2012. május 7., hétfő

Piros lett a paradicsom


A piacokat járva az ember még most április végén sem talál olyan igazán finom friss zöldséget. Ki tudja, talán az áprilisban nem várt fagy is betett egy kicsit a gazdáknak, de sokkal inkább az lehet a titok nyitja, hogy még nem merték levenni a fóliákat azok, akik általában fóliázással foglalkoznak. Ezeket a korai termesztésekből származó „primőr” árukat fogyasztva, a nyomokban sem érzékelhető ízvilágot keresvén az emberben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egyrészt mi a sz.rnak vette meg az adott termést – mert vajon olyan szép piros volt? –, másrészt meg miért van ekkora különbség a januári paradicsom és a júliusi paradicsom íze között. Ennek a kérdésnek próbálunk ebben a bejegyzésben – ha nem is a szokványos módon – utánajárni.

Mitől van tehát az, hogy a januári paradicsomnak nincs íze, a júliusi viszont rendkívül ízletes? Korunk gazemberségeit és abszurditásait némileg felismerő, széles látókörű ember nagyjából ezt válaszolná erre a kérdésre: Természetes körülmények esetén  januárban nem nől paradicsom, így a januári paradicsom csak valami génkezelt holland szar lehet, ami csak  paradicsomnak néz ki, de nem az! Tulajdonképpen ez is egy válasz, és sajnos a gyakorlat tényleg ennek a realitását mutatja, de azért érdemes egy kicsit mélyebben megnézni ezt a paradicsom dolgot! Ugyanis génkezelés nélkül, fólia alatt is megteremhet a paradicsom akár januárban is, amikor genetikailag, kinézetileg, stb. tulajdonképpen ugyanazt a zöldséget kapjuk, mint amikor a szabad ég alatt termesztettük. No de miért van mégis ekkora különbség az ízében? A biológusok, agrármérnökök, vegyészek, stb. biztos tudnak erre mindenféle okosságot mondani, hiszen ők azért kapják a fizetésüket, hogy okosságokat mondjanak, tehát említenének fotoszintézist, cukortartalmat meg minden egyéb finomságot, de a lényeget valahogy nem sikerül megmagyarázni. Tegyünk hát rá egy nem szokványos kísérletet!

Egyet már az elején leszögezhetünk! Amikor a piacon a zöldséget áruló, ráncos, fogatlan, de mosolygó meleg kezű néni kínálatában feltűnik a szép, feszes, gyönyörűen piros külsejű, fürtökben lévő paradicsom, nincs az a vásárló, akinek ne menne össze a nyál a szájában (kivéve talán az, aki allergiás a paradicsomra, ha létezik egyáltalán ilyen elvetemült). Szóval ekkor a piacot járó ember – bár már tele a keze megtelt szatyrokkal, az agyában cikázó gondolatok meg a hónap közepén elfogyott költőpénz indokaira keresnek valami a házastársa számára is előadható, elfogadható magyarázatot – mégis csak megáll, és vásárol egy kiló paradicsomot. A zsebben történő, apró utáni kotorászás közben a tapasztalata (az a bizonyos kiscsengő a belső-fülben) hiába jelez, azt mondatja emberünkkel, hogy „Hé, várj csak! A múlt héten ugyan ebben az ’utcában’ jártunk, és akkor is megszívtuk” – de a gondolat már a megvalósítás fázisába lépett, nincs visszaút, előkerül az aprópénz (ami még maradt az előző „őstermelőnek” kinéző, valójában rablókereskedő-maffia árusok után), és az áru gazdát cserél. Emberünk egy utolsó ösztönszerű gondolatának engedelmeskedve még annyit megkérdez utólag a nénitől, hogy „tessék mondani, finom a paradicsom, ez már nem fóliás ugye?” – amire persze jön a melengető mosoly, és a válasz, hogy „Tessék csak megnyugodni, mézédes!”. Hazaérve – vagy a türelmetlenebbek esetében esetleg már a buszmegállóban – jön a kóstolást követő menetrendszerű csalódás.
Ezt a csalódást már talán csak az tudja tetézni, amikor egy „Bioboltban” vásárol az ember háromszoros-négyszeres áron „válogatott, bioterméket”, amelyik „garantáltan nem vegyszeres kezeléssel termesztődött”, és még lehetne a sorolni a megtévesztőbbnél megtévesztőbb szlogeneket. Az íze viszont ugyanolyan, és a gondos válogatás ellenére ugyanonnan van...
Szóval az ember tudja is, emlékszik is rá, tisztában is van vele, hogy télen, vagy koratavasszal nem veszünk természetes módon csak nyáron termő paradicsomot! Sőt továbbmenve ezzel a gondolattal, az emberek többsége azzal is tisztában kellene legyen, hogy SEMMILYEN zöldséget és gyümölcsöt nem szabadna megvenni a nem természetes termésének ideje előtt (vagy után!). És nem azért mert ez az „Isteni Természetes Rend” ellen való, hanem mert tényleg gyatra, silány, íztelen és vitaminmentes ekkor még az áru. Gumicukor. Sajnos azonban elhitették velünk, hogy milyen fasza a decemberi eper, meg a világ másik oldaláról származó banán, amely szerencsétlen két, azaz kettő nap alatt behozza a fagyasztási sokkból eredő lemaradását, és látványosan humusszá válik a kamránkban.

