2011. augusztus 13., szombat

Eltűnt a Falcon, de nem kell aggódni, nem Han Solo Ezeréves Sólyma




Eltűnt a valaha emberkéz által gyártott leggyorsabb repülő prototípusa tesztelés közben az űrben. Az amerikai katonaság kísérleti tesztelése a Csendes-óceán fölött zajlott, de miután elveszítették a kapcsolatot a géppel, azóta hál’ Istennek ismét Csendes az óceán. :)

A Falcon HTV-2 egy hordozórakéta juttatta fel Kaliforniából az űrbe, de a szétválás után a repülőgép elcsendesedett, elvesztették a

kapcsolatot vele. A Defence Advance Research Projects Agency (Darpa) technikusai szerint a gép 13.000 mérföld/órás sebességre képes, de 2000 C fokra felmelegedhet a súrlódás miatt. A gép 12 perc alatt érne New Yorkból Los Angelesbe…

A „Prompt Global Strike” (Gyors Globális Csapás) nevű hiperszonikus meghajtású repülőgépet arra tervezték az amik, hogy egy órán belül bárhol katonai csapást lehessen vele mérni a bolygón. Ha a tesztek sikeresnek bizonyulnának, akkor a Falcon hajótestét kicserélnék interkontinentális ballisztikus rakétákra. A Darpa összesen két ilyen prototípust gyártott (ez a hivatalos verzió, és tán nem is tervez többet), melyből az első még tavaly lezuhant a tengerbe, a második meg most tűnt el. Én személy szerint örülök, hogy befuccsolt ez az egész kísérlet. Így is épp elég durvák már a haditechnika által kifejlesztett emberölő szerkentyűk…

És akkor itt most felmerülnek kérdések, ugye. Azért azt mindenki sejti, hogy egy ilyen jellegű katonai fejlesztésbe nem hülyéket ültetnek, ráadásul irdatlan összegekkel támogatják. De akkor hogyan lehetséges, hogy mind a két prototípus odalett? Jó, jó a kísérleteknek van egy olyan jellemzőjük, hogy nem mindig sikerülnek, de azért ez az eset előrevetít ezt-azt. Pl. felvetődik a kérdés, hogy kiknek áll hatalmukban tönkretenni egy ilyen titkos projektet? Földönkívüli intelligencia szólt közbe? Netán kínai számítógépes hackerek? Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy az USA, mint szuperhatalom ideje törvényszerűen lejárt? A változások szelét senki nem kerülheti el, még az amerikaiak sem, bármennyire is azt nyilatkozza Obama, hogy az USA AAA besorolású, és mindig is az lesz.

Mindenesetre tehát hála Istennek (vagy a kínai hackereknek, vagy az UFO-knak) az USA katonai technológiai fölénye csökkenőben van a többi néppel szemben. Legalábbis reméljük, hogy ez így van.

Forrás:

http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/11/fastest-ever-plane-lost-during-test-flight?

intcmp=239

TT

26 megjegyzés:

  1. Nem ült ezekben senki, TT. Távirányított prototipusok voltak. Biztos jó helyen vannak most, valahol Kínában ahol legalább tíz év kutatást/fejlesztést segítenek megspórolni a kínai technológiának.

    mm

    VálaszTörlés
  2. Félreérthetően fogalmaztam Mózi bátyám... :)

    Nem úgy értettem, hogy emberek vezetik a gépeket, hanem hogy ezekbe a kutató csapatokba nem hülyéket delegálnak.

    Kína informatikai előnyének ismeretében (bár csak sejtjük mire képesek) elképzelhető, hogy bárhová elér a kezük. Készültek is olyan stratégiai játékok (és ezeknek általában a fele igaz), amiben az amcsik a precíziós csapásmérő technológiákka, kína viszont a hackerfölényével, és az embertömegeivel áll fel a "harcmezőre". Bár korunk háborúiban ilyen már nem létezik.

