2011. október 8., szombat

CIGÁNY AUTONÓMIA?

A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg - jelentette ki Duray Miklós felvidéki magyar közíró, politikus pénteken Budapesten.

A politikus a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. nemzetközi tudományos konferenciáján a nyugat-európai hagyományokról szólva három szemléletet ismertetett. Álláspontja szerint a legkeményebb változat az elvegyítés, amit asszimilációnak neveznek; enyhébb változata az integrálódás, ez viszont szétszóródást eredményez. Egyetlen elfogadható lehetőségnek a harmadikat, a beilleszkedést nevezte, amely az egységenkénti, közösségenkénti megmaradást jelenti. 

Duray Miklós jelezte, nem kíván javaslatokat tenni, ugyanakkor úgy vélte: "azt kell megfogalmazni minden társadalmi és gazdasági gond mellett, hogy a romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg". A politikus szavai szerint nem valószínű, hogy a mostani kisebbségi önkormányzati rendszer elégséges megoldást jelentene a cigányságnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy van, ahol még ilyen sem létezik. 

A politikus szerint értéket menteni csak akkor lehet, ha "a saját intézmény és az állam intézménye összefog és ezt az összefogást törvény szabályozza". Kifejtette:az egész Kárpát-medence minden kisebbségben élő közösségének megmaradására, fejlődésére csakis az adottságainak megfelelő autonómia jelent megoldást. 

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság konferenciája idén az európai romastratégia megvalósítási lehetőségeiről szól. A tanácskozáson részt vevők ajánlásokat fogalmaznak meg. A konferencián érintik az egyházak és a cigányság témakörét, a felzárkóztatást és az oktatást, a tehetséggondozás, illetve a kultúra kérdéseit.


*** 

Vastagh György: Kárvallott cigány.
Nos, nem tudom mit gondol erről a cigány többség, de az a gyanúm hogy nem sokan maradnának szívesen egy olyan területen, ahol maguk közt lennének. Mert ugye, ezt jelentené az „autonómia”. Egy ilyen területen önállósítani kellene magukat, vagyis ugyanazokkal a problémákkal kínlódni, mint a nem-pozitívdiszkriminált magyarok, akik általában kemény munkával is alig visznek haza százezer forintot a hónap végén. Mitöbb, a munkanélküliség ugyanúgy súlytaná akkor a cigány embert, mint most a nem-cigányt, vagyis néhány hónap után (jövő évtől már csak három) örülhetne ha még jutna száraz kenyérre, nemhogy piára, cigire vagy játék automatára. Jelenleg azért nem bosszantja igazán a gazdasági válság a magyar cigányok jelentős részét, mert minden gyermek után után "jár" egy rakás pénz az adófizetők zsebéből miközben különböző okok miatt a cigány ember nem igen fizet villany és gáz számlát (nem is beszélve az adóról). Egy autonóm cigány területen ki perkálná ezt a segélyt és ki fizetné ki a rezsiszámlákat meg az adót? Mert, ha tovább is a többiek (vagyis mi), akkor semmi értelme az autonómiának, ami persze így nem is lenne „autonómia”. Egyébként, a magyar gazdaság az utolsókat rúgja és -ha akarjuk, ha nem- hamarosan nem lesz miből költeni ilyesmire, mint hogy sok másra sem. Azt pedig erősen kétlem, hogy az Európai Unió, vagyis a még körülbelül működő német, francia, svéd, fínn vagy dán gazdaságok hajlandók lennének eltartani a kelet-európai cigányságot.

Szerintem azért sem maradna szívesen nem kevés cigány ember egy "autonóm" területen, mert ott jóval nehezebb lenne nem törvényes "megélhetési" forrásokból kiegészíteni a jövedelmet, mint egy olyan területen ahol sok önvédelemre képtelen és a rendőrség által alig védelmezett nem-cigány lakosság él… Persze úgy is el lehet képzelni egy ilyen cigány mini-államot, hogy minden este indulnának onnan a razziák, az elvégzett „munka” után pedig hajnalban oda térnének vissza a a jól megrakott utánfutók (nem is beszélve az ember- és egyéb drogkereskedelemmel kapcsolatos lehetőségekről amiket egy ilyen ellenőrizhetetlen "autonóm" alibababarlang nyújthatna). A shengeni megállapodások miatt természetesen szó sem lehetne vám őrséget állítani az autonóm terület körül (amire egyébként már nem is akarna költeni az állami kiadások csökkentésére rögeszmésedett kormányunk)… Akkor viszont nem cigány autonóm területről lenne szó, hanem egy nagy rablótanyáról ahová senki sem tudna követni az elkövetőket és persze még a jelenleginél is kevésbé elszámoltatni őket.

Tehát, ha igazi autonómia, akkor nincs többé ingyen élés, sem „megélhetési bűnözés”, de akkor viszont kell egy cigány gazdaság, hogy legyen munka is. Ezt pedig alig ha lehet elképzelni úgy, hogy a jelenlegi több százezer szakképzetlen cigány embert odazárjuk egy bantusztánba, hogy boldoguljanak ahogy tudnak. Mielőtt cigány autonómiáról beszélhetünk, sok sok szakképzési tanfolyamot kell indítani a cigány közösség felé és persze nem szociológusokat, szociális dolgozókat meg ilyesmiket képezni (most ez a trendi), hanem kőmüveseket, villanyszerelőket, ácsokat, stb akik képesek lennének éltetni a cigány gazdaságot. Aztán persze még egy ideig sok milliárddal is kellene támogatni az autonóm cigány területet, de nem azért, hogy minél több gyerek szülessen (ez van jelenleg), hanem lakások, utak, korházak, iskolák, szennyvízcsatornák és egyebek felépítéséhez, hiszen jó ideig semmi képpen sem lehet önálló egy újdonsült cigány gazdaság. Kérdés: miből mind ezt? Mert ez még annál is többe kerülne, mint az a jelenlegi segélyrendszer amit alig tudunk kinyögni, hiszen egyre több önkormányzat kénytelen hiteleket felvenni, hogy tovább fizesse a segílykét... Az EU? Az jó lenne, az fínom lenne, de szintén csak álom, mivel a nyugati tagállamok is alig tudják már financírozni saját lakosságaik szükségleteit a folyamatosan növekvő munkanélküliség (vagyis adóbevételek csökkenése) mellett.

Ha egy kicsit az "összeesküvések" területére kalandozunk, olyant is el tudok képzelni, hogy csupán azért lenne átadva a cigányságnak egy nagy megyei méretű jó termőföld, hogy aztán külföldi "befektetők" vagy egy idegen állam fillérekért felvásárolja tőle azt a sok ezer hektárt, amire már nem a magyar állam lenne felelős. Mert ugye nem képzeljük komolyan, hogy az átlag cigány ember manapság több igényt tartana az ingyen kapott földre, mint néhány százezer forintra? Talán túl elfogult vagyok, de sajnos nem lepődnék meg azon, hogy a kizárólag államadóságért aggódó kormányunk képes lenne ilyesmibe is belemenni, ha mondjuk egy bizonyos távol-keleti vagy közel-keleti állam, akinek piszokul szüksége van új termőföldekre, cserében felvásárolná az amúgy értéktelen (mert fedezetlen) magyar államkötvényeket...  

Mindenesetre, egyelőre nem igazán elképzelhető szerintem a cigány autonómia. Viszont valahogy meg kell oldani a cigány kérdést, különben az fog megoldani minket. Marad ez a fránya „integráció”, ami rengeteg szakképzést igényel és rengeteg új munkahelyet is. Ezekhez viszont az kellene, hogy az adófizetők pénzét a kormány ne a visszafizethetetlen államadósság eszement törlesztésére fordítja, hanem szakképzésekre és munkahelyek teremtésére az állami szektorban (mivel valószínűleg évekig nem lehet még számítani a magán gazdasági munkapiacra). Ez a kormány pedig megmondta: első az államadósság törlesztése. Évekig, az adóbevétel javarészét erre akarja fordítani. Ne álmodozzunk hát, ameddig nem lesz igazi nemzeti kormányunk, nem lesz megoldva a cigánykérdés, sem autonómiával, sem integrációval. Akkor hát mi lesz? Talán (valószínűleg?) az, amit egy amerikai Pentagon tanulmány felvázolt Kelet-Európa számára pár évvel ezelőtt: társadalmi káosz, valamint teljes összefonódás a politika, az igazság szolgáltatás és a szervezett bűnözés között. Valljuk be, ez már nem is tűnik olyan távolinak...      


mm

71 megjegyzés:

  1. Kata. Az nem beszéd, hogy a cigány nem képes szakmát tanulni. Persze, azzal kell kezdeni, hogy előtte megtanuljon rendesen írni-olvasni-számolni és ehhez meg kell szüntetni azt a helyzetet, hogy a tanárok (is) már rettegnek tőlük. Nincs más megoldás, Kata.

