2011. március 2., szerda

FOCI ÉS NEMZETI BÜSZKESÉG

2010-ben megjelent egy pszichológiai tanulmány, miszerint minél szegényebb egy nép, annál inkább növeli jóléti érzését a nemzeti büszkeség és annál nagyobb a társadalmi összetartás. Ugyanakkor, a tanulmány szerint, minél gazdagabb egy nép, annál kevésbé befolyásolja jóléti érzését a nemzeti büszkeség és annál nagyobb az individualizmus. Szegénység és gazdagság relatív fogalmak, ezért szubjektíven érzékelt szegénységről és gazdagságról van szó. A tanulmány 128 országban, 130.000 ember nyilatkozata alapján készült.

Mint tudjuk, az itthon élő magyar ember általában szegénynek érzi magát. Ezért, ha igazat mond a tanulmány, az átlag magyar ember jóléti érzését lényegesen növelheti az erős nemzeti büszkeség. Eszerint, érdemes a kormány számára olyan intézkedéseket hozni, amelyek megerősítik a nemzeti büszkeséget. Csak hogy az EU alapelvei éppen a multikultit, a kozmopolitánizmust és a „szabad piacot” dicsőítik, a nemzeti érdekek előnybe helyezését pedig ördögítik. Így hát, a szinte fanatikusan EU-kompatibilis magyar kormány számára marad az élsport és különösen a futball fejlesztése, mint „politikailag korrekt” nemzeti büszkeséget fejlesztő módszer.  

A nemzeti büszkeség az önbecsléshez kapcsolódik, az pedig arról szól, hogy „fontosnak-értékesnek”, érezzük magunkat mások szemében, ami által „fontosnak-értékesnek” érezzük magunkat saját szemünkben is. A bölcsek önbecslése nem igényli, hogy „fontosnak-értékesnek” érezzék magukat mások szemében, a nagyon bölcsek pedig magukat sem kívánják „fontosnak-értékesnek” érezni, de az átlagember számára ez bizony sokat jelent. Tudták is ezt ösztönösen a törzsfőnökök, királyok, császárok, ma pedig tudják a vezető politikusok. Tudja ezt valószínűleg jelenlegi nemzeti vezérünk is, aki a magyar élsportot és különösen a futballt kívánja fejleszteni, hogy a magyar ember büszke legyen a megszerzett kupákra és ebből kifolyólag nemzeti büszkeség öntse el szívét.

Valóban nagyon kell a nemzeti büszkeség és nem csak azért,  hogy jobban érezzük magunkat, hanem mert olyan erőt ad, ami nélkül aligha tudunk kikecmeregni a jelenlegi gazdasági és szellemi gödörből. Azonban, lehet-e néhány milliárd forinttal sikeressé tenni a magyar focit? Ha megnézzük a „kis” nemzeteket (Dánia, Hollandia, Horvátország, Norvégia, Portugália, Skócia, Svájc…) akik nálunk jobban fociznak, játékosaik nagyon büszkék nemzetükre és ezért is képesek lelkesen helytállni a „nagy” focinemzetek tapasztaltabb, de gyakran kevésbé lelkes sztárjátékosaival szemben. Talán a magyar élfocistáknak kellene először visszanyerniük nemzeti büszkeségüket, hogy sikereiken keresztül képesek legyenek azt átadni a szurkolóknak…

Akárhogy is alakul a magyar élsport fejlesztése, focigólok valószínűleg nem lesznek elegek talpra állítani a magyar nemzeti büszkeséget. Ez csak ott működhet, ahol a férfiak nagy része focirajongó, mint például Dél-Amerikában vagy Afrikában. A magyar nemzeti identitás túl kifinomult ahhoz, hogy sportgyőzelmekkel tudjon betelni a nemzeti büszkeség. Lehet-e nemzeti büszkeség, ha megálázva érzi magát egy erős nemzeti identitással rendelkező nép? Ugyanis, az átlag magyar ember úgy érzi, hogy munkája nincs megfizetve, hogy átverik a politikusok, akik ráadásul hozzá képest aránytalanul sokat keresnek, hogy semmibe veszi őt a multinacionális cég akinek gürizik (mármint amikor van állása), hogy a sok befizetett adó ellenére egyre hiányosabbak az állami szolgáltatások, hogy az ember értékét a profit és a vagyon határozza meg, stb. Lehet-e nemzeti büszkeség, ameddig a magyar ember nem lát tiszteletet politikusai szemében és nem érzi, hogy munkája meg van becsülve, hogy a törvény előtt valóban mindenki egyenlő?