Apropó! Van egy teljesen rendhagyó új kezdeményezés, ami az „Agrárforradalom egy debreceni hátsó kertben!” címmel került be a köztudatba, és érdemes figyelő tekintetünket egy pillanatra rávetni. Mindenekelőtt nézzük a beharangozót: „Debrecen – A csapókerti hobbikertész olyat lépett meg, amit eddig senki, a családot zöldséggel és hallal ellátó megoldása döbbenetesen olcsó, egyszerű, egészséges és működik! Hóban és fagyban is!” A rendszer a világon még alig elterjedt „akvapónia” elvén működik, ami az intenzív tartályos haltenyésztés (akvakultúra) és a föld nélküli növénytermesztés (hidropónia) egyesítéséből jött létre. A tömör lényege az eljárásnak a következő: „A halak ürülékét tartalmazó víz az ammóniát nitráttá alakító baktériumoknak köszönhetően a növények számára fontos tápanyaggal telítődik. A haltartály tehát odakerül a kavicságy mellé, és a belőle érkező víz öntözi a növények kavicságyát. Utóbbiak szépen növekednek tőle, ráadásul megtisztítják a vizet. A növényektől visszaforgatott víz így a halak számára kiváló minőségű és oxigéndús lesz.
A rendszer kreativitását, és a feltaláló jó szándékú elkötelezettségét egy pillanatra sem támadva azért felmerül itt két kérdés:

1.      A halaknak adott kitudjamilyen tápszer a zöldségbe jutva nem-e károsabb, mint ha közvetlenül a permetet nyelnénk le?
2.      A másik kérdés pedig az éles eszéről méltán híres Géczy Gábortól származik: „Árulja el valaki, hogy kinek jó a világ legjobb termőtalajától egy méterre paradicsomot termeszteni?”

Nos igen, nagy az Isten állatkertje – csak alacsony a kerítés.

No de mielőtt egy teljesen más területre tévedünk, térjünk vissza a paradicsom problematikájához! Szóval, mint említettük úgy tűnik, nagy az Isten állatkertje, és sokan még asszisztálnak is hozzá, hogy vegyük azt, ami egyáltalán nem természetes, tálcán kínálják a szemetet, az ember meg testi vágyait kielégítendő képtelen ellenállni, és ezután jön a csalódás, a szép, feszes, gyönyörűen piros paradicsomnak bizony kevesebb íze van, mint a víznek. Talán nagyjából már mindenki eljutott mostanra arra a következtetésre, hogy ahhoz, hogy a szádban érezd is a paradicsom Isten által kitalált ízét (!), ahhoz közvetlenül szükség van a Napból érkező sugarakra - ebből pedig az következik, hogy a kizárólag a Nap által sugárzottak segítségével jut el az ember agyáig az INFORMÁCIÓ, hogy milyen ÍZŰ-nek kell lennie a paradicsomnak.

Tehát a fenti összefüggésre rögtön fel is állítható egy folyamatábra:
NAP - INFORMÁCIÓ - ÍZ.

