannak ám még nagylelkű emberek!

    Kraft, mindenben igazad van. Lassan már csak két féle magyar ember fog maradni az országban: az, aki nem tud elmenni (túl öreg, túl sok a veszíteni valója, túl ez, túl amaz...) és az, aki egy kicsit őrült. Szerintem meg kell próbálni őrültnek lenni, ameddig csak lehet, mert csak az érezheti magát mindenhol otthon, aki sehol sincs otthon.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  22. Mózes,

    csodálom a pozitív szemléletmódodat. Ha ez az ügy simán elmegy, akkor akár azt is bevehetjük a BTK-ba, hogy a gyilkosság büntetési tétele egy temetési költség kifizetése legyen. Persze hullánként, hogy elég szigorú legyen a bünti..

    VálaszTörlés
  23. Igen Mózes, noha kicsit paradox, amit írtál, de ez lesz a (közel)jövő.
    Már csak múlt az a fajta élet, ami a szoci korszakban volt, hogy valahol letelepedtél, házat épültél, és az első munkahelyedről nyugdíjba is mentél.
    Nem hajtom tűzzel vassal a külföldi munka lehetőségét, de ha adódik rá lehetőség élni fogok vele.
    Nem akarok elmenni innen, de már lassan élni sem hagynak. Nem elég, hogy ez a térség is gazdaságilag padlón, jövőkép semmi, most még az egyetlen kincsünket, a tiszta környezetünket is tönkre tették.
    És mit szóljanak azok, akiknek most is iszap áll a házukba?
    Jogosan kérik, hogy az érintett településrészeket dózerolják le, mert tudják, hogy mostanában ott élni nem lehetséges.

    Képzeljétek el azt az elkeseredettséget, mikor az érintett kéri saját otthonának földel egyelővé tételét.
    Talajcsere ügyben mindössze annyit emlegetnek, hogy 1-3cm-t gyalulnak le. Ez csal látszati kezelés, de ez is sokára fog megkezdődni.
    Még pár esőmentes nap, és a széllel el is indul a vörös por a környéket beterítve.
    Az országban egyedül Veszprém-megyének nincs onkológiai központja, csak egy szakrendelése. Idestova 10 éve igérgetik, hogy elkészül, hát most belehúzhatnak, mert a mostani kapacitás nem fogja bírni a jövőbeni rákos betegek számát.

    Velorex, ha ezen múlna, és bent lenne a BTK-ban ez a tétel, még akkor is állnám néhány embernek nevezett biológiai veszélyes hulladék temetését, ha jelzáloghitelt kéne felvennem. :-)

    Kraft

    VálaszTörlés
  24. Nos, ha konyhasó akkor ott a növényvilág megszűnik, mint mikor a rómaiak Karthago lerombolásakor még a földet is jól besózták, hogy ne teremhessen ott semmi!
    A nehézfémek hatása viszont még ennél is lehet súlyosabb!
    Tudjátok több mint tíz éve már, hogy megtörtént a tiszai cián és nehézfémszennyezés, és azóta is minden évben eljárok a Szamos-torkolat feletti és az alatti szakaszára is a folyónak, és hát meg kell mondjam, hogy a Szamos-torkolattól, a tiszalöki vízlépcsőig, még mindig érezni, hogy nem heverte ki a tragédiát a természet!
    Mondjuk ami a Szamoson érkezik általában Romániából folyamatosan, már az önmagában is a színtiszta mocsok!
    Egyszer pont ott úsztam át a Tiszát, ahol a Szamos beletorkollik, méghozzá az Y-alakú torkolatnak a száránál, ahol még a folyót szinte két külön sávként kell elképzelni! Az első sáv amin átúsztam az főleg a Tisza vizhozama volt, és amikor elértem a Szamos vizhozamának a sávját, cseppet megijedtem, mert kb. 5-6 fokkal melegebb lett a víz, és dögszagú volt! Mikor partot értem kicsit bosszúsan vettem tudomásul, hogy szinte érezni lehetett rajtam a dögszagot amit a folyóvíz kölcsönzött nekem! Visszafelé már az 5-6 fokos hirtelen vízhőmérséklet csökkenést is felüdülésnek éreztem, mert azzal együtt megszünt a dögszag is, de nem hiszem hogy ott a Szamos torkolatnál mégeszer átfogom úszni a Tiszát!

    Üdv:
    SZ-M

    VálaszTörlés
  25. Próbálja ki otthon aki akarja, hogy egy négyzet alakú sánc hol dől ki, ha a nyomást fokozod a belsejében.

    Ha valaki tud olyat produkálni, hogy a sarkánál (ahol elméletileg a legerősebb az építmény) szakad ki a sánc akkor azt vegye fel videóra és mutassa meg nekünk is. Ha meg ilyet senki se tud produkálni, akkor talán felmerül a gyanú, hogy ...

    ... valakinek a keze benne volt ebben a gát szakadásban. az is érdekes, hogy előtte 10 nappal voltak ott valakik akik állítólag a biztonságosságot ellenőrizték. Vagy pedig egyszerűen csak felmérték a terepet és eldöntötték, hogy merre folyatják ki az anyagot.

