2011. október 20., csütörtök

Hej, Siri



Egy friss hír:

Súlyos biztonsági hibát rejt az új iPhone 4S

Az Apple alig két hete bemutatott legújabb mobiltelefonja egy igen súlyos, ráadásul teljesen nyilvánvaló és hétköznapi emberek által is könnyen kihasználható biztonsági rést rejt. Az iPhone 4S súlyos biztonsági hibáját a telefon egyik - ha ugyan nem "a" - legnagyobb ütőkártyája, a "Siri" nevű hangfelismerő szoftver rejti.
A problémát az jelenti, hogy a Siri a telefon lezárt állapotában is minden további nélkül hajlandó fogadni és feldolgozni az akár vadidegenek által adott hangparancsokat is. Utóbbinak köszönhetően illetéktelenek a telefonkönyvben tárolt információk közlésére, illetve hívások kezdeményezésére és üzenetek elküldésére is utasíthatják hanggal a lezárt készüléket, amelyet egyébként képernyőjén keresztül - a zárás miatt - nem lehetne vezérelni.
A súlyos biztonsági rést a telefon hanggal történő vezérlését lehetővé tevő Siri üti a készüléken
A készülék ugyan előző kiadásában is így működött, akkor azonban alig volt képes pár hangparancsot megérteni, ezért ez nem jelentett biztonsági problémát. A Siri segítségével ugyanakkor rendkívül sokféle műveletre lehet már utasítani hangban is a készüléket, amik között számos a tulajdonos számára potenciálisan rendkívül költséges ill. érzékeny információk szivárgását eredményező is megtalálható.
A probléma orvolására az Apple vélhetően frissítést fog kiadni, a készüléktulajdonosok azonban addig is védekezhetnek az illetéktelen használat ellen, ha megváltoztatják a lezáróképernyő esetében a Siri elérhetőség ill. használhatóságát a telefon beállításai között.

Forrás: http://pcforum.hu/hirek/13270/Sulyos+biztonsagi+hibat+rejt+az+uj+iPhone+4S.html?utm_source=newsletter

És most hevenyészve ide firkantanék egy sci-fi történetet:

A helyszín egy kórház, ahol Siri x közvetlenül kommunikál a beteggel, majd pedig a Siri központtal.

Siri x: Üdvözlöm, Siri x vagyok, kérem adja meg a társadalombiztosítási azonosítószámát.
Kovács néni: 12345678
Siri x: Üdvözlöm Kovács néni, mi a panasza?
Kovács néni: Jaj, kedveském, rossz a vérnyomásom, magas a cukrom, szédülök, és nagyon fájnak a térdeim.
Siri x: Kovács néni, kérem álljon mozdulatlanul, megmérem a vérnyomását és a pulzusát.
Kovács néni: állok kedvesem állok.
Siri x a Siri központnak (titkosított elektronikus kommunikácó formájában): a beteg azonosítója 12345678, a vérnyomása 190/110, pulzus 96. 78 éves, 10 éve nyugdíjas, 45 évet dolgozott le szövőnőként, de egészségügyi járulék befizetései nem érték el a számára előírt összeget. Az elmúlt 5 évben 15 éves befizetésétt költöttük rá orvosi kezelés és gyógyszer formájában. Az eredményei azt mutatják, hogy nem működött közre megfelelően a gyógyulása érdekében. A gyerekeit már felnevelte, egyedül él egy állami szükséglakásban, mert a devizahiteles lakását még 2011-ben elvesztette. Várom az utasítást.
Siri központ Siri x-nek (titkosított elektronikus kommunikáció): A felgyógyulása nem várható, a gyerekei sem fizetik rendesen az egészségügyi járulékot, nincs haszna a társadalom szempontjából. Kapjon a kék "védőoltásból". Holnap értesítsen, ha a halotti bizonyítványa elkészült. Hamvasztásra jogosult, mert a sírhelyet nem tudja megfizetni. A családot elég kiértesíteni, ha már elvihetik az urnáját.
Siri x a Siri központnak (titkosított elektronikus kommunikácó formájában): Értettem.
Siri x: Kovács néni, most kap egy injekciót, és néhány órán át feküdnie kell az őrző szobában. Ne aggódjon, jó kezekben van, minden rendben lesz.
Kovács néni: Köszönöm kedveském, maga olyan aranyos. Csak azt nem tudom megszokni, hogy nincs egy ember sem jelen a rendelőben. Felhajtom a blúzom ujját, jó lesz így?
Siri x: Jó, már készen is vagyunk, kérem fáradjon át a szomszédos őrző helyiségbe. Viszont látásra.
Kovács néni: Az Isten áldja meg kedveském, mi lenne velem maguk nélkül.
Siri x a kegyeleti szolgálatnak egy órával később: Kérem küldjék a szállítókat. Kovács néni sajnálatos módon kivizsgálás után rosszul lett, az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette meg az életét. A halotti bizonyítványt már kiállítottam. Kérek egy hamvasztást az 12345678 társadalombiztosítási azonosítóhoz tartozó szerződésben foglaltak szerint. Viszkonnekt!
Kegyeleti szolgálat: Vegye úgy, hogy el van intézve. Viszkonnekt!
...

