2011. március 7., hétfő

Ki hitelez a világnak?

Régi álmom, hogy kiderítsem, melyek azok az országok, akik képesek hitelezni a világ szegényebb országainak. Azt egyelőre nem feltételezem, hogy magánemberek erre képesek lennének, legfeljebb akkor, ha hamis, fedezetlen "monopoly" pénzt vagy csak számítógépek memóriájában létező számokat adnak kölcsön... Ilyen persze nyilván nem történhet, mert a bankjegy hamisítást a törvény szigorúan bünteti..

 A CIA nyilvános weboldaláról összegyűjtöttem a szükséges adatokat, és bár a GDP (gross domestic product - bruttó hazai termék) és az államadósságok kiszámítási metódusa nem teljesen világos számomra, mégis érdekes kis táblázatot sikerült összeszedni.
Az adatok szerint a világ csaknem minden országa el van adósodva különböző mértékben. Mindössze négy ország, Lichtenstein, Macau, Brunei és Palau azok, akik államadóssága a CIA FactBook szerint nulla. Van további 53 ország, akik adósságállományáról nincs adat. Hogy mégis lássuk valamennyire ezen országok hitelezői képességét, összeadtam a lakosságszámukat és az össz GDP-jüket. Azt találtam, hogy a nyilvántartások szerint adóssággal nem rendelkező, négy ország össz GDP-je 42,6 mrd USD, a lakosságuk összesen mintegy 669 ezer fő. Azok az országok, akik adósságáról nincs adat, összesen 885 mrd USD GDP-vel rendelkeznek, és 65 millió fő a lakosságuk.

Mindezekkel szemben, a kis táblázatom szerint a világ összes adós országának létszáma 6 milliárd 859 millió fő, összes tartozása 59.500 milliárd USD, vagyis a nem adós államok összes GDP-jének 67-szerese. Nem valószínű, hogy ezek az országok amellett hogy megélnek, képesek lennének 67 dolgos év összes megtermelt javait kölcsön adni. Enni még nekik is kell...

Hogy összehasonlítási alapunk legyen, összeadtam a nyilvántartás szerinti adatokat, amiből az derült ki, hogy a földön jelenleg 6 925 701 373 ember él, és a világ összes GDP-je 74 418 399 050 000 USD. Ehhez képest van a földi közösségnek 59 500 000 000 000 USD tartozása, vagyis átlagosan közel 10 havi minuszban vagyunk. 

 A kérdés továbbra is megválaszolatlanul marad sajnos, mert nem tudok rájönni, hogy kinek tartozik a világ. Senkinek nincs akkora jövedelme, amiből ennyit kölcsön adhatna. A másik érdekes kérdés, hogy ha mindenki deficites, vagyis kevesebbet termel mint amit elfogyaszt, és hitelből kell fedeznie a meg nem termelt, de elfogyasztott javakat, akkor honnan kerül elő az a sok élelmiszer, gyógyszer, fogysztási cikk, amit a hitelekből mégiscsak megvásárolunk? 

Már kezdem azt hinni, hogy a földönkívüliek hozzák ide a máshol  eladhatatlan termékeiket, és egyben hiteleznek is nekünk, mert különben nem tudnánk azokat megvásárolni. 
Esetleg az is lehet, hogy az általunk nagyra becsült, válságok ideje alatt közpénzből jól feltőkésített bankok és multinacionális vállalatok trükkjeinek eredménye, hogy jóval több az adósság ezen a bolygón, mint amennyi pénzt valaha nyomtattak.. A jelek szerint ha ez így megy tovább, akkor aki erre a világra születik, az élete első pillanatától fogva haláláig adós-rabszolga lesz..  Micsoda biznisz.. 
Ja, majdnem elfelejtettem mondani, hogy a CIA és az IMF nyilvántartásai nem egyeznek meg a GDP-k és az államadósságok tekintetében. Már ők sem tudják, hogy kinek mikor mit hazudtak...

Források: 


Itt vannak a táblázataim, nézegessétek.  Érdemes a demográfiai adatokat is megnézni, az megérne egy külön bejegyzést. Vállalja valaki? :O)
ezt a képet az IMF weboldalán lehet megnézni:
Az országok adóssága egy másik forrás szerint grafikus formában: (köszi Kraft!)

32 megjegyzés:

  1. Közgazdaságtan egy kicsit másképpen:

    Franciaországi, kis hegyvidéki szállodába érkezik egy orosz turista, és megkérdezi van-e üres szoba kiadó, és letesz egy 100 euróst a pultra.
    A szálloda tulajdonosa megörült, mert mostanában igen pangott az üzlet, és a legjobb szoba kulcsát adta a vendégnek, aki el is indult fölfele a lépcsőn, hogy elfoglalja a szobáját.
    A tulaj fogta a 100 euróst, átrohant a henteshez, kifizetni az előző heti adósságát, és visszament a szállodába.
    A hentes fogta a 100 eurót, és elrohant a gazdához, hogy kifizesse a hitelbe kért disznót, és visszament a boltjába.
    A gazda rohant Mimihez, a helyi örömlányhoz, hogy kifizesse annak szolgálatait, és ment vissza a farmjára.
    Mimi rohant a szállodába, hogy kifizesse a múlt héten kivett szobák árait, és letette a 100 euróst a pultra.

