2010. október 15., péntek

Robin Hood kabaré...

Mostanában nagyon belejött Orbán miniszterelnökünk a Robin Hood szerepbe. Büszkén állítja, hogy mostantól már nem csak a kis ember bőre lesz lehúzva, hanem az áruházak, a bankok, az energia multik és a távközlési multik is végre fizetni fognak.

A szocik szerint viszont ez csak parasztvakítás, mert a multik be fogják építeni az új adókat az árakba és végül megint csak a kicsik (a fogyasztók) fognak fizetni. Most az egyszer szerintem igazat mondanak az elvtársak. A kormány szerint azért nem fogják beépíteni az árakba az új adókat a multik, mert ettől nagyon vissza esne a fogyasztás. Ez nem igaz. Attól, hogy néhány százalékkal emelkedni fognak az árak a benzinkútnál, a villany és gáz szolgáltatóknál, a bankoknál ("kezelési költségek") sőt a telefon-internet szolgáltatóknál és még az áruházakban is, csak az fog valószínűleg történni, hogy még kevesebbet fog költeni a magyar ember olyan termékekre és szolgáltatásokra, amiket a kis és közép magyar vállalatoktól szokott beszerezni (vendéglátás, családiház építékezés, lakberendezés, fodrászat, szépség ápolás, gyógyfürdés...). Ennek az az oka, hogy az érintett multik olyan cikkeket és szolgáltatásokat forgalmaznak, amik alapvetőek fogyasztói szempontból és -ha bár ez illegális- ezek az óriás cégek titokban mindig összehangolt árpolitikát folytatnak ("kartel"), vagyis inkább megegyeznek mint hogy lemondjanak az árrésükről. Az áruházak esetében ráadásul, ismervén a szokásaikat, ők csak részben fogják áremeléssel kompenzálni az új adóterhet, részben pedig még alacsonyabb árakat fognak kikövetelni a magyar beszállítóiktól.

Ugyanezt az ál-RobinHood szerepet játsza O.V. amikor börtönnel és vagyon elkobzással fenygeti a MAL stróman tulajdonosait. Gyerekjáték egy tapasztalt ügyvéd számára mindezt megakadályozni, ahogy ezt láttuk most is a csupán néhány óráig tartó Bakonyi Z. előzetes letartóztatásával. O.V. is jogász, tehát valószínűleg tisztában van azzal, hogy csak a levegőbe fenyegetőzik, de az a lényeg, hogy ezt jó hangosan tegye a kamerák előtt, mert sok emberben csak az fog megmaradni, hogy O.V. kemény fiú volt a gonosz milliárdossal. Ez csupán pszichológia, politikai marketing, amihez bizony nagyon ért O.V., ha máshoz talán nem is. Aztán ott vannak még a választás-előtti "elszámoltatási" fenyegetések, illetve igéretek: Gyurcsánék, Bajnaiék, Demszkyék és még sok más gyorsan meggazdagodott politikus tovább is zavartalanul élvezi a banánt, köszöni szépen.

Egy másik dolog, amivel jelenleg szívesen "robinhúdoskodik" O.V.: a több gyerekes családoknak szánt adókedvezmény. Ez valóban szép dolog lenne, ha lenne, de sajnos még ez sem az. Ugyanis nem sok házaspárnak van manapság bátorsága több gyereket tervezni amikor fenyeget a munkanélküliség, szorít a felvett hitelek kapcája (amikor nem éppen megfojt), lehet hogy el kell hagyni az országot valami külföldi munka után keresgélni, az árak nyugati szinten vannak és tovább emelkednek ahogy a forint évről évre elrongyosodik miközben szó sincs arról, hogy a munkabérek is felzárkózzanak a nyugati színtekre. Csupán két társadalmi rétegnek van lehetősége több gyereket tervezni ilyen körülmények között: a már évek óta segélyből élő és amúgy sem adót fizető "kissebségnek" és persze a "felső tízezernek" akinek maga O.V. is tagja az egész magyar politikai pereputtyal együtt. Summa summárum, a családot támogató adórendszer is csak bűvész trükk, mint a többi.

Aztán ott van még az egykulcsos adórendszer, amit azért vezetett be Orbán, mert "így egyszerűbb". Minden első éves közgazdász tanuló tudja, hogy az egykulcsos adórendszer a magasabb jövedelmeknek kedvez. Az egykulcsos adórendszernél már csak az általános forgalmi adó (ÁFA) igazságtalanabb, ami ugyanannyiba kerül a minimálbéres melósnak mint a milliárdosnak. Természetesen nálunk az ÁFA is sokkal magasabb, mint ez szokásos máshol, miért is ne, hiszen már a "rendszerváltás" óta Magyarország egy minta ország abból a szempontból, hogy nálunk mindig minden a "felső tízezer" szájíze szerint van alakítva.

