2012. június 16., szombat

Eközben Görögországban...

Bár megcsonkított országhatárainkon belül nagy problémának tűnik a devizahitelezés, amiről elég sok szó esett mostanában, ám ha felemeljük a fejünket és körbenézünk a nagyvilágban, akkor bizony a devizahitel kérdése kezd zsugorodni, és minden egyéb őrület, ami ma a magyar hont foglalkoztatja. Felhozhatnám példának a küszöbön álló III. világháborút, a demokráciák gyorsított ütemű felszámolását, a globális népírtást, de mivel a hétvégén választások lesznek Görögországban, érdemes egy kicsit ezzel a témával is foglalkozni. A tét most nem az, hogy a bal-, vagy a jobboldal nyer, hanem az, hogy Görögország kvázi gyakorlati államcsődje után "hivatalosan" is csődbe megy-e, vagy még egy rövid ideig fenntatják a látszatot, hogy menthető a menthetetlen. És itt most nem csak Görögországra, hanem az Euróra is gondolok. De nem akarok elkalandozni a témától. Maradjuk Görögországnál, és álljon itt egy rövid, életszerű helyzetjelentés a mediterrán országból, a demokrácia bölcsőjéből:


A hazai médiában sajnos alig olvasni valamit arról, mi zajlik ezekben a napokban Görögországban. Elvont elemzéseket, körülményes latolgatásokat közölnek az újságok, amelyeket jobbára külföldi forrásokból vesznek át, de olyasféle kezdeményezéssel én nem találkoztam, hogy valamelyik szerkesztő leült volna a telefonhoz és fölhívta volna Jorgoszt és megkérdezte volna tőle: te mi van veletek? Én megtettem.

Menekül a pénz

görögben 1.jpgGörög ismerőseim egyike – kis kerámia-manufaktúra tulajdonosa – a következőket mondta el: – Az emberek, ha tehetik, semmit nem vásárolnak, nem adnak ki egy petákot sem, mert arra számítanak, hogy a drachma visszavezetése és azonnali leértékelése után a most félretett euró nagyjából kétszer annyit fog érni. Azaz bármilyen csekély összeget tudnak most félretenni, az holnapra megduplázódik. A bankok előtt hosszú sorok kígyóznak, mindenki veszi ki a pénzt, hogy otthon a párnacihában őrizgesse. A bankautomaták már régen kiürültek, és nem is tölti fel azokat senki. Nincs mivel.
A vállalkozókat mindez kétféleképpen érinti. Egyrészt ők is mentik a pénzüket, másrészt alig akad megrendelésük, mert a pénzmentés miatt most csak a legszükségesebb beszerzéseket bonyolítják a cégek. Barátom szerint: – Gyakorlatilag leállt a gazdaság. A vállalkozások, üzletek túlnyomó része bezárt, és mindenki nagyon tart attól, hogy belátható időn belül nem is indul újra.
Azért persze akad néhány üzlet, ami nyitva tart. – Az élelmiszerboltokban tolonganak az emberek és mázsaszám vásárolják a tartós élelmiszereket. Konzervek, liszt, cukor, minden fogy, amit félre lehet tenni, amit akkor is meg lehet majd enni, amikor leáll az egész ország. Mert a görögök most attól tartanak, a legrosszabb még hátra van.

Ha nincs áram

görögben 2.jpegA megtakarítási szándék miatt ugyanis a közüzemi számlákat senki nem fizeti be. Mindenki abban bízik, hogy a drachma visszavezetése után, még a várható büntetéssel együtt is, olcsóbban fogják rendezni közműtartozásaikat, mint most. Csakhogy így a közműcégeknek semmi bevétele nincs. – Ez azért óriási gond – magyarázta barátom – mert Görögországban az áramot többnyire gázüzemű erőművekben állítják elő, s ha a szolgáltatónak nincs bevétele, akkor nem tud gázt vásárolni, és így természetesen termelni sem tud. Most tehát mindeni attól tart, hogy napokon belül leáll az egész országban az áramszolgáltatás.