    Ebben a pillanatban jön le a lépcsőn, és megy a pulthoz az orosz turista, és közli, hogy a szoba nem felel meg és kéri vissza a 100 euróst, és ezzel elment.

    Tulajdonképpen senki nem csinált semmit, és mégis mindenki kifizette az adósságát.
    Na ennyit a közgazdaságtanról és a gazdasági válságról.....

    VálaszTörlés
  2. Névtelen ez a kis mese és a valóság között az a különbség, hogy a valóságban azt a 100 euróst egy semmilyen nemzetállamhoz nem tartozó "papírgyár" hozta létre papírból és festékből kb 1 centért, és ezért az 1 centért mindenki adósa lett a "gyárnak", sőt létrejött a körbetartozás is - ami által mindenki tartozik valakinek, és mire kitisztul a helyzet, addigra a "gyár" kb. 200 eurónyi extra haszonra tesz szert a semmiből előállított pénzéből.
    Valahogy így működik a "köz"gazdaság.

    Nagyon jó kis összeállítás Velorex, bár amíg olvastam azt hittem Kraft írta! :)
    A címben megbújó költői kérdésre nyílván megvan a válasza itt mindenkinek, de így tényadatokkal bebizonyítva tényleg döbbenetes és felháborító a nemzetközi(feletti) bankárok viselkedése. Hogy miért? Mert EZT tették a világgal. Ők - a kívülállók! - nem csak hogy irányítják, hanem megcsapolták a világ gazdaságát, és íme az eredmény: mindenki eladósodva.
    Meddig hagyják ezt a kormányok?
    Mivel minden nemzet ezeknek adós, nem lehetne egyszercsak kijelenteni, hogy OK, gyerekek eddig és ne tovább, mostantól lenullázzuk mindenki tartozását mindenki felé, kezdjük tiszta lapokkal, spekuláció mentesen. Vagy ez az újrabootolás (újrakezdés) csak egy globális méretű korszakváltással lehetséges?
    Túl naív kérdések ezek?

    TT

    VálaszTörlés
  3. Továbbá olyan kérdésekre sincs érdemi válasz, hogy pl. a magyar államadósság hogy a nyavajába nő minden másodperccel, miközben már majdnem harminc éve fizetjük vissza???
    A pofátlan túl enyhe jelző ezekre a kufárokra.

    S ebből a fenti elemzésből látszik még valami érdekesség. Az, hogy van egy kimutathatatlan iszonyatos tőkevagyon, ami sem az államoknál sem az "adósságban" nem található, de még is létezik, és ez nem más, mint az évszázadok alatt összeuzsorázott magánbankár-vagyon, ami semmilyen kimutatásban nem szerepel.

    Ha nagyon radikális akarnék lenni, akkor az lenne a jelszó: teljes vagyon újraelosztást a világban!

    Ha kevésbé radikális akarnék lenni, akkor azt mondanám: állj és ne tovább! Mostantól minden adósságot lenullázunk, és örüljenek, hogy ennyivel megúszták!

    Ha meg a súgalmakra hallgatok, akkor csak annyit mondok: kenjétek a hajatokra, közel az idő, amikor teljesen más értékrendszer szerint fogunk élni, ahová ti - ilyen hozzáállással - már nem juttok be.

    TT

    VálaszTörlés
  4. http://www.youtube.com/watch?v=Fh1_WcNzegM&feature=related

    :) jóóóó....

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  5. Velorex

    Ha jól emlékszem Drábik válaszolta meg a kérdésedet.
    A forgalomba lévő pénz, hitelpénz. Ergo ha mindenki visszafizetné az adósságát (az UFO-knak) akkor nem maradna pénz forgalomban.

    A másik. Írtam, hogy ez a színes ábra, amit a legalján kitettél abszolut nem passzol a fenti táblázatokkal.

    Csak egy példa:

    Ireland

    GDP: 172 300 000 000
    Debt: 2 253 000 000 000

    Vagyis a GDP arányos eladósodottságuk %-ban: 1307 %

    Az ábrán mégis narancssárga színben tündököl,
    ami 40-75% közötti eladósodottságot jelöl, vagyis
    teljesen rossz az ábra.

    Persze lábjegyzetben egy ilyen megtalálható:

    "The exact external debt of Ireland is disputed, and there has not been any study to show the exact size of the external debt."

    Vitatott persze. Betegyék a bankmentő csomagot, vagy ne tegyék...?

    Játék a számokkal, mindenki tudja, hogy hol landol a profit.
    A pénzmennyiség olyan szinten elszakadt a gazdaságtól, hogy már senki nem tartja számon a pontos adatokat. Csak a CDS kereskedések a világ GDP-jének sokszorosát teszik ki. Ez a pénz nem is létezik, max elektronikusan. A profit persze már ölthet papírformát. Egy darabig még...