Álmodik a nyomor, tehát álmodjunk egy kicsit. Mit tenne egy igazi nemzeti kormány a fent felsorolt intézkedésekkel szemben? Egy ilyen kormány is természetesen megemelné a multik adóterheit, de úgy hogy ez ne pattoghasson vissza az árakra. Technikai okok (például az ellenőrzési kényszer) miatt nagyon nehéz jogszabályokkal korlátozni az áremeléseket a magánszektorban, ezért gyakorlatilag két lehetősége van egy kormánynak. Az egyik az, hogy megszerzi vagy megtartja az óriáscégek irányítását a tulajdonrészesedésen keresztül (ez nem teljes államosítást jelent). A másik lehetőség az, hogy az állam visszavezeti a piacversenyt oda, ahonnan a multik kiiktatták. Ez a másik lehetőség talán egyszerűbb és hatékonyabb, mint az első. Például, ha van az országban egy olyan áruházlánc, amely állami tulajdonban van, akkor a magántulajdonban lévő áruházak már nem képesek összehangolni az árpolitikájukat, hogy kijátszák a piaci versenyt és árakat emeljenek vagy tisztességtelen haszon kulccsal működjenek, mivel akkor automatikusan piaci hátrányba kerülnének az állami tulajdonban lévő áruházzal. Ugyanezt el lehet képzelni a többi szektorban is, például az energia, a távközlés vagy a bankok. Természetesen ilyesmit nem engedélyez a "Lisszaboni Szerződés", de éppen attól lenne "nemzeti" egy kormány, hogy magasról tojna a pénzhatalmak által kitalált gyarmatosító "szerződésekre". Szebb jövőt!

mézesmózes

50 megjegyzés:

  1. Szerintem ilyesmire gondolt Vona amikor a Turul áruházak tervét felvetette...

    VálaszTörlés
  2. Kösz, hogy kitetted ezt a kis mérgelődésemet, Velorex. Szerintem sincs az megírva sehol, hogy az államnak "rossz gazdának" kell lennie. Franciaországban például sok önkormányzat visszavette a kilencvenes években a vízszolgáltatást a multiktól, éppen mert ezek nagyon pocsék szolgáltatást nyújtottak nagyon drágán. Ez van most nálunk is a villanyszolgáltatással és a narancs hatalom arra készül, hogy a vízszolgáltatást is szétosztja néhány multinacionális cégek közt. Franciaországban egyébként a villany és a gáz szolgáltatások is állami kontról alatt vannak, ha nem is teljesen állami tulajdonban és a francia olajipar TOTAL egy állami cég. Mindig a fejétől bűzlik a hal: ha egy kormány korrupt, akkor az állami vállalatok vezetői is azok de ha a kormány normálisan működik, akkor nincs gond az állami vállalatokkal sem.

    Mantis, szerintem is Vona vmi ilyesmi konstrukcióra gondolhatott, kellett is volna ezt említenem, jó hogy megjegyezted.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  3. Nekem kicsit elegem van abból a demagógiából, hogy a magasabb jövedelműek járnak jól. Bocs Mózi, de itt sajnos már az alsó középosztály is magasabb jövedelműnek számít. A polgárságot a felső rétegekre lehet érteni társadalmunkban.
    Az alsó középosztályt aki hitelre vesz lakást, meg egy középkategóriás kocsit, már burzsujnak kiáltják, és megkövezik. Pedig általában ez a ló húz...
    Miért is? A milimonyosok azt sem tudják, hogy kerüljék ki a tiszetsséges adófizetést. A minimálbéresek kapják az adójóváírást.
    Könyörgöm!!!! egy kicsit hagyják már fellélegezni a fent említett réteget!!! Nem hiszem, el, hogy 3 millió ember tartja el a többit. Ilyen még egy a földön sincs.
    És jön a mantrám, ha valaki tanult, az legyen megfizetve. Ne sírjon a zöldséges, aki jobban él, mint a pedagógus, aki a zöldséges hülye kölykét tanítja.(elnézést a normális zöldségesektől, csak egy példa) Vagy az orvosok, vagy mit tudom én biztos mindenki tud példát. És végre valahára ne mossák össze a közalkalmazottakat, a köztisztségviselőkkel!!!
    Mert nem mindegy! Főként fizetés szempontjából.
    Ha lenne egy bátor ember, aki az okos médiások fejébe azt beleverné, és azáltal megszűnne a plebs hülyítése, azért személy szerint roppant hálás lennék.
    Szavak-szavak...és nincsenek mögötte tettek.
    Ha annyira emberbarát lenne ez a kormány kapásból az ÁFÁT rogyasztották volna le, max. 8 %-ra, utána az Szja csökkentés. Szerintem a gyerekvállalásról meg annyit, ha valaki családcentrikus akkor szül, és vállal. Dédanyáink sem estek kétségbe. De itt mindenki én!!!!!! Mármint ego én.
    Csak akkor szülnek ha 50ezres kocsiba tologatják a gyereküket, a 12 ezer ft-os babajátékkal, mert akkor ad meg szerinte mindent a gyerekének. Felhívom a kedves olvasók figyelmét, hogy a kisgyerekek pont le..ják a márkát, mert fel sem fogják. Az én gyerekeim, legszívesebben a wc papír gurigával és lábasokkal játszottak, pedig nekik megvolt a drága játék.
    Nem a szomszédnak kell megfelelni, hanem magunknak. Vagy van szeretet a családban és hajrá, vagy menjen mindenki Isten hírével.
    Pont azért tart itt a társadalom és az ország, mert családok helyett polgárjogi társaságok alakulnak. Egy közös vállalkozás.
    Ez az én véleményem.
    A Turul egy jó ötlet, ha magyar gazda földjén termet magyar árút kínál, és magyarok a beszállítok, magyar termékekkel. De a magyar az magyar legyen!!!!!
    Szeretettel:Aragorn

    VálaszTörlés
  4. Lehetne a magyar vállalkozásokat (mikro, kis, közép) olyan kedvezményekben részesíteni, melyre az Eu nem is gondolt! Olyanba, amit nem tudnak hirtelen megfogni, hiszen az EU túl nagy és túl lassú.
    Össze is lehetne kapcsolni őket, lánccá vagy szövetkezetté, ami fokozná versenyképességüket.
    Meg lehetne oldani, hogy az emberek ne tecsózzanak. Az ember fia szívesen vásárol a lakóhelye közelébe, ha ugyanannyiért teheti azt.
    Lehet vásárlói kedvezményt szorgalmazni, úgy mint a Lyoness pl.
    Gárdonyi Róbert(G-Roby)benn van a Lyonessben és 7 % kedvezményt ad. Az áruválaszték megfelelő és az árengedmény "megeszi" azt, hogy drágább.

