2012. június 11., hétfő

Kaptunk egy kis haladékot olaj ügyben Földanyától? Esetleg tudatos lépés a bolygó méretű sakktáblán?

TT barátunktól kaptunk egy érdekes hírt, gyorsan meg is osztom veletek:


Bazhenov shale, Szibéria.

Hasonló, mint a Bakken, csak 80-szor akkora. Kb. 25-ször nagyobb, mint Magyarország. A Bakkenből 500 ezer hordó jön naponta. Ez 80-szor akkora, mint mondtam. A technológia létezik. A Bazhenov is létezik. Becslések szerint másfél-kétezer milliárd hordó olaj van ott. Meg egy kis gáz. (Összehasonlításul: a világ éves olajfogyasztása 30-35 milliárd hordó.) A hírt nyilván se megerősíteni, se cáfolni nem tudom, de hogy nagy őrület fog kezdődni, az egyszer biztos.


Szóval úgy néz ki, hogy nincs még egyelőre peak oil, ember kért, Földanya adott még egy kis haladékot. Ráadásul az oroszok azért nem olyan hülyék mint mi, akik zsebpénzért eladtuk a bányajogokat, sőt a bányákat kompletten. A kérdés persze fennáll, hogy OK van ott egy marha nagy olaj lelőhely, no de ettől nekünk olcsóbb lesz-e a benzin?? Vagy továbbra is az a fasza, hogy a készleteiken ülő USA és papírfecnije szabja meg a hordó árát? Hm. Érdekes fejlemények lesznek szerintem ebből még, bár az is lehet, hogy ott kéne hagyni a francba azt a sok olajat, mert amíg állandóan új lelőhelyekre bukkannak, addig nincs kellő motiváció áttérni a már létező alternatív energia technológiákra... Mindenesetre komoly váltás szag van a levegőben! :)

Üdv, TT

1 megjegyzés:

  1. TT,

    Köszi a cikket! Valószínűleg nem most találták ezt az olajmazőt, és gyanítom, hogy van még más meglepi is a maci tarisznyájában. Túl sokat rugóztak mostanában az olaj árakon, megjött az ellentétes irányú és hasonló nagyságú válasz miheztartás végett... Persze az is lehet, hogy a hatalmasok pontosan tudják, hogy mi a dörgés a másik házatáján, de így nyilvánosan ez az információ hatással lehet a spekulatív pénzvilág döntéseire..

    VálaszTörlés