A „Liszaboni Szerződés” rendszerén belül, amely a „tőke szabad áramlását” és a multinacionális cégeket uszítja a népekre, nem látni miként számíthatnánk mostanában több munkahelyre és tisztességes munkabérekre, illetve ember és nem profitközpontú társadalomra. Azonban már attól is erősebb lenne nemzeti büszkeségünk, ha politikusaink leszállnának a magas lóról és több tiszteletet mutatnának felénk. Jelenleg Magyarországon egy több éves tapasztalattal bíró, nagy tudású mérnök fizetése ritkán haladja meg a (bruttó) 4-500.000 forintot. Mivel nem dolgozik többet a politikus és nem is hasznosabb a társadalom számára, miért haladja meg gyakran kereslete a millió forintot, nem is beszélve a természetbeni juttatásokról? Ha a mérnököt lapátra teheti munkaadója, mert nem teljesít jól, miért van ez másképpen a politikusok esetében? Egy futballstadion építése több milliárdba kerül és ez önmagában még nem hozza vissza az „arany csapatot”, vagyis semmivel sem növeli a nemzeti büszkeséget. Ha viszont a politikusok lemondanának az aránytalanul magas jövedelmeikről, tiszteletet mutatva a sovány munkabérből és gyakran reménytelen munkanélküliségbe ragadt magyar ember felé, illetve szolidaritást vállalva velük, akár büszkék is lehetnénk rájuk és még az államháztartás is jól járna. A nemzet, aki büszke vezetőire, büszke önmagára is.


mm               

24 megjegyzés:

  1. A politikusok mellett tanácsadók és elemzők hada él abból, hogy a "büszke szavazókat" négy évente jól átverik, megszerezve ezzel maguknak a következő 4 évre egy-egy jó kis zsíros állást, és persze legalább 10 évre való vagyonkát az évtizedek óta őrizetlen nemzeti pénztárcából.
    Hogy az igavonó és az élősködő állampolgárokkal mi lesz, az valójában nemigen érdekel senkit.
    Ilyen ez a politika-ipar, kis számú gazdag embert és sok-sok átvert, kisemmizett birkát állít elő, a legkorszerűbb technológiákkal, igény szerint...

    VálaszTörlés
  2. Velorex, Érdekes ez a kép Ovéről, nemde? tipikus prédikátor pózolás, még a nyakkendő színe is misztikus. A tömegmanipuláció már szinte karikaturális és emögött valóban profi "tanácsadók" vannak, ráadásul nem is magyarok...

    mm

    VálaszTörlés
  3. Tanulság: Magyarország egyáltalán nem szegény ország.

    Ti is megkaptátok Szájer bácsi, és Szili néni 12 pontos tákolmányos kérdőívét?

    A legérdekesebb, amit észrevettem rajt az Szili Katinka aláírása volt. Olyan, fura...

    Kraft

    VálaszTörlés
  4. Igen Kraft, én is megkaptam, tervezem, hogy bele teszem a borítékba Mózes "Az izlandi példa" című cikkét és azt adom fel... :o) Javaslom az itt olvasóknak, hogy tegyék ugyanezt.

    VálaszTörlés
  5. Amit most csinál Ové ezekkel a 12 kérdésekkel ugyanaz a csel, mint a 2/3 választási győzelem. Úgy értelmezi Ové a 2/3-ot, hogy a többség szabad kezet adott neki mindenben, miközben ezt valszeg kevesen gondolták így. Miután a 12 kérdésre pedig a többség természetesen úgy fog válaszolni, ahogy megfelel Ové kívánja (ki fogja ezt tudni ellenőrizni?), azt mondhatja később, hogy a narancs alkotmány a nép akaratát tükrözi. A kérdések egyébként olyan általános színten vannak, hogy nincs gyakorlati értékük.

    mm

    VálaszTörlés
  6. Ez se rossz ötlet Velorex, én arra gondoltam, hogy az alul lévő 3 sorra írok néhány mondatot.
    A lényege ez lenne:

    "a folyamatot tekintve 20 évvel elkéstek, és különben sincs már jelentősége"

    Ez csak egy "gesztus" a kormány részéről, mintha bevonnának minket az alkotmányozásba. Had ne mondjam hol fognak landolni a visszaküldött borítékok...

    Kraft

    VálaszTörlés
  7. Egy dolgot el kell ismerni: a magyar politikusok 20 év alatt a megtévesztés és a tömegmanipuláció mesterei lettek, ebben tuti hogy az első helyen szerepel Magyarország egész Európában.

    mm

    VálaszTörlés
  8. Kraft,

    próbálok konstruktív lenni, és az izlandi cikk mellé beteszem a svájci alkotmányozásról szóló írást is.. :o) külön-külön is jobbak mint a kiküldött kérdőív.