    Misi

    VálaszTörlés
  5. Aragorn,

    sajnos nincs 3 millió termelő ember az országban.. Kb. 1,5 millióan végeznek mindössze terméket, szolgáltatást előállító munkát, és további kb 1,4 millió ember fizet még adót, de ezek (oktatás, egészségügy, államigazgatás stb) már másodlagos értékteremtést végeznek, vagyis csak akkor van fizetésük, ha a termelő munkát végző réteg már adózott. Vagy hitelből... Ezzel semmiképpen sem szeretném leminősíteni a másodlagos szférában dolgozók munkáját, mert az ugyanolyan fontos a társadalom fenntartása szempontjából, sőt...
    A lényeg, hogy Magyarországon egyre kevesebb termelő munka folyik, így nincs elegendő forrás a társadalmilag fontos tevékenységek finanszírozására. A nyugdíjakra sem jut már, valószínűleg csak az országot tovább nyomorító hitelekből.. Ez azért tragédia, mert nagyon jó termőföldjeink vannak, valaha híres volt a magyar gyógyszeripar, élelmiszer ipar, és általában a szürkeállomány.. Ma már, köszönhetően az elmúlt 20 évnek, ez nincs így.. Jó ha tisztán látunk ebben a kérdésben. Persze az is lehet, hogy én gondolom rosszul, de így látom a dolgot.

    VálaszTörlés
  6. Nem... sajna nem. Inkább valahogy meg kéne állítani a folyamatot. erre vannak ötleteim, de nem igazán EU-konform.

    VálaszTörlés
  7. Aragorn???? :):):):D:D:DXDXDXD
    Fellázadtál Imre ellen? Nahát...:)
    Még a végén lesz belőled valami...;-)

    VálaszTörlés
  8. Mikor lázadtam??? Lemaradtam???? Ma mindenki megtébolyodott?
    Aragorn

    VálaszTörlés
  9. Ez az egész adócsomag nem más, mint egy nemzeti köntösbe bújtatott megszorítóintézkedés. Az Mszp-nek legalább volt pofája hozzá, hogy ezt direkt az adófizetőkön hajtsák be, a Fidesz ezt indirekt módon készül megtenni, hogy a Zorbánimádók továbbra is imádhassák királyukat.
    Hát nem fasza gyerek ez a Hajráviktor?, most jól adab..sz a Tesco-nak, mondjuk a Fidesz közeli CBA-nak is, de miért is meri megtenni?

    A lényeg itt tulajdonképpen az, hogy még idén a hiánycél tartásához a költségvetésből több 100 milliárd hiányzik, amit sürgősen be kell szedni valakitől. ezt már az emberektől nem lehet, de az adófizetők és keresők jövedelméből extra profitra szert tett szektorok (mind ilyen, amiről fent szó van) felhalmozódott az az összeg, amiből a költségvetést ki lehet foltozni, és az említett multik ezt a kormány által "elkobozott" összeget, nem is olyan lassan behajta újra a Tescoba járóktól, és a telefont, áramot használoktól.

    Kecske jóllakik, káposzta megmarad, adófizető kipusztul.

    Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a parlamentben közölte: "a kormány kitart a különadók mellett és azok viseljék a terheket, akiknél van pénz".

    Ebben minden benne van. Kinek van pénze? Az államnak? A Tesconak honnan van pénze? Aztán mire elérünk a sor aljára megtaláljuk az Aragorn által is említett alsó középosztályt, akik nagyjából viszik még a hátukon az országot.
    Az alsó középosztályt én egy 4 fős család esetén havi kb. nettó 250-500 ezert forintos összbevétellel definiálom. Azt hiszem ez az az összeg, amiből éhezni nem kell, és internetre is jut, a lakás mellett a Suzuki törlesztőrészletét is fel lehet adni belőle stb...
    Ezen összeg alatt és felett már teljesen más életminőségek a jellemzőek.

    A Turul valóban jó ötlet, de amíg az EU tagja vagyunk, halálraítélt az ötlet. Ezt is ki lehetne vesézni, hogy miért, de már annyian megtették helyettem a neten.

    Az infláció pedig még szóba sem került. Persze sokan azt gondolják, hogy az infláció egy természetes folyamat. Vajon hányan gondolnak manapság arra, hogy ez is csak egy fajta adó, ami az ÁFÁ-val együtt, mindenkit súlyt? Szerintem kevesen.

    Orbán még választások előtt a hiánycél tarthatatlanságáról beszélt, illetve az fel fog kúszni 5-7% körülire.
    Ehhez képest a "sikertelen" IMF tárgyalásokat követően példásan nyalja Dominique Strauss-Kahn seggét.

    Magyarország az utolsókat rúgja, és majd a történelemkönyvekbe is úgy fog bekerülni, hogy a narancskormány egy igazi hősies "nemzeti" halált vezényelt le.
    Ez áll majd a fejfánkon:

    Próbáltunk fizetni, de beledöglöttünk!