Na, dereng már miért imádták őseink a Napot?? :)

Nagyobb léptékben vizsgálva a kérdést pedig eljutunk akár odáig is, hogy minden, amit itt tapasztalnunk kell a Földön, annak egy bizonyos információs tartalmát a Napból kapjuk meg. Ízek, illatok, színek, gondolatok (!) stb.
Így talán már az is érthető, hogy egyesek miért fosnak ennyire mostanában a fokozott (!) naptevékenységtől. Lehet egy tippünk:

Változik az információ áramlás!

Fentiekből pedig leírható egy nagyon logikus folyamat:
A Teremtő -> Fény -> Nap -> Információ

Remélhetőleg érthető a fentiekben leírt folyamat fontossága, és talán lesznek, akik fejében fényt gyújt. A Nap is a rendszer része,  azaz  rendszeren belül van, és igen jelentős szereppel van felruházva.  Ez  persze nézőpont kérdése, hogy ki mekkora  léptékben képes gondolkodni,  de az  nem igényel különösebb bizonyítást, hogy  napfény nélkül  befuccsolna  az élet  a bolygón. Óriási a különbség  a Nap által sütött  és a mesterséges fényforrással "nevelt"  paradicsom íze között. Ez is csak azt bizonyítja,  hogy a Nap több annál, mint  aminek mi felfogjuk vagy elképzeljük. A "tudomány"   által   ki-, és  feltalált   termonukleáris   mese   alapból baromságnak tűnik,   mivel a  közismert láncreakciós  folyamatok   sokkal  rövidebb idő alatt zajlanak le  és amennyire  tudni,  még egyetlen "tudós" sem  szerelt  szénrudakat  a  Napra,  hogy ezeket a folyamatokat  fékezze (mint az atomerőművekben). Tehát ez a mese is megdőlni látszik. Egyáltalán nem zárható ki,  hogy a  napfény egy olyan  tömörített  információhalmaz,  amiből minden élő  annyit fog fel, amennyi neki szól,  illetve amit képes érzékelni. Fentiekből meg az következik,  hogy ez  a felfogóképesség  emberenként is  változó és ez talán annak a függvénye  is, hogy  kinek a  lelke mire állt be. Van, aki már csak a meleget képes érzékelni, de van aki képes megérezni a változás szelét.
Tehát minden amit látunk, tapasztalunk, érzékelünk  annak számunkra információ tartalma van. És már el is érkeztünk egy másik nagy dilemmához: a genetikai információ eredetének kérdésköréhez.

„Ami él és mozog”
A DNS molekula, amelyik egy különleges nyelven tartalmaz egy kódot, mely mintegy összeszerelési adattár, egy információ halmaz meghatározza, hogy a fehérjemolekula hogyan épüljön fel, az aminosavak milyen sorrendben kapcsolódjanak, és még kismillió dolgot tartalmaz, olyan akár egy gyártmányterv. Ez a genetikai információ ráadásul örökíthető is, „apáról fiúra száll”, generációkról generációkra öröklődik – mely tulajdonság megmagyarázhatatlan az anyag önmagában vett kémiai képességeivel. Az DNS-ben rejlő genetikai kód tulajdonképpen egy információ, viszont ha létezik ez az információ, akkor annak lennie kellett egy feladójának, forrásának is, amely felismerés ismét elvezeti a gondolkodókat spontán kialakulás elvetéséhez, és a tudatosság megjelenéséhez, ugyanis:
Az információ intelligenciára utal!