    Mózes,

    van valami abban amit mondasz. Anonim, ellenőrizhetetlen, de kétséget kizáróan (sok millió adóforintból) szétküldött levelekre hivatkozva lehet majd indokolni a "többség akaratából" született narancsos diktátumokat. Sokan azt várták, hogy a Gyurcsány kormány fog idő előtt lemondásra kényszerülni, de most úgy tűnik, hogy a jelenlegi kormánynak nagyobb esélye van erre. Talán nekik is kellene néhány vízágyút vásárolni, hogy tavasszal tudjanak majd locsolkodni...
    Ma a HVG eléggé lehúzta OV tevékenységét az EU elnökség kapcsán, azt írták, hogy nemzetközileg teljesen elszigetelődött, ami nem tűnik hazugságnak. Persze lehet, hogy ez nem olyan nagy baj, ha a nemzetközi elszigetelődés a nagy bank-polip karjaiból való szabadulást jelenti, de erre ugye nem olyan nagy az esély..

    VálaszTörlés
  9. Mózes nagyon szalonképesen fogalmaztál. Én inkább úgy mondanám, hogy maga a kérdőív formátuma, az x-elési lehetőség is arra utal, hogy szellemi fogyatékosoknak készült, arról nem beszélve, hogy miről kérdeznek meg bennünket.

    Ez az egész lehet, hogy a VV lakók közt népszerű és elgondolkodtató kérdőív, de egy tájékozottabb magyar ember számára megalázó, és akkor most finom voltam és nőies.

    Velorex tök mindegy mit teszel a borítékba, nincs semmi jelentősége. Akkor már inkább írd be a blogod címét :-))

    Kraft

    VálaszTörlés
  10. Kraft,

    ha már a blognál tartunk, gondolod, hogy az itteni írásokra és véleményekre kíváncsi lenne valaki azok közül, akik ezt a magas röptű kérdőívet összerakták?
    Egyébként biztosan azért felelet-választós a kérdőív, hogy könnyebb legyen összesíteni a véleményeket, és talán azért is, hogy ne erőltesse meg túlzottan a kitöltésére vállalkozó "nemzeti hazafiak" agyát.
    Nem jó az, ha a nép sokat gondolkodik, célravezetőbb az orra elé dugni, hogy mi a menü. Így mindenkinek egyszerűbb, és mégiscsak demokrácia van vagy mi...

    VálaszTörlés
  11. Szerintem hasonló lesz az arány a békásmegyeri válaszolókhoz: "a személyre szólóan kiküldött 7077 levélre 1400-an válaszoltak, közülük 1182-en elutasították a kezdeményezést." - csak ellenkező előjellel. Itt 21% küldte vissza, abból 80% ellenezte utcanév változtatást és csak 20% helyeselte ne legyen továbbra is pl.Ságvári Endre utca.
    12 kérdésre is kb. 20-22% fogja visszaküldeni, abból 80% válaszol a kérdésekre és 20% vissza- ill. elutasítja saját megjegyzéssel.

    Velorex ötlete tetszik, mert nálam is az izlandi példa a nyerő, de élek a gyanúperrel, hogy manipulálnák és statiban kitöltöttnek értékelnék.
    Kata

    VálaszTörlés
  12. Gondolkozzunk egy kicsit:

    Egy olyan felmérésről van itt szó, amely várhatóan több százezer kitöltött kérdőívet fog generálni. A kérdésekre ixeléssel lehet válaszolni, tehát elvileg optikai olvasás alapon működő számítógépes feldolgozás lehetséges. Ehhez viszont az kell, hogy a nyomtatvány ne legyen összehajtva és lehetőleg ne ceruzával legyen kitöltve. Ilyen felméréseknél már csak a szöveges részeket kell embereknek külön értelmezni. Itt viszont a kérdőív össze van hajtva mielőtt vissza lenne küldve, vagyis hiába ixelés alapon történnek a válaszok, nem lehet ezeket optikai felolvasó géppel feldolgozni. Ez három dolgot jelenthet: vagy akkora barmok, hogy ezt nem tudják (nem valószínű) vagy több ezer embert készülnek alkalmazni, hogy feldolgozzák külön-külön minden kérdőívet (ez sem valószínű)... vagy esze águkban sincs kinyitni a visszaküldött borítékokat.

    mm

    VálaszTörlés
  13. Amúgy el sem tudom képzelni mekkora munkát és személyzetet igényelne a kérdőív utolsó részének feldolgozása, ahol mindenki szabadon szövegelhet. Attól tartok, hogy nagy átverés az egész.

    mm

    VálaszTörlés
  14. Mózi, magam is erre tippelek: "esze águkban sincs kinyitni a visszaküldött borítékokat." Feldolgozás címén egy haveri kft. kap közpénzt az meg tovább hárítja nyugdíjas és egyéb szimpatizánsaiknak társadalmi munkára. Munkanélküliekkel, közmunkaként elvégeztetve is a kft. nyer újabb közpénzt.

