2010. október 24., vasárnap

A demokratikus opciók kikapcsolása

Érdekes cikk jelent meg az Oroszország Hangja hírportálon. Bár nem szokásom teljes cikkeket átvenni, most mégis megteszem, mert nagyon érdekes dolgokat feszeget, amiket lehet érteni így is meg úgy is... A média bizonyos fokú  állami kontrolljával abszolút egyet tudok érteni, de hogy a kormányzati lépés mögött valóban a nemzeti érdekeink állnak, abban egyelőre nem vagyok teljesen biztos...

 Fotó: EPA


Kovács László, az MSZP alelnöke a demokráciával, a sajtószabadság elvével és az európai normákkal ellentétesnek minősítette a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. Rámutatott, hogy a pártatlan tájékoztatásnak alapfeltétele, hogy a közszolgálati médiumok a kormánytól, a pártoktól és a parlamenttől függetlenek legyenek. Viszont az új szabályozással egyértelműen a kormányoldal kapott előnyt, a civileket kiiktatták a döntéshozatalból, megszűnt a pályáztatás a vezetői tisztségekre.

A magyarországi kormánypárt, a FIDESZ Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére médiacsomagot fogadott el, amely szabályozza a tömegtájékoztatás tevékenységét. A közszolgálati televíziók, rádiók, hírügynökségek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzése alá kerülnek. Az NMHH vezetőjét a kormányfő nevezi ki, a többi tagját pedig a parlament, ahol a FIDESZ-nek alkotmányos többsége van. A szólásszabadság tekintetében az új szabályozás 20 évvel visszaveti Magyarországot - véli Nyilas Gergely, a Népszabadság munkatársa.

- A probléma az, hogy ebben a törvényben megvannak a lehetőségek a közszolgálati média fokozott ellenőrzéséhez. Ez a közszolgálati televízió, a közszolgálati rádió és az MTI. A főszerkesztőket a kuratóriumok választják, vagyis azok a szervek, amelyek az említett médiumokért felelnek, és itt ugyancsak biztosítva van a kormányoldal többsége. Az ilyen megfigyelői tanácsokban korábban megvolt a paritás. Éppen annak érdekében (miután ezek a törvények még 90-ben születtek), hogy egyetlen párt ellenőrzés nélküli hatalma sem térhessen vissza. De most, a törvénymódosítással lényegében visszatértünk ahhoz, amitől megszabadultunk 1990-ben.

Bauer Tamás professzor elmondta, hogy a közszolgálati média ellenőrzésére korábban is voltak társadalmi szervezetek. Az újdonság, amit az Orbán kormány bevezetett: megváltozott az elv, ami alapján kialakítják ezeket a szerveket.

- A kormánytól, a parlamenttől , a politikai pártoktól független média korábbi ellenőrzési rendszere helyett most új szervek keletkeznek ,amelyek a kormánypártnak vannak alárendelve. Ez a lényeg. Az új szerv, amely nem a különböző politikai erők kompromisszuma eredményképp jön létre, hanem egyetlen párt akarata alapján, jóval szélesebb ellenőrzési jogokkal rendelkezik. Miként fogja felhasználni a felhatalmazását, azt még nem lehet tudni, A sajtószabadságnak az a foka, amelyet 20 évvel ezelőtt sikerült megvalósítani,valójában eltűnik.

Lehet, hogy Orbán óhaja a média ellenőrzésének fokozására azzal magyarázható, hogy jelenleg Magyarországon talán a média az utolsó demokratikus intézmény, amelyet még nem ellenőriz a miniszterelnök és pártja - feltételezi Borisz Kagarlickij, a Globalizációs Problémák intézetének igazgatója.