    Igazi tabula rasa nélkül ez vár ránk, csak idő kérdése.

    Üdv:
    Kraft

    VálaszTörlés
  10. Hát gyerekek én teljesen el vagyok hűlve! Aragorn te nem is vagy szőke!
    Kezdek beléd szeretni! Ujjjujj mi lesz ebből?! Kis Moto? :))

    VálaszTörlés
  11. Gábor higgadj kérlek. Jól tudod, mindig is tudtad, hogy nem vagyok szőke. Ha nem viselkedsz itt hagylak, és kereshetsz más szerelmet.XD)))
    Eddig tartott a nagy jóság??

    VálaszTörlés
  12. Kedves Aragorn!

    Isten látja lelkem, hogy ezt most jóból mondtam. De ne hari, de eddig csak hülyeségeket láttam tőled, viszont most meg kellemeset csalódtam. Van ilyen.

    El na hagggyá, me Dunának megyek! :)

    VálaszTörlés
  13. Moto, szerintem Velorex ezt nem egy párkereső oldalnak indította. :-)
    Én örülök neki, hogy szerelmes lettél, valóban szép dolog, de ezt tedd ki inkább a sáját Blogodra! :-)

    Üdv: Kraft

    VálaszTörlés
  14. A valódi cél most egyrészt a mikro- és kisvállalkozók tönkretétele. EU parancs. Barroso úr megmondta, hogy EU szintű vállalkozásokra van szükség. A sarki fűszeres nővekedjen, nyisson boltot Bécsben, Rómában stb.
    A másik cél a munkavállalók "szétdobálása". A munkanélküliséget EU szinten kell rendezni. Akinek nincs otthon munkája, nézzen szét az Unióban és költözzék oda, ahol kap.

    A probléma ott van, hogy a kisebb vállalkozások egy darabig egérutat nyerhetnek az adózás terén. Akik megtehetik, hogy csökkentik a bejelentett óraszámot, de vannak más utak is. A készülő adórendszer az alkalmazottakat sújtja a legjobban. Ők nem tudnak manipulálni semmit a bérükkel.

    A Fityesz kedvenc módszere, a társadalmi csoportok egymásnak ugrasztása. Az egykulcsos adó mindig a legrosszabb helyzetben élőket terheli a legjobban. Ezek egy része már most is a Jobbikra szavazott. A többieket a Fityesz most le is írta. A leggazdagabbakra és a masszív középosztályra kíván támaszkodni, nekik kedvezett, mert velük egy hosszú távú stratégiai szövetséget tud így kötni. Nem mellesleg, hogy ezek az üzenetet meg is értik.
    No persze ott vannak még neki a nyugdíjasok, akiket ez nem érint, meg nem is tudják miről van szó.

    VálaszTörlés
  15. Gábor csak azért nem láttad, mert nem akartad látni:) Mellesleg nem Jobbikoshoz méltó egy családot szétzilálni, azért aludj rá párat, és rájössz, hogy a jelenlegi párodnál nem lehet senki jobb:))
    Kraft!!!
    Te meg ne adj neki ötleteket, mert így is elég termékeny a fantáziája.
    Most remélem mindenki megnyugodott, megyek aludni.
    Szép jó éjszakát fiúk:))

    VálaszTörlés
  16. Jól van Kraft, majd elvonulunk Aragornnal valami félhomályos szobába, úgyis kettesben szeretnénk lenni. :)
    De azt ne feledjétek, hogy minden topicba kell némi humor, különben beparáztatjátok magatokat és úgy jártok, mint Imre, hogy csak jajveszékelni fogtok egész nap. Szóval kell némi felüdülés a sok para között. Szerintem.

    VálaszTörlés
  17. Bocs!
    2010. október 15. 22:51 Misi

    VálaszTörlés
  18. Névtelen,

    Érdekes amit írsz. A legtöbb kis-közép vállalkozó még mindig a Széchenyi tervre gondol nosztalgiával, el kell telnie egy kis időnek, míg észreveszik, hogy ezúttal nem feltétlenül nekik áll a zászló...
    A nyögdíjasok jelentős része pedig emesz(em)pé hívő, csak fülelj ha a piacokon látsz idős embereket beszélgetni.
    Egyébként abban egyet tudok érteni, hogy a Fidesz a gazdag rétegre és a kiszélesítendő, de még mindig elég vékonyka erősebb középrétegre számít. Az anyagi erő náluk van, a szavazásokat pedig meg lehet "matematikázni" úgy, hogy jó legyen...

    VálaszTörlés
  19. Moto,

    bár valóban nem randi oldalnak szántam ezt a blogot, de a bimbózó szerelmek virágos kertjében nem leszek vaddisznó.. :o)

    Világ blog olvasói egyesüljetek! :o)

    VálaszTörlés
  20. Velorex és ezt a békülést neked, illetve a blogodnak köszönhetjük!
    Úgy, hogy beírtalak a füzetembe a rendesek közé! :))

    VálaszTörlés
  21. Motom

    Jó lesz nekem a füzetedben? :)
    Aragornt felületesen ismerem, de nem jársz rosszul a barátságával. (Csak a férje meg ne tudja :o))

    VálaszTörlés
  22. Velorex, Kraft és Misi, lehet hogy igazatok van abban, hogy a narancs tudja mit csinál és, hogy amit eddig tett csupán a nagy Barrosista uniós terv része, de én inkább azt hiszem, hogy Orbán csak kapkodik Barrosoval együtt, és persze azokkal az igazi nagykutyákkal együtt, akik az Orbán-Barroso féle kiskutyusok mögött állnak.