Nem igazán van más magyarázat arra a jelenségre sem, amikor egymástól akár több ezer kilométerre lévő embereknek ugyanaz pattan ki az agyából, azaz egymástól teljesen függetlenül ugyanaz „jut az eszükbe” (ismételten érdemes felfigyelni a magyar nyelv világleíró képességére: az „eszünkbe jutott” fogalmazás egy kívülről jövő eseményre utal!). Szóval hogy van az, hogy ugyanazokat a gondolatokat kapjuk sokszor? Ugyanaz a feladó, és talán ugyanazt az infót csípjük el néhányan? A fokozódó naptevékenység összefügg a napjainkban tapasztalható látványos ébredéshullámmal? Minden bizonnyal.
Lehetne ezt akár azzal is magyarázni, hogy a hasonló genetikájú létezők hasonló válaszreakciókat szülnek egy-egy adott, hasonló helyzetre. Nos jól van, akkor nézzük meg a genetikát! Honnan jönnek a hasonló reakciókat szülő információk? A DNS-ből? Rendben, de akkor megint csak eljutunk a Forrás kérdésköréhez: azaz honnan ered az információ, ami alapján a hasonló genetikájú állományok hasonlóan reagálnak egy adott helyzetre? Honnan ered az „ösztön”, mely tulajdonképpen egy információ-halmaz, egy „működési-leírás”, és folyton öröklődik? A paradicsom-magból paradicsom nő, remélhetőleg ugyanolyan finom, mint az „szülője”. A méhek illat-információk alapján döntik el, melyik virágot kell még beporozni. A máj pontosan tudja a dolgát, csakúgy mint az enzimek (biokatalizátorok). A fehér és vörös vérsejtek kérdés nélkül megjelennek, ahol kell, más sejtrészek szállítják az anyagcseréhez szükséges nyomelemeket, megint mások a kulcsok szerepét töltik be, nyitódnak-záródnak, stb., minden szépen szervezetten működik ebben a szemmel láthatatlan, állandóan nyüzsgő-mozgó, csodálatos mikrovilágban, az embertől szinte teljesen függetlenül! Tehát a legapróbb létezőben is ott van a mozgásvágy és az intelligencia! Ami él és mozog, ami él az mozog! Erre a kémiai anyag önmagában nem képes, csak akkor, ha azt egy arra alkalmas valaki ellátta megfelelő információkat tartalmazó programmal. És ugye minden programnak, minden információnak lennie kell egy Programozónak, egy Forrásának, egy Feladónak, aki útjára indította azt – tehát a paradicsom ízének információját is feladta Valaki annak idején. No hát pont ilyen a DNS-ünkben átöröklő információ-halmaz is: nem létezne Forrás nélkül.

Az információ tehát Forrásból indul, legyen az az információ bármilyen jellegű. Ha ezt sikerül megemészteni, akkor innen már csak egy lépés a Megtervezett Világ felismerése és elfogadása. Úgyhogy nem kell szomorkodni, ha nincs íze a paradicsomnak, csak meg kell várni a megfelelő információ idejét! :)

Ajánló: Szécsi Pál - Piros volt a paradicsom

2012. április 23.
TT

21 megjegyzés:

  1. Ezúton is elnézést kérek TT-től, hogy az április végén elküldött cikkét csak most tettem ki. Egyrészt Árpi hírei voltak elsősorban terítéken, másrészt a lustaságom gátolt meg a dologban... Mégegyszer bocs TT!

    VálaszTörlés
  2. TT, nem tudom, hogy ez a szerencsétlen íztelen paradicsom milyen információ hiányban szenved, de azt meg tudom neked mondani, hogy jó sok természetes (valóban minden természetes) tápanyag hiányzik belőle, így hát nem csoda, hogy az íz is hiányában termett meg. Ugyanis ma már egyre ritkábban találkozunk olyan paradicsommal (és egy csomó más gyümölcsel/zöldséggel) a boltokban (és sajnos a piacon is már), amely gyökerei a földből táplálkozhattak, mert általában "hidropónikus" zöldség/gyümölcs nagytermelők látják el a fogyasztók zömét: a gyökerek gyakorlatilag vízben mártóznak (az egész pedig klimatizált sátor alatt, télen is, nyáron is), amely vízben a termelő csak azokat a néhány azonosított anyagokat kever, amik éppen elegek ahhoz, hogy a paradicsom megteremjen és paradicsomnak is nézzen ki... de már nem ahhoz, hogy íze is legyen. Kulcs szó: hidropónikus.

