2011. október 31., hétfő

A high-tech ipar csomagolhat Kínába, ha gyártani szeretne

Kínában a világ ismert ritkaföldfém mennyiségének nagyjából 30 százaléka található, mégis sikerült monopol helyzetbe hoznia magát. A világ többi része, ahol korábban az olcsóbb kínai kitermelés miatt már leállították a kitermelést, kezd ébredezni: ez a helyzet túlságosan kiszolgáltatja a világot Kínának. Több ország a szárazföldi lelőhelyeken, néhányan a tengervíz alatt keresik a lehetőségeket a gazdaságos ritkaföldfém kitermelésre.

Eközben Kína rafinált üzleti manőverekkel igyekszik kézben tartani az egész piacot: az árakat egy hónapon keresztül úgy tornázzák fel, hogy a legnagyobb vásárlóknak (USA, Európa és Japán) egyszerűen nem exportálnak ritkaföldfémet a termelés leállítására hivatkozva.

Kínában az ország ritkaföldfém kereskedelmének mintegy 60 százaléka egyetlen állami vállalaton, a Belső-Mongólia Baotou Steel Rare-Earth-ön keresztül történik. Kína kb. 35 helyi vállalatának értésére adta, hogy mindenképpen ebből a forrásból érdemes beszerezniük a ritkaföldfémeket. Ezeket a vállalatokat persze vélhetően kiszolgálják, miközben a nyersanyag ára és így a belőle előállított termékek ára szárnyalásnak indul.

Az elemzők szerint nem csupán arról van szó, hogy Kína a ritkaföldfémekkel való kereskedésen nagyot akar szakítani, hanem arról is, hogy az egész ráépülő ipart az országba akarják vonzani. A ritkaföldfémből előállított mágnesesekkel és high-tech alkatrészekkel ugyanis sokkal jövedelmezőbb vállalkozás üzletelni, mint egyszerűen értékesíteni a nyersanyagokat. Nem beszélve a munkahelyteremtésről és az adók formájában befolyó pénzről.

Lantanoidák, szkandium, ittrium – a nevek a kémikusokon kívül aligha csengenek ismerősen bárkinek is. Viszont ott vannak okostelefonokban, lézerekben, atomreaktorok kontrolláló rendszereiben, speciális akkumulátorokban, orvosi berendezésekben, mint az MRI, a PET, és kisméretű, hordozható röntgenek; belőlük készülnek a nagyon kis méretű, de nagyon erős mágnesek, amiket például számítógépek merevlemezei vagy szélerőművek turbinái használnak. Üvegszálas adattovábbító rendszerek jelerősítői, hibrid autók motorjai, projektorokban alkalmazott nagy fényerejű lámpák, a sor sokáig folytatható lenne.

A „nahát, milyen érdekes, hogy ilyen izék vannak a kütyükben körülöttünk” rácsodálkozás ott válik véresen komollyá, amikor kiderül, hogy ritkaföldfémeket gyakorlatilag csak Kínában bányásznak, és az országnak egyre kevésbé akaródzik kiszolgálni vele a világ iparának igényeit, inkább megtartaná magának.

Kínának viszont kezd fogyni az ideje: az ország ugyanis csak addig tud diktálni a piacon, míg a felvevő országok nem találnak más alternatívát a beszerzésekre. Így a ritkaföldfém piacának irányításáért folytatott villongások megszaporodhatnak a közlejövőben, ezeket pedig az okos telefonok árán is észrevehetjük. Jelenleg viszont hiába a kiszolgáltatott országok kapálózása: a kitermelés 95%-át kínai vállalatok végzik, és van elég befolyásuk ahhoz, hogy irányítószerepüket piaci részesedésük csökkenése esetén is megőrizzék.