    Szerintem néhány hónappal ezelőtt még nagyon számított Orbán olyan varázs bevételekre, mint a széndioxid "piac" és az uniós manna. A kopenhágai találkozás óta tudjuk, hogy nem kapta be a világ "fejlődő" része (Oroszország, Kína, India, Brazil és egyebek) az "ember által okozott felmelegedés" mesét és ezért nem lesz széndioxid világadó, tehát nem lesz széndioxid biznisz sem a narancs kormány számára. Ami pedig az uniós mannát illeti, az sem lesz, hiszen Brüsszel arra számított, hogy feltöltse az üres uniós kasszát egy uniós adóval, ami szintén nem jött be. Tehát tovább is üres lesz az uniós kassza és így nem lesz manna Orbán számára sem. Mivel 2013 végéig Orbán elkötelezte Magyarországot arra, hogy közel 10 ezer milliárd forinttal boldogítja a nemzetközi bankárokat, valahonnan csak össze kell neki gyüjteni a lóvét: mindent el kell adni, ami eladható ("PPP" rendszerben), tovább le kell építeni az állami szolgáltatásokat és mindent megadóztatni amit csak lehet.

    Megyünk a falba, gyerekek, de most már talán az a legjobb, ami történhet velünk, mert a lassú halál ennél is sz@rosabb.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  23. Motom?? :))

    Nah komolyra vissza: Biztos vagyok benne, hogy itt is el lesz kenve minden és valami gátőr, vagy osztályvezető senki fogja elvinni a balhét, az igazi felelősök meg jót röhögnek a markukban. Ez ma Magyarország.

    VálaszTörlés
  24. Mellényúltam.. Motom=Moto,

    Ne tegyél ki a blogodra, nem Freud ütött mellé a kezemmel.. :) (én is a lányokat kedvelem :))

    VálaszTörlés
  25. Mózi!

    A narancsnak nincs sok esze, Gyurcsány jobban csinálta. Élni és élni hagyni.
    A narancs viszont, az ég eszköze. Ahogy az elit is. Amíg tudunk kifogunk rajtuk. Mindenki a saját pozíciójának (talentum az evangélium nyelvén) megfelelően optimalizál. Van-e értelme a menekülésnek? Van!!!! Az optimális pontra kell jutunk! Akkor vége! Csak egy darabig tudunk menekülni. Legyőztek? Nem!
    Isten szempontjából kell a saját végpontunkig eljutni. A többi az Ő dolga.
    Aki érti, érti. Aki nem, dolgozzon, hogy megértse. Lesz egy pont, amikor már nem tudunk hátrálni. Az, az egyéni döntés pontja. A személlyé válás pontja. Nincs halál, mert van FIÚ. Választhatunk. Örök élet, vagy örök álom.

    Előre szaladtam.

    Misi

    VálaszTörlés
  26. Mr.Moto!

    Ez már egy másik cikk, nem a vörösiszapos!
    Látom figyelsz! :)

    Aragorn valóban nem szőke, korábban többször említette, hogy "negyedik évfolyamon" az ügyézségen volt gyakorlaton!
    Azt persze nem mondta hogy mivel foglalkozik, meg hogy elvégezte-e az egyetemet, de gondolom igen!


    De hogy a cikkhez is hozzászóljak:
    Az hogy az állam nem jó gazda, az egy orbitális-liberális ostobaság, mi több mocsok hazugság!
    Az állam jó gazda lenne, ha nem azok vezetnék akik vezetik! Nagyon jó példa erre a ferihegyi repülőtér! Mielőtt lenyúlták a szarháziak maguknak, és állami tulajdonban volt, akkor dolgoztak ott vagy 6000-en, és a 2. legeredményesebb azaz legnagyobb profitot termelő állami cég volt!
    (Egyébként az első a Szerencsejáték Rt.)
    Bármilyen állami tulajdonban lévő cég, ahol megfelelő szabályozás, ellenőrzés, és felügyelet van tökéletesen és nyereségesen működne!
    Ahol nem dolgoznak, hanem helyette csak azon munkálkodnak a vezetők, hogy ellopják az állami pénzt, az persze hogy veszteséges lesz!
    De ha bárhol megnézitek a közszférát, azt láthatjátok, hogy az ott dolgozóknak (tisztelet a kivételnek) fogalmuk sincs arról, hogy mi a munka! Van nemegy ismerősöm, és hát a napi 8 órából amit munkával kellene tölteniük, jó ha kettőt-hármat töltenek tényleges munkavégzéssel! Pénteken meg érdemi munkát még soha nem végeztek, ráadásul pénteken csak délig vannak!
    De ha bemész valahova, valami hivatalos ügyben (már ha van sorszámod) ott ülsz lehet egy fél napot is, és még fel vannak háborodva ha türelmetlenkedsz! Hát az én adómból fizetik őt pont azért, hogy az én dolgaimat intézze, és még neki áll feljebb?
    Na megtanulnák ezek a magánszférában!
    Azok akik meg tényleg végzik lelkiismeretesen a dolgukat, általában csúnyán alul vannak fizetve!
    Nem igaz, hogy nem lehet bevezetni a részben-teljesítmény bérezést az irodai vagy egyéb nem termelő posztokon!
    Dehogynem lehet!
    Az elvégzett munka mennyisége, minősége, és a fennálló munkakörülmények figyelembe vétele mellett bármikor meghatározható egy-egy ember elvégzett munkájának az értéke!
    Egy-egy osztályra vagy egy egész hivatalra kiterjedő teljeskörű szabályozott, ellenőrzött, és felügyelt ügyviteli rendszer, bármikor képes arra, hogy egy-egy személy vagy csapat elvégzett munkájának értékét reálisan meghatározza!
    Kisebb módosításokkal mondjuk egy SAP ERP rendszer felhasználásával szerintem bármilyen állami vállalat, vagy közigazgatási egység működtethető, amennyiben a vezetők megfelelően ambícionálva és ellenőrizve vannak, na és természetesen ők is az elvégzett munka függvényében ugyan, de jól meg vannak fizetve!