És a legaggasztóbb az, hogy a holnaptól való félelem azokon is úrrá lett, akik nem a megtakarítási szándék miatt kerülték eddig a boltokat, hanem egyszerűen azért, mert nincs miből vásárolniuk. Most ők is aktívabban lettek: – Minden reggel arra ébredünk, hogy tucatnyi üzletet fosztottak ki az éjjel. Akinek nincs miből vásárolnia, az is tudja, hogy túl kell élnie a holnapot, és szerez magának, ahogy tud. A rendőrség, úgy tűnik, nem sokat tehet, mert a fosztogatók bandákban járnak, és elég szervezettnek tűnnek. Mellesleg a rendőrség sem tudja, mit kellene csinálnia. Ott is csak emberek dolgoznak, akik ugyanúgy félnek a holnaptól, mint a többiek.

Ugye akadnak még páran, akik emlékeznek az Egyesült Államok és Kanada egy részét érintő 2003-as hatalmas áramszünetre. Bár a New York nagyobbik hányada csupán egyetlen napra borult sötétbe augusztus 14. és 15. között, az áramkimaradás az USA északkeleti részén és Kanadában jelentős területeken négy napon át tartott, sőt a metropolison belül is voltak ilyen zárványok. A sötétbe borult helyeken gyakorlatilag egyetlen éjszaka alatt kiürült az összes üzlet. Sokan attól félnek, hogy, ha tényleg lekapcsolják az áramot, akkor a görög nagyvárosokban elszabadul a pokol.

Ilyen körülmények között sem a turistákra nem lehet számítani, sem az exportra termelő vállalkozások nem tudnak működni. – Hülye vagy? Hogyan termeljek áram nélkül? És ami a legrosszabb: ha néhány hónapig nem tudom kiszolgálni a külföldi vevőimet, akkor találnak helyettem más beszállítót. Percek alatt elveszíthetik a görög cégek a piacaikat.

A végeken

görögben 3.jpgVidéken és a szigetvilágban más a helyzet. Görögország jelentős területein élénk a kisüzemi mezőgazdaság, és még a külföldiek által látogatott helyek nagy részén is inkább afféle melléküzemág a turisták kiszolgálása. A parasztok pedig különösebben nem aggódnak: – Minden vidéki családban van valaki, legalább egy nagypapa, aki még mindig őrzi a hagyományos gazdálkodási rendet. Legelnek a kecskék, kapirgálnak a tyúkok, virágzik a veteményes… A gazdák többsége csak a vállát vonogatja. Azt mondják, majd előszedik a petróleumlámpát a padlásról, aztán megy minden tovább, mint ahogy kétezer évig ment. Azt hiszem, igazuk van.
Barátom szerint a görögök többsége lélekben már fölkészült Európa elhagyására. Úgy tűnik, tudják, mi vár rájuk és belenyugodtak a változással járó megrázkódtatások elviselésébe. – Nem vagyok valami nagy közgazdász, meg politikai szakértő – magyarázta ismerősöm –, de itt most mindenki elemzéseket olvas, holnapot latolgat. A többség, az általam érzékelt többség, úgy látja, ma már nem a görögökön múlik, hogy kilépünk vagy sem. Mi mennénk. Nekem az a benyomásom, mintha az EU ragaszkodna foggal-körömmel ahhoz, hogy maradjunk. Fenyegető elemzéseket írnak, mélységesen sötét jövőt jósolnak nekünk. De itt sokan úgy gondolják, ezek a szólamok csak az alkudozás részei. A hazai sajtó, különösen a baloldali újságok, ugyanis azt is megírják, hogy lehet saját útja Görögországnak. Olyan, mint Argentínáé. De hát ki tudja…

Ki tudja?

És vajon Magyarországot mekkora fáziskéséssel éri utol a görög csőd? Mert azt tegyük tisztába, hogy Magyarországra is ez a sors vár....



Anonymus

18 megjegyzés:

  1. Görögország nem egyértelmű eset. Most már lehet tudni, hogy az amerikai érdekekhez közeli görög kormányok és az amerikai érdekeket képviselő "minősítő" szervezetek tették szándékosan tönkre az országot. Tudni illik, az amerikai eliteknek érthetően nem kell egy olyan európai "szuperállam", amely valutája -az euró- átveheti a menőmanó pozíciót a dollártól. Ezért, az amerikai elitek úgy döntöttek már évekkel ezelőtt, hogy nem engedik létrejönni azt a bizonyos európai szuperállamot és az európai-kazár bankárok Európai Uniójának szétzilálásának az a kulcsa, hogy szét essen az euró-övezet, amit hamarosan megtapasztalhatunk miután a görög dominó ki fog esni ebből az övezetből. Németország is besegít Amerikának, mert a németek érthetően nem akarnak csak egy kis kocka lenni egy szuperállamban és Rothschildék birodalmi álmaiért melózni. Úgy hogy a görögök most nagyon szenvednek, de legalább ezáltal valszeg vége az új kazár birodalom álomnak (amit teljes gőzzel oszt a narancs hatalom).