Forrás: www.mernokbazis.hu

24 megjegyzés:

  1. A gazdasági okokon túl van egy még nyomósabb oka Kínának visszatartani a ritkafémeket: a hadászati rakéták irányító rendszere (különösen a zsiroszkóp) olyan mágneseket igényel, amelyek egyelőre nem nélkülözhetik a ritkafémeket. Ergo, minél kevesebb ritkafém áll a nyugati fegyvergyártók rendelkezésére, annál kevesebb rakétákat tudnak gyártani és persze fordítva ami a kínai rakétagyártást illeti. Kína pedig igyekszik behozni késését a hadászati rakéta állomány fejlesztésében, ezért sok ritkafémre van szüksége. Ritka egy barom az, aki azt hiszi hogy Kína eladja papírdollárért a nemzeti biztonságát.

    mm

    VálaszTörlés
  2. A kínaiak ügyesen kovácsolnak előnyt az adottságaikból.. Vajon Magyarországon miért nem működnek még pl. a geotermikus erőművek, amik segítségével egész városokat lehetne alacsony költséggel fűteni, és természetesen "egy füst alatt" villamos árammal is ellátni. Talán még exportra is jutna a delejből, ráadásul nem függenénk olyan erősen az import gáztól... Persze ehhez kellene egy erős állam, ami elsősorban a polgárai jólétéért és biztonságáért dolgozik, nem pedig profitért.

    VálaszTörlés
  3. mm,

    sajnos annyi ritka földféme bizonyára mindegyik nagyhatalomnak van, amennyi a rakétákhoz kell. Abban feltétlenül egyetértek, hogy ritka nagy barom az, aki papírért eladja az országa gazdasági vagy katonai előnyét. Az meg még nagyobb barom, aki még papírt sem kér érte, vagy az is lehet, hogy ügyes. "Naggyon ügyes" - ahogy mondják bizonyos körökben..

    VálaszTörlés
  4. Velorex, ami a geotermikus erőműveket illeti, van egy anekdotám. A város ahol élek két olyan fúrt kúttal is rendelkezik, amelyek csupán 90-100 méteres mélységben (ami ritka) forró vízrétegbe érnek. Eléggé forró ahhoz, hogy akár gőzturbinát lehessen műkodtetni, azaz geotermikus erőművet. Egy ilyen erőmű építéséhez viszont nincs elég pénze a városnak. Pár évvel ezelőtt az előző polgármester (ő független volt, a jelenlegi természetesen fideszes) nagyon szeretett volna mégis egy geotermikus erűművet és volt is egy nemzetközi befektető cég, aki ezt megépítette volna annak cserében, hogy utána 11 évig működtette volna az erőművet amit aztán átadott volna ingyen a városnak. Mielőtt azonban történt volna bármi is, "valakik" egy éjszaka leöntötték savval a polgármester autóját. Feltételezhetően, a jó ember megértette az üzenetet, mert utána már szóba sem került a város geotermikus fejlesztési terve.

    mm

    VálaszTörlés
  5. Tévedsz Velorex. Az US rakétagyártás nagy részben a kínai ritkafémtől függ, mert a szükséges ritkafémek egyike még a ritkánál is ritkább és gyakorlatilag csak Kínában található eddig. Ez nem titok és ha így van, akkor feltehetően Európában is hasonló a helyzet. Egyébként a mikrocsippek amik a NATO rendszereit működtetik szintén nagy részben Kínából jönnek, mert ugyan Taiwanból vannak importálva, de nemrég kiderült, hogy Taiwan titokban kínai gyártóktól szerzi be a nyugati megrendelései egy jelentős részét. Szóval nem tudni, hogy Kína nagyon ravasz-e vagy csak a Nyugat nagyon buta.

    mm

    VálaszTörlés
  6. mm,

    a városnak talán nincs pénze, de az országnak lehetne. Abba sem rokkanna bele az ország, ha az erőmű építés céljára nyomtatna Forintot az MNB. A fedezet az elkészült erőmű lenne, ami olcsón juttathatna elektromos és hőenergiát szegény csóró magyar embereknek... Se infláció, se kamat, csak elkészült közvagyon, elégedett emberek és erősödő ország.
    A harmincas évek végén Németország megcsinálta ezt a mutatványt..

    VálaszTörlés
  7. Velorex, amit meséltem arra mutat, hogy akár van akár nincs rá pénz Mon, "valakiknek" nem áll érdekükben a dolog. Pontosabban, ami a geotermál erőművek építését és működtetését illeti nálunk, ezt a területet már lefoglalták maguknak egy bizonyos közel-keleti ország "befektetői". Tetszik érteni?

    mm

    VálaszTörlés
  8. Meg kell mutatni azoknak a befektetőknek, hogy itt "nagy pofont" is lehet kapni, ha valaki az itt élő emberek érdekei ellen tesz...
    Ja, hogy az terrorizmus lenne?