    Ami az aquapóniát illeti, az ötlet ügyes, de én sem vagyok meggyőződve a halak és a zöldségek tökéletes szimbiózusáról, igaz még nem volt szerencsém aquapónikus paradicsomot kóstolni. Azonban, mivel alapvetően itt is a vízben mártóznak a gyökerek, vélhetően nincs túl sok íze a termésnek... a halak azonban ettől még lehetnek fínomak.

    mm

    VálaszTörlés
  3. Mivel szeretem a paradicsomot, még azt is elárulom, hogy ma már szinte mindenütt az ájrópai boltokban/piacokon csak néhány olyan nemesített (de szerencsére még nem génmódosított) fajta található, amelyek nem az íz szempontból lettek létrehozva, hanem a méret és a tartósság, amik sokkal fontosabbak az áruházak szempontjából. E nemesített fajták magjai is találhatók már csak a mezőgazdasági boltokban is, általában. A szüleink idejében még rengeteg fajta paradicsom létezet Európa-szerte, ma már ezek nagy része szinte ismeretlen számunkra és ugyanez a helyzet sok gyümölccsel/zöldséggel. Nézzétek csak az ősfajta paradicsomok oldalát ezen a francia ősfajta magkereskedő lapján, hát nem csurog a nyál?: http://kokopelli-semences.fr/boutique/tomate

    mm

    VálaszTörlés
  4. mm,

    olyan ízes, illatos paradicsomot, mint ami gyerekkoromban a szőlőhegyen (a hagyományos művelésű szőlőtőkék közé ültetett bokrokon) termett locsolás és permetezés nélkül, már 20 éve nem ettem... Talán már nem is fogok, mert nem tettem el a magokból, és a szőlő ültetvény sincs már meg...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell pánikba esned Velorex, mert ilyen paradicsom még mindig van.
      Sőt, még a régi szőlőfajták is megvannak, amelyeket nem kell permetezni és bárhová felfuttathatod.
      Az ismerősöm rekordja 300 liter egy tőkéről. ... :)
      Igaz, a szüretelése kicsit körülményes volt, mert ő fára futtatta fel.
      Nagyon finom bora van.

      @ TT

      Ha össze akarjuk foglalni a Napról szóló értekezésedet, akkor talán nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a Nap egy olyan komplex információs forrás, aminek a "küldeményéből" mindenki azt veszi ki, amire éppen szüksége van.

      A bőr lebarnul, a fák kirügyeznek, a tojások kikelnek, stb.

      Méghogy élettelen gázgömb ... :)))

      Ö.T.

      Törlés
  5. Ezzel én is így vagyok, Velorex. Itt kanizsán eddig nem találtam még senkit, akinek van még abból a régi magyar fajta paradicsomból, amit a hatvanas években ettem nagyi kertjében. Ahogy az öregek kihalnak, a kertek elvesznek, velük együtt sok régi kinccsel.

    mm

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok, hadd szóljak én is közbe. Amikor először hallottam az aquaponiáról nagyon fellelkesedtem és mint szokásom, alaposan utánajártam a dolgoknak. Felvettem a kapcsolatot a világ összes hírneves termelővel Ausztráliától Kanadáig, van jónéhány könyvem is a témáról angolul persze és annyira belemelegedtem, hogy majdnem készre írtam egy magyar változatot, DE itt jön a de. Az évek óta szakértőknek számító "termelőkkel" való kommunikációim során valami nem stimmelt, mindig olyan érzésem volt mintha valamit elhallgatnának és el is hallgatnak. Az a véleményem mára, hogy ez a módszer kiváló, ha atombunkerben éled le az életed, ami engem megfogott, hogy nem kell gyomlálni, nem szeretek (meg)hajolni, a gerincem nem engedi.Viszont úgy ahogy velorex írja, ez sohasem pótolja azt ami földet és marha vagy lótrágyát látott.Sajnos már atz Erdélyi kis falukban is a holland paradicsomra büszkék a zemberek. Pedig szerintem , ha rászánnánk az időt és energiát még találhatnánk értékes magokat. Bill Gates nemhiába csinálta meg a mag bankját Norvégiában, vagy hol....Á.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Árpi!