    mm

    VálaszTörlés
  2. Lehet hülyén hangzik, amit mondok, de mindettől függetlenül én inkább lennénk most a görögök helyében.

    Ha csődbe mennek, kiszállhatnak a mókuskerékből, és legalább egy halovány esély van Görögország újraépítésére.
    Nálunk mindaddig folytatódik a leépülés, amíg részesei vagyunk a rendszernek, Orbán pedig a végsőkig képes elmenni, csak kiszolgálhassuk a birodalom érdekeit.

    Görögországban viszonylag gyors leépülés ment végbe, míg nálunk ez sokkal lassabb. Hozhatnám ide a béka és a tűzön lévő víz esetét.
    A görögök a "forró vízbe" ugrottak, míg a magyarok alatt lassan melegszik a víz.
    Azt már tudjuk, hogy a két béka hogy végezte a tanmesében...

    Anonymus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szerintem is így van. Várhatóan, a görögök kiszállnak az eurozónából és az euróhoz képest egy gyenge nemzeti valutával partjaikra fogják vonzani a turisták tömegeit a következő években, valamint újra beindúlhat a nagy hajók gyártása és javítása amiben a görögök nagyon jók voltak. Nekünk hiába van egy gyenge forintunk, nem tudunk belőle előnyt kovácsolni, mert nincs igazán mit exportálni a már alig létező magyar gazdaságnak. Orbán nagyon álmodozott a gyógyfürdő turizmusban, de be kell látni, hogy az nem vonza nagy számban a turistákat külföldről, a magyar embernek pedig általában már nincs pénze akár a saját hazájában is turistálkodni.

      mm

      Törlés
  3. Anonymous,

    köszönöm a cikket! Meg tudom erősíteni amit mm írt. Mennek próbálkozások a szervezett gyógyturizmus kapcsán, de a jelek szerint a jelenlegi magyar infrastruktúra jelentősen elmarad fejlettségben az Osztrák, a német, vagy akár az izraeli rehabilitációs kórházak, szanatóriumok színvonalától. Azokból az országokból, ahol van megfelelő rehabilitációs kapacitás, nem fognak betegek ide jönni, ahol meg nincs, onnan meg valószínűleg inkább a már bejáratott európai intézetekbe fognak menni továbbra is.
    Az egyetlen esélyt ebben a tekintetben a magyar gyógyvizek és a világszínvonalú gyógytornász gárda jelenti, de ezeket is meg kell még szervezni, miközben számos gyógyfürdő és/vagy szanatórium részben vagy egészben külföldi vagy magyar magántulajdonban van. Ez ugye azt jelenti, hogy ha be is indul a "gyógyturizmus buli", az ebből származó bevételek nem az államkasszát, hanem ismét magán zsebeket fog feltölteni.
    Itt lenne az ideje még aratás előtt lezárni a határokat, megakadályozni a feldolgozatlan mezőgazdasági termények kivitelét/idegen felvásárlását, bevezetni a védővámokat, és kölcsönösen előnyös egyedi kereskedelmi szerződéseket kötni különböző szuverén államokkal, hogy élelmiszerért cserébe különböző stratégiai alapanyagokhoz juthassunk uniós kontroll nélkül...
    Az államadóssággal kapcsolatban is lennének tennivalók, például az, hogy nyilvánosságra kellene hozni a felvett hiteleket, azok felhasználását, illetve az eddig kifizetett kamat és tőke törlesztéseket, mert könnyen lehet, hogy valójában már inkább nekünk tartoznak...