    mm

    VálaszTörlés
  2. Mózi, igen a cigányságnak (több generáción keresztül) az alapok és nem a képességeik hiányoznak a szakma tanuláshoz. Az a gond, hogy a cigányság új megmondói (gazdagjaik) is zömmel analfabéták. Amikor ingatlanoztam, szinte rettegtem cigány vásárlóktól, mert írni-olvasni nem tudtak, többoldalas szerződést fel kellett olvasni nekik és kb. 10 percet várni, míg 6 pld-t aláírtak, mert csak a nevüket tanulták meg leírni azt is nehézkesen. Nos ezek a vásárlók nagyon tehetősek (Németországban zenéltek), magukra aggatott aranyakkal és nagy arccal jelentek meg szerződéskötésre. Az a mentalitásuk, hogy pénzért, vagy ha az nincs akkor erőszakkal mindent meg lehet oldani, de tehetséggel és tudással nem. Szemlélet váltás nagyon időigényes (több évtizedes) nem lehet erőltetett törvényekkel siettetni. Példaadás sem hatja meg őket, sőt kinevetik és lenézik a tisztességes munkát végző ezáltal szerényen élő embereket. Én a drasztikus megoldásban hiszek, pl. MNA-nak van egy jó kidolgozott (munkás)programja. Fidesz is tőlük lop, csak sajnos a gyakorlatban az eddigi rossz rendszerrel ötvözve alkalmazná. Cigányságnak (is) 5-600 éve volt a felzárkóztatásra, nem élt vele, sőt elutasította. Japánoknál ismeretlen fogalom a munkakerülés és azok segélyezése. Nagyon helyesen, nem a társadalom szorgalmas rétegeivel és kárára tartják/tartatják el a beilleszkedni sem akarókat. A beilleszkedett, dolgos cigányok nem is ajvékolnak, hanem köztisztelet mellett végzik a dolgukat, de ez csak a töredéke.
    Kata

    VálaszTörlés
  3. Mózes te olvastad egyáltalán az általad belinkelt kuruc cikk alatt lévő kommenteket?
    Mert ha igen, akkor nem írnád azt, hogy a cigányok oktatása lehet az egyik (vagy egyetlen) kivezető út a cigányproblémából.
    A húrt a kettő népcsoport között már olyan mértékben megfeszítették, hogy az bármikor elpattanhat.

    Ez az egyik. A másik pedig az, hogy lassan már a magyar sem jut megfelelő oktatási rendszerhez, akkor miért megint a söpredéket kéne pátyolgatni?
    Ott van mindegyik tetvesnek a lehetőség, hogy tanuljon, de 6 éves koráig olyan szinten "szocializálódnak" hogy leszarják az iskolát, sőt már ott a magyar gyerekeket verik, ezt hozták otthonról.

    Igaza van Katának, drasztikusabb megoldás kell(ene), itt aki félzárkóztatásról meg integrálásról beszél, az csak lépked a taposóaknák közt. Ha eddig képtelenek voltak integrálódásra, akkor eztán miért tennék meg? Megmondaná ezt nekem valaki?
    Ha én kimegyek Németországba, miért tudok azon nyomban beilleszkedni a német társadalomba és egy cigány miért nem? Ennek kell legyen genetikai oka, hogy a cigány ilyen, amilyen.

    Már csak egy megoldás maradt, amit szintén nagyjából leírt Kata.
    Rendőrségnek több jogosítványt adni, hogy "lerendezze" a cigány bűnözést, és a munkakerülőket bevágni munkatáborokba, lehet gettósításnak is hívni, mindegy.
    A gyerekeit nem megfelelően nevelőktől elvenni a gyerekeket. Majd meggondolnák, hogy csinálnak még ötödiket, meg hatodikat.

    A probléma már túlnőtte magát azon a ponton, hogy ezt másképp rendezni lehessen.

    Kraft

    VálaszTörlés
  4. Henry Makow az alapján írta 2009. bejegyzését, amit akkoriban megírtam neki.

    Kraft. Sok mindent kellene tenni a cigánykérdés ügyben, de első sorban szakmára kpzeni őket és aztán munkát is adni nekik. A bűnöző rétegtől pedig el kellene venni a kedvet a bűnözéstől, amihez egy egészen más alapokon működő rendőrség, bíróságok és börtönök kellenek. A jelenlegi kormány gyakorlatilag semmit sem tesz. Ergo, küszöbön a katasztrófa.

    mm

    VálaszTörlés
  5. Ami pedig az átlagos kurucos kommentelőket illeti, örülök hogy a mi blogunkon egyelőre nincsenek ilyen tudatlan-felelőtlen-szájhős-gyűlölködő emberek.

    mm

    VálaszTörlés
  6. Mózes minden cigánynak megvolt a lehetősége, és a mai napig megvan, hogy tanuljon, épp úgy, mint a magyarnak, sőt még több is, mert a cigány minden olyan segélyt megkap a beiskolázásra, amit a magyar nem. Tisztelet a kivételnek, nem éltek vele, hanem a könnyebb utat választották. Elvenni a másikét, aki dolgozott érte. Jobbik esetben. Rosszabb esetben meg meg is késelni.

    Ezeket akarod te taníttatni, meg felzárkóztatni az én pénzemből, mikor már így is sok milliárdba vannak az adófizetőknek? Hát nem értek egyet, ennyi.
    A magyar fiatal munkanélkülieknek ki segít???

    A kurucos kommentekre meg nem a stílus miatt hívtam fel a figyelmet, hanem az általános és mondhatni jogos gyűlöletre a cigányok iránt.

    Mózes, ha valaki, akkor te tudod milyen fontos egy gyerek életében az első 6 év neveltetése.
    Ha már itt el vannak rontva mit vársz tőlük később? Soha nem lesz ember belőlük.

    Lehetünk mi itt okosak, a vége nem lesz jó. Csak idő kérdése mikor esik egymásnak cigány magyar.

    Kraft

    VálaszTörlés
  7. Teljesen igazad van Kata, mert ha ezeket nem lépjük meg, olyan felesleges itt cigánykérdésről diskurálni, mert végünk lesz, mint a botnak.

    Mózes. Őszintén. Kezdelek nem érteni. Először a (kis)zsidókat veszed szárnyaid alá, most meg szegény szerencsétlen cigányokat, mert nekik olyan rossz. Te tudod.

    Kraft

    VálaszTörlés
  8. Rosszul tudod mi van külföldön, Kata. Nem mindenhol olyan a helyzet, mint Fínországban. Nyugat-Európában általában csak nagyon komoly bűncselekményekért csukják le a kelet-európai cigányt, amúgy inkább kerüli a rendőrség ezeket az ügyeket mert mindenütt ott vannak a soros alapítványok által fizetett ügyvédek akik könnyen tönkretszik a rendőr karierjét ha akarják. S ha már lebilincseltek egy zsebtolvajt vagy egy betörőt, másnap ki is engedik mert szinte mindenhol hónapos várólisták vannak a börtönhelyekért. Ameddig pedig lenne hely lecsulni az illetőt, az már elpárolgott a shengeni ellenőrizetlen határokon át. Persze ilyesmiket csak az tudja, aki kint él vagy van családja odakint.

    mm

    VálaszTörlés
  9. Mit akarsz "meglépni" Kraft? A nihilizmussal meg az "én aztán jól elintézném őket" nem lehet semmire se jutni. Éppen az a gond, mindenki csak dumál, gyakran kivitelezhetetlen és elfogadhatatlan koncentrációs táborókról és közben a cigány kérdés a fejünkre nő.

    mm

    VálaszTörlés
  10. Mózi, valóban nem éltem soha tartósan külföldön, de ismerőseim igen. Az szerintük elképzelhetetlen, hogy nálunk már szinte naponta súlyos rablásokat és gyilkosságokat elkövető cigók tettei megfelelő hatósági válasz nélkül maradjanak. Továbbá a segílynek és egyéb állami pízeknek a folyósításának is komoly előfeltételei vannak. Ahogy az sem képzelhető el, mint pl. a Rádió utcai romák akik a felelősségre vonás elől franciáktól kaptak menedékjogot és bűnöző vezérük (Krasznai) havonta hazautazott a tovább folyósított segílyekért, mert "elfelejtették/nem volt merszük" leállítani távozásukat követően. Ezekről a menekült státuszt kapott romákról is kiderült, hogy franciáknál ott folytatták ahol nálunk abbahagyták így 1/3-uk börtönbe került, 1/3-uk vissza sompolygott és csak 1/3-uk tudott úgy-ahogy megfelelni a francia menekült elvárásoknak. Sőt a vezérük, Krasznai kiskorú megrontásáért, hazai börtönben végezte.
    Kata

    VálaszTörlés
  11. Olvasva benneteket kétségtelenül Mózesnek adók igazat, mert igaza van.
    Egyszerű a megoldás is! A magyar társadalomnak meg kell hoznia az áldozatot, hogy a legjobb, legfelvilágosodottabb erőit a cigányok felfejlesztésére fordítja! Mindazokat a felvilágosult, elkötelezett embereket be kell költöztetnünk, integrálnunk a cigány közösségekbe, hogy aztán felvilágosodottságukat kamatoztatva ők integrálják a cigányságot. Bizonyára örömmel vállalják e megtisztelő munkát. Természetesen elkötelezettségük okán méltatlan lenne megkérdezni őket, hogy akarják e, mert biztos vagyok, hogy örömmel mennek e szolgálatot teljesíteni, természetesen családostól, akár életük végéig is, amit egyébként is szükségesnek látok!
    Természetesen elvárható e nemes-érzésű emberektől, hogy minden percüket a nemes célra fordítsák, s ha jól teljesítenek, három napra, esetleg egy hétre beköltözhetnek néhány pártfogolt cigány kíséretében a Való-villába.
    Senkinek sem lehet kétsége Mózes sokszor tanújelét adott elkötelezettségének, úgyhogy a több mint hatvan éve várt rendszerváltás bekövetkezte esetén látom Mózes helyét a megújult társadalomban...
    Üdvözlettel
    Gyzoltán/piskota

    VálaszTörlés
  12. Helyesen a mondat:

    Mindazokat a felvilágosult, elkötelezett embereket be kell költöztetnünk, integrálnunk a cigány közösségekbe, akik már tanújelét adták helyes gondolkodásuknak, hogy aztán felvilágosodottságukat kamatoztatva ők integrálják a cigányságot.
    Gyz

    VálaszTörlés
  13. Kata, ne állíts szent írásnak olyasmit amit csak másoktól hallottál és azok is gyakran másoktól. Amit mondok, az személyes tapasztalat, nem "valakitől" hallottam és nem is a kurucon olvastam. Nem kell feltétlenül mindent tudni, de ha valamiről nem tudunk konkrétat, nem kell ezt-amazt állítani sem.

    mm

    VálaszTörlés
  14. Mózes, mindig is tiszteltem és becsültem a széles látókörű, sokat tapasztalt, az átlagnál nagyobb tudású embereket. Te is közéjük közé tartozol.