- A hatalomra került jobboldal igyekszik maximálisan megerősíteni sikerét a magyar tömegtájékoztatás munkarendjének megváltoztatásával. A médiát most egy speciális tanács fogja ellenőrizni. Ez azt bizonyítja, hogy a kormány nem elég magabiztos, tart a sajtókritikáktól. A magyar hatóságoknak elég okuk van az aggodalomra, és a média fölötti ellenőrzés fokozásával igyekeznek magukat bebiztosítani.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki fiatal demokrataként kezdte pályafutását, a megváltozott körülmények között bizonyára szívesen kikapcsolna néhány demokratikus opciót. Csupán azért, hogy ezek ne zavarják őt a magyar nép javára végzett tevékenységében, ahogyan ő ezt értelmezi. A cél elérése érdekében Orbán kész nem demokratikus módon cselekedni- mondja Alekszej Vlaszov politológus.

- Szemmel látható a jelenlegi magyar hatalom törekvése, hogy teljesebben és szilárdabban ellenőrizhesse a közélet különféle szféráit. A magyar társadalomban komoly belső problémák vannak, és a hatalom ezt keményebb, hatékonyabb irányítási eszközök fejlesztése útján igyekszik megoldani. Ezeknek az eszközöknek egy része a nyugati demokrácia normái szerint nem nevezhető teljes mértékben demokratikusnak. Ezeket lépéseket Orbán Viktor miniszterelnök személyéhez kötik, akit hosszú ideig Magyarországon a demokrácia egyik élharcosának tartottak, és aki most új szerepben tűnik fel. Ez az erős politikus imágója, aki számára a hatalmat bíráló ellenzék és a média az állam és a civiltársadalom közötti együttműködésnek már nem a legkényelmesebb formája. Az elmúlt 15 évben nem egyszer a médiában közölt cikkek okoztak komoly válságot a kormányban, és ez láthatóan nem felel meg Orbánnak. De a párbeszéd nem jön létre, az ellenzéki tömegtájékoztatási szervek főszerkesztői nem egyszer állították, hogy fokozódik a nyomás a kormány részéről.

A magyar kormán nem demokratikus lépéseit illetően érdekes sajátosság, hogy ezeket az intézkedéseket demokratikus ügyrend keretében fogadják el. Erre hívta fel a figyelmet Nyilas Gergely, a Népszabadság munkatársa.

- Figyelembe kell venni, hogy elvileg mindez törvényes úton halad. Megvan a parlamenti többség. Volt választás, és ennek eredményét mindenki elfogadta. Semmiféle kétség nem lehet afelől, hogy a FIDESZ nyerte a választást. Minden törvényesen halad, de a következmények olyanok lesznek, hogy a demokrácia és a média szabadságának lényegét fenyegeti veszély.

Az Európai Újságírók Szövetsége is kinyilvánította álláspontját. A szervezet szerint az új magyar médiatörvény-tervezetre épülő jogszabály visszafordítaná az órát a magyarországi sajtószabadság tekintetében, „keretek közé szorítja a véleménynyilvánítás jogát, így a szólásszabadságot is". A törvény „nem felel meg a pluralizmus és a sokféleség európai normáinak", és az órát azokba az időkbe állítaná vissza, amikor Magyarország kommunista uralom alatt és a média állami ellenőrzésének árnyékában élt".

És egy másik rövid hír ugyanabból a forrásból:

Ez Európai Parlament óva intette az ukrán hatóságokat a cenzúra bevezetése miatt

Az Európai parlament képviselői felszólították az ukrán hatóságokat, hogy „mondjanak le arról a próbálkozásról, hogy bevezetik az országban a cenzúrát és nyomást gyakorolnak a sajtóra". A vonatkozó határozatot az EU legfőbb törvényhozó szerve munkájának zárónapján fogadták el.

„Az ország sajtóra vonatkozó törvényeinek teljes egészében meg kell felelniük az EBESZ szabványainak ezen a téren" - áll a dokumentumban. Ezenkívül a parlamenti képviselők „valamennyi, a sajtó- és a gyülekezési szabadság megsértésére vonatkozó jelentés tüzetes kivizsgálására szólítottak fel". A maga részéről Stefan Füle, az EU bővítési kérdéseivel foglalkozó biztos kijelentette, hogy „Ukrajna továbbra is kulcsfontosságú partner az EU számára". Véleménye szerint „az utóbbi időben a köztársaságban dinamikusan fejlődik a polgári társadalom".