    VálaszTörlés
  4. Az élet tele van meglepetésekkel. Most is mi történt? Amire senki nem számított: megverték az oroszokat a foci EB-n, és továbbjutottak. Jól jött ez a nemzeti öntudatuknak (nekik még marad egy cseppnyi). A görögöket úgy általában most mindenki lesajnálja, pedig könnyen lehet, hogy pont ők a globalista vadkapitalizmusból kivezető út úttörői. Néhány év alatt kijutnak a szarból, és lehet, hogy utólag azt fogják mondani: megérte gyerekek!

    Csalán

    VálaszTörlés
  5. Nincs mit Velorex.

    Ami pedig a rehabilitációt illeti pont érintett vagyok:

    http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/a_legzesrehabilitacio_a_tapolcai_korhaz_uj_profilja

    Két hét múlva megszűnik az aktív ellátás a kórházban. Ha elolvassátok a cikket az tök jól hangzik első nekifutásnak.

    A valóság egészen mást mutat.
    Ne tudjátok meg a gyakorlatban mekkora káosz uralkodik a kórházban. Egy műtős segéd 45 évesen agyvérzésben meghalt, a hét elején pedig az egyetlen traumatológusunkat kellett 150-es pulzussal átvinni a még működő belgyógyászatra, mert rosszul lett.
    Minden érintett szakdolgozót idegileg kimerít a bizonytalanság.

    600 milliót nyertünk. Szépen hagzik mi? Mivel közbeszerzést kell kiírni a kivitelezésre mi saccoltok ebből mennyi fog eltűnni?

    És akkor még el kell bontani 4 épületet mielőtt az új 2000 m2-es épületnek nekiállhatnak. Tovább bonyolítja az épitkezést, hogy közvetlenül a gyógybarlang felett lesz, így speciális alapozás lesz szükséges.
    Ennyi pénzből kulcsra készen műszerekkel, minden minimum- és egyéb törvényben szabályozott feltételnek megfelelve kéne átadni az épületet.

    Én tudom, hogy nem lesz elég rá a pénz. Már a pályázat kiírásakor is trükközni kellett és addig kellett játszani a számokkal, míg az egész beruházás egyenlegét pluszosra ki nem hozták. Így persze már köszönő viszonyba sem volt az egész a valós helyzettel.

    Elkeseredett harc folyik a kórházért, még pár Jobbikos kitart, de a kórháznak már vége. A legjobb szakemberek a bizonytalanság miatt elmentek, a szakdolgozók azt sem tudják július 01-én hol fognak dolgozni, melyik megmaradt osztály milyen poziciójában, így már nincs mit megmenteni. 2 év múlva lett volna 100 éves a kórház.

    Nálunk is a gyógyturizmusra hajaznak, de én is úgy látom, hogy ez nem fog menni. Az eddig 51 ágyas rehab osztályunkat sem tudtuk feltölteni, soha nem üzemelt szinte 100%-on, és inkább szezon jellege volt. Most 71 ágyas lesz az osztály, ezt még inkább nem fogják tudni feltölteni.
    A belgyógyászatunk ellenben sokszor több, mint 100%-os kihasználtsággal üzemelet. 70 ágyon 78-an feküdtek. Ezt most levitték 40 krónikus ágyra. Gyakorlatilag ezen a 40 ágyon lehet megdögleni. Ennyi maradt.
    Az egynapos sebészetet meg hagyjuk. A minimum feltétele szinte megegyezik az általános sebészetével, de jóval kevesebb beavatkozást lehet majd végezni.

    Emelték a járó óraszámokat, de plusz orvos nincs hozzá. Egyszerűen nem lesz bevétele a kórháznak. Nem látnak előre 2 hónapot sem az ostobák.
    Tudjátok milyen rossz belülről megélni azt, hogy a maradék egészségügyet verik szét?

    Ezért írtam fenn, hogy inkább lennék a görögök helyében, mert nálunk folytatódni fog még az őrület, amit nem tudom meddig bírunk.

    Hát indítsák a görögök a dominót!

    Anonymus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anonymus!