    Kraft

    VálaszTörlés
  6. http://www.jogsegely.com/jogsegely-szolgalat/56-a-kilakoltatasok-kivedesere

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  7. Kraft,

    hát ez az.. A színes ábra az IMF adatbázisa alapján készült, a táblázat meg a CIA adatbázisokból...
    Kitettem a térképet, amit küldtél, bocs hogy kiment a fejemből, ma egy kicsit sűrű napom volt..

    VálaszTörlés
  8. Velorex, ilyen táblákból nem sokat lehet kivenni, akkor sem ha pontosdak lennének. Különféle állami adósságok vannak. Nem mindegy pl, hogy az adott állam inkább saját polgárai felé van eladósodva vagy a nemzetközi bankrendszer felé. Az sem mindegy, hogy az adott állam rendelkezik saját központi bankkal vagy az a nemzetközi bankrendszer irányítása alatt van. Az sem mindegy, hogy mire van költve a felvett hitel, pl a gazdaság fejlesztésére vagy csak az állam minimális működési színt fenntartására vagy előző hitelek törlesztésére vagy fegyverek vásárlására vagy felesleges beruházásokra amelyeket általában multinacionális cégek vagyonát gyarapítják csak (ezek pedig általában a nemzetközi bankrendszer részvénytulajdonában vannak). Olyan hitelből is van sok, amelyhez hozzá sem férhet a hitelfelvevő állam, mert ez csak garancia hitel, ami után persze mégis kell fizetni kamatot (ezek a hitelek mögött pl sosincs valódi pénz, még elektronikus formában sem, csupán banki írkafirka) és így tovább. Ez egy nagyon bonyolult világ.

    mm

    VálaszTörlés
  9. Mózes,

    mivel minden adatot a CIA FactBook oldalairól gyűjtöttem, feltételezhető, hogy a különböző országok adatai a "Debt-external" soron ugyanazt az adatot jelentik minden esetben, különben nem lenne értelme az egész adatbázisnak. Lehetséges tehát hogy az adatok nem pontosak (ezt igazolhatja az is, hogy nem egyeznek az IMF adatokkal) de összességében mégiscsak mutatnak egy képet. Ez a kép lehet kissé torz, de mégiscsak egy kép, és ameddig valaki nem tud a fentiektől hitelesebb adatokkal szolgálni, addig próbálom ezeket értelmezni.
    Nem a különböző országok által nyújtott hitelekről beszélünk, hanem az országok külső adósságállományáról, amit az adózó polgároknak kell visszafizetniük ha jól sejtem, és ez a lényeg.
    Azt nem vitatom, hogy ez egy bonyolult világ, de azt igen, hogy ennek valóban így kell-e lennie...
    Szerintem csak azért van ennyire elbonyolítva, hogy az utca egyszerű embere ne jöjjön rá azonnal az átverésre..

    VálaszTörlés
  10. Velorex, ha te ebből tudsz valamire következtetni, gratula. Ha akarod tudni a lényeget, közgazdász szempontból nem az államadósság összege számít, hanem az, hogy mire lett felvéve és kitől. Ezentúl, az államadósság nem olyan, mint egy háztartási adósság, mert ha pl államkötvény formában van és azok lényegében a lakosság tulajdonában vannak, az egész "családban" marad, vagyis fejleszti a gazdaságot. Sok esetben, akkor is fejlesztheti a gazdaságot, ha nem a lakosságnak tartozik az állam, mert lehetnek pl államközti gazdasági szerződések is kötve különböző államkötvények vásárlásához/eladásához. Sok ezer cikket és könyvet írtak már a témáról anélkül, hogy a témát bárkinek is sikerült volna kimeríteni. Szal nem az államadósságot kell nézni, hanem például a valódi munkanélküliség rátát vagy az adott ország infrastrukturális fejlesztését vagy az állami szolgáltatások minőségét. Olyan esetek is vannak, amikor egy állam számára előnyös hitelt felvenni a működési költségekre és közben az egész adópénzt munkahelyek teremtésére használni, a hitelpiac feltételeitől függően.

    mm

    VálaszTörlés
  11. Semmi gond Velorex, igazából egyik ábra sem fedi a teljes valóságot, csak a második talán egy kicsit közelebb áll hozzá, és nem GDP arányos.

    Mózes nem olyan bonyolult a világ, mint amilyennek tűnik, csak azzá teszik a halandó pornépnek, nehogy elkezdjen pénzügyekkel foglalkozni.
    Az államadósság tetemes része a refinanszírozásra megy, ezért nincs a történetnek vége soha, illetve két esetben lehetséges.
    1 Folyamatosan nagyobb ütemben növekszik a GDP, mint a kamatteher.
    2 államcsőd.

    Ki melyikre tippel?

    Kraft

    VálaszTörlés
  12. Helyesbítek, mert nem jól fejeztem ki magam. A világ valóban bonyolult, de benne a pénzrendszer már nem annyira.

    Ha általános iskolában érthető módon elmagyaráznák a működési mehanizmust, előbb felfognák a nebolók, mint a szerves kémiát.

    Pont a közgazdaságtant találták ki arra, hogy ne értse meg senki a pénz valódi mechanizmusát.