Most akkor hogy is van ez? 

Forrás: Oroszország hangja



17 megjegyzés:

  1. Orbán megmondta: ezentúl "irányított" demokrácia lesz. Ez többek közt azt jelenti, hogy nem csak a parlamentben nincs már súllya az ellenzéki véleménynek, hanem azt is, hogy a közvéleményt formáló mediából is ki legyen iktatva minden komolyabb ellenzéki vélemény. Ez bizony egy diktatúra, de nem is Orbándiktatúra, hanem egy EU diktatúra: ami nálunk most létrejön, az az Európai Unió birodalmi szempontjából az ideális politikai rendszer és aki ezt nem érti meg, az nem ért semmit.

    Egy érdekes kérdés az, hogy miként lesz Magyarországon tovább éltetve ez az szoft diktatúra a következő választásokon túl, mert egyáltalán nem garantált a Fidesz 2/3 többsége még egyszer. Orbán azt is megmondta vmikor a választások előtt: ő nem csupán négy évig akar kormányozni, hanem húsz évig. Quo Vadis Magyarország?

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  2. Mózes a kérdésedre a választ az "új" alkotmányban találod majd. Mikor elkészült a "remekmű", akár azt is beletehetik, hogy csak 4/5-el lehet alkotmányt modosítani.
    Ezzel pedig a jövőben egyik kormány sem tud majd mit kezdeni, max az egész rendszert kidobja a kukába.

    Kraft

    VálaszTörlés
  3. Könnyen igazad lehet, Kraft.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  4. Arra lennék kíváncsi, hogy az új alkotmányt ki fogja megszavazni.. Nem Alkotmányozó Nemzetgyűlést illene összehívni ebből a célból? Mondjuk pártoktól függetlenül..

    VálaszTörlés
  5. Ez is jó kérdés, Velorex. Ha ez az alkotmány egy nemzet-ellenes liszaboniszerződéses alkotmány lesz, érdekes lesz nézni miként fogadja majd a Jobbik. Valóban már attól is nemzet-ellenes lesz ez az alkotmány, ha a kormány nem vonja be az összes parlamenti pártokat (nem is beszélva a civil szervezetekről) a készítésébe.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  6. Velorex, gondoskodnak már a "nemzetgyűlésről", ezért résnyire megnyitották a karám ajtaját és jónéhány elkötelezett hazafi aki már nagyon régóta alkotmányozni akar és még két éve szidta az összes politikust, ma már könnyes szemmel beszél vityáról, sőt akad ezek között akiknél többszöri pálfordulást is tapasztaltam és mindegyik "könnyekig megható" volt. Na szóval ők alkotják majd a nemzetgyűlést, sőt előkerülnek a korábbi forradalmi tetteik is.
    Mozes, nem áll szándékomba vitát nyitni , de a jobbik mit fog tenni? Hát amit eddig.
    És amit a fidesz tett az mszp alatt, pedig nagyobb párt kellett volna hogy legyen, vagyis semmit.
    kasar

    VálaszTörlés
  7. Na és ebből mit következtetsz, kasar? hogy támogassuk mindannyian az MFNK-t? Azért mert a Jobbiknak nincs súllya a parlamentben, nem kell feltétlenül rájuk borítani a bilit, a magyar szavazó magának köszönheti a narancs diktatúrát, nem a Jobbikon múlott.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  8. mózes egyáltalán nem, én nem vagyok az mfnk szószólója és remélem Te sem a jobbiké, mert ha igen akkor meddő vita az egész. Van megoldás és nem is kicsi, de mindent a maga idejében.
    kasar.

    VálaszTörlés
  9. Magyar átok: mindenkit fikázok, aki tesz valamit.
    Tulajdonképpen azért, mert aki nem tesz semmit, abba nem is lehet belekötni.
    Az individualizmus népe!

