2011. május 28., szombat

NÉGY ÉVVEL A VÁLSÁG KEZDETE UTÁN: A BANKÁROK FOGSÁGÁBAN.

Soros a The Australian című lapnak azt mondta, hogy
 a mostani pénzügyi krízis „életművének egyfajta betetőzése”.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrégiben elismerte: „Közel négy évvel a pénzügyi válság kitörése után még mindig nem sikerült helyreállítani a globális bankrendszer stabilitásába vetett bizalmat.” Az a válság, ami az amerikai jegybank, a Fed elnöke szerint „a világtörténelem legsúlyosabb krízise, beleértve az 1929-es nagy világgazdasági válságot is”, az Egyesült Államokban még semmilyen büntetőjogi következménnyel nem járt. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a JP Morgan már rég a kockázati tőkebefektetések összeomlására számított, miközben ügyfeleiket minden gátlás nélkül vásárlásra buzdították… Ezt pedig a legrosszabb esetben megúszták pénzbírsággal, a leggyakrabban azonban bónuszt kaptak érte.

A nyolcvanas évek végén, az amerikai takarékpénztárak csalárd csődje után nyolcszáz bankár került rács mögé. Azóta a bankok hatalmát csak növelte a válság hatására végbement koncentráció, a csődbe ment konkurensek felvásárlása, és ez az erő, úgy tűnik, büntetlenséget biztosít a felelősöknek, különösen, hogy az államok közben legyengültek épp a magas államadósságok miatt.

A következő amerikai elnökválasztás jelöltjei, élükön Barack Obamával, máris a Goldman Sachs kegyeiért harcolnak, hogy minél több pénzt kapjanak választási kampányukhoz. A BNP-Paribas igazgatója egyenesen azzal fenyegeti az európai kormányokat, hogy visszatartja a gazdasági hiteleket, ha a kormányok komolyan megrendszabályozzák a bankokat. A Standard & Poor’s hitelminősítő, mely korábban megadta az Enronnak, a Lehman Brothersnek, a Bear Stearnsnek és a többi bóvli kötvénynek (junk bonds) a legjobb, AAA besorolást, most e minősítés visszavonásával fenyegeti az amerikai szuperhatalmat, amennyiben az nem csökkenti a lehető leghamarabb a közkiadásokat, vagyis a híres költségvetési hiányt.


Miközben a G20 csoport három éve arra törekszik, hogy „új globális szimfóniát” hozzon létre, kudarcot vallott: érintetlenül hagyta azt a rendszert, mely ötvözi a banki deregulációt, vagyis a banki szabályozás leépítését, a „pénzügyi innováció” kis zsenijeinek busás prémiumait és az összes általuk okozott katasztrófa számlájának kifizettetését az adófizetőkkel és az államokkal (lásd az Izlandról szóló cikkünket!). A francia szocialisták amiatt méltatlankodnak, hogy „a jelzáloghitel-válságot követő évben a kormányok több pénzt áldoztak a bankok és a pénzintézetek támogatására, mint amennyit a világ fél évszázad alatt a szegény országok segélyezésére költött”. Csakhogy az általuk javasolt gyógyír hol valamiféle tűzoltásra (a bankokra kivetett 15 százalékos különadó), hol pedig jámbor óhajokra hasonlít (az adóparadicsomok megszüntetése, állami minősítő ügynökség létrehozása, a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték), ráadásul ezek megvalósítása „az Európai Unió tagállamainak összehangolt cselekvésétől” függ, ami igencsak valószínűtlen.


Így aztán az, aminek „a mértéktelenség válságának”, „az utolsó válságnak” kellett volna lennie, eredménytelen válság lett. Andrew Cheng, a China Banking Regulatory Commission főtanácsadója azt állítja, hogy azért ennyire tehetetlen mindenki, mert az állam a pénzszektor foglya. Vagyis minden jel szerint a politikusoknak csak az számít, nehogy megzavarják a bankárok nagy lakomáját.