    Csak józan paraszti ész kell hozzá, hogy állampapírt kibocsáthat az állam, akkor pénzt miért nem?
    Ennyi az egész, az összes többi csak maszlag és körítés.

    Kraft

    VálaszTörlés
  13. Mózes,

    lehet ezen vitatkozni, de a magam egyszerű agyával csak azt mondhatom, hogy az adósság az adósság, bármire is költötték. Persze ha munkahely teremtő beruházásokra, akkor jobb a helyzet, mert van esély arra, hogy visszafizetjük, és a hitel kamatos visszafizetése után, egy jobb teljesítőképességű gazdaság birtokában leszünk. De ha a mindennapi életet kezdjük hitelekből finanszírozni, akkor régen rossz. Ha meg a korábban felvett hiteleket fizetjük vissza kamatostul egy újabb hitelből, akkor régen rossz, mert abból a negatív spirálból nincs kiút. Ez történt Magyarországon is, úgy vettük fel az újabbnál újabb hiteleket, hogy máig nem tudjuk, hogy mi történt azokkal a horribilis összegekkel, amiknek a kamatait és a törlesztését az adófizetők nyögik a mai napig.

    Kraft,
    ha egyszer véletlenül nagyobb arányban növekedne a magyar GDP mint a kamat és tőke visszafizetési terhek, akkor gyorsan leértékelnék a Forintot, és máris kell majd egy újabb hitel, hogy az aktuális törlesztő részletet fizetni tudjuk.

    Szemét munka ez, elegáns, az átlag embe számára érthetetlen csomagolásban..

    Talán Mózes egyszer pontosan kifejti, hogy miért jó nekünk külföldről hitelt felvenni, mert az állam belső adósságát még akár el is tudom fogadni, mivel az az állampolgárok megtakarításaiból származik (vagy nem?). És csak az marad házon belül, az uniós és IMF hitelek csak szívják az ország vérét... Főleg, hogy döntő részüket magánbankok konszolidációjára és multi cégek finanszírozására használták fel. Sebaj, majd a magyar csóró melós kifizeti kamatostul. Vagy tévedek?

    VálaszTörlés
  14. Kraft, jó a kérdés.. Az állam akár fedezetlen pénzt is kibocsáthat, ha a kibocsátás összhangban van a gazdaság bővülésével. A külföldi hitel ugyanúgy inflációt és importot igényt gerjeszt mint a fedezetlen pénz, csak még kamatot is fizetünk utána.
    Elképzelésem szerint ha a Nemzeti bank által kibocsátott pénzt elsődlegesen oktatásra, egészségügyre lehetne csak költeni, akkor az inflációs hatás is csökkenne, hiszen a meggyógyított emberek és a kiművelt emberfők itt maradnak, és bővítik az ország lehetőségeit. A pénzáramlás további stációiban már értéket hordozna a friss pénz. Persze lehet hogy rosszul látom, de a saját kis költségvetésem logikája alapján erre jutottam.

    VálaszTörlés
  15. Velorex le is írtad helyettem, amivel még ki akartam egészíteni a mondanivalómat.
    Így nyilvánvaló, hogy csak a 2. opció marad, mert folyamatos gazdasági fejlődés sincs. (Ez majd Kína esetében lesz látványos az elkövetkező években)

    Mózes gondolatmenetét leegyszerűsítve, nem mindegy, hogy plazma tv-re veszel fel hitelt, vagy egy esztergagépre.
    Ez utóbbi munkahelyet ad és termel, míg előbbi nem.
    Persze így is fel lehet fogni, de Mózes is tudja nagyon jól, hogy az államok többsége és túlnyomó részben nem "esztergagépekre" veszi fel az adósságot, hanem a korábbi megújítására.

    A rendszer kitalálója tudott valamit, minden kellékét (bankok, hitelminősítők, tőzsdék stb..) megalkotta a nagyszabású kifosztásnak, és közben igyekezett fenntartani a balanszot.
    Szivattyúzzon is, de maradjon is a parasztnál, hogy ne hőbörögjön.

    Ez az egyensúly bomlott meg (látványosan) 2008-ban és még messze nincs vége.

    Amit ezen a linken láttok, az ép ésszel fel nem fogható:

    http://www.economist.com/content/global_debt_clock

    amúgy ebben megint más összeg szerepel, mint Velorex tábláiban, de nem is ez a lényeg, hanem a növekedés üteme.
    Aki azt mondja, hogy ez tartható, gazdasági nővekedéssel kinőhető (ahogy Orbán is mondja) az szimplán hülye.

    Kraft

    VálaszTörlés
  16. Velorex

    Egyáltalán nem látod rosszul.
    A jelenleg kibocsátott állampapírok fedezete is te vagy, és én és megannyi adófizető. Ja és még az unokád adója is.

    A képlet egyszerű lenne. A kibocsátott pénz mennyisége mögött mindig meg kell legyen az ellenérték is, még ha az kézzel meg nem fogható is (pl. oktatás, ahogy említetted)
    De építhetsz belőle metrót is, mert a kibocsátott pénz ellenértékeként ott a tömegközlekedési eszköz, mint érték.
    De számtalan ilyen példa lenne, és így valóban lehetne gyarapodni, és újra értelme lenne értéket előállítani.