    Maga mindig a józan paraszti eszére hivatkozik, magának egyenesen lieblinge a józan paraszti ész, a maga józan paraszti eszével miért is kell fáradtságot, időt nem kímélve, /értelmetlenül/ nekifutni a saját józan paraszti eszének?
    A magam józan paraszti esze azt diktálja, hogy még az elhasznált földben is, de természetes körülmények között, megtermelt zöldség, gyümölcs is felülmúlja minőségben a "gyártósoron" készültekét...
    Józan paraszti ésszel fel sem mérhető az áldott anyaföld számtalan összetevője, a napfény, az elvileg semleges eső és a talaj együttes hatása a növényekre...
    Amennyiben maga azonnal nem harapja el a torkomat e néhány sorért, talán majd később felvállalom.., addig gondolkozzon, hogy ki lehetett a merénylő...
    -?-

    VálaszTörlés
  8. Árpi, engem is nagyon megfogott az aquapónia láz, amikor hallottam róla, de aztán ugyanarra a következtetésre jutottam, min Te. Attól is tartok, hogy a rendszer egyensúllya (bizonyára érted mire gondolok) könnyen labilissá válhat egy viszonylag kicsi területen, mint amilyen egy passzív melegház és akkor jónapot az állandó vacakolás azt visszaállítani. Mindenesetre maga a "passzív melegház" elv nagyon tetszik nekem és csinálok is egyet aztán lehet, hogy bele helyezek egy halas tartályt is, de a nem lesz összekapcsolva a növényekkel (ezek gyökerei hagyományosana földben lesznek) csak éppen melegebb lesz a halaknak télen (illetve nem fagy be a vízük).

    mm

    VálaszTörlés
  9. Ha valakit érdekel a passzív melegház téma, ajánlom ennek a non-profit alapítványnak a honlapját, amely megmagyarázza a passzív melegház működését: http://solargreenhouse.org/documentation.html Az alapítvány ilyeneket épít Közép-Ázsiában és himalájai vidékeken a helybeli szegény parasztok számára, ami ugyan jóval hasznosabb és ráadásul olcsóbb is, mint "demokráciát" terjeszteni puskaporral Afganisztánban vagy éppen most Szíriában, mint ahogy vígan teszi szabadságharcos kormányunk a magyar adófizetők pénzével :)

    mm

    VálaszTörlés
  10. Azért remélem érzékelitek, hogy nem az akvapónia reklámozása volt a fő motiváció e cikk megírásakor, hanem kicsivel több. Az információ áramlás igen lényeges válfaját szerettem volna megosztani, illetve megtárgyalni, mert én így látom, ahogy leírtam.

    De ha már ilyen földhöz ragadottak vagyunk, akkor néhány érdekes tapasztalatot hadd osszak meg: szomszéd Jóska bácsinak több évtizedes (!!!) paradicsomja van, apáról fiúra örökíti az öreg, és minden évben terem az elrakott mag. Talán nem is kell magyarázzam, hogy milyen nemes fajta már az a paradicsom, és egy darab akkora mint a két öklöm együtt. Az íze meg... nos, mondjuk úgy megőrízte a paradicsom-íz információját. Tökéletes jellemzése ez: Isteni.

    A boltban kapható magok közül (ZKI, Rédei, stb.) nem igazán találtam még olyat, amelyik két évadot kibírt volna. Magyarán a termés kikel ugyan, de az elrakott mag a következő évben nagyon gyatra termésre képes. Ennek persze több oka is lehet, az egyik, amit Jóska bácsi szokott mondogatni, hogy a közeli szántóföld minden évben másik fajta növénye (búza, napraforgó, stb.) virága miatt a méhek "eloltják" a termést - más lesz belőle mint amit szeretnénk. Ebben biztos van igazság, azonban én inkább hajlok arra, hogy a mag gyártónak (!) nem érdeke, hogy olyan magot dobjon piacra, amelyik több évre képes ellátni a vevőt. Nem, neki az az érdeke, hogy minden évben vedd meg a laboratóriumban tovább "fejlesztett" magját, ami genetikailag olyan faszán van beállítva, hogy a megfelelő örökítő anyagokat, hogy úgy mondjam kiherélték belőle... :(((
    Látszik is, hogy be vannak a magok vonva valami zöld szarral (amire persze ők azt mondják, hogy "növényvédelem"), no persze.
    Ettől függetlenül az első évben finom a termése, feltéve, ha nem verte agyon a jég, meg locsoltam, stb.