      Minden keserű aggodalmadat osztom, aminthogy keserű reményeidet is!
      Magam is úgy értékelem, hogy trauma nélkül nem lehetséges a kibontakozás!
      A politikai-gazdasági elitet egyetlen pillanatra sem vádolom a legcsekélyebb felelőtlenséggel, könnyelmű pénzszórással, tudatlan gazdasági intézkedésekkel, átgondolatlansággal! Nem és nem!
      Pontosan tisztában vannak a rájuk kiosztott feladatukkal!
      Teljes felelősséggel, gonosz szándékkal következetesen tevékenykednek társadalom- és nemzetellenes, országellenes terveik végrehajtásán!
      Érettek a statáriális népi felelősség felvonásra!
      Be fog köszönteni a már régen esedékes megtervezett káosz, ahol azért az anarchikus viszonyok révén reménykedem, hogy uralkodó helyzetükből, demokratikusan felfüggesztésre kerülnek!
      Gyöngyösi Zoltán/piskota

      Törlés
    2. Kraft, lesz még így sem, az biztos, de Magyarország Európa Szaudi Arábiája, hiszen a jövő két legnagyobb kincsében (valóban a kettő egy) -a termőföld és a víz- mi vagyunk a leggazdagabbak egész Európában. Egyszer csak lesz egy igazi nemzeti kormányunk és akkor tényleg tündérmese lesz a magyar gazdaság. Persze, ehhez kell még néhány év és addig is folytatótik a horror sztori azoknak, akinek most lenne szükségük tisztességesen megfizetett állásra (nem pedig "öt csillagos" focistadionokra vagy nyugat-európai jövedelmekhez viszonyított gyógyfürdőkre meg ilyesmi).

      mm

      Törlés
  6. Üd elnök urak!

    Látom posta majom már ráállt Árpira! No igen, posta nevére már senki sem állna föl a fotelból, hogy meghallgassa a hülyeségeit, így ráerőlteti magát Árpira és még hakni körutat is szervez a megélhetési fotelharcos.

    Árpi!
    Ne hagyd, hogy a neved egy lapon emlegessék azzal az 9d9óta önjelölt kormányzóval, mert az eddigi nehezen felépített munkádnak se perc alatt vége lesz! Rólad is azt hiszik majd, hogy bohóc vagy!
    Koptasd le azt a senkiházit, ne is állj szóba vele!

    VálaszTörlés
  7. FIGYELEM !!!

    http://hungarianrealnews.com/news.php?readmore=254#c3124

    VálaszTörlés
  8. http://ekloges.ypes.gr/v2012b/public/index.html?lang=en#%7B

    Na, szegény görögök megint megkapják a nyakukba az IMF-kollaboránsokat.

    VálaszTörlés
  9. Moonlight ha jól megnézed a különbség még 3% sincs a két első párt között. Simán belefért egy választási csalás is. A mandátumok kiosztásának különbsége csak a görög választási rendszer miatt ilyen nagy.

    Egyébként meg különösebb jelentősége nincs, hogy ki nyerte, ezt a felvezetőben is leírtam. Most az a verzió lépett életbe, hogy a görögök "haláltusája" meghosszabbodik. Ez véleményem szerint nem jó az átlag görögnek, de ők legalább kiállnak magukért. Ha újabb megszorítások jönnek nem fogják olyan természetesnek venni, mint mi.

    És ki menti meg Spanyolországot? És az olaszokat?
    Akár hosszú évekig el lehet lavírozni még az Euróval és a mentőcsomagokkal. Németország egyelőre nem engedi a bankóprést, pedig más megoldás nincs.

    Illetve van: háború.

    Anonymus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól látod.

      mm

      Törlés
    2. ...kivéve, hogy nem a "bankoprés" a megoldás és ebben igazuk van a németeknek, de nem is a végtelen "megszorítások" amiket javasolnak (követelnek), hanem az hogy minden bajba jutott állam rendelkezzen saját valutával és persze önálló jegybankkal. Így nyomtathat pénzt egy állam, amivel aztán közvetlenül létrehozhat munkahelyeket. Ez persze teljesen ellentétes a liszaboni szerződéssel és egy gyarmatosított perifériás Európával (mindegy hogy Rothschildék gyarmatosítanak vagy a németek vagy éppen az amcsik, a gyarmatosított nemzet mindig vesztes).

      mm

      Törlés
  10. Valószínűleg az lehetett Kraft, ezért is írtam azt, hogy "megkapják a nyakukba". A mandátumkiosztás is ezt látszik igazolni.

    Áh, ne viccelj. Itthon annyira telik az álcivil mozgalmaktól, és egyéb nevetséges szerveződésektől, hogy a Horthy-korszaktól rettegjenek, Dániel Péter-féle olcsó provokátorokkal karöltve. Ez a legnagyobb bajuk manapság...