    VálaszTörlés
  26. Névtelen helyett spartakusz:


    Nagyon okos dolgokat írtatok, örülök mézesmozes, hogy itt találtalak ha az vagy akire gondolok -

    én be másolom egy korábbi véleményemet - gondolataimat és megérzéseimet:



    Sziasztok!
    Arra gondoltam, hogy:
    SZABOTÁZS= fr 2. rendelkezések végrehajtásának megtagadása vagy szándékos elodázása
    3. rejtett romboló tevékenység, titkos aknamunka

    A sok esőzés miatt:
    Először arra gondoltam, hogy föld sánc-gát közé gyűjtötték a káros mérgező - sugár fertőzést okozó anyagot, az felázott és a gát szét mállott - de mi után tudomást szereztem , hogy azt betonból készítették, fel merülnek az alábbi okok és kérdések:

    1. mi lehetett az az erő ami a betongátat átszakította?
    /szakvélemény készítés ennek kiderítésére/ pld. mikor készült? anyagfáradás? külső erő behatás? sb.

    2. a szakvélemény tükrében vizsgálni a szándékosságot és gondatlanságot - VÉLETLENÜL NEM LÉTEZIK!

    3. FENN ÁLL E A GENOCÍDIUM /népirtás szándéka/ por alakjában a belégzéssel az egész belső de talán külső Magyarország területén is mivel a szél elviszi és korai halált okoz...

    4. Politikai "bosszú" A JELENLEG GYŐZÖTT" HATALOM GYENGÍTÉSE....

    5. Az élettér élhetetlenné tétele - tömeges elvándorlás a területről.... /amíg az emlékezetben lesz senki se fog ott ingatlant vásárolni/ sőt menekülni fognak akik tehetik/

    6. Biztosítási csalás?

    7. Modern furfangos ésszel terület foglalás?

    8. Gazdasági élet megbénítása? Ellehetetlenítése... / termékeink árusítása a világpiacon ellehetetlenül mert mérgező/

    9. Ember által elkövetett természeti katasztrófának álcázott TERROR CSELEKMÉNY?



    STB.

    Szerintem minden kérdésre megnyugtató választ kell találni!

    szeretettel: spartakusz....

    ui:megelőzve a reagálásokat ebben a rendszerben amiben most élünk a felelősök soha nem vonták magukat felelősségre - az ránk a rabszolga népre fog hárulni....

    a kérdés mikor kezdjük el? Ez még csak a kezdet... Hozzászólás módosítása






    Sziasztok!

    Nem látod? Hisz a színe ugyan az! - Már mint a be bemásolt képen...

    "...a hód készít magának gátat, hogy megélhetési teret alkosson magának - olyan helyen, ahol nem veszélyezteti a másik élőlény életét..."

    Az ember készít gátakat - ahol veszélyezteti embertársai életét és élet terét...

    Hüm-hüm - valami nagyon cudarul rosszul működik... a mostani világban a földön...


    Hozzászólás módosítása

    EZ KATASZTRÓFA.. spartakusz | 05 okt : 11:30
    Hozzászólás: 297

    Regisztrált: 23 júl : 18:30
    Válasz erre ja és olvasd el "jövendőlesemet" Paksról az "Életem" c. írásomban...

    ...teljesen taccsra fognak tenni bennünket.... "globálisan" Hozzászólás módosítása

    szeretettel: spartakusz...
    2010, október 07-én 18:31 órakor

    VálaszTörlés
  27. Érdemes elolvasni: http://barikad.hu/jóval_mérgezőbb_az_iszap_mint_azt_hivatalosan_közölték-20101008

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  28. Kezdettől bizonyos vagyok abban, hogy a tragédiát a tározó túltöltése okozta. Ezeket a létesítményeket ugyanis többszörösen túltervezik.
    Ezért nem történt még ilyen katasztrófa a világon sehol.
    No persze Abszurdisztán, az Abszurdisztán!
    Abban is biztos vagyok, hogy itt egyéb veszélyes hulladék lett "eltüntetve".
    A következmények egyenlőre beláthatatlanok.

    B.Misi

    VálaszTörlés
  29. Úgy tűnik, hogy 2x több az arzén ebben a kotyvalékban, mint amennyi várható. Arzént különösen az aranyérc finomításban alkalmaznak. Mindenki azt hiszi, hogy a Magyar Aluminium magyar forintmilliárdosok tulajdonában van, de ez nem igaz, csak a MAL részvények vannak ezek a mókusok tulajdonában. A vállalat valóban már egy multinacionális cég, aminek az igazi tulajdonosa egy dollármilliárdos aki a világ legnagyobb aranybánya tulajdonosa is...