    TT

    VálaszTörlés
  3. Így van, TT. Mindenesetre ilyen cuccok nem vesznek el csak úgy maguktól (nem volt nyoma sem felrobbanásnak) és ha már távirányítható...

    mm

    VálaszTörlés
  4. Ha valakit érdekel, ezek a kütyük ezen az alapon működnek: http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0503/zol0503.html

    A kutatás a Roswellben lepottyant UFO tanulmányozásából indult. Sokáig ne nagyon lehetett haladni, mert nem voltak meg az informatikai eszközök, de aztán a nyolvanas években kezdetk lassan jönni az eredmények. Az oroszoknak is volt alkalmuk tanulmányozni hasonló típusú UFO-kat, az "Ajax" nevű MHD kutatás keretében. Mindebből Kína kissé lemaradt, de most már vélhetően hamar bepótolják, főleg hogy informatikailag Kína áll most az élen (quantum technológia alapú számítógépes technológiával)....

    VálaszTörlés
  5. Ki mondta, hogy elveszett a masina?

    Nachtrag vom 12. August 2011, 9.27 Uhr

    Auch der zweite Test des Hyperschallflugzeugs ist fehlgeschlagen: Nach gut neun Minuten verloren die Techniker den Kontakt zu HTV-2, wie das Fachmagazin Aviation Week berichtet.

    Der Start mit der Minotaur IV verlief nach Plan, ebenso die Trennung des HTV-2 und der Eintritt in die Gleitphase, bei der das Fluggerät eine Geschwindigkeit von Mach 20 erreichte. Laut Darpa ist HTV-2 auf dem Weg zum Kwajalein-Atoll in den Pazifik gestürzt.

    Amúgy nagy hiba lenne még az USA-t leírnotok.
    Mózi mondta, hogy az elit az államadóssággal úgy játszik ahogy akar.

    Kínának még azért van mit tanulnia. Kétségtelen, hogy nagyon szorgalmasak, de ez önmagában kevés.

    http://www.hir24.hu/kulfold/2011/08/12/vissza-kellett-rendelni-a-kinai-szupervonatokat/

    Ettől függetlenül utolérhetik a németeket, és az USA-t. Kérdés, hogy a kínaiak lesznek e valaha is olyan jók, mint az európai mérnökök.
    Ez a rengeteg utánzat pl. siemens mágnesvasút kezd már kicsit égő lenni, főleg ahogy kimagyarázzák:

    "A pekingi bejelentést, miszerint a sanghaji Tong Ji egyetem 1,7 km hosszú kísérleti pályáján júliusban fogják tesztelni a Zhui Feng (Szellővadász) fantázianevű mágnesvonatot, felhördülés fogadta német földön. A sajtót bejáró plágiumvádakat azonban Kína felháborodva utasította vissza. A szerelvényeket gyártó CAC konszern főmérnöke, Zheng Qihui leszögezte: szó sincs másolásról, már csak azért sem, mert "a kínai formatervezés eredménye sokkal korszerűbb. Az általunk gyártott szerelvények egészen mások, mint a németek. Alapjában véve nem sokat tudunk a német vasút technológiájáról".

    Ez az utolsó mondat nagyon odabasz :-)

    Kraft

    VálaszTörlés
  6. Ugyanmár Kraft. Darpa hívatalosan beismerte hogy elvesztették a gépet és hogy "a jelek szerint" valahol a Csendes Óceánba zuhant: http://www.darpa.mil/NewsEvents/Releases/2011/2011/08/11DARPA_HYPERSONIC_VEHICLE_ADVANCES_TECHNICAL_KNOWLEDGE.aspx

    Gondolhatod hogy nem fogják hívatalosan beismerni hogy a gép nem mindenki számára veszett el és biztos lehetsz abban, hogy nem fog előkerülni a "Csendes Óceánból" (ahol egyébként nem is keresik nagy lendülettel).

    mm

    VálaszTörlés
  7. Anno az első pun háború idején a rómaiak is az elsüllyedt pun hajók alapján korszerűsítették a saját hajóhadukat, és végül leverték az afrikaiakat. A történelem ismétli önmagát:)

    VálaszTörlés
  8. Mózes, ha nem az ócenba zuhant, ahová amúgy is kellett volna neki, akkor hol van?

    Ha a másiknál hihető volt, hogy a tengerbe zuhant, ennél miért nem?

    Miért, és egyáltalán mit kéne keresni, ha ilyen sebességgel az óceánnak csapódik a gép, ahová egyébként tervezték, hogy becsapódjon?
    Elképzelheted mi marad abból, és az is az óceán fenekén van.
    Ergo a gép megtette a tervezett utat, csak "állítólag" kontakt nem volt vele.