7 megjegyzés:

  1. http://www.sg.hu/cikkek/85267/szoftver_a_pszichopatak_azonositasara

    Velo, ez se semmi. Majd egy program alapján megmondják a zemberekről, hogy milyen a mentális állapotuk... És akkor még nem is említettem a Facebook-ot, meg a többi "vívmányt".

    VálaszTörlés
  2. A kissé morbid sci-fi egypercessel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy lassan de biztosan eljutunk oda, hogy a telefonunknak "lábat és kezet" készítünk, és egészen összetett dolgokat el tud majd végezni. Például el tudjuk küldeni majd bevásárolni, vagy helyettesíteni tud majd egy titkárnőt, vagy bárkit... Lelkiismerete viszont nem lesz, ezért bármit el lehet végeztetni vele, mint Siri x-el, aki a fantáziámban egy eü. alapellátást végző robot emberekkel kommunikáló interfésze..

    VálaszTörlés
  3. A jövő, a technika fejlődése kizárja az ilyen rémképes beszélgetés lehetőségét is!
    Ígérem, ilyen nem történhet meg!
    A jövő útja a miniatürizált technikában rejlik, mikor is eleve minden emberszerű állatba kötelezően lesz belehelyezve a személyi komputer szerepét betöltő, széleskörű funkcióval ellátott mikrochip, mely teljesen feleslegessé teszi a példaként említett beszélgetést.
    Amennyiben, a mikrochipbe beépített kritériumok alapján a gazdasági mutatóid negatívba fordulnak, nyilvánvaló, hogy nem fogyaszthatod tovább, más állatok elől felzabálva a takarmányt, hiszen az más munkaképes állatok révén jobb kihozatalt tesz lehetővé! A beépített chip ez esetben, talán véletlenszerűen, eldönti, hogy mit produkáljon: halálos infarktust, halálos stroke t, avagy tüdőembóliát, szintén halálosat, stb.., mert az emberek sem szabályozhatnak mindent! Ez azért szükséges, hogy a többi állat nyugalmát ne zavarjuk meg! A különösen kiemelkedő, jól teljesítő állatoknak a reprodukció lehetősége is biztosítva lesz, mint jó tenyészállatok lesznek hasznosítva!
    Ezeket az "intézkedéseket" kötelező meghozni, mert az emberek ráébredtek, hogy Földünk erőforrásai végesek, a túlszaporodott állatok önfenntartása szabályozást igényel, már-már takarmánynak tekintik az embereknek jogosan kijáró táplálékalapot is, ami tűrhetetlen!
    A felismerés pragmatikaváltáshoz vezetett, a gazdák ez-ideig úgy szabályozták a populációt, hogy az állatfajok közt ellentétet generáltak, hogy a túlszaporodást megakadályozzák.
    Az új szemlélet, -a globalizáció útján-, az egységes állatfaj kialakítása mesterséges összegyúrás által, így az emberek számára hasznosítható értékek nem kerülnek pusztulásra, a mikrocsipek révén a túlszaporodás kérdése megoldottnak tekinthető!
    Természetesen az embereknek adva lesz a természetes, emberi élet lehetősége végelgyengülésig!
    Bocsánatot kérve az emberektől a leírtakért, hiszen nagyon is alázatosan vettem tudomásul a SZENT KÖNYV, A TALMUD ÖRÖKBECSŰ TANÍTÁSÁT, ALAPVETŐ TÉTELÉT: "a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék."!
    No, hát ehhez tartsátok magatokat!
    Gyöngyösi Zoltán/piskota

    VálaszTörlés
  4. No, meg még mihez is tartsátok magatokat...
    Egy budapesti színház vezetése kikerül a közvetlen zsidó ellenőrzés alól, ahogy a napi hírek szólnak.
    Máris akcióznak a szentjeim, nemzetközileg is, ahogy a napi hírek szólnak..!
    Példamutató összefogás!
    A karmester beint, s a zsidó kórus rázendít!
    Gyz/p

    VálaszTörlés
  5. Olvassátok a Jövőnk Infót: http://jovonk.info/2011/10/22/rezsim-ujabb-kifosztasi-tervei

    VálaszTörlés
  6. Piskota,

    Nekem Dörnerrel nincs bajom, viszont Csurka egy szélkakas 3/3-as, aki most megkapta a jussát, amiért tavaly nagy hévvel köpködte a Jobbikot. Odavaló a többi narancsos elvtárs mellé.

    VálaszTörlés
  7. Mivel más színházvezetők ellen nem ágálnak, lehetségesnek tartom, hogy mindet zsidók irányítják...
    Egyszerűen nem tudom kizárni...
    Gyz/p

    VálaszTörlés