    Misi

    VálaszTörlés
  10. Vanmegoldááás!!!!!!!!!!!!!! Magnetor!!!!!!!!!!!!!
    Vegyen mindenki magnetort!!!! :D:D:D:D:D

    VálaszTörlés
  11. kasar,

    feltétlenül egyetértek veled abban, hogy hamarosan előkerülnek majd a "legigazabb hazafiak", (partizánok, antifasiszták, népfront, strucc tenyésztők, hitesek, idegenbe szakadt hazánkfiai) mindenki a legeredetibb ötletekkel...
    Egyet nem szabad elfelejteni véleményem szerint, hogy Magyarországnak van saját alkotmánya, amit kisebb aktualizálások után érvénybe lehetne helyezni, gyakorlatilag változatlan szöveggel...
    Értem hogy miért mondod, hogy a Jobbik tehetetlen, de az MFNK is az, és minden általam ismert társaság.
    Sajnos nem látom az elkötelezett, magyar szívű, tanult és tapasztalt független államférfiakat, akik az elkötelezettségük mellett megfelelő támogatással bírnának, úgyhogy egyelőre azzal tudunk főzni, amink van...

    Mantis,
    ne bántsd kasart, Ő saját erőből megpróbált már több olyan dolgot is, amit eddig valószínűleg nem sokan az itt írók közül, és megszerezte azokat a tapasztalatokat, amik alapján érzésem szerint tudja hogy mit beszél..

    Mózes,

    minden népnek pontosan olyan vezetői vannak, amit megérdemel... Amíg 8 millió ember szavazhat arról, amit 3 millió megteremt, hogy aztán egy maroknyi elit elherdálja, addig nem kell csodákat várni..
    Nehéz úton jár a Jobbik, csak remélhetjük, hogy nem téved ingoványra..

    VálaszTörlés
  12. Nem bántok senkit velorex, csak ráuntam a sok nagyot mondóra. úúúúú....most már nem csak imre tudja a megoldást hanem most már kasar is.... tiiiitkossss....:D:D
    Egyet fogadj el velorex. Ha a Jobbikot nem fogadják el az emberek olyan eszközként ami összefogással megmentheti az országot akkor mást se fognak. Ennyi. Én már nem idegesítem magam Imrével sem, aki megeszi azt a szart amit ő előad, annak egészségére...:)

    VálaszTörlés
  13. Mantis,

    azt mondtam, hogy azzal tudunk főzni, amink van. Egyelőre egy darab Jobbikunk van mindössze, ami az eddigi jelek szerint próbálja a nemzeti érdekeket képviselni.. Ezért kellene vigyázni rá, ezért kellene segíteni. Az is segítség lehet, ha idejében kezdünk beszélni olyan lehetőségekről, amit jó lenne elkerülnie a pártnak..
    A többi szerveződés meglátásom szerint nem versenyképes a jelenlegi rendszerben.
    Arra pedig, hogy itt véres rendszerváltás lesz, (ahogy Imre jósolja) jelenlegi ismereteim alapján nem számítok. Ettől persze még lehet igaza, de nem úgy látom, hogy a magyarság elő akarná húzni a kaszát meg a szenes lapátot, hogy azzal zavarja el az elzavarni valókat..
    Abban igazad lehet, hogy ha a Jobbikot nem fogadják el az emberek, akkor mást sem fognak, de ne felejtsd el, hogy az MDF-et annak idején szinte feltétel nélkül elfogadták, hittek benne, aztán mégis jól pofára ejtették őket.. Ne csodálkozz, hogy nincs elég bizalom, noha a Jobbik nem felelős az MDF dolgaiért..
    Az a baj a pártokkal, hogy végül mindig egy maroknyi elit érdekeit érvényesítik a párt tagjainak nevében...
    Reméljük, hogy a Jobbik kivétel lesz..