    Vagy netán most is köröz felettünk?

    Úgy sem tudjuk meg soha az igazságot, és azt sem, hogy mennyi információt szolgáltatott, addig, amíg irányítás alatt volt, de nagy valószínűséggel nem a kici kínaiak darabolják éppen. Ennyire az USA-sem idióta.

    Kraft

    VálaszTörlés
  9. Ez egy jó bejegyzés, Kraft, te meg nem sokat tudsz a témáról. Először is természetesen nem lezuhannie kellett volna a gépnek, hanem ernyővel landolni és erre is készült amikor megszünt a kapcsolat. Másodszor, volt benne egy "fekete doboz" aminek függetlenül a többi rendszerektől végig kellett volna, hogy jelezze a pozíciót, ugyanis a járgány nem robbant fel (azt lehetett volna észlelni a földről vagy a műholdakról vagy a levegőben lévő irányító gépekről.

    mm

    VálaszTörlés
  10. Igazad van Mózi nem sokat tudok a témáról, kb. annyit amennyit te is. Nyilván te is az internetet hívod segítségül infó szerzés gyanánt, nem?
    Vagy ha feltörted a DARPA oldalát, akkor mesélj ne fogd vissza magad :)

    Akkor itt egy kis Alex John adalék:

    "Update: Alex Jones von Infowars sagt, dass die Sache keineswegs gescheitert sei, sonder die Drohne sich in der Umlaufbahn befindet. Die Meldung sein nur zur Tarnung ausgegeben worden. Die Frage ist, wann und für was wird die Drohne eingesetzt?"

    Szóval se nem zuhant le, se nem aprítják a kínaiak, hanem fent kering.

    Na most akkor kinek higgyünk Mózi?

    Kraft

    VálaszTörlés
  11. Sorry, John helyett --> Jones

    VálaszTörlés
  12. Túl okos vagy Kraft. Inkább nem szólok semmit.

    mm

    VálaszTörlés
  13. De mondjad csak Mózi, ha már elkezdted.

    Itt van 13 komment és semmivel nem vagyunk beljebb, hogy mi lett a szuperszónikus kütyüvel.

    Lenyúlta Kína szerinted. És akkor mi van? Csinál egy silány made in chine másolatot?
    Tudjátok egyáltalán mire jó egy ilyen szerkezet valójában? Tudjátok egyáltalán mivel volt felszerelve? Tudjátok egyáltalán mennyi ideig képes föld körüli pályán maradni károsodás, vagy bármi probléma nélkül?
    Egyáltalán tudtok valami konkrétat erről a vacakról?

    Ha olyan nagyokos lennék, akkor ezt mind tudnám.
    De elárulom: gőzöm sincs. Ti tudtok válaszolni a kérdésekre, csak mert érdekelne?

    Kraft

    VálaszTörlés
  14. Mindjárt magamhoz nyúlok, arról értekezzünk inkább, hogy mikor tiltjuk meg a műtrágyát Magyarországon, teljességgel és nem kicsit, meg arról hogy mikor lesz a nemzet érdeke prioritás, meg arról hogy mikor lesz a hazaáruló brigád egy Nünbergi féle magyar per elé citálva, avagy túl naív vagyok? Tudom de ez olyan jó, egyébként a high tech terén kenterbe vernénk mindenkit ha a feltételek adottak lenének és ez az igazi megujúló energiája Magyarországnak, az elapadhatatlan erőforrása, a szürke állomány. Á.

    VálaszTörlés
  15. Gyerekek, mesélek valamit.
    Minden szombat vasárnap kimegyek a bolhapiacra, ez már rituálé.
    Főleg házi szőttest keresek, meg a mindennapi használati cikkeket, spekulálás nem érdekel, pedig az önkormányzat választás alatt mindenki arról súgdalózott, hogy zsidó vagyok, de nekem elfelejtettek szólni erről.Nem vagyok és nem is voltam.

    Találtam egy csodálatos terítőt,házi szőttes kender, jó méretes ritka példány, a minták saját anyagából szőve, legalább száz éves. Kérdem, mi az ára, azt mondja a néni 400 forint.