    Azonban vannak dolgok, amik az én elképzelésembe, vagy mondjuk úgy "világképembe" nem illik bele, és az ilyen dolgokról nagyon nehéz meggyőzni.

    Ezek egyike a cigányok integrálása. Több száz év eltelte és tapasztalata után mondhatom, hogy ez lehetetlen. Hiába akarod elhitetni, hogy oktatás stb.. Nem! Ami nem megy, az nem megy.
    És ebben egyik kormány sem hibás 90 óta.
    Hogy miben hibás a cigányokkal kapcsolatban, az már egy jóval hosszabb lista, de legfontosabb a pozitív megkülönbözetezés.

    Ez már majdnem minden magyarnak leesett, így azt gondolom el lehet fogadni egy axiómának.

    Az összes többi cigány kérdést most nem akarom elővenni, mert már eddig is több billentyűzetet ütöttem le, mint amennyit megérnek, és le is írtam tömören röviden, hogy mit gondolok erről a témáról, meg az integrációról.

    Más.
    Mózes, ha itt mindenki csak arról írhatna, amit személyesen már megtapasztalt, akkor még ennél is jóval soványabb lenne az oldal kommentjeinek száma.
    Miért ne írhatná le Kata, vagy bármelyikőnk azt, amit hallott, olvasott, és egyezik a nézetével?
    Azért van itt a felület, hogy lehet pro-kontrázni.
    Nem létezik a világon olyan ember, aki minden témához saját tapasztalatból hozzá tudna szólni. Ilyen nincs!

    Ami pedig "én aztán jól elintézném őket" típusú hozzászólásokat illeti.
    Nézd Mózes, te is csak az óhajaidat-sóhajaidat fogalmazod meg, mikor azt állítod, hogy szerinted taníttatni kéne a cigányokat, holott te is tudod, hogy ez nem fog megtörténni.

    Itt mindenki azt mondja el, hogy mi lenne a kívánatos, és nem azt, ami meg is fog történni.
    A kettő közé ne tegyél egyenlőségjelet, mert akkor itt óriási képzavar van. Ez a Velorex blog és nem a parlament.

    Azért adtam igazat Katának és adok továbbra is, mert alapvetően sok hibát, az ország rossz működését a gazdasági helyzetünkre lehet visszavezetni. Ha a gazdaság éppen megdögleni készül, (mint most) akkor mindig felerősödnek olyan problémák, amik egyébként is ott voltak, de el lehetett menni mellettük, és együtt lehetett élni velük, mert ment az ország szekere.

    Ez ma már nincs így. Lehet, hogy trágár és bunkó leszek, de leszarom a cigánykérdést, mert itt ma már magyarkérdés van. Az, hogy megmaradunk, vagy csak aprós betűs rész leszünk a történelemkönyvekben.
    Amíg nincs gazdaságunk itt semmi se lesz, csak egyre élesedő konfliktusok, minden téren.

    Ezt egyébként jó lenne, ha a Jobbik is észrevenné, és nem csak a cigánybűnözésen lovagolna, mert ez inkább okozat, mint ok.

    Az meg végképp abszurd lesz, amit mondok, de bizonyos szemszögből nézve jól politizál Orbán. Muszáj ebben az országban növelni a feszültséget, hogy a sok idióta RTL függő magához térjen.
    Ez legkésőbb 2012-ben meg fog történni.

    Egyébként ha választhatnék, hogy az adómból hogy segítsek a cigányokon, akkor azt mondom vonjanak el tőlem még 20 ezret, de akkor kapjon minden cigány egy "one way ticket"-et Indiába, és a felszállás legyen kötelező.

    Kraft

    VálaszTörlés
  15. Jó kis csetepaté alakult ki cigány ügyben, beszállnék én is. Vérlázítónak tartom, hogy évtizedek/bizonyos értelemben évszázadok óta közpénzen "integráljuk" cigányainkat, több okból is.
    Az egyik ok az, hogy valóban tehetséges és szorgalmas gyerekektől vesszük el az erőforrásokat, a másik pedig az, hogy a kevesebb mint 1%, akik tanulni kezdenek, azonnal elkezdenek a magyarok ellen ugatni, ahogy a magyarok által finanszírozott diplomájukat a kezükbe kapják. ítisztelet a kivételeknek, ha vannak ilyenek.
    Példaként említem, hogy egy cigány gyerek csak azért mert cigány, több plusz felvételi pontot kap, mint a magyar gyerek egy középfokú nyelvvizsgáért.. Ennyire idióták vagyunk???

    Az egyetlen megoldás véleményem szerint továbbra is az, hogy egyetlen szabályozás lehet érvényben egy országon belül (semmilyen pozitív vagy negatív diszkriminációnak nincs helye), legyen az az oktatással, a polgári törvénykönyvvel vagy akár a segélyezésekkel kapcsolatos. A magam részéről a halál büntetést is visszaállítanám gyilkossági és az államháztartással kapcsolatos bűncselekmények kapcsán. Kérdezheti valaki, hogy mi van, ha mégis ártatlan embert ítélnek el? Erre való az ítéletvégrehajtás előtti 10 év siralomház.. Ahol persze keményen de emberséges körülmények között (pont mint a civil világban) dolgozni kell..

    VálaszTörlés
  16. Lehet, hogy még mindig túl pesszimista a véleményem a témáról, de tartom, hogy a cigánykérdés megoldásával régen elkéstünk, pláne liberális eszközökkel.

    Ha becsődöl az állam, vagy megszüntetik a segélyezést(valljuk be, egyik sem elképzelhetetlen utópia), akkor a cigányok nem tüntetni mennek majd a Parlament elé, hanem tovább fosztogatják a magyar lakosságot. Megtehetik, mivel nem nagyon van visszatartó erő.

    Félre ne értsen senki, nem rendőrállam után kiáltok, de a jelenlegi magyarországi törvények tarthatatlanok. Egyetértek Velorex-szel, hogy a halálbüntetést vissza kellene hozni, ezeket a liberális fajvédőket meg elküldeni a szélrózsa minden irányába.

    VálaszTörlés
  17. Kraft. Tényleg kár volt ennyit ütnöd a billentyűt ha nincs építőjellegű mondanivaló. Ilyen kurucos sziszegésekkel csak növeled magadban a gyűlöletet a szerinted genetikailag alsóbbrendű cigányok felé és észre sem veszed hogy éppen ez a globalista elitek egyik célja Magyarországon.

    Velorex. Visszavezetni a halálbüntetést megmentheti néhány legyilkolt ember életét évente, de miként oldaná ez meg a cigány problémát? Tudod mi a probléma egyáltalán? Az, hogy a jelenlegi soros-orbanista rendszer tovább is csak arra ösztönzi a cigányokat, hogy szaporodjanak és így pár generáció múlva a magyar lakosság többsége cigány lesz. Az pedig garancia arra, hogy Magyarország már csak a papíron fog létezni az évszázad végén. Ezt miként oldja meg a halálbüntetés?

    mm

    VálaszTörlés
  18. Mózes,

    Egyik kommenteddel ütöd a másikat, csak olvasd vissza őket.
    Először integrálni, meg taníttatni akarod őket, utána meg az a bajod, hogy leszaporodják a magyart.
    Te egyáltalán tudod mi a probléma? Mert én már nem vagyok benne olyan biztos.

    Ne zavarjon az se, hogy a cigány sajnálatoddal úgy tűnik egyedül maradtál a blogon.

    Hogy miért jó a halálbüntetés? Gondolkodj egy kicsit aztán megérted.
    Amint lóg az első cigány a kötélen, a másik már meggondolja, hogy mit csinál. Ha nem, lóg a következő is. Előbb utóbb el fog menni a kedvük attól, hogy védtelen idős embereket vernek félholtra, vagy éppen holtra.
    Majd te is másképp gondolkodnál, ha egy hozzád közel álló emberrel tenné ezt egy cigány.

    Ez a népcsoport minden lehetőséget megkapott, hogy boldoguljanak, ahogy Velorex is írta (és a lista messze nem volt teljes), többet, mint a magyar. Se Kanadában, se Németországban, se Svédországban se sehol nem tudtak beilleszkedni, és igen ennek lehetnek genetikai okai, de nem mondtam, hogy alsórendűbbek, hanem egyszerűen nem valók a nyugati világba, többségük képtelen a civilizált viselkedésre.

