2012. április 5., csütörtök

Ami Zsiga Marcellnél is pimaszabb: megélni 27.900 Ft rehabilitációs járulékból

Egy olvasónktól kaptam ezt a cikket, elgondolkodtató és nem egyedi esetről ír:


Következik anyukám tanulságos története röviden, egy kis realitás az „új országból”:

Anyukám szervezete - 36 évnyi postai hivatalban (!) eltöltött folyamatos munka-iszony után – úgy döntött, hogy köszöni szépen, elég volt. 2011 tavaszán heveny tüdőembóliával, pitvar fibrillációval, mellkasi folyadékgyülemléssel, hypertoniával, hasnyálmirigy-gyulladással, és agyi infarktus diagnózissal kórházba szállították, ahol egy hónapig kezelték, majd szív-katéterre küldték.
Az egészségügyi mélyrepülés kiváltó okaira talán most ne is menjünk mélyebben bele, a néhány évtizede tartó, kitűnően működő népességcsökkentési és népegészségtelenségi terveknek megfelelően valószínűleg mindannyiunk családjában „beértek” már hasonló esetek – a történet megértéséhez elegendő a kezelés végén leírt orvosi diagnózis (BNO).

DIAGNÓZIS:
     - Pitvari fibrillatio és flutter
     - Egyéb meghatározott szívritmuszavarok
     - Tiszta hypercholesterinaemia
     - Pánik zavar (syndroma) epizodikus rohamokban jelentkező szorongás
     - Szélütés (stroke) nem vérzésnek v. infarctusnak minősítve
     - Általános és k.m.n. atherosclerosis
     - Magasvérnyomás –betegség (elsődleges)
     - Közepes depressziós epizód.

FUNKCIÓKÁROSODÁSOK:
Ismételten lezajlott pitvar fibrillatio –PVI (mind a 4 véna)
Depressio , pánik betegség – gyógyszeres kezelés alatt.
Gyógyszeresen kezelt kezdődő érszövődmények stádiumában levő hypertonia, célszervkárosítással.

Ezek után meg kellett jelenjen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal – Szakértői Bizottsága előtt. A T. Bizottság (a „T” behelyettesíthető Tudatlan, Takarító, vagy Tapló, de semmiképpen nem Tisztelt jelzővel) a következő ítéletet hozta:

Kezelt szívritmuszavar:             15%
Hypertonia:                              25%
Depressio:                               10%.

KOMBINÁLT ÉRTÉK ALAPJÁN SZÁMÍTOTT ÖSSZ-SZERVEZETI EGÉSZSÉGKÁROSODÁS:       43%
EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT:        57%.

REHABILITÁLHATÓ, SZÜKSÉGES IDŐTARTAM: 36 HÓNAP.
ÁLLAPOTA A B1 MINŐSÍTÉSI CSOPORTBA TARTOZÓ.

(Ne fogja vissza magát, akinek dejavu érzése támadna, az idősebbek még talán emlékeznek rá, hogy az „átkosban” hogy is mentek ezek a bizonyos bizottsági meghallgatások, ahol egy kis dugó szemüveges csíra döntötte el, hogy pl. egy nő szülhet-e, vagy ki mire alkalmas)
Fentiek ismeretében telefonos segítséget kértem a NYUFIGTÓL, ahol a hölgy nagyon kedvesen közölte, hogy anyám kemény 27.900 ft-ra számíthat, de megnyugodhatunk, „csak” 36 hónapig! Persze ehhez fel kell mondjon a munkahelyén, majd ha eltelt a 36 hónap megint mehet a bizottság elé, ahol ha úgy döntenek, hogy makk egészséges, akkor mehet vissza dolgozni. Amire reális esélye van – lévén, hogy az 58 éves rokkant nőkre igen nagy kereslet van a munkaerő piacon. Hajrá Magyarország!

Ha csak az „Új” országra lehetne hagyatkoznunk, akkor anyukámnak most kb. három lehetőség állna rendelkezésére:
  1. Elmegy feketén hagymát árulni, amíg bírja
  2. Elfogadja a bizottság álláspontját, nem ad be fellebbezést, majd néhány hónap múlva felköti magát, ezután újjáélesztik, és 3 év múlva mehet vissza a postára szétcseszni az egészségét újra.
  3. Felkopik az álla.
(Az olyan részletekkel mint egy hitel, vagy pl. hogy az anyukámnak még magán kívül gondoskodnia kell az özvegy nagymamámról is, már nem is fárasztom a kedves olvasót.)