    Alapvető szabály lenne, hogy fogyasztásra nem nyomunk pénzt, mint ahogy a FED teszi. Tulajdonképpen a mindenkori gazdaság határozná meg a forgalomba lévő pénzmennyiséget, és nem fordítva, amibe jelenleg nyakig benne vagyunk.

    Kraft

    VálaszTörlés
  17. Kraft,

    azt hiszem ez a lényeg: "a mindenkori gazdaság határozná meg a forgalomba lévő pénzmennyiséget, és nem fordítva"
    Ez a sarokkő fordult ki a helyéből, ez okozza a "válságot" ott is, ahol egyébként nem indokolja semmi.
    Viszont a bankoknak ez a helyzet lételemük..
    Egy egészséges gazdaságban nem a bankokban van a pénz, hanem a termelő gazdaságban és a szolgáltatásban, oktatásban, egészségügyben. Arra viszont nem lehet kamatot szedni, ergó a bankoknak (illetve a gyarmatosító hatalmaknak) érdeke a mesterségesen, pénzügyi eszközökkel gerjesztett gazdasági válság..

    VálaszTörlés
  18. Velorex. Nem mondtam, hogy nekünk jó hiteleket felvenni külföldről. Ha speciell a magyar helyzetről beszélsz, nem kell a cia világstatisztikája amiben mindenféle egymással nehezen összehasonlítható helyzetek vannak egymás mellé rakva. A magyar állam eladósítása, csak úgy mint a kelet és dél európai országok eladősítása sima gyarmatosítás, ezt most már mindenki megértette és ehhez nem is kell a cia statisztikája.

    mm

    VálaszTörlés
  19. Ez bizony így van Velorex.

    Egyébként csak játsz el a gondolattal, mi lenne, ha holnaptól lenulláznák a tartozásunkat (már sokszorosan kifizettük)

    A költségvetés azon nyomban pluszt mutatna, hiány helyett.

    De még mindig nem beszéltünk a korrupcióról. Te tudod a legjobban, hogy működik pl. a közbeszerzés. Ez csak egy a számtalan esetből, ahol "eltűnik" a pénz.

    Aztán ott a sok ezer milliárd, amit a bankok kamatoztatnak az MNB-be. Azonnal ki vele a gazdaságba.

    Reggelig sorolhatnám, hogy mi mindent kéne meglépni, és egy éven belül meglenne a szükséges munkahelyek száma, amivel aztán adócsökkentést lehetne véghezvinni, mert egyre több pluszt generálna a központi költségvetés.

    Éss láss csodát a fizetésednek nem vinnék el a 70-80 %-át, levegőhöz jutnának az emberek, aminek következtében az egészségügy kiadásai is csökkennének és így tovább. Ez egy öngerjesztő pozitív folyamat lenne, de ennek épp az ellenkezőjét éljük meg.

    Ez egyébként Magyarországra súlyozottan igaz.

    Sógorom németbe dolgozik, és már az alapvető kajákat (cukor, étolaj stb..) onnan hozza haza, mert látványosan olcsóbb.

    Gondoltátok volna 20 évvel ezelőtt, hogy ide jutunk?

    És hab a tortán, hogy a jó minőségű magyar!!! étolajat veszi meg kint olcsón!

    Na itt vannak a problémák.

    Kraft

    VálaszTörlés
  20. Ha a gengszterváltás óta a kormányok nem árulták volna el az országot, nem csatlakoztunk volna az EU-hoz, nem vettünk volna fel megahiteleket a nagy semmiért és nem számoltuk volna fel a magyar gazdaságot/mezőgazdaságot, ma Európa leggazdagabb országai közé tartoznánk. Ha... ha... ha... csak hogy ami megtörtént az megtörtént és az sem változtatna rajta, ha lámpavasra kerülnének az árulók.

    mm

    VálaszTörlés
  21. Sokan a probléma gyökerét nem értik. Nem az a lényeg, hogy az aktuális kormányzatai erő rendelkezik-e cselekvési tervvel vagy sem, hanem az, hogy érdeke-e a magyar paraszt egészsége, vagy éppenséggel ellenérdekelt/utasított.

    Be kell látni, hogy sem a nemzetközi egyezményeink, sem a politikai elitünk, sem Brüsszel, sem a gyógyszeripar, sem a gazdasági magánhatalom, sem egyik lobbi-csoport, sem senki, aki a törvények alakulásába beleszólása van nem érdekelt abban, hogy itt Te jól élj.
    És amíg ez a hatalmi struktúra áll fenn, addig egyre inkább csak a piramis-elv érvényesül, és nő a szakadék az elit és a rabszolgák között.