    A VELOREX által említett stratégiai ágazatokat pedig mindenképpen állami felügyelet alatt kellene tartani, legalább is az ellenőrzés szintjén mindenképpen!
    Az olyan területek mint az élelmiszer minőségének szigorú ellenőrzése, vagy a közmű szolgáltatások minősége és ára amúgy is muszály hogy állami felügyeletet kapjanak!
    Az egészségügy és az oktatás pedig sokkal de sokkal szigorúbban szabályozott terület kellene hogy legyen!
    Jaj de ezekről a dolgokról annyi mindent lehetne még írni, hogy csak na, mert ebben az országban semmi nem úgy működik ahogyan annak kellene!
    Na és itt akár vissza is kanyarodhatnék a képviselők munkájához és annak díjazásához!
    Nincs is annál nemesebb feladat amikor valaki ténylegesen valóban a közt szolgálja! Ehelyett van egy csomó politikusunk akiknek fontosabb a nagyvilági üzleti körök, a saját személyes, és a pártjuk érdeke,(tisztelet a kivételnek) mint azoké akiket ők igazából képviselni hivatottak!
    Ehhh! Abszurdisztán!

    Üdv:
    SZ-M

    VálaszTörlés
  27. SZ_M,

    ha már szóba kerültek a stratégiai ágazatok, itt egy korábbi írás az egészségügyről, hátha elolvassa valaki..

    http://mr-moto-velorex.blogspot.com/2010/09/most-hagyjuk-velorexet-valami-hasznosat.html

    VálaszTörlés
  28. MR VELOREX!

    A véleményem az egészségügyről az, hogy rossz az egész alapszemlélet!
    Mivel pl. egy háziorvos munkájának a terméke nem az kellene legyen, hogy beteg emberek gyógyszer szedése mellett meggyógyulnak!
    Kínában még ma is vannak olyan tartományok, ahol a körzeti orvos az után kapja a pénzét, hogy hányan tudták megőrizni az egészségüket egy adott időszakban az orvos körzetében!
    A prevencióra helyezik a hangsúlyt, és az orvos megy körbe körbe és mindenkihez, hogy rendben vannak-e, és hogy még időben megelőzhesse a betegségeket!
    Nem csak tüneti kezelés van!
    Itt nálunk és a világon többnyire a gyógyszerlobbik teletömik az orvosok zsebét, hogy melyik gyógyszer legyen kiírva, meg hogy tegyék gyógyszerfüggővé az embereket, mert az nekik jó üzlet! Jó persze azért ez egy bonyolultabb dolog annál, hogy csak a háziorvosokról beszéljek, de az eü. minden területén általában rossz helyre helyezik a hangsúlyt!

    "A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott."
    (kínai szólás)

    Üdv:
    SZ-M

    VálaszTörlés
  29. SZ-M,

    egyetértek. A gyógyszer-lobby kezében van Magyarországon a gyógyítás. Vannak természetesen orvosok, akik próbálják jó lelkiismeretük alapján végezni a dolgukat, de sajnos sokan utaznak a receptek felírásával megszerezhető előnyökre. Az az érdekes ebben, hogy ismereteim szerint a gyógyszergyárak tudják, hogy melyik orvos miből mennyit írt fel...
    Ha valaki megkérdezne erről, akkor azt mondanám, hogy a magyarországi emberek minden egészségügyi adata államtitok (kellene hogy legyen)!! De ezt a témát már kiveséztük Imrénél korábban.

    VálaszTörlés
  30. Velorex, néhány héttel ezelőtt egy amerikai professzor vmelyik orvosi egyetemről úgy nyilatkozott, hogy a nyugati gyógyszeripar termékeinek kb 80% csak placebo és, hogy ezt jól tudják a gyógyszergyártók és az orvosok is. Ettől fogva érthető, hogy miért nem engednek a kínai hatóságok csak nagyon kevés és nagyon keményen bizonyított nyugati gyógyszereket a kínai piacra. Manapság a gyógyszeripar a harmadik nagy biznisz nyugaton, az energia és a fegyverbiznisszel, ezért már a teljes irányítása alá került az orvosi szakma. Magyarországon a helyzet különösen rossz, mert nálunk nem csak az orvosokat irányítják a gyógyszergyártók, hanem egy egész gyógyszer "kultúrát" hoztak létre azzal, hogy a gyógyszereket már jobban reklámozzak, mint bármi mást. Elhitetik az emberekkel, hogy már a csecsemő kortól az a normális, ha vki gyógyszerrel tömi magát. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a nyugati gyógyszer ipar (is) szinte teljes mértékben zsidó tulajdonban van, vagyis eleve ki van zárva, hogy ez a gyógyszer ipar akár egy csöppnyi erkölcsi értékeket is figyelembe vegyen. Juj de csúnya antiszemita dolgot mondtam most :)