A Nyufig tájékoztatásából az is kiderült , hogy ha 2011-ben,- mikor beteg lett- dolgozott volna 180 napot, akkor a fizetése alapján állapították volna meg az összeget, ami még talán elfogadható lenne, így viszont, hogy áprilisban dobta be a törülközőt a teste, csak a minimálbér 30%-a jár. Tehát magyarul arról is Ő tehet, hogy április 29-én vitte el a mentő nem pedig július 1-én… Hála neked, Imotep!
Szóval megszűntették a rokkant-nyugdíjat és helyette rehabilitációs – járulék van.  Hajrá magyarok! Ez egy nagyon helyes lépés amúgy, százezrek lógtak az állam csöcsein, így a még mozogni képes dolgozók adóforintjain, no de kérem szépen... Miért érzem úgy, hogy a választási szlogenek betartása már megint a kisembereken csattan?! A „mercis rokkant” továbbra is mercivel jár majd?

Nemrég nagy botrányt kavart a „47 ezer forintból való megélés”, (egy indexes firkász még le is tesztelte egy hónapig, tanulságos élménybeszámolót írt róla), nos, akkor itt van az újabb „rekord”. Hát ennyit ér egy 36 évet végigdolgozott ember élete?? Elismerem, vagány egy anyám van, aki ha kell, megszereli a konnektort is, de 27.900 Ft–ból megélni az több mint merészség… az már pimaszság akkor, amikor vannak ebben az országban olyanok, akik óránként „megkeresik” ezt az összeget. Ezek után már csak egy kérésem van!

Igen T. elnökúr, és mélyen T. Ház !
(a „T” itt is behelyettesíthető mondjuk Talmudista, Toronymagasan-aljadék, vagy éppenséggel Takonypócöcsikbőlálló jelzőkkel)!

Mint az Önök egyik munkaadója haladéktalanul felszólítom Önöket, hogy legyenek szívesek megélni 36 hónapon át havi 27.900 forintból!
Ja, és az Isten ítélkezzen Önök felett igazságosan!

Eljutván a padlóra, ne gondolj az újragombolásra
Ez a világ felejtős, és megérett az újragondolásra.

ELÉG VOLT!

Betti       
U.i.: használható ötleteket szívesen fogadnék (nem a fent említett járulék elköltéséhez…)

12 megjegyzés:

  1. Végre nem spirituális csodavárás, mi? A szenvedések világába történő kis bepillantásnak most biztos örül a két morgó medvénk - Mózi és GyZ. :)

    Az egészségügy helyzetére számtalan találó jelzőt lehetne aggatni, nekem most hirtelen a reménytelenül képtelen, és a teljesen rekonstruálandó tűnik a legmegfelelőbbnek.
    Pár napja egy három órás kálvárián estünk végig a nagyobbik lányom kartörés-gyanújával, amikor is megtapasztalhattuk az esti ügyelet minden szinten jelenlévő dilettantizmusát. Tényleg nem kívánom senkinek, viszont szerencsére a helyzet annyira szarul alakult, hogy a várakoztatás és az ide-oda küldözgetés órái alatt a lány karja spontán gyógyuláson ment keresztül... :)

    TT

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem örülök, az ismertetett eset egyáltalán nem örömteli, s bár egyeseknek nehéz felfogni, vagy egyszerűen képtelenek felfogni, ez a szerencsétlen, de mesterségesen kiváltott sors, mindenkit utolérhet!
    Társadalmi válasz az esetre nincs! Gój baromként vesszük tudomásul, hogy a szerencsétlenje vesztességlistára került...
    Ez az EMBEREKKEL Magyarországon nem fordulhat elő. Itt az EMBEREKNEK megkülönböztetett ellátás jár betegség esetén, magukra maradtaknak az ellátás mellett akár társalkodót is biztosít a rendszer, természetesen közpénzen, ezt is fizetitek...
    Ideje lenne ha végre tudomásul vennétek a gyakorlat által is megerősített, a Talmud által világosan meghatározott tényállást:
    "...A NEM-ZSIDÓK KÖZT EGY SINCS, KI EMBERNEK NEVEZTETNÉK."!
    Gyöngyösi Zoltán

    VálaszTörlés
  3. Tényleg eléggé szerencsétlen egy ügy...
    de nálunk ez mondhatni mindennapos. Elég csak beülni egy pár órára valamelyik váróba, és máris tele a tarsoly egy orvosi krimi megírásához is elegendő történettel.