Írta: Serge Halimi, francia író és ujságíró. Fordította: Ferwagner Ákos.


Forrás

7 megjegyzés:

  1. Több mint érdekes..Á.
    http://www.youtube.com/watch?v=yHjOc7CpaIA&feature=related

    VálaszTörlés
  2. Meg itt van a legújabb Tibor bá-tól...
    "Felejtsétek már el ezt a zsidó inváziót. Eszük ágában sincs máshol élni, mint Izraelben."

    VálaszTörlés
  3. És hogy a jobbik fanok se unatkozzanak, íme Szeszáktól egy mai szösszenet.:-))

    VálaszTörlés
  4. Az írása alapján nem is csodálom hogy nem kértek belőle, hisz azonnal szükségét érezte hogy mivel nem tartottak igényt a sunyi köcsög fejére, ezért azonnal mocskolni kezdje Vonáékat. Hiába szurkol a sok idióta a "fidesz bikának" hogy bassza meg a jobbikot, nem a jobbik lesz megbaszva hanem az egész ország, főleg akkor ha ennek a szezáknak mentalitása ragadós lesz. Ezért talán nem az ilyen sértődött faszokra kellene figyelni.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a Szeszákot is csak a gyűlölet hajtja előre. Sajnálom az ilyet.

    Jó ez első vidijó. Egyre több felől hallani anti-cionistákról. Nem tudni mennyire alulról jövő kezdeményezések ezek, de a tagjaik legalábbis normális embereknek tűnnek. Érzik, sok zsidó érzi, hogy nem feszíthetik túl már sokáig a többi embert, és egyre inkább hangot adnak abbéli véleményüknek, hogy EZ AZ EGÉSZ "JÁTÉK" NEM TŐLÜK FÜGG.

    Mostanában már Vonáék sem zsidóznak annyit. Talán rájöttek végre, hogy nem a sarki szatócs, vagy a sétáló utcai ékszerész miatt vannak a problémáink. Merem remélni, hogy egy kormányzásra készülő valóban magyar és valóban nemzeti párt érti ezt.

    TT

    VálaszTörlés
  6. Tibi bá viszont most téved. Még hogy eszük ágában sincs máshol élni? A legtöbb zsidó NEM Izraelben él... Nekik, akik a kapcsolati tőkéjükből építették fel birodalmukat, pont az a legnagyobb erejük, hogy MINDENHOL ott vannak. Diaszpóra, Tibi bá, diaszpóra, hallott már róla?

    A cikk jó, úgy tűnik a franciák is kezdik érteni a kapitalista demokrácia játékszabályait. :)

    TT

    VálaszTörlés
  7. moonlight

    Szerintem elég jogi szakértő van a Jobbiknál (jogsegélyszolgálat), ezért nem szívesen engednek oda külsőst gondolom. Ez teljesen érthető óvatosság ha bele gondolsz. És ahogy te is írod: ha egyáltalán igaz a sztori...
    Ami a Gárdát illeti. Őket a sok jogi akadály öli meg. Ennek ellenére ha megfigyelted még az MNG is ami elméletileg nincs a Jobbik mellett, rendre együtt tüntet Vonáékkal, mint például a bankok elleni tüntetésen pár napja. Bár az az igazság hogy az MNGs fejlemények már követhetetlenek számomra, de alaposan megfogyatkoztak. Az ÚMG most avatott ők viszonylag rendben vannak. A SZJPEnek meg még meg kell találni a törvényes működés módját. A rendszer hozta nehéz helyzetbe ezeket a szervezeteket. A Jobbik nem hagyta magára egyiket sem de a saját erejükre és kreativitásukra kell alapozniuk.

    Nem tudom ki ez a szeszák, de csak a rosszindulatú és konkrétumot nélkülöző pocskondiázása alapján tudom megítélni.
    Csurka meg egy ügynök , és mindig is egy sunyi alak volt. Hamar el is árulta magát, hogy melyik oldalon áll.

    VálaszTörlés