    A paprika mag ha lehet még szarabb helyzetben van, mert van hogy már az első hajtás sem sikerül, nem hogy esetleg el lehetne spájzolni a magját... A tél óta háromszor próbálkoztam magról palántázni paprikát, de mind a háromszor "meghajolt". Hiába locsoltam "palántadőlés" elleni szerrel, egyszerűen - nem tudok jobb szót - nem akartak élni. Genetikai hulladék. Szóval vennem kellett 140 Ft-ért palántát a piacon, ami fasztudja hogyan lett agyon vegyszerezve...

    Úgyhogy igazi, ősi, magyar, jól informált (!) kápia-mag kerestetik! :D

    TT

    VálaszTörlés
  11. TT, szerencsés vagy, hogy ilyen szomszédod van. A nemesített növények valóban gyakran hamar "kifáradnak" és már csak steril magokat adnak. A paradicsommal arra is kell vigyázni, hogy miután begyüjtötted a magot a paradicsomból, kellőképpen kell azt konzerválni és kezelni: én egy papírzacskóban tartom őket egész télen át, egy mérsékelten hüvös de szellőzött helységben. Aztán, vetés előtt (ezt sokan nem tudják), a magokat áztatni kel egy kis vízben egy napig, hogy a rajtuk lévő természetes védőréteg (vmiféle cellulóz) lekopjon.

    mm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, imádjuk az öreget, rengeteget kaptunk és tanultunk tőle.
      Mi úgy szoktuk kezdeni a palántázást, hogy kicsíráztatjuk tálcán állandó vizes papírtörlővel letakarva a magokat, és csak azokat ültetjük földbe ("poharazzuk ki" tejfölös kupába) melyek életképeseknek bizonyultak. De sajnos még akkor sem biztos, hogy egészséges lesz a palánta. (valszeg egyébként a palántaföld volt szar, abba is belekevernek már minden mérget)

      TT

      Törlés
  12. Köszi az infót, TT.

    mm

    VálaszTörlés
  13. Piros lett a paradicsom, nem sárga
    Lecserélem a Gyurcsányt az Orbánra
    Így se lett jobb, így se lett jobb, csuhajra
    De rá férne már egy áldás e Házra

    Pirosból lett narancssárga mind egy kutya
    Vezér kéne de nem ilyen ebadta
    Mindig mondtam, mindig mondtam mi'csináljunk
    Árpád-házból Szar-házi lett itt minálunk

    No de sebaj, jönnek majd a vizigótok
    Rendet tesz itt a jó édes anyátok
    Kárpát néni, Kárpát néni ébredj végre
    Tedd ezt a sok senkiházit lapátnyélre

    TT

    VálaszTörlés
  14. Kárpát nénit a gerontológia osztály 666-os szobájába zárták és éppen most kapja a sztrichnin inekciót, amiért még fizetnie is kellett.

    mm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megrendelőink és ügyfeleink maximális figyelmet és szervezettséget várnak el tőlünk, ezért minőségbiztosítási rendszerünk ennek megfelelően úgy lett felépítve, hogy munkatársaink a legapróbb részletekre is maximális figyelmet szenteljenek, annak érdekében hogy a honosítás a lehető legnagyobb fokú elégedettséggel töltse el ügyfeleinket. Ebből kifolyólag a geontológiai osztályunk kényelmét élvező Kárpát néni említett számú szobáját kifejezetten cégünk vezérigazgatójának utasítására határoztuk meg.

      Ábrahám Dávid
      honosítási referens

      Törlés
    2. Szeretünk bankár bácsííí!

      kubikus

      Törlés
  15. Kedves "merénylő" kilétén gondolkodni nem áll módomban sem szándékomban, igazából érteni sem értem amit leírt, de ez ne okozzon zavart az ön mindennapi rutinjában. Véleményem ugyanaz, atombunkerben egy kiváló módszer az aquaponia, slussz-passz.Á.

    VálaszTörlés
  16. Egy jó tanács mindenkinek, aki tud tüzifával fűteni: spájzoljon be miharabb tűzifával, jövő télen a földgáz ára soha nem látott csúcson lesz (és persze akkor már a tűzifa ára is).

    mm

    VálaszTörlés
  17. http://www.origo.hu/tudomany/20120508-napfolt-napkitores-ar-1476-2012-majus.html
    Nos, a tudati hozzáállástól függően félünk vagy örülünk, igaz?
    Sz.

    VálaszTörlés