    Ha valaki szerint itt mindenkinek érdeke a jólét, akkor mivel magyarázza ezt az elképesztő ellenérdekeltséget, ami sok évtizede itt megtapasztalható? Az adottságaink miatt csak az elmúlt 20-30 év alatt már sokkal, de sokkal jobb körülmények között kellene élni, de nem ezt látjuk. Személy szerint mi szerintem még nem is panaszkodhatunk akik itt írogatunk, de milliók (!) élnek mélyszegénységben. Ennek viszont nem lehet csak az az oka, hogy birka hülye a magyar, mert ez már statisztikailag sem lehetséges. Ha agyatlan majmok szavaztak volna, már akkor is jobbnak kellene lennie a helyzetnek...
    Ebből kifolyólag én mégiscsak fenntartom azt a véleményem, hogy itt nagyon komoly ellenérdekek húzódnak meg a háttérben. Sokféle oka lehet, nem biztos, hogy a zsidó invázió elméletem az igaz, azonban az tagadhatatlan, hogy az élettér, az erőforrások, a termőföldek, stb. megszerzése nem mai találmány, régóta ez motiválja a folyamatokat. S ha végigtekintünk a magyarság történelmén, hát bizony nem mondhatjuk, hogy kevesen fenték a fogukat erre a földre. Miért lenne ez másképp ma?
    Csak mára megváltozott a háború természete, számtalan álarcot öltött, így egy-egy része felismerhetetlen, de ha összerakod egy nagy képpé, akkor rájössz, hogy az ami történik itt pl. Európa kellős közepén, az nem spontán kialakult esemény, hanem egy láncolat, melybe sajnos beletartoznak a komcsik is, meg Orbánék is, meg mindenki, aki járatja a száját miközben valójában nem tesz semmit.

    Én kifejezetten nem szeretem a Fideszt, de volt néhány lépéskezdeményezése mostanában, amire úgy véltem, hogy jó irányba mozdul el, de sajnos állandóan csalódnom kell. Egyszerűen annyira sok érdeknek kellene megfelelniük, hogy ez már képtelenség, ezért topognak, ezért nem tesznek semmi konkrét lépést, mert félnek a következményektől (lásd pl. az ártalmatlan médiatörvényt is visszavonták, mert az mszp telesírta a Brüsszeli folyosókat).
    S ezért is nem lesz egy darabig magyar kormánya Magyarországnak, mert túl sok az ellenérdekelt fél.

    Szerintem.

    TT

    VálaszTörlés
  22. És igazi magyar kormány alatt persze nem azt értem, amelyik belelövi a zsidókat a Dunába, buzikat meg utána. :)

    Egy igazi magyar kormány nem bezárkózott, de patrióta gazdaságpolitikát folytat.
    Egy igazi magyar kormány tiszteli a kisebbséget, de nem engedi a fejére nőni.
    Egy igazi magyar kormány nem csak a preambulumban említi meg, hanem megkísérli a történeti alkotmányt hozzáidomítani a jelen korszak követelményeihez, mert tudja, hogy egy meglehetősen szigorú alaptörvény képes csak rendben tartani a társadalmat, de úgy, hogy ugyanakkor mindenki szabadságát és hitét tiszteletben tartja.
    Egy igazi magyar kormány nem megfelelési kényszer alatt cselekszik, hanem nemzetvédő, de ugyanakkor széles látókörű, több pólusú módon.
    Egy igazi magyar kormány nem megy el gyerekeket ölni távoli országokba mások érdekében.
    Egy igazi magyar kormány megtisztítaná a közéletet a bennrekedt káderektől, és feltárná, tisztázná végre a múltat, de úgy, hogy végre levenné a mai generációk hátáról a ráültetett kollektív bűnösség tudatát.
    Stb., stb.

    Azonban ez most nem lehetséges egyelőre. Sőt, kitágítva egy kicsit a témát, attól tartok ebben az emberiségben, ezen a Földön, ebben a dimenzióban már nem lesz mégegyszer lehetséges, hogy az igazi magyarság irányítsa a folyamatokat.

    Egy médium által olvastam egy Tökéletes Teljesség Tudatú lénytól származó üzenetet, aki szerint az emberi civilizációk történetében megfigyelhető korszakváltások katasztrófái mögött az is meghúzódik, hogy egy-egy adott népcsoport - melyik már elérte a fejlődésének a megfelelő szintjét - egyszerűen kollektíven távozik ebből a létsíkból. Utánuk csak egy alacsonyabb tudatszintű utódnép marad, amelyik hamar felolvad a frissen érkezett, de sokkal tudatlanabb tömegekben - majd kezdődik előről a fejlődés. Így történt az ókori egyiptomiakkal, az ókori görögökkel, de a majákkal is. Felszívódtak. Fejlettebb tudatú egyedeik továbbléptek.

    Egyáltalán nem tartom lehetetlennek, hogy ez történik a magyarsággal is épp itt épp most. Láthatóan nincs az a földi erő amelyik képes lenne megállítani a fogyatkozásunkkat, és ezt nem írhatjuk csak és kizárólag az ellenségeink számlájára. Lehet, hogy eljött az idő a továbblépésre - legalábbis Bogár úr ötszázezerjének.

