2011. október 12., szerda

NEM IS OLYAN NEVETSÉGES...

A Terrorelhárítási Központ munkatársai hétfőn hajnalban egy vecsési vámszabad területen csaknem száz lőfegyvert foglaltak le, amelyek Londonból érkeztek repülővel Budapestre. A fegyverarzenálban gépkarabélyoktól pisztolyokig szinte minden megtalálható volt. Utóbb kiderült, hogy nem valamiféle készülő terrorcselekmény eszköztárára leltek rá a TEK szemfüles nyomozói, amelyet holmi szélsőjobboldali csoportok szerveztek volna az állam rendjének erőszakos megdöntésére, s a jelenlegi elitnek a hatalomból történő kiebrudalására. Nem, a helyzet ennél sokkal prózaibb. Mi több, kacagtatóan komikus. Kabarészínpadra való. Az történt ugyanis, hogy a világsztár, Brad Pitt filmjének forgatására kellékekként érkezett arzenált foglalt le az éber magyarországi hatóság. A szintén zár alá helyezett ládákban lőszert nem is találtak. A behozatal teljesen legális módon történt. Pitték ugyanis rendőrségi engedéllyel szállították Angliából Magyarországra a szóban forgó katonai fegyvereket, s ezek mindegyikében – a hatályos angol jogszabályoknak megfelelően – volt egy ún. szűkítő, így valamennyi csupán vaklőszer kilövésére volt alkalmas. A bonyodalmat az okozta, hogy a magyar jogi szabályozás szerint a filmforgatás esetén használatos ún. színházi fegyver kizárólag vaktöltény kilövésére alkalmas, és nem tehető éleslőszer kilövésére alkalmassá.” … folytatás itt..

Ez a hír azért érdekes, mert tudjuk hogy mennyire fontos a jelenlegi hatalom számára, hogy Magyarország egy paradicsom legyen mindenféle külföldi tőke számára és most olyasmi kapcsán rúgja bokán a nálunk tevékenykedő hollywoodi film ipart, ami máshol nem szokott gondot jelenteni. Ugyanis, a mai dirr-durr filmeket (nem csak az amerikaiakat) általában olyan lőfegyverekkel szokták forgatni, amik a valódi modellek hasonmásai („replikák”) azzal a különbséggel, hogy viszonylag nagyon silány acélból vannak és a cső el van dugaszolva. Ezen kívül, a replikák nem szoktak tartalmazni elsütőszerkezetet, ami a fegyver fő belső (kívülről nem látható) eleme és ami csak akkor  illeszthető a replikába, ha amaz belül is tökéletes másolata a valódi fegyvernek, aminek viszont nincs értelme, hiszen a replika silány minőségű fémanyaga úgysem teheti lehetővé a sütőszerkezet használatát. Néha könnyen ki lehet venni a „dugót” a csőből, néha nem, de minden esetben ha ez megtörténik, egy sütőszerkezettel ellátott replika használója számára életveszélyes lenne éles töltényt lőni (nem is beszélve a replika teljes lövés pontatlanságáról), hiszen a gyenge minőségű fémből készült cső akár az első alkalommal is szétdurranhat. Ezért, jó néhány európai országban (mint például Angliában), nem törvény-ellenes ilyen replikákat használni a film és színházi világban. Igaz, Magyarországon, a paranojás kommunista időkből megmaradt szabályozás ezt tiltja, de tényleg olyan idióta lenne a hatalom, hogy ezt a régi szabályt kihasználva oly módon sanyargat egy hollywoodi filmforgató stábot, ami egyáltalán nem szükségszerű? Nem, ez a hatalom lehet minden, csak éppen nem idióta és amúgy is titkosszolgálati információk és politikai döntés kellettek, hogy a TEK ki legyen rendelve erre az akcióra. Marad két lehetséges magyarázat (legalábbis szerintem):

Az első az, hogy a hatalom már akkora paranojában szenved, hogy minden bokorban terroristát, puccskészületet meg ilyesmit lát és bármikor készen áll bárkire uszítani a TEK rambóit. Ha visszaemlékezünk elhunyt Ranschburg Jenő pszichológus szavaira, ilyesmi sajnos nincs kizárva. A második lehetőség pedig ennél is elgondolkodtatóbb. Ugyanis, ha a lefoglalt fegyvermásolatok nem is másolatok voltak, hanem valódi fegyverek amik csupán könnyen eltávolítható cső szűkítőkkel voltak ellátva, akkor bizonyára valami nagyon bűzlik e filmforgatás körül. Vajon lehetséges e, hogy „valakik” a filmforgatás kapcsán olyan fegyvereket akartak bejuttatni az országba, amelyekkel aztán más „valakik” egy előrekészített puccsot hajtottak volna végre vagy –ami talán valószínűbb- olyan merényleteket, amelyek jó nagy kupit csináltak volna a magyar társadalomban? Akkora kupit, hogy akár polgárháborús helyzet vagy legalábbis kormányválság és előrehozott választások lehetett volna belőle? Ha ez így van, akkor viszont felmerül a kérdés, hogy „kinek” van lehetősége felhasználni ilyesmire egy hollywoodi filmforgató stábot… Elvégre, az Orbán kormány kiváló partnere az Európai Unió globálizációs projekt mögött álló rejtett hatalomnak, de vannak más hatalmak is a nyugati világban (pontosan kettő), amelyek nem feltétlenül jó szemmel nézik az EU nagyravágyását a nemzetközi sakktáblán… Persze, csak jár az agyam, de valóban semmit sem tudhatok ilyen kényes témákról és ennek örülök is.

Mindenestre, ha nem csupán paranojáról van szó a hatalom részéről, akkor itt az idő felismerni: Magyarország számára semmi jó nem jöhet ki abból, hogy részt akarunk venni a nagy piszkos sakkjátékban ahelyett, hogy más „kis” országokhoz hasonlóan, bölcsen a saját kertünket ápolnánk.

mm

2 megjegyzés:

  1. Bocs csak ahhoz szólok hozzá hogy nagy bevétel egy filmforgatás, de kinek? Mert Mo - nak biztos hogy nem. Egy statiszta vagy ott dolgozó sem adózik, kézbe kapják a pénzt azt szevasz.

    VálaszTörlés
  2. mm,

    nem gondolnám, hogy egy esetleges "terrorista szervezetnek" Angliából kellene fegyvereket behozni "díszlet" gyanánt egy kamu film kapcsán. Kis országunkban egy kis utánjárással bárki szerezhet éles lőfegyvert tudomásom szerint.

    Talán azért rendezik itt a filmet, mert sok zombi lesz benne, és abból itt van elég, még csak ki sem kell képezni a statisztákat, elég az utcáról találomra beterelni néhány "magyart".. :o)

    VálaszTörlés