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  31. Mózes,

    nem olyan rég beszélgettem egy orvos professzorral, aki jelenleg is döntés befolyásoló helyzetben van az egészségügy egy területén. Ő azt mondta, hogy az egészségügyi és öregedési biznisz már megelőzte a hadiipart..
    A várhatóan hamarosan bekövetkező magyar EU elnökség ideje alatt az egészségügy területén is kap feladatokat a magyar vezetés, ezek a mozgásszervi problémák és az "aging" vagyis az öregedés problémáinak megoldásával kapcsolatos lesz. Áder János a projekt felelős, amennyire tudom.. Igaz, Ő nem orvos, és állítólag nem is beszél túl jól semmilyen idegen nyelvet, de Ő lesz a főnök... Már a szakértő gárda is összeállt, de neveket ide nem írok, legyen az elég, hogy olyanok lesznek a szakértőink, akik az elmúlt 20 évben is tűzközelben ültek.. Mondjuk az is igaz, hogy nem olyan könnyű új szakértőket találni, és igazából szakmai vonalon nem is szabad(na) bele vinni a politikát a dolgokba...

    VálaszTörlés
  32. Nagyon érdekes, amit mondasz, Velorex. Tudjuk, hogy Orbán nagyon számít a "gyógyturizmusra", az viszont elsősorban a magyar sebészetre és protézis készítésre, valamint a gyógyfürdőkre épülhet. Ez lehet annak a hátterében, hogy akkor most nálunk különosen a "mozgásszervi problémák" (ortopédiai sebészet, protézisek...) és az "aging" szektorok lesznek fejlesztve, a gyógyturizmus érdekében. Az "aging" mögött javában a krónikus izületi problémák vannak (pl reuma), tehát a gyógyfürdők asztala ez leginkább. Ez mind szép és jó is lenne, ha a magyarok számára lennének fejlesztve ezek a szektorok nálunk, de ha közben ott fognak tolongani a nyugat-európából (és valszeg Izraelből is) küldött betegek, akkor hogy a csudában lesznek rövidebb várólisták a magyar beteg számára, ha csak nem ő is befizet külön magánbetegbiztosításra a rongyos tébén kívül? És vajon mibűűűl (ahogy mondaná Bayer Zsolt)perkálna magánbetegbiztosítási díjjat a legtöbb magyar ember?

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  33. Ami pedig Ádert illeti, nem számít hogy a fickó semmihez sem ért, nem is lesz semmi más dolga, csak megjátszani a nagyfőnököt a szakértőkkel szemben, vagyis közvetíteni számukra az uniós utasításokat. Narancslandban már úgyis csak erre jók a politikusok.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  34. Jó helyen tapogatózol Mózes, már jelenleg is van néhány magánklinika (és állami is..), ahol 1-1,2 mFt-ért csípő és térd protéziseket operálnak azoknak, akik ezt hajlandóak megfizetni. Amennyire tudom, orosz, ukrán és román betegek jönnek egyelőre. A gyógyturizmus ugyanebbe a körbe tartozik, sőt a pénzes betegek családostól jönnek, míg a papát operálják és rehabilitálják, az unokák és a gyerekek elpancsikáznak valamelyik fürdőben.
    Nem olyan rossz biznisz ez, főleg, ha nem magánzsbekbe menne a bevétel, hanem például a felújított és jól felszerelt állami klinikákon mennének ezek a beavatkozások, kiegészítendő a kivéreztetett TB ellátmányokat.
    Persze álmokat nem kergetek, magán intézetekbe lesznek terelve a jól fizető külföldi betegek, a magyarok meg várólistákon tanyáznak...
    Mellékesen számításaim szerint jelenleg legalább 10-12 ezer magyar ember vár protézisbeültetésre. Ezek általában nagyon rossz állapotban vannak, mert a magyar ember nem megy orvoshoz, csak akkor, mikor már nem bírja tovább a fájdalmat, vagyis azonnal kellene operálni. A "protézisre érett" beteget nem szabadna tovább várakoztatni, mert a gyulladásos folyamatok felzabálják az érintett izületet, előfordulhat, hogy mire 2-3 év múlva műtétre kerül a beteg, már nem lesz olyan minőségű a csontja, ami befogadná a protézist.

    VálaszTörlés
  35. Kasar!

    3 Milliárd Ft-ot ér csak meg nekik?
    Hát azt egy hónap alatt megtakaríthatja bármelyik ország a találmányoddal!
    Persze nem mondom, 3 milliárd forint a zsebbe az nem semmi! De a találmány véleményem szerint többet ér!
    Persze ez csak az én véleményem!

    Üdv:
    SZ-M

    VálaszTörlés
  36. Kasar, hallottál Kohei Minato mágnesmotor találmányáról?

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  37. Kasar,

    kitakarítottam innen a kialakult csete-patét, és sajnos véletlenül azt a hozzászólásodat is, amiben a magnetorról és a várható üzleti sikeredről írtál. Nem volt szándékos, ne haragudj!
    Ha érdemesnek tartod rá ezt a blogot, szeretettel felajánlok egy főcikket vagy egy külön oldalt a találmányodnak.