    Máshol van dolgunk, itt befejeztük, de ez nem jelenti azt, hogy néhányan ne tértnénk vissza tanítani az ittmaradtakat. :)

    TT

    VálaszTörlés
  23. TT, valaki úgy fogalmazott egyszer, hogy "mentek a tankok és jöttek a bankok". Lényegében Magyarország megszabadult a tankok birodalmától de a magyar politikai elitek nyomban átadták az országot a bankok birodalmának vagyis az Európai Uniónak. Gyarmat voltunk, gyarmat maradtunk és a Rothschild birodalom még rosszabb mint a szovjet birodalom, mert az új ideológia központjában egészen nyíltan a "piacgazdaság" áll, vagyis a profit.

    mm

    VálaszTörlés
  24. Ezt értem Mózi és el is fogadom. Megértettem, hogy a velünk történő folyamatok nem a véletlen művei. Azt is megértettem, hogy sok ellenérdekelt csoport van a magyarsággal szemben, ez lehet egyik oka a pusztulásunknak, de csak az egyik oka, és csak materiaális szinten.
    Most azt próbálom megérteni egy ideje, hogy ebben az egész történésben hol van Isten terve, és azt hiszem megtaláltam a választ:
    Azért "engedte" minden anyagi szintű kifosztásunkat, mert ki akar emelni minket az anyagi világból. Sőt valójában az amit Isten akar, azt akarjuk mi magunk is jónéhányan, mint az Ő részei. Ha ezt valaki megérti, akkor rájön, hogy nincs itt semmiféle ellentmondás, mert minden úgy történik ahogyan történnie kell.
    Végeztünk itt, tovább kell lépni, ennyi.

    Lehet ez ellen küzdeni, de szerintem fölösleges, mert ezeket a folyamatokat nem lehet megállítani, illetve eléggé egyénfüggő, hogy ki mit szeretne. Ha sokan úgy érzik még van mit megtapasztalniuk ezen a földön, akkor maradunk, és folyatódik a szükséges szenvedés, de ha már sokan kiteljesedett tudatuk révén továbblépnének, akkor kollektíven megyünk. :)
    Rajtunk múlik, hisz Istentől kiindulva és általunk történik minden.

    TT

    VálaszTörlés
  25. A táblázatból és a térképből sok következtetést valóban nem lehet levonni, maximum annyit, hogy a világ legtöbb országa pénzügyileg el van adósodva. A kérdés az, hogy kinek, milyen feltételekkel, valójában mennyivel, mivel. Sok esetben ezt valójában csak a hitelezők tudják, mert a hatalmi kártyákat ők tartják a kezükben.
    A pénzvilág egy külön iparággá nőtte ki magát, rendkívül bonyolult szabályrendszerrel. Vannak esetek, amikor a pénzmozgatások egyetlen célja,
    hogy a pénzintézeteket működtessék.
    Tulajdonképpen nem magával a pénzzel van a baj, hanem az ember értékítéletével. Nem a „virtuális” pénzzel tették tönkre a világot, hanem azzal, hogy az emberek tömegeinek a gondolkodás módját, értékítéletét sikerült megváltoztatniuk. Ez az igazi infláció!
    Az sem igaz egy az egyben, hogy a pénz virtuálissá vált. Van valóságtartalma, csak mi nem ismerjük annak mértékét. A működtetők viszont igen. Ők tették rá a kezüket részben a pénzrendszer alkalmazásával a világ javaira, de nem elsősorban azzal.
    Mivel a pénz csereeszköz, értéke minden egyes csereügyletben más és más.
    Mennyiért és miért hajlandó valaki valamit odaadni másnak, és mennyit és mit hajlandó valaki az áhított valamiért adni.
    Mivel a probléma valódi oka nem a pénz, nem hiszem, hogy ezzel kellene elsősorban foglalkozni.

    VálaszTörlés
  26. @TT!

    "...de ha már sokan kiteljesedett tudatuk révén továbblépnének, akkor kollektíven megyünk. :)..."
    Na ez az, ami, nem így van.
    Az Evangélium a személy metafizikája.
    Jézus hozta el az ember egyéni felelősségét.
    Ezért "állunk ítélet alatt". Apokalipszis!

    Leírtam már a tudat merőben e világi "szerv", a halállal szertefoszlik. Amit átvihetsz a "határon", az a lélek látása az értelem.
    A kelet nem a tudatról beszél, ez csak rossz - állítom tudatosan elterjesztett - fordítás, illetve értelmezés. Ezzel sikerül a különféle ezotériákat materialista alapokon tartani.
    Egyébként archaikus szöveg fordításához először az archaikus népek gondolkodási logikáját kell megérteni.

    VálaszTörlés
  27. Misi, az egyén is Isteni eredetű, annak "nyúlványa", ezért bár úgy tűnik egyéni utak vannak, valójában mindenki ugyanoda tart - vissza. Ez a "mechanizmus".
    Felelős csak azért a tetteidért lehetsz, amelynek következményeit a tudatod még képes felfogni, ezért nem okolhatjuk a gyereket aki leveri a vázát, mert a tudata még nem fogta fel a következményeket.
    Isten nem ÍTÉL senkit, hanem ITT ÉL (mindenkiben)!
    Isten pontosan tudja ki milyen szinten tart, és ehhez milyen viselkedési forma tartozik, és mindenkinek igyekszik megmutatni az utat. Léteznek egyéni és léteznek kollektív beavatások, szintlépések. Ez utóbbi történhetett Antlantiszon is.