    De tudod mit. Fogadjál be pár kezelhetetlen kölköt, akik már 10 évesen késsel szaladgálnak, aztán integráld őket!

    Sok sikert!

    Kraft

    VálaszTörlés
  19. Az én véleményem ez ügyben az, hogy ellentétben Postának egy hozzászólásával, miszerint ő legszívesebben a szerbekhez telepítené az összes cigányt, én azt mondom, hogy minden itt született cigánynak itt kell megtalálnia az életfeltételeket. Ha valaki volt kárvallott cigányok miatt akkor én az voltam és teljes mértékben át tudom érezni a festményen a cigány ember fájdalmát és kétségbeesését, hogy megdöglött a lova. Annak ellenére, hogy hosszú évek munkáját elvesztettem a cigánybűnőzés következtében, amely cigánybűnözés csak a következménye volt a politikai bűnözésnek, mindennek ellenére nem tudom gyűlölni a cigányt csak azért mert cigány. Szeretni sem szeretem, mindössze elfogadom. Vallom, hogy a jelenlegi életvitelük veszélyt jelent az országra és társadalomra. A megoldást nem a ki írtásukbnan látom, hanem abban, hogy Magyarország kilép az EU bl. Visszaszerzi a saját piacát, mi a faszt akarunk mi az eu piacán keresni amikor 95% át a saját belső piacunknak is külföldiek uralnak? A saját belső fogyásztásunk ellátására, sok munkás kéz elkelne a mezőgazdaságban amely képes lenne felszívni a cigány minkaerőt. Aki nem dolgozna tisztességgel az el lenne bocsájtva, de mivel munka van csak az büdös, így nem lenne segély, ha lopna vaghy bűnözne akkort a törvény teljes szigorával el lenne ítélve és a büntetés időszakát ugyancsak munkával kellene letöltenie nem a kondi terembe. Így mindjárt nem lenne annyira kívánatos foglalatosság a bűnözés. Én a halál büntetéssel kicsit óvatosabb vagyok. Kezdésnek a politikus bűnözőket és az állami tisztségviselőket, rendőröket korrupció esetén, ha jogerősen ez bizonyítva van megfosztanám a a ledolgozott évektől, vagyis nem számítana be a nyugdíjba, bizonyos érték felett a teljes vagyon elkobzás stb.Á.

    VálaszTörlés
  20. "én azt mondom, hogy minden itt született cigánynak itt kell megtalálnia az életfeltételeket."

    Nyugi Árpi, amíg egy magyar is él meg fogják találni az életfeltételeiket. Ahhoz kibaszottul értenek.

    Kraft

    VálaszTörlés
  21. Kraft, semmi értelme a cinizmusnak. Mindössze azért van igazság abban amit írsz mert a jogalkotók és jogalkalmazók nem az ország és a nemzet érdekeit képviselik. Inkább erre kell az energiát fordítani, hogy ez megváltozzon. Azért van a jelenlegi cigány helyzet kreálva hogy az energiák ezzel legyenek lekötve, hogy a cigány bűnözik. Kraft, nagyon röviden és demokratikusan le lehet ezt rendezni, hogy ne így legyen. De ahhoz rendszer váltásra van szükség. Aki ezt nem érti meg az semmit sem ért. Egy-két évenn belül meglátnád, hogy milyen szépen kimennének a földekre és állattartó telepekre dolgozni, mert ha bűnözne akkor itéletvégrehajtásként ugyanoda menne de munka után menne a cellába és nem haza, nem lenne kifizetődő bűnőzni. Ma azért van ez az életforma mert ez kifizetődő.Á.

    VálaszTörlés
  22. Árpi, ha visszaolvasnád a hsz-eket, akkor észreveheted, hogy erről írtam én is csak más szavakkal.

    Nem integrálni kell, azt bízzuk a matematikusokra, hanem gazdaságot kellene talpra állítani, mint majd minden bajok eredendőjét.
    Amíg azonban ez nem történik meg, már pedig nem fog, addig sem lehet tétlenül nézni, amit ezek művelnek.

    Itt a falumban 2 család lakik. Sok probléma nincs velük, mert a retkek többnyire sitten vannak, a nőktől meg nem kell tartani.
    Csupán azért kaptak az önkormányzattól ingyen tüzelőt, hogy ne a faluban gyűjtsék össze.
    ezt hogy oldod meg ott, ahol már csak 2 magyar család él és a többi cigány?
    Ja és én 200 ezret fizetek a tüzelőért, amit ők ingyen kapnak.

    De nincs itt semmi gond Mózes szerint, csak taníttatni kell őket, mert ha tanultak lesznek biztos leállnak a szaporodással.

    Igen Árpi van cinizmus a mondataimban, mert mindegyikünk jól tudja, hogy se tanulni nem fognak, se a szaporodást nem fejezik be, se a gazdaságunk nem fog (egyelőre) helyreállni, így igen is súlyos gondok elé nézünk, és Moonlight által felvázolt gondolatsor egyáltalán nem elképzelhetetlen.
    Aki még hisz abban, hogy a cigány-magyar viszonyt helyre lehet hozni, az nem ebben az országban él.

    Kraft

    VálaszTörlés
  23. Így van Árpi, végre valaki gondolkodik.

    Kraft, nem vagy te hülye, akkor miért teszel úgy, mintha mindent félreértenél? A jelenlegi segélyrendszer a szaporodásra ösztönzi a cigányságot (mert ebből jól megél, érted?) ahelyett hogy tanuljon szakmát. Szakmát viszont csak úgy tanulhat ha rengeteg szak oktatás jön létre, de ehhez éppen az a pénz kellene, amit most a szaporításra ösztönző segélyre költ az állam.

    A halálbüntetés a bűnözés csökkentésének lenne csupán az egyik eleme, egy a sok közül. Ebben látni megoldást a cigánykérdésre olyan, mintha azt mondanánk hogy megoldjuk a magyar egészségügyi rendszer katasztrofális helyzetét azzal, hogy megemeljük a pia és cigi adót.

    mm

    VálaszTörlés
  24. Ezentúl, Kraft, "integrálni" csupán azt jelenti hogy a segélyből-élés átváltozzon munkából-élésre. Ehhez kell a szakoktatás és a munkahelyteremtés és persze a segékyrendszer átszervezése a Jobbik által is javasolt módon.

    mm

    VálaszTörlés
  25. Kraft, én sok évnyi kemény munkám gyümölcsét kellett hátrahagynom ezek miatt. Hidd el értem és átérzem a helyzet súlyosságát. Nincs megoldás ezen a rendszeren belül, mert ha erőteljesen fellépsz akkor téged fognak egy cigányokkal teli cellába zárni. Rendszert kell váltani.Nagy tévedésben vagy ha azt hiszed itt bármilyen viszonyt helyre kell hozni. Semmilyen viszonyt nem kell rendbe hozni, az élet hozza rendbe a dolgokat önmagától. Elsősorban önfenntartó munkalehetőségek kellenek, nem közmunkaprogram, tisztességes sem pozitív sem negatív diszkriminációs törvények, törvényeket végrehajtató apparátus és ez oldja meg a viszonyt, semmi más.Á.

    VálaszTörlés
  26. Aztán még valami Kraft. Ha te végképp már nem hiszel abban, hogy lehet jobb Magyarországon, akkor miért nem húzol el? csak nem vagy mazoista? Légy egy kicsit logikus magaddal szemben és lécci hagyd már abba ezt az állandó "úgyismindenmindegy-majd 2012 mindent megold dumát" mert fárasztó.

    mm

    VálaszTörlés
  27. Mózi, a halálbüntetés ugyanúgy csak egy szelete lenne a megoldásnak, mint mondjuk a Te ötleted. Szerintem senki se gondolhatja komolyan, hogy önmagában bármelyik felvetés elegendő lehet, ahhoz túl komplex az egész kérdés. És tényleg Árpinak van igaza, először a rendszernek kellene komolyan átalakulnia, csak addig sok-sok ártatlan magyar ember fog miattuk szenvedni nap mint nap...

    VálaszTörlés
  28. moonlight, a rendszer nem fog átalakulni, a rendszert meg kell változtatni. De erről néhány héten belül bővebben is kifejtek dolgokat.Á.

    VálaszTörlés
  29. Én nem ötletelek moonlight. Az nem "ötlet" ha azt mondjuk hogy munkára kell állítani azokat aki segélyből élnek, ez csak józan ész. Munkára pedig csak azokat lehet állítani akiknek van szakmájuk és csak akkor ha közben az állam teremt munkahelyeket is, mert a magánszektor nem képes rá. Basszus te és Kraft olvassátok egyáltalán a bejegyzést vagy csak úgy csípőből okoskodtok?

    mm

    VálaszTörlés
  30. Árpi, az jó lesz ha kifejtesz ezt-amazt, mert nekem már nem sok kedvem van életben tartani a blogot.

    mm

    VálaszTörlés
  31. Mózes,

    a szigorú és egyenlő bánásmód bevezetése segítene az integrálódásban is.. Az itt élő cigány embereket nem elüldözni, hanem bevezetni vagy bekényszeríteni kellene azok közé a szabályok közé, amik között a magyar emberek jelenleg is élnek. Egyébként nem annyira fekete-fehér ez a cigánykérdés, mert nagyon sok magyar vagy más származású ember is "cigány-módra" (értsd: lopás, csalás, élősködés) él, vagyis elsősorban az ilyen életmódot kellene szankcionálni, nem a származást firtatni, ha valaki disznóságot csinál.
    Valahogy azzal az idióta gyakorlattal is szakítani kellene, hogy a cigánynak a vajda, a zsidónak a rabbi, a magyarnak meg a Polgári Törvénykönyv és az előbbi két társaság vezetői és az eu mondják meg, hogy mit tehet a saját(?) országában.
    Aki zsidónak vagy cigánynak érzi magát, az menjen a saját országába, ha meg ide tartozónak gondolja magát, akkor fogadja el az itteni törvényeket, vegye ki a részét a munkából, és érje be azokkal a kedvezményekkel, amit mindenki más élvezhet.