    VálaszTörlés
  14. Mantis, ha látnék benned némi tiszteletet és alázatot a közös ügy iránt és nem csak a szavak cinikus és és majdnem sértő kicsavarását akár be is avathatnálak olyan dolgokba amelyek egyébként nem is annyira titkosak.
    Tudod azt az egyet senki sem mondhatja rám, hogy gerinctelen csúszomászó vagyok. Egyenesen kiállok az elveimért és amit úgy gondolok, hogy az igazsághoz némi köze van. Volt időszak amikor a Jobbik is meghívott(némi unszolásra) az Msz-hez is bejáratos voltam és néhány nagykövettel is személyes kontaktusom van, sőt éppen most kaptam egy meghívást egyik konzulnőtől egy konferenciára. Tudom ezt is ki lehet forgatni és cikizni annyira amennyire nem szégyelled, tedd azt ha jónak látod , mindössze azt akartam érzékeltetni, hogy a szűkös lehetőségekhez mérten ember feletti akaraterővel teljesítek és ilyen személyek mint Te is akik akár lehetnek fizetett kavarók, (bár nem hiszem) vagy pusztán ostobaságból, vagy mert némi izgalomra vágynak beleordítanak minden értelem nélkül az éterbe.
    Ami a magnetort illeti ma két tárgyalásom is volt két Bácskiskun megyei cégtulajdonossal, olyan kaliberű emberekkel akikkel nem tartom valószínűleg hogy sűrűn összefutsz. Ők teljesen másképp viszonyulnak a vibrátoros hűtőmágnesemhez, szerencsémre.

    VálaszTörlés
  15. Mantis, U.I.: és ezt nem azért írtam, hogy el kellene ájuljál, egyáltalán nem. De úgy érzem valami alakulóban van, valami komoly és megoldás is van , igen. De az a megoldás nagyon hosszadalmas és verejtékes úton vezet, nem egyszerű csótányirtás. Én is szeretném ha lenne ilyen de szerintem nincs. Le kell tenni az alapkövet valami olyasminek amit a gyermekeink vagy unokáink befejezhetnek. Ja hogy nem fogják hagyni őket, vagy unokáink sem lesznek? Lesznek ne aggódj!

    VálaszTörlés
  16. Hagyd Kasar!

    Nem lehet őket meggyőzni semmiről! Idióta pártbuzi banda! Ha valamelyik Lobbikos szélhámos azt mondaná nekik, hogy holnaptól ennek az országnak a neve Jobbikország, és senki nem beszélhet többé magyarul, akkor ezek azt hírdetnék!
    Semmirekellő szar csirkefogó banda!


    SZ-M

    VálaszTörlés
  17. kasar

    Ha van valami értelmes elképzelésed akkor elő vele! Nem csak én vagyok itt sokan kíváncsiak lennének rá. Az hogy te mikor kikkel miről tárgyalsz azt tartsd meg magadnak, nem tudok az ilyesmivel mit kezdeni. Ha van ötleted akkor mondd, de felejtsétek már el ezt a ködösítős, sejtetős, mesélős, össze vissza locsogást amit imrénél megszoktatok. Sok sikert a mágnesorr-hoz. De én inkább arra lennék kíváncsi hogy mi van alakulóban szerinted. Remélem nem a "helyzet alakul" mint Imrénél egész évben...:D:D


    Maki

    Te meg mit beszélsz bele? :D:D
    Te csak maradj a zemefenkáánál vagy a TAMPON pártnál (téélleg az is párt...jééhheehheee). Tudod maki, amíg nincs egy önálló nemzeti kormánya az országnak , addig minden szervezet, mozgalom, kis szekta tulajdonképpen egy párt, még ha nem is parlamenti. Márcsak azért is mert nem működik együtt szinte egyik sem, valamiért mindenki egyedül akar nemzetet menteni, érted e?:)) A Jobbik azért valamilyen szinten együtt működik legalább a Gárdával , a HVIMel, az MVSZel, stb.
    Ti meg csicskuljatok tovább a neten, nektek ennyi jutott. De legalább kussolnátok...

    VálaszTörlés