    És szerintem a tudat nem foszlik szét, hanem rosszabb esetben vagy beolvasztódik a masszába, és újraalakul, vagy jobb esetben feljebb lép egy Léttudatos állapotba.

    TT

    VálaszTörlés
  28. @TT!

    Nem írtam, hogy Isten ítél.
    Az ítéletet, mindenki saját maga felett hozza, a „tisztán látás fényében”. Egyes misztikusok az un. életfilm lepergését visszaigazolták. No, meg logikus is.

    Az élet fölötti birodalmakról (a nem természeti világokról) van megismerhető tudás.
    Korunkban a nagy többség számára ez viszont csak tantrikus, vagyis könyvtudás.
    Ez nem szerintem kérdése!
    A tudást a Szent Könyvek, a Hagyomány tartalmazza. Ott nincs szó tudatról, mert az a testhez tartozik, hanem a lélekről, amelynek ébersége, látása van. A tudat egyébként az egyénhez (egó) tartozik, és azzal el is enyészik. Az éberség a lélekhez tartozik, és egyetemes, univerzális.
    Nincs sok ember, csak az egy, egyetemes ember. A sok ember, májá.

    Atlantiszról csak a Timaioszban van szó, és Platonnak ez a műve nem tartozik a Szent Könyvek közé. Platon tulajdonképpen már nem archaikus, hanem történeti ember, aki a hagyományt már csak nyomokban érti.
    Mindaz, amit Atlantiszról a modern korban összeírtak, nem igazán alapul bizonyítékokon.
    Valószínűleg a Timaiosz vonatkozó részét, ami szintén korábbi dokumentumokra „mutat vissza” már sem Platon, sem mi, nem tudjuk pontosan értelmezni. Erről is beszél az öreg főpap, aki elmondja Platonnak a történetet.

    VálaszTörlés
  29. A kezdet és a vég ?....egyáltalán tudunk valamit is a létezésünkről, vagy csak megpróbáljuk megmagyarázni a felfoghatatlant? :

    http://www.youtube.com/watch?v=9BjHvwSvpOw


    GA

    VálaszTörlés
  30. Misi, ez lehet, hogy így van ahogy írod, de ettől még kaphatunk információkat magasabb tartományban élő lényektől, akiknek pontosabb ismereteik lehetnek az emberi történésekről mint nekünk az un. "szent" könyveinkből. (bár nem tudom mitől lettek ezek szent könyvek).
    Ahogy mondani szoktam:
    A szó elszáll, az írás halott, az élet örök!

    Éppen ezért én többre tartom az ilyen Közléseket a könyveknél, mert tisztább, közvetlenebb forrásnak érzem őket. A könyvek írásakor élő emberek gondolatvilágát már nem ismerjük, ahogy írod Te is, az ennél régebben élő, a Hagyomány emberéét meg már végképp nem. Szerintem ezért is hitelesebb, érthetőbb, aktuálisabb lehet egy Élő Közlése, amelyik itt és most hangzik el.

    TT

    VálaszTörlés
  31. @TT!

    Persze, hogy kaphatunk.
    Kérdés azonban, hogy valójában jóindulatú-e az a magasabb tartományban lévő lény?
    Tudod: Hazug az kezdet óta!
    A tudás ahhoz kell, hogy el lehessen dönteni a kérdést.
    Ezek a Szent Könyvek nem a mai könyvekhez hasonlóak. Nem egyéni önkény szülte őket.
    Az Élet Mesterének (pl. Kínában Lao-ce, Konfu-ce, Indiában Buddha, Iránban az utolsó Zarathusztra, Görögországban: Hérakleitosz, Püthagorasz, Empedoklész stb. - aki az életet a létezés felé meg tudta nyitni -, élő tudását tartalmazzák. Az Élet Mesterei az emberi ént levetve, az isteni erők eszközévé váltak.
    A tőlük származó tudást elég későn és un. szutra stílusban írták le. A szutra szinte összefüggéstelen szavakból álló rövid mondat, csaknem rejtvény. Meg kell dolgozni a "megfejtéséért".
    A Hagyomány az idő fölött áll. Ez a Törvény, amelyről Jézus beszélt.
    A hozzánk "legközelebb2 álló világ az asztrál világ. Itt tanyáznak a bukott angyalok.
    "Megkeresésük" nagyon veszélyes dolog.

    VálaszTörlés
  32. Tudatlan

    A kamatos kamatról.

    Ha valamelyik ősöm a honfoglaláskor 1FT kölcsönt adott volna az akkori magyar államnak 3%-os kamatos kamatra(lehet hogy adott..?) , akkor a magyar állam tartozása felém jelenleg... ÉS MOST FIGYELJ NAGYON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    TÖBB , mint 200 000 000 000 000- FT (200 Billió Ft , vagy érthetőbben 200 000 Milliárd Ft lenne.
    Mindenki döntse el maga , hogy ki Magyarország és a világ LEGNAGYOBB ELLENSÉGE !

    VálaszTörlés