    Egyszer a cionistákra fogjuk a dolgot, másszor róccsildra meg orbánra, de a helyzet az, hogy azért történnek ezek a dolgok, mert megengedjük hogy ez történjen.

    Árpival értek egyet leginkább, és tudom támogatni Kraft radikalizmusát is. Nem vagyunk (már) abban a helyzetben, hogy bármilyen népcsoportot "integráljunk" saját költségre...

    VálaszTörlés
  32. Nem "mi" engedjük meg, Velorex, hanem a hatalom vagyis jelenleg Orbán. Szerintem nincs értelme prédikálni sem, hiába mondod hogy így meg úgy kellene élniük azoknak akik stb. A labda nem a cigányságnál van, mert ő most jól érzi magát így köszöni szépen, hiszen nem kell szakmát tanulni és aztán robotolni, elég gyereket csinálni és ezt a lehetőséget a hatalom teremti meg számukra, nem "mi" és nem "ők".

    mm

    VálaszTörlés
  33. Érjen be, Árpi, mert attól tartok, hogy legalább egy jó ideig nem lesz már túl nagy kedvem bármit is írni. A steril okoskodások az agyamra mennek és a hivatásos pesszimisták is.

    mm

    VálaszTörlés
  34. Mózes írtál egy bejegyzést úgy a cigányokról, hogy látszólag semmit nem tudsz róluk, a kultúrájukról és a magyar helyzetről.

    Szerintem elemezd tovább Rotschild-ékat, mert abban sokkal jobb vagy.
    A sértegetést meg kerüljük Mózes, ennek már tényleg semmi értelme. Majd elhúzok, ha én úgy gondolom, ezt légy szíves bízd rám.

    Azt mindenesetre elmondom itt kint a fórumon, hogy a sok magánlevelezésünk után nem vártam volna tőled ezt, hogy egy semmitmondó cigánytéma miatt elküldesz melegebb éghajlatra.
    Ennyit jelentett a "virtuális barátság"?
    Ennyit.

    Jó éjt

    Kraft

    VálaszTörlés
  35. Kraft. Nem ismerek "virtuális barátságot", nekem csak amolyan valóságos barátaim voltak mindig. Amúgy ha megsértődöl, az a te problémád, én nem szoktam sértegetni. Feltettem egy kérdést, amire vagy válaszolsz vagy nem, de te inkább megsértődöl mint egy kislány. Van ilyen de erről nem tehetek és igazán nem is érdekel. Ami a cigányságot illeti, te bizonyára sokkal többet tudsz róla, mint ahogy Hitler is mindent tudott a zsidóságról. Ilyen "tudás" sem érdekel engem, mert nem akarok gyűlölni senkit, nem akarok rettegni sem senkitől (ez a gyűlölet másik oldala) és senkinek sem akarok olyant kivánni, amit magamnak nem szeretnék. Attól tartok hogy nagyon boldogtalan vagy Kraft, ha ilyen könnyen megsértődöl képzeletbeli sértődéseken és ennyire pesszimista vagy.

    mm

    mm

    VálaszTörlés
  36. Ja még az utolsó hozzászólásom gyanánt had idézzek a cikk szerzőjétől:

    "Ne álmodozzunk hát, ameddig nem lesz igazi nemzeti kormányunk, nem lesz megoldva a cigánykérdés, sem autonómiával, sem integrációval. Akkor hát mi lesz? Talán (valószínűleg?) az, amit egy amerikai Pentagon tanulmány felvázolt Kelet-Európa számára pár évvel ezelőtt: társadalmi káosz, valamint teljes összefonódás a politika, az igazság szolgáltatás és a szervezett bűnözés között. Valljuk be, ez már nem is tűnik olyan távolinak..."

    És idézek ugyanettől a személytől:

    "A steril okoskodások az agyamra mennek és a hivatásos pesszimisták is."

    Nincs több hozzáfűznivalóm a Velorex bloghoz.

    További jó eszmecserét, és kitartást, de legfőképp jó egészséget kívánok minden hozzászólónak és olvasónak is!

    Sziasztok.

    Kraft
    (voltam)

    VálaszTörlés
  37. "Ameddig nem lesz nemzeti kormányunk". Ez a lényeg, Kraft és ez nem pesszimizmus. Ne fárassz má.

    mm

    VálaszTörlés
  38. Befejezem a steril okoskodásomat, mert tényleg nem megyünk vele semmire. a kormánnyal és a roccsildokkal sem megyünk semmire, egy ilyen blog keretében semmiképpen sem.
    A magam részéről addig amíg van mit ennem, és marad életterem, el leszek békésen mindenkivel. Ha ez megváltozik, akkor majd átgondolom hogy hogyan alkalmazkodom az új helyzethez.

    mm,

    Szívesen olvasnám a tolladból, hogy meglátásod szerint mit lehet tenni a gondolkodtatáson kívül egy internetes oldalon, vagy magánszemélyként. Mert a jelenlegi tudásom szerint demokratikusan nagyjából semmit.

    VálaszTörlés
  39. Velorex. Nagyon egyszerű: elég ha az a bizonyos internetes oldal a gondolkodásnak ad esélyt, ennél többet nem tehet és nem is kell. Minél többen gondolkodnak (nem okoskodnak, ájvékolnak, lilaködösálmodoznak vagy gyűlölködnek), annál nehezebb dolga lesz az agymosó rendszernek. Eccerű, nemde?

    mm

    VálaszTörlés
  40. Velo, a mi oldalunkon is van egy nagyon erős fegyver: létvágy.
    Ja, és mi sokkal többen vagyunk!

    Ne dőlj be az információs háborúnak. Ez az ellenség gyengébb, mint hinnéd. Mózi is kifejtette mire van szükségük: Rád meg a félelmedre. Ne add meg nekik! Ennyi.

    Úgy kétezer évvel ezelőtt jött egy ember, aki azt tanácsolta: "Ne féljetek!".
    Szerinted miért mondta?

    TT

    VálaszTörlés
  41. Ja, és még hogy nem képesek a cigányok az integrációra?! Csak nézzétek meg milyen ügyesen használják a facebok-ot, a plazmatévéket, meg a mobil-telefonokat.
    Ha ezeket a legfejlettebb technológiájú kommunikációs eszközök használatát el tudják sajátítani, akkor tán csak meg tudják ragadni a kapa nyelét is, nem?

    Egyébként nem értem mire ez a parázsló vita, amikor egyáltalán nincs különösebb nézeteltérés köztetek. Arról van szó, hogy mindegyikőtök egy kissé másképp oldaná meg a problémát, amit mindenki elismer problémának. Ez olyan tipikus magyar hozzáállás, de nem baj, mert a sok jó ötletből lesz egyszer talán egy közös, mindenki számára elfogadható megoldás. És ne legyünk kishitűek a tekintetben, hogy minden kizárólag Orbánékon múlik. Igenis rajtunk is múlik, legfőképpen hogy mit gondolunk.

    A halálbűntetést én alapból ellenzem, mert szerintem egy ember élete felett ne dönghessen egy másik (még ha egy diplomás zsidó bíró is). És természetesen ebbe a körbe tartozik minden féle gyilkosság, népírtás, stb.

    TT

    VálaszTörlés
  42. Így van TT. Lehet, hogy a politika nem fog "szebb jövőt" hozni, de a szellemi fejlődés ellen nem tehet semmit az oligarchia. Ha egy adott országban -mondjuk Magyarországon- elegen fejlődünk arra a színtre, ahol már világos az átverés (pl az EU átverés, az államadósság csökkentés átverés vagy a "versenyképesség" átverés meg ilyesmi) és nem is gyűlölettel vagy felsőbbrendűséggel kezeljük a cigány problémát (olyan kurucos módon), akkor a hatalom számára már csak az erőszak marad, hogy tovább a nemzet ellen teszetoszáljon... a hatalmi erőszak pedig sosem működik sokáig. Persze, ehhez kell idő, de főleg az, hogy akarjunk fejlődni. Ilyen kis blog is hozzájárulhat a nagy fejlődéshez, de csak akkor ha akarjuk.

    mm

    VálaszTörlés
  43. Velorex. Éppen azért említettem a fekete mágia (egregóra) témát, hogy világos legyen miért jó "egyeseknek", ha gyűlölködünk vagy egymást riogatjuk vagy pesszimizmusba merülünk ahelyett hogy érzelmi túltengések nélkül igyekezzünk gondolkodni.

    mm

    VálaszTörlés
  44. És egyébként az integrációt Mózi sem úgy érti szerintem, mint ahogy ezt a szót általában használják a médiában a libsi megmondóemberek (ami egyenlő egy feneketlen pénznyelővel), hanem úgy, hogy ezt a társadalomból-, jogállamból-, emberi életmódból - háttérhatalom által szándékoltan - kiesett társadalmi réteget vissza kell integrálni a munka, a törvény, és az alapvető emberi viselkedés szférájába.