    Mondom neki, hogy ez sokkal többet ér, a 800 Ft is ajándék volna. Hát azt mondja nehéz az élet, mondom tudom. De ez ritka jó állapotban van az 1200 Ft is jó ár érte, azt mondja, hogy a számlák nagyok,- igen tisztában vagyok vele de a mérete ritka ezért a 2400 Ft-ot testvérek közt is megéri. A néni eltörölt egy könnycseppett és azt mondta, hogy oda adja amennyiért akarom, legalább a helypénzt árulja ki. Mondtam neki, hogy utolsó ajánlatom, 4500 Ft.
    El is hoztam, örülök neki.Á.

    VálaszTörlés
  16. Árpi ezt a félresikerült párbeszédet nem is törhetted volna meg jobb történettel, mint ez utóbbi terítős sztorival.
    Csak röviden tömören erre mondják azt, hogy: emberség is van a világon.
    Ha az igazi nagy bajban is meg tudunk maradni ilyennek, akkor az már nem is akkora baj.

    Devizahitel témában Tulok rakott ki nem kis terjedelmű anyagot az oldalára.
    Mindig ott tartunk, hogy az elvi megoldás megvan, kérdés hogy lesz átültetve a gyakorlatba.

    Kraft

    VálaszTörlés
  17. Szerencsére vannak még jó emberek a világon, ergo van remény is:)



    http://www.sg.hu/cikkek/83826/mi_lesz_a_pentagon_hiperszonikus_bombazojanak_sorsa

    Nos, ahogy a cikkből kiderül, a becsapódás megtervezett volt, a repülés közben fellépő anomáliák viszont nem igazán.

    VálaszTörlés
  18. "Az utolsó ajánlatom..." Ez tetszett Árpi! :)

    Remélem Motóék is olvassák ezt, hogy legyen az elnökszopó témájukhoz csámcsognivaló! :D

    Kraft, persze, hogy nem tudunk semmi konkrétumot ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban, csak mint érdekesség tettem fel a hírt. Meg, gondoltam, hátha valakiben további kérdéseket szül. Erről jut eszembe, egy kis nyelvtani utazásra hívlak benneteket (aki nem akarja, ne olvasson tovább)! :)

    A strandon jutott eszembe ez a dolog, és GONDoltam megosztom Veletek ezt a kis fejtörőt.

    Kíváncsi vagyok rá, Ti mire vélitek ezt a furcsaságot:

    > GOND - probléma (-)
    > GONDOS - alapos, rendben tartó (+)
    > GONDATLAN - figyelmetlen, hibás (-)
    > GONDTALAN - probléma mentes (+)
    > GONDOSKODÓ (+)
    > GONDOLAT (!)

    He? Egy tőről ennyire nyílvánvalóan ellentétes fogalmakat hogyan alkothatott a logikus magyar nyelv?

    Egy kis segítséggel a következőkre juthatunk:

    A "GOND" szó esetében egy ritka kivételről van szó, ahol nem a legrövidebb forma a szótő, hanem inkább a "GONDOLAT" kifejezés, ami arra utal, hogy a dolgok a szellemi síkról származnak. Ugyanis mielőtt bármi megjelenne a fizikai síkban, előtte már kellett hogy létezzen a szellemi síkon.
    Ennek ellenére azonban a sorrend mégsem értelmetlen, mivel az egészben felfedezhető egy logikai folyamatosság - tekintve, hogy a gondolkozásra csak akkor vagyunk rákényszerítve, ha van valamilyen GONDUNK, azaz megoldandó problémánk.
    Fölmerül a kérdés, hogy akkor mégis mi a különbség a két variáció között?
    Hát csak annyi, hogy az első variáció a szellemi síkra vonatkozik - ahol a GOND inkább GONDOLKOZNIVALÓNAK felel meg és ebben a formában máris hosszabb az eredeti szónál, míg a második verzió a fizikai síkra vonatkozik, ahol már inkább a logikai sorrend érvényesül.

    Mit jelent mindez???
    Hát csak annyit, hogy a magyar nyelv egy "TÖBBDIMENZIÓS" kifejező rendszer, ahol a logika inkább csak a fizikai síkra jellemző, mert ott van rá szükség, de a lényeg a szellemi és fizikai élet összefonódásában rejlik.