    Ne aggódj, nem ilyesmiben gondolkodom. Van a Parlamentben kormányzat is, meg ellenzék is, azok dolga, hogy a megbízóik (elvileg a magyar nép) érdekeinek megfelelően menjenek a dolgok.
    Azért fizetjük őket vagy nem?

    VálaszTörlés
  9. Parlament? Kormányzat? Most ugye viccelsz, Velorex?

    mm

    VálaszTörlés
  10. Ne aggódj mm, nem hibbantam meg teljesen, csak fűszereztem a mondanivalómat némi szarkazmussal..

    VálaszTörlés
  11. "Parlament? Kormányzat? Most ugye viccelsz Velorex?"
    A visszakérdezés jogos!
    Ugyan, A Hungarian Real New-en írtam 1-2 napja, de mindenképpen azonosulok a kérdéssel. Íme:

    "Ne hódolj be ellenségeidnek.
    Ellenségeidnek, kik a zsidó világuralmi törekvéseket a globalizáció szennyes ideológiájába helyezve mérgezik népünket, az emberiséget.
    Ne feledd!
    Minden rossz, minden ellened, családod és néped ellen irányuló nemtelen erőszak kezdeményezője, indítója a jelenlegi- és mindenkori kormány, valamint a jelenlegi- és mindenkori parlament!
    Immár évszázados mértékkel mérve!
    Ne feledd, családod, néped, nemzetet ellenségei hozzák ellenünkre, hátrányunkra élet- és létfeltételeink elvételére törvényeiket, rendeleteiket!
    Sokadszor, ismételten hívom fel a szíves figyelmetek, nemhogy elfelejtsétek, hanem, hogy egyáltalán tudomásul vegyétek!
    Antall József még nemzeti közvagyonnal, országnak tűnő országgal a háta-mögött, működő iparral, mezőgazdasággal sem tudott mit-kezdeni a kreált, generált "államadóssággal", a "becsületbeli tartozással"!
    Most Orbán Viktor, ki már egy ciklusban meghatározó részese volt az ország leépülésének, mit kezdhet e kifosztott, reménytelenségbe taszított, sárba tiport, meggyalázott, értékeitől megfosztott, a "görög-útra" kényszerített tartománnyal?!
    Milyen alapon meri tovább sarcolni e tartományt, a sokszorosan visszafizetett, ennek ellenére csillagokig felhazudott, államadóssággal?!
    Népünk és nemzetünk, a jövőnk gyilkosaiért üvöltöztök, ütőtök pártot...
    Minek, milyen sorscsapásnak kell még bekövetkeznie, hogy felismerjétek ellenségeiteket, a báránybőrbe bújt alattomos Jákobokat, a magyarságotokat kisajátító soviniszta-rasszista zsidóságot?!"
    Gyöngyösi Zoltán/piskota

    VálaszTörlés
  12. A mágnesek árai az utóbbi időben nagyon durván emelkedtek. De ugyanez a helyzet az ipari vasérccel is, ezáltal drágítva az egész építőipart (acélszelvények, áthidalók, betonacél, stb.).
    Nem igazán lehet ez ellen tenni sajnos...