    Ennek persze különböző rétegei és módszerei lehetnek.
    Nekem kifejezetten tetszett az a javaslat, hogy segély helyett fizetés a mezőn, ha ez nem megy akkor börtön + munka a mezőn. És ha ez sem megy bizonyos egyedeknél, akkor one way ticket. És ha ez sem megy, akkor jöhet a zsidó bíró ítélete (csak hogy ő nem fog ilyen ítélet meghozni, mert fél, hogy minden kisebbség idejuthat, ha engedik ezt a folyamatot eszkalálódni).

    Szóval ötletből nincs hiány, azt látom, de ha történetesen más embernek más az ötlete/hozzáállása ehhez a témához, attól még nem kell elküldeni a sunyiba, és nem kell sértegetni, de megsértődni sem. Ennél nagyobb a gáz, hogy már mi - elvileg gondolkodók - is veszekedjünk, vagy nem?

    TT

    VálaszTörlés
  45. Nem is ötletelni kell, TT, hanem józan paraszti ésszel gondolkodni. Nem a részletek számítanak (pl a halálbüntetés), hanem az összkép. A legfontosabb felismerni a problémát, ami bizonyára nem genetikai a cigány kérdés esetében. Ha látjuk a problémát, a megoldások már nincsenek messze. Ami az "integrációt" illeti, csak az nem érti aki nem is akarja, hogy ez mit jelent. Ha pl a szomszédom cigány és munkából él vagy a nyugdíjjából miközben betartja a törvényt, engem nem zavar hogy kedveli a cigány zenét és az arany nyakláncokat vagy a tetoválásokat.

    mm

    VálaszTörlés
  46. Nem tudom hogy ez most megint elterelés, vagy inkább belharc, de buknak itt le zsidók is:

    Breier
    Krupp
    Lázár
    Baldauf
    Fodor
    Földesi-Szabó
    Jakubinyi
    Galambos
    Gyarmati
    Simon

    Már csak a nevekből ítélve is minimum a fele zsidó...

    Százmilliók mentek a CBA-vezérektől az NBH pénzmosodájába
    http://kuruc.info/r/26/86377/

    Panka.

    VálaszTörlés
  47. Eddigi rövid életem során jópár romához volt szerencsém, nagyjából mindenféléhez. Egyik vajda fiától kezdve egészen az egyszerű beás cigányig. Nekem ne akarja senki se bemesélni, hogy a köztudottan bűnözésből élő kolompár cigányok a csicskáztatás helyett inkább elmennek majd szakmát tanulni, csak mert szép szóval azt mondjátok neki.

    Amiről ti beszéltek az jelenleg csak a cigányság töredékénél működik, nem az én fejemben van lila köd. A romák nagyrészét kényszerítő erő nélkül nem lehet ráállítani a helyes útra.

    VálaszTörlés
  48. Két részben, mert hosszú lett...

    Mivel kommentelőként alig-alig mutatkozom meg, kérlek semmit ne vegyetek komolyan, amit írok.

    Cigánykérdés van. A probléma megoldhatatlansága éppen a legnagyobb libsi hazugságban gyökerezik, miszerint nincs. Megoldása sokrétű, és mélyre nyúló, ezt mutatja az is, ami itt történik egy ártalmatlan (de persze felvilágosító, hogy meg ne sértődjenek a szerzők) blog kommentelési felületén.

    Én abból indulok ki, hogy ti mind értelmes emberek vagytok, akik annyira áhítják a változást a társadalomban, hogy az ily módon felgyülemlő tehetetlen tenni akarás feszültsége egymás ostorozásában kristályosodik ki. Akkor is, mikor éppen csak leheletnyi nézeteltérések vannak. Személyeskedés után kifejtem a témában is a véleményemet.

    Mózi, szeretem a tiszta látásmódodat, a középutas gondolkodásodat, és azt, hogy a véleményedet markánsan meg tudod fogalmazni. Azt viszont nem szeretem, hogy a saját véleményedet szemellenzéssel is, kvázi mindenáron tartani akarod. Ezzel több kárt okozol a blog-nak, mint hasznot, ezen gondolkodj el, nem először történik meg, hogy valakivel nézeteltérésbe kerülsz, és bár te maradtál minden alkalommal az, aki tudomást sem véve a kritikáról úgy kommentelt tovább, mintha mi sem történt volna, de érzésem szerint erkölcsileg mégis alulmaradtál, ezzel értékes kommentelőktől, és fontos nézőpontoktól megfosztva a blog olvasóit. Tudom, hogy páran lezsidóztak már téged a neved okán, meg a hozzáállásod miatt, én nem esnék ebbe a hibába. De figyeld meg a te szerepedet ebben a színjátékban, és ha van szemed, látni fogsz. Azt mondod, hogy ne tápláljuk a gyűlölet démonát (nem ezt a szót használtad), de éppen te magad teszed ezt, és ezt piskótával egyetértésben mondom. Ha kívülről tekintesz önmagadra, és a valódi célod nem a bomlasztás, akkor látni fogod, látnod kell, hogy minden pozitív igyekezeted ellenére elvitathatatlan érdemeid vannak az itt történő bomlasztásban.

    Kraft, ha egy ilyen f@szságon felszívod magad, akkor lehúzod a wc-n mindazt, amit eddig képviseltél itt. Ne tedd, szükséges a te álláspontod is, sőt, még 50 ilyen kommentelőre lenne szükség, nem azért, hogy ugyanazt a véleményt simogassuk jobbról is, meg balról is, hanem éppen azért, mert árnyalatnyi különbségek igenis lesznek, és ezek teszik áttekinthetővé a gondolatokat, és megvalósíthatóvá finomítják az ötleteket. Ennek persze egyelőre semmi jelentősége nincs, de ha eljön az Istenadta pillanat, mikor a hatalmat kiragadhatjuk jelenlegi irányítóink kezéből, akkor így esélyünk van kész tervvel felvonulni, nem pedig "XY takaroggy!" felkiáltásokkal. Legfőképpen viszont nem az erőszakos hatalomváltáshoz szükségesek az ilyen ismeretek, hanem hogy ha a legközelebbi választásokon jönnek a jelöltek, akkor ezáltal tudni fogjuk, kinek van értelmes megvalósítható programja. Persze az, hogy eljutunk-e békés keretek között egy választásig, kérdéses. Kraft, ne hagyd itt a blogot, vagy ha ezt teszed, ne Mózi miatt.

    folyt.köv.

    VálaszTörlés
  49. folyt.

    Saját bank kellene az országnak, saját, nem kamatra kapott pénz, ami nem kerül tőzsdére, nem spekulálnak vele, csak a belső gazdaságban történő cserék lebonyolításának értékmérő eszköze lenne. Ennek megvalósítása is millió árnyalatot rejt magában, arról lehet vitázni, de nagyobb baj, hogy ezt nyilván nem fogja engedni a kamatpórázt kézben tartó profittól megrészegült bagázs. Ahhoz tehát, hogy ilyen mértékű változások legyenek, először is nagytakarítás kellene az országot irányítók körében, mégpedig olyan módon, hogy többé ne jöhessen létre ilyen helyzet (például hogy 2/3-os többséget szerezzen egy párt, listás szavazáson). Ehhez a választási rendszerünk gyökeres átalakítása, és a pártatlan tájékoztatás megteremtése segíthetne hozzá, és újfent el lehet menni ezer variáció irányába, hogy ez miként jöhetne létre. Szerintem a társadalmunk azért viselkedik éretlen tini módjára, mert ilyen feltételeket kap. Örömmel megnézném, valóban ilyen módon viselkednének-e az emberek, ha minden háztartás számára díjmentesen biztosítva lenne az internet hozzáférés (aminek a kialakítása persze sokéves munka lenne, de asszem szabad munkaerő épp volna rá), és egy valódi e-demokráciában nem néhány megmondóember, hanem valóban a tömegek dönthetnének. Ehhez persze elengedhetetlen lenne, hogy egy kétkamrás parlamentben egy szakértői felsőház készítené elő szavazásra a kérdéseket, amelyek valóban húsbavágóak, és fontosak, és egy pártatlan, egyéni listán bekerült képviselőkből álló alsóház kommunikálná le a saját szavazóköre számára az adott kérdéshez tartozó minden információt. A képviselőknek természetesen bármikor visszahívhatónak kellene lenni, amit egy egyszerű -szintén az interneten indított- szavazással lehetne véghezvinni, a saját szavazókörzetében levő emberek által. A pártba, frakcióba szerveződés nem csupán tilos lenne, de ahogy az üzleti életben a kartell-tevékenységet, úgy a parlamentben az összedolgozást is folyamatosan vizsgálni kellene egy felügyelő-bizottságnak, és kizárhatónak kellene lenni azoknak, akik nem a saját szavazóbázisuk, hanem egy felsőbb érdek szerint járnak el.