    Így tehát vigyázni kell a felsorolt változatok negatív, illetve pozitív osztályozásától, mivel ha jól emlékszem, az ember pontosan azért lett kihajítva a mennyek országából, hogy eldöntse, hogy mi a jó és mi a rossz.
    A GOND-ot ugyanis beszűkült lenne negatívnak értelmezni, mivel a gond kényszeríti az embert gondolkodásra, ami által végülis okosabbak leszünk és pontosan a gondolkodás által sikerült kilépnünk az állatvilágból, nemde?
    Szóval csak óvatosan azokkal a plusszokkal meg mínuszokkal !

    Ha GONDOD van, mindig jusson eszedbe: ez valójában GONDOLKODNIVALÓ.

    TT

    VálaszTörlés
  19. Ha jobban beleGONDolok, a bolhapiacos néni pontosan tisztában lehetett ezzel az összefüggésrendszerrel, mert egyre súlyosabb és súlyosabb GONDokkal traktálta Árpi barátunkat, ezáltal ültetve a GONDOLATOT belé, hogy egyre többet fizessen! :D

    TT

    VálaszTörlés
  20. TT. értelmezd is amit olvasol, 400 Ft ért kínálta.
    kiváló üzletet kötöttem, annak ellenére hogy az ember a bolhapiacra azért megy , hogy "jó üzletet" kössön, azért van egy íratlan szabály is amit mindenki maga alkalmaz és átfogalmaz, saját lelkiismeretéhez mérten.

    Ma 400 Ft nem pénz, a néni lehetett 75-80 éves, szerintem elszaladt ez az új világ felette, ha 400 Ft -ért vásároltam volna meg tőle, ahányszor a család asztala meg lett volna terítve mindig eszembe jutott volna a dolog és a legízletesebb falat sem esett volna jól. Elégedett vagyok és nem azért mintha világmegváltó cselekedetet tettem volna, de egy értékes és számomra kedves dolgot vettem, egy jutányos áron de nem pofátlanul olcsón.

    TT. szerintem nálad lett elültetve az új világrend iránti fogékonyság de jó mélyen.Á.

    VálaszTörlés
  21. Javíthatatlan vagy Árpi! Már a tréfát sem ismered? Ott volt a mondandóm végén a ":)" jel, ami - legalábbis számomra - azt jelenti: NEM KOMOLY!
    Na akkor nézzük szájbarágósabban: NAGYON örültem neki, hogy kisegítetted a nénit ezzel az összeggel, ami szerinted még ráadásul korrekt árképzés is volt. Ráadásul még igen irónikusan humoros is volt, ahogy Te mint vevő, az utolsó ajánlatoddal még megkétszerezted a vételárat, egyszóval tetszett az egész történet!

    De ezzel az utóbbi leveleddel elrontottad a kedvem...

    Az a bajod, hogy már senkiben nem bízol, mindenkiben ellenséget látsz, ami nem túl jó!!

    TT

    VálaszTörlés
  22. Ja egyébként lehet, hogy mégis csak Kína lesz a "befutó" Falcon ügyben is. Közvetett bizonyíték:

    A kínaiak megnézhették a lezuhant Blackhawk roncsait
    http://index.hu/kulfold/2011/08/15/blackhawk/

    Mindenki gondoljon, amire akar... :)

    TT

    VálaszTörlés
  23. TT,

    a Blackhawk katonai helikopter, a Falcon pedig hiperszonikus kísérleti robotrepülő, aminek a pályájába bele volt kalkulálva a vízbe csobbanás, nézd meg az sg.hu-s cikkem pár hozzászólással feljebb!

    VálaszTörlés
  24. Ergo nem hiszem, hogy ehhez hozzá tudtak volna nyúlni a kínaiak.

    VálaszTörlés
  25. Az USA teljes katonai irányítása elektronikus-informatikus alapú. Ergo: hozzáférhető.
    Bármelyik alegység.

    Szerintem.

    TT

    VálaszTörlés
  26. TT, megkövetlek, valóban elkerülte a figyelmemet a "szmálj", mostanában kutyafuttában egy két percet töltök gép mellett azt rohanok is, megszüntettem a régi üzletet és új helyen nyitottam, szóval bolondok háza van, még egyszer bocsi, ha nem komolyan írtad. Ha lesz rá mód leisszuk.Á.

    VálaszTörlés