    És azt se felejtsük el drága nemzettestvérek, hogy az orvosi szakma értelmesebb, és ügyesebb része bizony nem itthon villogtatja tudományát. Nem akarok senkit megsérteni, de kábé úgy néz ki a helyzet, hogy aki itthon marad az

    a, meg van áldva némi hazafiassággal

    b, öreg és már nincs kedve külföldre menni

    c, selejt

    Természetesen az "itthonmaradottak" közé nem sorolom be az "idejötteket", az arab, afrikai, és zsidó orvosokat, mert az ő motivációik azon magyar orvosokéval azonos lehet, akik itt hagyták hazánkat csak mert kint ötszörösét keresik az itthoninak.

    Tetőzik a helyzetet a nem-finanszírozási, vagyis ellehetetlenítési próbálkozások, melyek egyértelműen a magánkezekbe löknék a társadalom beteg részét. Íme a jövő fizetős rendszere:

    http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/04/nem_gyurcsany_koszon_vissza_az_uj_egeszsegbiztositasban/

    A jómódúak fizethetnek a gyorsabb ellátásért, akár az állami rendszerben is (!!), de a TB-t ugyanúgy fizetniük kell! Köszi srácok! Melyik idióta találta ezt is ki?

    A gyógyszermaffiáról már nem is beszélve, azok megérnének egy külön regényt!
    Az biztos, hogy amikor a háziorvos asztala tele van valamelyik gyártó naptárával, bögréjével, tollaival, utazási ajánlataival, akkor nem kell csodálkoznunk, ha a doki nem hajlandó másik gyógyszert felírni - még kérésre sem! És még akkor sem, ha a páciens - "b.szódjon meg!" - az Istennek sem akar meggyógyulni a terméktől. (vagy ez lehet hogy egy direkt visszaépített mechanizmus a "gyógy"rendszerben??)

    Nem kicsi a probléma tehát, ezt mindenki érzi. És az a baj, hogy hiába jöttek újra divatba a vajákos asszonyok főzetei, azért egy vakbélműtéthez csak jobb egy sebészt keresni. De könyörgöm, ne a májamat vegye ki doki!!

    Jól írta a szerző, Betti, "Ez a világ felejtős"
    A jelenlegi életellenes rendszer helyett építenünk kell egy értelmesebbet, emberibbet, élet telibbet, logikusabbat, hasznosabbat, működőbbet, estébé, estébé. Ehhez természetesen le kell rombolni a jelenlegi omladozó falakat a rothadó csempéikkel, (tető már régen nincs!) és akkor meglátjuk, hogy az alapok milyen állapotban vannak - ki tudja, lehet hogy azokat is cserélni kell.
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a legsúlyosabb probléma ott van, hogy amikor nekem bajom van, AKKOR szeretném az ellátást, nem hónapok múlva.
      Ezért TB ide, TB oda, én is van hogy a magánutat választom kérdezés nélkül, legyen szó fogászatról, vagy éppen kardiológiáról.
      Amikor szarakodott a szívem, akkor is vagy három hónapra kaptam időpontot az állami rendszerben – ennyi idő alatt akár meg is dögölhet az ember, míg a magánklinika másnap megnézte mi lehet a baj, és (a szállítószalag-effektus helyett) egy órán keresztül csak engem vizsgáltak. 6000-ért.
      Érezhető a különbség.
      Csak így meg dühítő a járulék kérdése...

      Viszont a fenti cikk nem is az egészségügy katasztrofális helyzetére összpontosít, világít rá, hanem arra az elképesztő, érthetetlen, dühítő állapotra, hogy a politikai nyomás ezen a területen is érezhetően fokozódott. Miközben fideszék a saját fizetésük emelgetéséről egyeztetgetnek, addig a beindított programjaik sorra teszik tönkre emberek sorsát.