    VálaszTörlés
  38. Mózes,

    a világban már nagyon sok olyan találmány van, ami a nullponti energiával illetve mágneses furcsaságokon alapul. Árpi találmányát már láttam élőben, tényleg újszerű, és megdöbbentő, nem hasonlít egyetlen általam eddig megismert találmányhoz sem. Ezt csak azért írtam, hogy elmondhassam, maximálisan tisztelem Árpit a találmányáért, és azért is, amit eddig tett a nemzetért. A gyulai önkormányzati választások során a narancs hatalom sok piszkos trükköt bevetett ellene, de nem akarok a fogadatlan védője lenni, elmondja Ő maga, ha akarja. Szívesen adok itt helyet neki.

    VálaszTörlés
  39. Velorex szóra sem érdemes...
    mézesmózes igen ismerem, az előző felvételem szinte ugyanezért lett eltávolítva mint a japié, de nem szeretnék erről ismét felesleges szóváltásba kerülni. Tudod az összeesküvés elméletek stb. de velem megtörtént, megkerestek. Ezért nálam nem is talál senki semmilyen modellt vagy leírást. Megelőztem a dolgot, számomra túl nagy falat a dolog ezért egymással tartom sakkba azokat akit érdekel.
    Tudod mozes én még nem vagyok negyven éves és voltam nagyon jómódú és nagyon szegény, bejártam a fél világot. Számomra a pénz nem ugyanazt jelenti mint másoknak, bár vannak néha nehézségeim.
    Hiszek abba, hogy a sors előre elrendeltetett, mi mindössze a kijelölt úton sakkozhatunk.
    Á.

    VálaszTörlés
  40. Kasar

    Nem akarok gyökér lenni de ha ilyen nagy lóvéról lenne szó...háát...valószínűbb lenne hogy egyszerűen odamennek és elveszik minthogy csengetnének érte nem?
    Márha ez a hűtőmágnes tényleg ér valamit és nem csak te reagáltad túl...:)

    VálaszTörlés
  41. mantis, szerinted ez nagy lové?

    VálaszTörlés
  42. 3 milliárd dollár? neeeeeeem én annyibúú járok kocsmába...:)))

    VálaszTörlés
  43. De nem is ez a lényeg... SZ-M utalt rá hogy ezzel a kütyüvel energiát lehet megspórolni, ha jól jött le... Na most az még nagyobb lóvé... szerintem sok ilyen nagy találmány végezte már úgy hogy be lett rántva, aztán majd eccer előálnak vele hogy feltalálták... Ha ér valamit a magnetikus vibrátorod akkor nehéz lesz forgalomba hozatni...mongyuk én nem értek ehhez...

    VálaszTörlés
  44. Mantis a forgalomba hozatal már nem az én dolgom kell, hogy legyen. Az én dolgom mindössze, hogy forgalomba maradjak.

    VálaszTörlés
  45. Eddig már 4,2% ot értékesítettem belőle. Még 95,8 % ot kell és utána már csak pisztrángozni meg lazacozni járok. Meg benézek ide meg az Imre honlapjára, hogy mindenki meg van-e.

    VálaszTörlés
  46. Ha majd gazdag leszel, ne feleeccse utalgatni Imikének! Tudod a háború nem ingyé van! Vagy...

    ADJÁL BENZINT! XD

    VálaszTörlés
  47. Moto, sajnálom hogy visszaugrik a tű a lemezeden.
    Ezennel tényleg elbúcsúzom.

    VálaszTörlés
  48. Kedves mézesmózes,

    Pontosan erről beszélek :

    http://hirszerzo.hu/belfold/20101019_orban_lemondas_oszod

    "A Jobbik direkt támadását kerülni kell, mert mindig együttérzést kelt, ha a kicsit a nagy bántja. Viszont a szimbolikus nemzeti ügyek felkarolásával, és a kormányzati tempó fenntartásával elszívhatjuk előlük a levegőt, mert a szavazóik látni fogják, hogy nálunk van a megoldás" - mondta a radikális pártról az egyik vezető fideszes politikus. Egy másik kormánypárti képviselő szerint az MSZP-t még jó ideig a földön tartja a választási vereség és az elszámoltatási kampány, a vidéken sikertelen, egyelőre szervezetlen LMP pedig még sokáig nem jelent veszélyt a Fideszre, amely így könnyedén megnyerheti a 2014-es választásokat - még ha nem is szerez legközelebb kétharmadot."

    érdekes az egész cikk melyből kiviláglik a fideszes stratégia. Már csak az a kérdés, hogy a Jobbik mit képes ezzel szemben felvonultatni, hogy az emberek felébredjenek ebből a fideszes kábításból ? Tehát nem bedarálásról van szó, hanem elszívják előlük a levegőt...

    bukovinai

    VálaszTörlés
  49. Bukovinai, most valóban azt csinálja a Fidesz jól láthatóan, hogy kihúzza a szőnyeget a Jobbik talpa alól. Sokan be is dőlnek a Fidesz ál-nemzeti mutatványának. Az a kérdés, hogy mi lesz amikor még több munkanélküli és még több bűnözés lesz, mert ugye egy látványkormányzással nem igen lehet munkát és rendet teremteni, nem is beszélve arról, hogy már kezdik nagyon sokan únni az éhbéreket és a rongyos egészségügyi rendszert.

    mézesmózes

    VálaszTörlés
  50. Mózes,

    az egészségügyi rendszer várhatóan még sokkal rongyosabb lesz az elkövetkező másfél évben.. Sajnos jelenleg minden jel erre mutat, pedig már most is gyalázatos a helyzet..

    VálaszTörlés