    VálaszTörlés
  15. Két okból se küldtük vissza ezt az "alkotmányozós" levelet:
    -Ahogy Mózi is említette régebben, nagy valószínűséggel az új alkotmány már régen készen van, csupán kell a porhintés és parasztvakítás, szóval az emberek véleménye még csak egy kicsit sem számít.
    -Valószínűleg Kubatov két Fradi meccs között majd összedob egy listát ez alapján is:)

    http://www.youtube.com/watch?v=nNPnQJUuAyc&feature=player_embedded
    Végére egy kis humor:)

    VálaszTörlés
  16. @"alkotmányozás"!?!

    Ne küldjetek nekik semmit! Ne gyűjthessenek adatokat, hogy mit kell "elhárítani".
    Nem kíváncsiak ezek semmire.

    @Velorex!
    Ezt viszont ki kéne rakni.
    Alan Watt
    http://internetfigyelo.wordpress.com/2011/03/11/az-emberi-psziche-manipulalasa-negy-reszes-interju-alan-watt-tal-kotelezo-video/

    VálaszTörlés
  17. Misi,

    így teljesüljön minden kívánságod.. :o)

    VálaszTörlés
  18. http://bombahir.hu/hirek/perrel-folytatodik-a-bombahir-mediahekkje

    VálaszTörlés
  19. Ügyes húzás, vajon a Jobbik találta ki, hogy fel tudja térképezni a nagy liberális hazugsággyárat, vagy Tomcat saját szakállára húzta csőbe Szanyi urat?

    VálaszTörlés
  20. Ez a sz@rszagú szánalmas magyar politika show, mennyi pofon kell még a magyarnak, hogy ne a tomkat bohócokra figyeljen, hanem arra, hogy kilopják a segge alól még azt is, ami marad az országból, a visszafizethetetlen kamatoskamatozó államadósság törlesztése jegyében?

    mm

    VálaszTörlés
  21. Mózi,

    igazad van, de az a nagy népi bölcsesség, amire a svájciak vagy az izlandiak alapozzák a döntéseiket, nálunk nem áll össze...
    Egyébként az egész világon sem áll össze, mert minden állam fizet mint a katonatiszt, noha az embereknek fogalma sincs, hogy kinek és miért tartozik az országuk...

    VálaszTörlés
  22. Velorex, Tomcat a Hunhíren azt írta kommentelőként, hogy a Jobbik tudomásával akciózott.

    Mózi, abban igazad van, hogy - többek között - figyelem elterelés érdekében ajvékolnak/hazudoznak médiában mindenféle "veszélyről". Tomcat akcióját azért helyeslem, hogy végre elterelődjön a figyelem hazudozó, alaptalanul riogatókról, mert ha már hiteltelenné válnak Szanyi, lmp, Heller-félék, csak akkor van remény hogy észrevegyék beetetettek mi van körülöttük.
    Kata

    VálaszTörlés
  23. Kata, szerintem nagy tévedésben élsz, ha azt hiszed, hogy van még jelentősége akár hitelesnek akár hiteltelennek tartani bármelyik "ellenzéki" párt politikusait. Tudod, Magyarországon jelenleg nincs olyan, hogy "ellenzék", csupán megélhetési politikusok vannak, akiket Orbán király élni hagy, mert ezek a megélhetési politikusok megadják a demokrácia látszatát. Ha egy csapásból megszűnnének a Jobbik, LMP, MSZP, az égvilágon semmi sem változna, azon kívül persze hogy néhány politimókusnak hírtelen dolgozni kellene ahelyett, hogy búsásan megéljen a seggéből (amivel koptatja a parlamenti bársonyszéket) és a szőrös kis nyelvéből. A Tomkat félékről inkább nem is beszélek, ezek már csak a hab a magyar politika tortáján.

    mm

    VálaszTörlés
  24. Mózi, Tomcat személyiségét magam is csak erős fenntartással fogadom el, de ennek ellenére kevés jó húzásait elismerem.
    Kata

    VálaszTörlés