    VálaszTörlés
  11. mm

    Tudom, és igazad van, hogy nem a bankóprés a megoldás, de én most a jelen játékszabályok szerint gondolkodom, tehát mi az, ami Rotschildék által elfogadható.
    Az állami pénzkibocsátás egészen biztosan nem ezek közé tartozik, noha az lenne minden problémának az első rendű megoldása, természetesen egy nemzetért létező becsületes kormány esetén, mert önmagában az állami pénzkibocsátás nem elegendő.

    Ha a realitásokat nézzük, akkor erre most semmi esély. Se az állami pénzkibocsátásra, se a becsületes magyar kormány létrejöttére.
    Őszintén jelen garnitúra közül kire voksolnátok, ha most lenne választás? Jobbikra, mint kisebbik rosszabb? Semmi értelme, amíg ezeket a játékszabályokat nem rúgja fel valaki, addig mindegy milyen színű párt vezeti az országot.

    Kell az összeomlás, szükséges egy erkölcsi szellemi fizikai megújuláshoz, illetve annak esélyéhez. Ezen a lejtőn már nem lehet visszafordulni, muszáj a kijózanító falnak csapódás.

    Hogy mi lesz az összeomlás után az más kérdés. Ez már csak találgatás. Legjobb esetben újra felállnak a nemzetállamok, és egy merőben más, emberségesebb rendszer veszi kezdetét.
    Legrosszabb esetben megvalósul a totális és egyben globális diktatúra rendszere a megmaradt 0,5-1 milliárd emberrel, amit akkor már nem kell titkolni, és demokráciának álcázni.

    A következő nagy összeomlási időszak ez év őszére van beharangozva.
    Őszintén? Ebben már csak annyira hiszek, mint Posta "forró ősz lesz" kijelentésében, amit minden évben elmond 2008 óta.

    A rendszer borul, de nem tudni mikor. Azt sem tudom, hogy Rotschildék még kontroll alatt tartják-e a folyamatokat, vagy beindítottak valamit, aminek már ők sem látják a végét.

    Anonymus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így látom. Ami Rothschildékat illeti, valóban beindítottak valamit az elmúlt napokban azzal, hogy szövetkeztek az öreg Rockefellerrel, aki szintén egy nemzetmentes techno-feodális bolygóról álmodozik. E két nyugati óriás pénzes zsák együtt elég likviditással rendelkezik ahhoz, hogy teljes országokat felvásároljanak a most következő európai országok és amerikai államok elárverezésében. Tudjuk, hogy Európában szinte mindent elárverezni készülnek a görög, portugál, spanyol, ír, olasz, román, bolgár stb stb és persze MAGYAR kormányok, a "megszorítások" és az "állami takarékosság" jegyében. Ezek az elárverezések még nagyobb nyomort fognak hozni az átlag emeberek számára, ami persze nem igen zavarja a sakálokat, mert valszeg azt hiszik, hogy az őket szolgáló rendőrségek és magánhadseregek elintézik majd a lázadókat. Vélhetően ezért is kellet előidézni ezt a nagy gazdasági katyvaszt, hogy aztán mindent megszerezzenek a már két említett sakál, arra viszont nem számítottak, hogy Kína még nagyobb pénzeszsákkal rendelkezik és ő is ott lesz az árveréseken...

      mm

      Törlés
  12. ... közben már az idén megjelenik egy új találmány az áruházak élelmiszer polcain: az ehető csomagolás. A terv szerint minden fajta élelmiszert pár éven belül ehető csomagolásban fognak árulni, a "környezetvédelem" jegyében, még a folyadékokat is. Mivel várhatóan egyre nagyobb lesz azok tábora, akik munka-jövedelem hiányában nem fognak tudni már élelmiszert vásárolni, nem lepődnék meg azon, ha az ehető csomagolás mögött az a "zseniális" ötlet motoszkálna, hogy majd a nincstelenek tömegei a jövedelemmel rendelkező kissebségek által fogyasztott ételek csomagolásával fogják tömni gyomrukat, mert ugye az "elitek" jól tudják hogy az éhező tömegeket semmi sem képes kordában tartani.

    mm

    VálaszTörlés