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  30. Állítólag ez lehet a mególdás a vörösiszap okozta természeti károk enyhítésére...

    http://www.youtube.com/watch?v=SNJwSESWddk

    VálaszTörlés
  31. Mantis, szerintem ez nem lenne jó megoldás, mert az illető abból indul, hogy az iszap nem tartalmaz különösen veszélyes anyagokat és így elég kezelni a lugosságot. Tudjuk már azonban, hogy ez nem igaz, már az MTA is beismeri, hogy van sok arzén, ólom és egyéb nehéz fémek az iszapban, nem csak vas. Tehát ha ott marad ez a mérgezett koktél, a mérgek idővel porrá válnak és a tüdőkbe kerülnekt vagy az esővel beszivárognak a talajba és idővel elérik az ívóvízkészleteket is. Logikusan tehát, az egyetlen megoldás az egész iszap felszedése az alatta lévő talaj felső rétegével együtt (ahová már beszivároghattak a mérgező anyagok). Ez azonban valszeg legalább tíz milliárd ft-ba kerülne.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  32. mézesmozes

    Persze, de a természeti károk enyhítésére még használható lehet. Pl. folyóvizek élővilágának megmentése meg ilyenek, mert ez csak a ph értéket rázza helyre... De nyílván szét kell kapni a környéket, így is úgy is...

    VálaszTörlés
  33. B Misi :

    akkor nézzél utána :

    1972-ben amerikában hajszál pontosan egy ugyanilyen katasztrófa történt. Nagyon erős a gyanúm azt hinni, hogy azt is előre megtervezték mint ezt. A 72-es esetben az érintett cég nem fizetett semmilyen kártérítést. Pedig akkor 126-an meg is haltak.

    Ilyen érdekes az információ. Amiről nem tudunk arról azt hisszük, hogy nincs is. De van.

    aki nem hisz nekem nyugodtan nézzen utána!

    VálaszTörlés
  34. Illés: Le fog szakadni az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala
    http://kuruc.info/r/2/67666/

    „A Magyar Alumínium Zrt. vezetése szerint nem észlelhették a katasztrófa jeleit, de nem is tehettek volna semmit annak elhárítása érdekében.
    A fenti állítás is csak egy szempontból igaz: a MAL jelenlegi vezetősége beismerte tehetetlenségét, de a Katasztrófa- és Környezetvédelem sem teljesen áll a helyzet magaslatán...

    LÉTEZIK technológia gyorsépítésű átmeneti tározók létrehozására.

    Az említett tömlőgát RENDELKEZIK MINDEN szükséges engedéllyel, sav- lúg- és UV-álló - bizonyára nem véletlenül. Általa lokalizálható a szennyezés, a szabályozott körülményeknek köszönhetően pedig lényegesen olcsóbbá válhat a kármentesítés. Ráadásul tisztítás után ismételten felhasználható, tehát nem szükséges megsemmisíteni...
    …a tömlőgát HAZAI gyártása megoldott, importot kiváltó termék, és magyar munkaerő igénybevételével készül!„
    http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=67867

    B.Misi

    VálaszTörlés
  35. A dolgokat néha (legtöbbször, vagy pedig mindig) úgy kell értelmezni, hogy előbb értelmezzük a végkifejletet és abból visszafelé következtetjük ki a kiváltó okokat. Épp úgy mint 9/11 esetében.

    Ma a rádió már a MAL államosításáról beszélt... Nem lehet, hogy ez volt a cél ? És a gátszakadás csupán egy eszköz volt ehhez csupán ???

    Akkor miről is beszélünk ? Gyurcsány most ajvékol a cége miatt, de kit érdekel ? A lényeg, hogy államosítva lesz. Vagyis az erőforrásokat elveszik tőle. Még az is lehet, hogy a mi derék Feri barátunk ellene akart menni egy picit a globalista világ elit elképzeléseinek és most kapja meg a büntit érte. A saját pecsenyéjét akarta sütögetni és ezért megbüntetik. Példát statuálva, hogy mindenki így jár aki nem működik együtt ezzel a világ-hatalommal. (Az olaj-vezeték kapcsán is kiderült, hogy Gyurcsány mennyire két-kulacsos politikát folytat)

    Egyre inkább az a véleményem, hogy a világuralmi elképzelés ellen nyílt harccal semmire se lehet menni. Csak föld alatti ellenállási mozgalmakban szűk közösségek építésével lehet fellépni ez ellen a hatalom ellen valamit. Méghozzá úgy, hogy közben látszólag részt veszünk a rendszer építésében. Aki nyíltan kiáll ez ellen a világhódító törekvés ellen azt eltüntetik a süllyesztőben. Csak csellel és ésszel lehet ezek ellen küzdeni. Mivel ott nagyon kiképzett intelligens emberek százezrei dolgoznak azon, hogyan lehetne a világot minél hamarabb és minél nagyobb mértékben leigázni. Ezért cselhez kell folyamodni. Az erőforrások birtoklása nélkül bármilyen erő tehetetlen ezek ellen.

    Csak "láthatatlan" mozgalmakkal lehet ez ellen tenni bármit is. Bajtársi közösségek kialakításával - ahova nem tud beszivárogni az elit ellenőrzése.

    Fontoljátok meg amit mondok...

    VálaszTörlés