    TT

    VálaszTörlés
  13. Tudod Velorex, már csak azért sem lehet számítani a jelenlegi kormányra, mert olyan alapvető szempontból kormányoz, ami kizár minden döntést, ami nem tetszene a nemzetközi pénzhatalomnak. Ez a kormány (és mindegyik a rendszerváltás óta) abból indul, hogy nem lehet nélkülözni a magyar államkötvényekből befolyó pénzeket, mert akkor nem lenne miből fizetni a nyugdíjjakat, a tanárokat, a rendőröket, stbstb és minden a fejetetejére állna (anarchia). Ahhoz pedig, hogy a magyar államkötvény tovább is eladható legyen a nemzetközi piacokon, nem szabad semmivel sem felbosszantani a nemzetközi pénzhatalmakat, mert akkor jön a leminősítés és a kutya sem veszi meg az államkötvényeket. Ebben van ráció, de egy nemzeti kormánynak mégis ki kell törni ebből a rációból, különben csak folytatódik a gyarmatosítás és lényegében a magyarság megsemmisítése. Ezért egy valóban nemzeti kormánynak tényleg el kell majd vállalni, hogy egy ideig nem lesz pénz semmire, mert az államkötvények eladhatatlanok lesznek, a romokban lévő magyar gazdaságból pedig egy ideig nem lesz elég adóbevétel hogy ezt kompenzálja. Ezért, ameddig a nemzeti kormány fel nem építi újra a magyar gazdaságot (pl a mezőgazdasági exportokból kizárva a multinacionális cégeket akik most elviszik a hasznot), keményen kell kormányoznia, mert óriási lesz a pénzhiány és valszeg mindenen kell majd spórolni, még jobban mint most. Valszeg nagyon csökkenteni kell majd a cigányságra költött segélymilliárdokat és közben megakadályozni az ebből fakadó bűnözés fellángolását. Emellett valszeg mindannyiunknak komoly áldozatokat kell majd elfogadnunk egy átmeneti időszakban (néhány év), ameddig talpra nem áll a nemzeti gazdaság. Már csak a gyrekeinknek lehet szebb jövő és nekik is csak akkor, ha létrejön egy tökös nemzeti kormány még mielőtt teljesen bedarálódik Magyarország és a magyarság a nagy újvilágrendi semmibe.

    mm

    VálaszTörlés
  14. TT, ahogy mondod. Ez már csak akkor fog igazán változni, ha a naprendszer ásványkészletei rendelkezésére állnak vagy olyan technológia fejlődik ki, amivel a tengeralatti talajból lehet kibányászni nagy mennyiségben a szükséges anyagokat, ha bár nem biztos, hogy ezutóbbi jót tenne a tengeri biotópoknak. Szal találkozunk majd az űrben működő gyárakban amik a Holdról vagy a Marsról kapják majd az alapanyagokat, valamikor az évszázad második felében.

    mm

    VálaszTörlés
  15. mm,

    van olyan szakember az országban, aki szerint 40-45%-kal kevesebb készpénz van évek óta Magyarországon forgalomban, mint amennyi az "olajozott" működéshez kellene. A nemzeti pénzkibocsátás nem ördögtől való dolog, csak tudni kell, hogy mennyit, milyen feltételek mellett, és melyik ágazatban lehet beengedni a gazdaságba. Véleményem szerint lehetne nyomtatni pénzt, ha azt csak és kizárólag az élelmiszer ipar (mezőgazdaság) illetve az energia ellátás és az oktatás illetve az egészségügy fejlesztésébe tennénk bele, nem pedig a befektetőknek kötelezően biztosítandó profitba vagy plazmatévébe...
    Persze egy ilyen húzás után jönne a bankárok meg a pénzpiacok haragja, de ha az exportot és az importot árucsere formájában rendeznénk, akkor mehetnének a pics@ba.
    Ahhoz hogy tökös legyen a kormányzat, kellenének partnerek, akik hajlandóak a pénzügyi világrenden kívüli tranzakciókkal ellátni minket például üzemanyaggal, és olyan nyersanyagokkal, amik a jelenlegi határainkon belül nem állnak rendelkezésre.
    Az élelmiszert meg kell tudni termelni magunknak. Persze nem áll jól a szénánk, mert minden stratégiai ágazatunk romokban, ha a teszkó és társai úgy döntenének hogy holnaptól nem hoznak be élelmiszert és alapvető fogyasztási cikkeket, akkor néhány hét alatt éhen pusztulnának a nagyobb városok lakói.
    Tömény hazaárulás ami az elmúlt 20 évben történt a parlamentben, véleményem szerint jár "vezetőinknek" a captal punishment...