    Ahogy a fentiekből látszik, rendkívül bonyolult kérdésről van szó, és lehetetlen elintézni a "le kell ölni" - "integrálni kell" puffogtatással. Azzal csak azt lehet elérni, hogy az ilyen egyébként értelmes közösségek önmagukat emésztik fel. Nagyon sajnálnám, mert manapság a reménykedésen kívül nem sok lehetőségünk van, és az ilyen blogok az utolsó védvárak, amik még a remény oltalmában állnak. Ne tegyük meg a rendszernek azt a szívességet, hogy belülről rohasztjuk szét, legalább mi viselkedjünk egymással felnőttként.

    koda

    VálaszTörlés
  50. folyt:

    És akkor a témához. A cigánykérdés összetett. Sokévi (évtizednyi) elhibázott politizálás volt a legnagyobb katalizátora a jelenlegi helyzetnek. Az, hogy most sem tesznek semmit, két dolog miatt lehet. Az egyik, hogy CÉL ez az állapot, vagy állomás egy még szörnyűbb cél felé. Ez esetben jöhet a vérgejzíres rendcsinálás, egy elkanászodott gyermek rendre-utasításának is kívánatos eszköze a pofonvágás, még ha nem is erőszakra akarjuk építeni a további nevelését. A másik, hogy olyan a mai politikai elit, mint az itt kommentelők többsége, hogy tudniillik képtelen saját elveinek felülvizsgálatára, és hibáinak, téves következtetéseinek elismerésére. Nem ördögtől való dolog ez, nagyon is emberi, kognitív disszonanciának nevezték el a nálam ehhez jobban értő diplomás naplopók. Viszont mint említettem, szerintem a probléma sokkal mélyebbre nyúlik, mint gondoljuk. A cigányság életformaszerűen teszi, amit tesz, már legalább két generáció óta. Így elfogadom azt az elméletet, miszerint a legfontosabb a most 6 éven aluli generációt kiszakítani ebből a környezetből. Hogy ennek mi a megoldása, az lehet vita tárgya (védőnői hálózat és hatásköreinek bővítése, rendőri/csendőri/polgárőri kísérettel történő családlátogatás, lakóotthonok kialakítása, hogy iskolába lépve ne haza járjon, hanem egy felügyelt környezetben, segélyek teljes megvonása, ha nem látogatja a gyermek az iskolát, stb., stb.), elméletekből nincs hiány de megvalósítása elodázhatatlan. A már így élő generációt EU-s irányelvek mentén visszarángatni a termelő, értékteremtő gazdaságba lehetetlen feladat. Minden országban más súlyú problémát jelentenek, egyéni, saját országunkra szabott roma-stratégia kell, és ezt az EU nem fogja engedni, arra meg egyikőnknek sincs szüksége, hogy lerohanjon minket az európai csendőrség, valami náci-uralomnak hazudott okkal. Ahhoz, hogy az EU-val való viszonyunk megváltozzon, netán kilépjünk annak keretei közül, politikai akarat kellene, de nincs, mert ha Orbánék akarnának is tenni bármit, a kezeik meg vannak kötve (ez persze nem jelenti azt, hogy akarnak is tenni).

    folyt.köv.

    VálaszTörlés
  51. Koda. Ami engem illet, bizonyos szempontból igazad van, de ami mások szemében hiba, azt én vállalom. Pl kerek-perec kimondom a véleményemet és ha valami az agyamra megy azt meg is megmondom. Agyamra megy pl amikor valaki minden áron bugyuta rasszista szemléletet akar bizonyítani, legyen szó cigányokról, zsidókról vagy akárkiről. Számomra nincs alacsonyabb vagy felsőbb rendű népcsoport és nem fogok sosem kesztyűvel bánni azokkal, akik az ellenkezőjét állítják, mert szerintem ez csak gyűlölethez vezet, az pedig csak a szárazföldi cápáknak kedvez. Agyamra megy a steril pesszimizmus is, mert ha valami el tudja venni az emberek erejét az az és ezt is jól tudják a kártevők.

    Érdekes dolgokat írsz a cigány kérdés megoldásáról, nekem azonban az a véleményem, hogy nincs értelme túlbonyolítani a dolgot. Vannak prioritások amik viszonylag egyszerűek (csupán pénz kérdés) és ez arról szól, hogy munka segély helyett. A "kulturális" és nevelési kérdések jöhetnek azután. Szerintem a felnőtt cigányok is munkára állíthatók amennyiben olyan környezetet teremt számukra az állam, hogy ne érje meg bűnözni viszont megérje (és lehessen is) szakmát tanulniuk ami azt jelenti hogy legyen munka lehetőség ezekben a szakmákban. Tök mindegy ha a munkát közmunkának hívjuk, a lényeg az hogy legyen olyan fizetés mint amilyen a nem közmunka szektorban van, különben tényleg megaláztató az a "közmunka" és főleg "nem éri meg". Minden pénz kérdés, ezért a fő probléma a pénzforrások megteremtése vagyis az a nagy probléma a jelen kormánnyal hogy az adópénzeket eltünteti az államadósság fizetése alibijával ahelyett hogy az ország égető társadalmi és gazdasági problémáira költené.

    mm

    VálaszTörlés
  52. "Szerintem a felnőtt cigányok is munkára állíthatók amennyiben olyan környezetet teremt számukra az állam, hogy ne érje meg bűnözni viszont megérje (és lehessen is) szakmát tanulniuk ami azt jelenti hogy legyen munka lehetőség ezekben a szakmákban."

    Csakhogy az állam szemmel láthatóan nem óhajt ilyen feltételeket teremteni, és innen már nem olyan egyszerű. Ahogy a gondolatmenetemben is többször utaltam rá, politikai akarattal mindent véghez lehet vinni, nélküle viszont semmit. Mivel azonban érzékelhetően (bár egyelőre nem ismert okokból) az állam csak olajat önt a tűzre, így deklarálhatjuk, hogy le kell őket cserélni, más lehetőségünk nincs. A cserével viszont észnél kell lenni, mert eddig már öt alkalommal éltünk a csere jogával, de minduntalan sz@rba léptünk (bár néha tényleg nem tűnt olyan büdösnek, de akkor is).

    Nem véletlenül bonyolítom a kérdésre adott válaszomat, hanem tényleg ennyire sokrétű...

    koda

    VálaszTörlés
  53. Koda. Éppen ezért kell minél jobban tudatosítani minél több emberben azt, hogy igen óriási problémák vannak és nem csak kellene hanem lehetne is kezelni őket de nem, a narancs hatalom ezt a kanyart nem veszi be, sőt letagadja a problémák súlyosságát (pl ami a cigánybűnözést illeti) és ezáltal hagyja hogy ezek a problémák még nagyobbra nőjjenek. Ha elég sokan ezt megértik, akkor a következő alkalommal (mihamarabb) a többség megadja az esélyt a Jobbiknak, aki így bizonyíthat. Sokan vmiféle varázslatos gyors megoldást szeretnének és ha rájönnek hogy nincs ilyen, akkor átmennek pesszimizmusba meg irreális világváltó várakozásokba. Én csak azért írogatok, hogy legalább egy kevesen ezt innen is megértsék, mert úgy látom hogy óriási a tét.

    mm

    VálaszTörlés
  54. Bukovinai, szerintem azokat a szavakat mondják, amire az "alternatív" "ébredt" társadalomnak igénye van, és azért mondják, hogy a háttérhatalomról egy legyőzhetetlen kép vésődjön be fenti csoportnak, duplacsavart okból kifolyólag:
    1. Állandó szorongás-keltés.
    2. Örökös ellenállás érzés beültetése.

    S akinél elpattan a cérna, és elkezd ugrálni azt leverik. Magyarán kiugrasztják a bokorból a lehetséges ellenálló elemeket. A többi birkát a fősodratú média intézi.

    TT

    VálaszTörlés
  55. TT.

    Nem értünk egyet :)
    Hallgasd őket. Nem ezt mondják és nem is ez a céljuk.

    Ami történik (velük) olyan emberi dolog. Ennyi.

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  56. Buko, paradox és talán perverz módon én is nagyon kedvelem őket, és értem amit mantráznak évek óta, de sajnos nem tartom kizártnak, hogy ők is a globalisták által programozott biorobotok.

    TT

    VálaszTörlés
  57. Mózes-Mózes!

    Mózes írta:
    "Aztán még valami Kraft. Ha te végképp már nem hiszel abban, hogy lehet jobb Magyarországon, akkor miért nem húzol el?"

    Gyurcsány: "-akinek nem tetszik el lehet menni..."

    Mondhatom Mózeskám, messzemenően igazolod, hogy kutyából nem lesz szalonna...
    Ugyan azt a nemtelen hozzáállást képviseled, mint Posta Imre honlapján is. Emlékszel, ott is manipuláltál, lesben álltál mint egy zsákmányra leső pók, hogy a feltett témához Te légy az első hozzászóló, hogy lehúzd a feltett írást, hogy amit csak lehet, félreértve összekavarj.
    Talán emlékszel, szóvá is tettem. El is tűntél!
    Tényleg részedről az lenne a legcélszerűbb, ha még az internetről is eltűnnél!
    Visszaélsz az emberek jóhiszeműségével, jóindulatával, jobbító szándékaikkal.., akadályozod, hogy együtt gondolkodjanak, az erőszakos "ex-katedra" hozzáállásoddal!
    Azt nem mondom, hogy gonoszkodsz, mikor egyértelműen vagy gonosz szándékkal!
    Megjósolom; egyre többen fogják felismerni aljas szándékaid!
    Fogd vissza magad, mert továbbra is foglak olvasni!
    Annyira tipikus vagy, hogy mesélhetsz magadról akármit is, az csak mese marad...
    Szedd össze magad, vagy tényleg tűnj el!
    Most is mással vereted a csalánt...
    Gyöngyösi Zoltán/piskota

    VálaszTörlés
  58. Kommentálók, olvasók, EMBEREK!

    Miért hagyjátok magatokat provokálni?
    Olvassátok vissza Mózes kitételeit, ismerjétek fel, hogy az egész arra irányul, hogy részetekről úgymond szélsőséges kirohanásokat provokáljon, hogy tovább mélyüljön az az árok, ami már így is áthidalhatatlannak tűnik a magyarság és cigányság között!
    Kérlek benneteket, figyeljetek az időzítésére is, hisz közeledik október 23, hagy nőjön a feszültség, hátha meg lehet megint szabadulni néhány százezer magyartól, mint 1956-ban...
    1956 is zsidó manipulációként, Mossad akcióként indult, azzal a céllal, hogy az akkor arabbarát szovjet vezetés mint politikailag, mint katonailag, mint erkölcsileg lehatárolva legyenek azon célból, hogy a felkészült izraeli hadsereg szövetségeseivel végrehajthassa a szuezi-csatorna elfoglalását!
    Kérlek benneteket ne dőljetek be a zsidó provokációnak!
    Gyöngyösi Zoltán/piskota

    VálaszTörlés
  59. Zoltán, nem unod még?

    Szerinted melyik hozzáállás a provokáció, az amelyik azt mondja, hogy ember ne legyen embernek farkasa, vagy az, amelyik állandóan a pusztulatról beszél, és uszít másik ember ellen?

    Neked csengettek öregem, ezt én mondom a latens.

    TT

    VálaszTörlés
  60. De hát mit vártok egy postaszopótól?
    Jajj, jujj, jön október 23., vegyetek konzervet! Mindenki meg fog halni! Budaházyt kiengedték, ez már a VALAMI kezdete! Forró ősz, forró tél, forró minden...

    Aztán meg kiderül, hogy csak bilibe lóg a kezük. Hosszú évek óta.

    VálaszTörlés
  61. Hé, Moto, nem úgy volt hogy lebuktál?? :))

    TT

    VálaszTörlés
  62. Helló TT,
    Jah de. Most épp Bozo Laci vagyok, a kaméleon ember. 4 arcom van, de én mégsem ismertem fel magamat egyiken sem. :) Zimi 2 hetente lebuktat. :) Az a legjobb, mikor hetente hangosan kidobolja, hogy megtudta a telefonszámom és most aztán megtalál. Persze felhívni még 1x sem mert. :))))

    Más: Jó ez a blog. Beírtam, hogy cigány állam és ezt a cikket dobta ki a gúgli. Csak így tovább!

    No mentem, hátha Zimi felrobbantja a világot, addig meg még elintézek pár dolgot.

    Csőváz.

    VálaszTörlés
  63. TT.

    Mi okból nem vonatkoztatod magadra a Talmud örökbecsű sorait: "- a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék."
    A kölcsönösséget ugye nem ismered?
    Szerintük, ha engem gójnak, baromnak tekintenek, miért vonod kétségbe, hogy nekem ugyanez a jogom meglegyen feléjük, kölcsönösségi alapon?!
    Mily alapon nézed el, közvetve veszed védelmedbe, Mózes nemzet és magyarságellenes ostobaságait?
    Annyira megvezetett vagy, hogy nem adsz helyt a józan kritikának, hacsak nem.., már írtam!
    Leírtalak! Neked csengettek! Ezt meg én írtam!
    Gyz/p

    VálaszTörlés
  64. Zoltán, felőlem lebaromozhatod az összes zsidót, de a fentebb említett tényálláson ez nem változtat: Te vagy az, aki itt provokál komám, jó nagy személyeskedést is belevíve.

    Egyébként a zsidók egy jó nagy része ateista, és magasról szarik a Talmudra. Élnek ahogy tudnak, van egy sajátságos világszemléletük - ami nem kell, hogy mindenkinek tetszen, így nekem sem - azonban ettől még szerintem nem kellene ezen emberek kiírtására uszítania senkinek sem.
    Van egy zsidó származású lakatos ismerősöm, akitől több segítséget kaptam életemben, mint bármelyik "ősmagyartól" - és nagyon nem szeretném ha ezt az embert kiírtanád, vagy a kiírtására buzdítanál bárkit is, Te idióta.

    Azt mondod leírtál, akkor miért válaszolsz? :)

    TT

    VálaszTörlés
  65. Moto, én a jamesbondos ismereteim alapján úgy tudom, hogy az ügynökök képesek bárki bőrébe belebújni, úgyhogy szerintem mind a 4 TE vagy! :)

    TT

    VálaszTörlés
  66. Nem kell különösen foglalkozni piskótával, TT: rögeszmékkel szemben úgy sem lehet érvelni. Engem úgy sem lehet megsérteni, mert tudom hogy az emberek többsége alapvetően nem rossz indulatú. Egyesek ellenséget látnak ott is, ahol nincs mert bizonyos okok miatt elvesztették a tisztánlátó képességeiket, de ettől még nem rossz emberek (csak néha baromi unalmasak :)

    mm

    VálaszTörlés
  67. Ki az idióta? Olvasd és értelmezd!

    Az Alliance Israelitée felhívása:

    "Testvérek! Hittestvérek! Az egész földkerekségen nincs egyetlen darab föld sem, amelyet könnyebben leigázhatnánk, mint Galícíát és Magyarországot. E két országnak mindenképpen a miénknek kell lennie, mert számunkra ott a legkedvezőbbek a körülmények. Ti, zsidó testvérek, fáradozzatok minden erőtökkel azon, hogy mindkét országot teljesen birtokotokba vehessétek, fáradozzatok, hogy minden keresztényt elűzzetek és teljesen úrrá legyetek. Törekedjetek, hogy mindent, amit ott még a keresztények birtokolnak, teljesen a kezetekbe vegyetek. Ha erre nem volna elegendő anyagi eszközötök, a párizsi szövetségünk minden erővel segíteni fog titeket. Erre a célra a szövetségünk máris gyűjtéseket rendez, és az adományok váratlan bőséggel folynak be pénztárunkba azzal a céllal, hogy a galíciai és magyarországi területeket a galíciaiak és magyarok kezébõl kiragadjátok, és hogy azok kizárólag zsidó kézre kerüljenek. Az egész világ tőkései erre a célra nagy összegeket áldoznak s egyesülnek, hogy ezt a célt a legrövidebb idő alatt elérhessétek."

    Russischen Invaliden (1910. dec. 30., 285. szám). Ebben jelent meg az Alliance Israelitée felhívása, amelyet magyar lapok is közöltek.


    Egy zsidó lakatos nem módosítja a zsidóság általános megítélését.

    "- azonban ettől még szerintem nem kellene ezen emberek kiírtására uszítania senkinek sem."

    Te szerencsétlen, hol és mikor, mit írtam, ami ennek a kritériumnak megfelel?

    Tényleg TT, vagy, megfelelsz a TUDATI TERROR követelményeinek!
    Mózes kis apródja!
    Összeszedettebben provokálj, ez gyenge volt, viszont minősített téged, sokaknak tetted helyre magad!
    Gyz/p

    VálaszTörlés
  68. mm!

    "...mert tudom hogy az emberek többsége alapvetően nem rossz indulatú."
    Sőt, egyenesen jóhiszemű! Ott sem látnak ellenséget, ahol nyilvánvalóan ott van, még akkor sem, ha éppen a szemüket tolja ki...
    Ezzel élsz vissza!
    Az olvasók "lelke rajta", ha hisznek még neked!
    Gyz/p

    -nemtelen játékot játszotok az olvasókkal!

    VálaszTörlés
  69. Zoltán atya!

    Tudnál-e küldeni egy hiteles, lehetőleg külföldi - értsd. nem osmagyar.org - forrást a Russischen Invaliden 1910-es számából?

    Előre is megköszönöm!

    TT

    VálaszTörlés
  70. TT.

    Remélem valamit csak hallottál a Kommunista Kiáltványról, mert az is van, létezik, s arról sem fogok hiteles, neked hiteles dokumentumot küldeni...

    Másról van szó!
    Arról, hogy össze-vissza megtévesztő szándékkal süketelsz;
    "- azonban ettől még szerintem nem kellene ezen emberek kiírtására uszítania senkinek sem."

    Miért nem szembesítesz, hogy hol és mikor uszítottam?
    A beteges gondolatvilágotokat jellemzi, hogy az Isten és a természet által is jóváhagyott önvédelmi jogunkat is el kívánjátok vonni!
    Jobban tennéd, ha a mai magyar valósággal kísérelnéd meg az ismerkedést!
    Gyz/p

    VálaszTörlés
  71. VELOREX: "Az egyetlen megoldás véleményem szerint továbbra is az, hogy egyetlen szabályozás lehet érvényben egy országon belül (semmilyen pozitív vagy negatív diszkriminációnak nincs helye), legyen az az oktatással, a polgári törvénykönyvvel vagy akár a segélyezésekkel kapcsolatos."

    Ez a megjegyzés az alfája és omegája mindennek és e cél elérésére kell koncentrálni. A Szent Korona tan is ezen alapul. Nincsenek és nem lehetnek többletjogaik az etnikai kisebbségeknek, nem részesedhetnek ellentételezés (munka, többségi társadalom tisztelete, ...) nélkül dupla vagy tripla javadalmazásban a közpénzből.
    Kata

    VálaszTörlés