    VálaszTörlés
  16. Egyetértek veled Velorex. Lehetne és valszeg kellene is nyomtatni forintot és ehhez persze a nemzeti kormánynak elsősorban vissza kellene venni a Jegybankot, ami már önmagában is elég lenne, hogy "valakik" próbálják meggyilkolni a kormányfőt (állítólag ezért kellett meghalni Kennedynek is)... Amúgy partnereket lehetne szerezni, pl Oroszország, ami az energia-élelmiszer cserét illeti. Nem is tudom, hogy lenne-e egy elég bátor ember, hogy vállaljon miniszterelnöki posztót egy ilyen eltökélt nemzeti kormányban, mint ahogy Putyin vállalta Oroszországban. Nagyon kegyetlen az ellenség, most például kiderült Japánban, hogy állítólag Izrael által távirányított informatikai vírus tette lehetővé a fukushimai erőmű katasztrófát miután elérte a cunami és ezt csupán azért, mert előzőleg a japán kormány kihírdette, hogy támogatni fogja a független palesztin állam létrehozását ami persze nem tetszett sem Izraelnek, sem az USA-nak. Ha ez igaz, akkor bizonyára már Paks is fertőzött és bármikor tönkretehető... Őszintén, nincsenek illúzióim, az a magyar kormányfő, aki elég tökös lenne és közben képes lenne túlélni elég sokáig még talán nem is született meg.

    mm

    VálaszTörlés
  17. ...mindenestre, lehetőleg nem egy családapának való állás lenne az vagy akkor legyenek már nagyok a gyerekek...

    mm

    VálaszTörlés
  18. mm,

    amit el kellene szenvednie egy nemzeti kormányfőnek és kormányának, ezek szerint terrornak lehet minősíteni...
    Az meg ugye üldözendő.
    Forduljunk talán a zusához, azok képesek egy egész országot háborúba sodorni egyetlen főterrorista és a segítői miatt, talán nekünk is segítenének elüldözni azokat akik egy demokratikus nemzeti kormányzást veszélyeztethetnének, hogy végre a szabadság, egyenlőség, testvériség jegyében élhessük a magunk kis életét.
    Amúgy Putyin kemény ember, de nem nagyon bízom benne, hogy a saját és esetleg Oroszország érdekein kívül bármi meghatná...

    VálaszTörlés
  19. Senki sem fog segíteni nekünk, Velorex. A nyugati kormányok a bankárok zsebében vannak, a többiek pedig a saját népük sorsával vannak elfoglalva. Én már arra sem számítok, hogy nemzeti kormányunk lesz, mert nem látom egy magyar politikusban sem a szükséges nemzeti elszántságot, tisztánlátást és erőt. Azt sem hiszem, hogy be fog jönni az "újvilágrendi" projekt a nemzetközi pénzhatalomnak, mert túl nagy már az ellenállás a nyugati világon kívül és ráadásul most kiengedték a Muzulmán Testvériséget is a palackból, amit nem igen fognak tudni visszagyömöszölni. Az az érzésem, hogy Magyarországon most mély nyomor (még mélyebb, mint eddig) és rendőrállam (vagyis diktatúra) következik, amit aztán egy gazdasági és társadalmi összeomlás fog követni és csak azután jöhet majd valami pozitív. Ha igazam van, akkor nagyon nehéz idők jönnek és akkor még nem is említettem a nagy háború lehetőségét, ami pedig eléggé esélyes ha az egész képet nézzük és nem csak Magyarországot.

    mm

    VálaszTörlés
  20. Mózi, megfejtetted a múltkori mese üzenetét?

    TT

    VálaszTörlés
  21. Ha mégis győzne az "új világrend" (például, mondjuk egy elszigetelt Európában és Észak-Amerikában), akkor utódaink egy ideig abban a poszt-kommunista korszakban fognak élni, amit az EU háttérhatalma készít most számunkra és amit ennek a háttérhatalomnak szerintem az egyik leg elkötelezettebb kádere -Orbán Viktor- talán elsőként Magyarországon szeretne látni -mert ő valószínűleg őszintén hisz is benne Soros mentorával együtt. Ebben a cikkben ez remekül meg van magyarázva (ha csak egy cikket olvastok angolul, legyen ez): http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27188

    mm

    VálaszTörlés
  22. http://rospres.com/government/6672/ - mm-nek, a Putyin hívének :)
    Caesar

    VálaszTörlés
  23. Nem tudok oroszul "cézár". Ha esetleg fordítanád ó nagy császár..

    mm

    VálaszTörlés
  24. ott a google fordító, elég ha a számokat meglesed :)
    Caesar

    VálaszTörlés