      De hogy ne csak a szart csapkodjuk tovább, szerintem még akár jól is alakulhat ez az ügy hosszútávon. Mire gondolok?

      Egyrészt azok, akik viszonylag hamar nyugdíjasok lesznek, és nem csinálnak semmit onnantól, azok igen hamar leamortizálódnak. Az a tendencia, hogy az a nyögdíjjas, aki dolgozik tovább (az évtizedek alatt kialakult bioritmusát nem változtatja meg nagy mértékben), az egészségesebben és tovább él(het).
      Szóval a visszaküldött nyugdíjas még akár hálás is lehet, hogy a rendszer tovább alkalmazza, és nem hagyja elhülyülni. (Hallod, Zoli? :)

      A másik dolog meg az, amit már máskor is kifejtettem, hogy az emberi lényt kizárólag anyagként/testként kezelő hivatalos egészségügy és orvos"tudomány" hanyatlásával ismét előtérbe helyeződhetnek az embert komplexen kezelő orvoslások, gyógymódok. Nem kifejezetten a kuruzslókra gondolok, bár a természetgyógyászok között is található olyan, aki tényleg érti és érzi az emberi komplexum működését, képes eltalálni a megfelelő diagnózist, és felállítani gyógymódot - legtöbbször lelki gyógymódok indításával!
      Az biztos, hogy a legtöbb betegséget nem lehet pusztán csak "húsként" kezelni.

      S talán az állami ellátó rendszerek, mint pl. egészségügy leépülésével egy másik irányzat épülhet fel, az öngondoskodás, vagy közösségi gondoskodás szintjén. Én bízom benne, hogy minden amit ma szarnak látunk, előbb utóbb valami jobb megépítésére fogja serkenteni az emberi elmét.

      TT

      Törlés
    2. Igen Panka!
      Az elhatalmasodott, elembertelenedett zsidó világ helyett, visszatalálni magyar világunkhoz...
      Gyz/p

      Törlés
  4. Nagyon sajnálom, és tudom, hogy sajnos általános az ilyen, az egészség?ügy csapdájába esett emberek esete.
    Az okok, a gyökerek persze megint ugyanoda vezetnek.
    Épp ezért a megoldást sem az "ellátórendszer" stb. megváltoztatásától kellene várni.
    Ismét csak a saját példámat tudom hozni: Kis családomban bármilyen betegség feltűnése esetén (szerencsére? nagyon ritkán, akkor sem komoly) rögtön elkezdjük a betegség VALÓDI okainak feltárását, és lehetőleg korrigálását (azzal együtt, hogy azért a párom a gyerekeket a háziorvoshoz is elviszi).
    Ehhez nagyon komoly segítség Thorwald Dethlefsen, és Rüdiger Dahlke könyvei, FELTÉTLENÜL ajánlom minden VALÓBAN gyógyulni akarónak.
    Én szerencsémre? az utam elején találkoztam könyveikkel, és gondolkodásmódjukkal, és ma ott tartok, hogy most, az ötödik ikszbe lépve, az "ellátórendszer" nem ismer.
    Volt is gond most, a jogsim megújításakor. A háziorvos sehogy nem értette hogy ennyi idősen hogy nem talál a rendszerben, ráadásul a vérnyomásom is 120/80, na ettől végképp kész lett.
    Úgyhogy talán nem alaptalanul mondhatom, csakúgy mint más problémánál, a megoldás BENNÜNK van, azt ne a bajunkatellátórendszertől várjuk.
    Sz.

    VálaszTörlés
  5. TT.

    "(Hallod, Zoli? :)"
    Hallom is, látom is, érzékelem is, hogy az empátia hiánya, az együttérzés hiánya miatt sose fogod megérteni, hogy miről írt ez a kislány...
    Ott is valószínűleg tévedésben vagy, ha esetinek tételezed fel tragédiájukat...
    A valamikori Magyar Postát is szétszedték! Azt kell mondanom, hogy az a töredék, ami még megmaradt, az is elég lenne nyomatékul az állam felé, hogy sztrájkfenyegetéssel tárgyalásra kényszeríteni a kormányt, s megoldani az ilyen lehetetlen helyzeteket!
    Sajnos a maffiába épült hatalom a szakszervezetek vezetőit is kilóra vette meg!
    Mint írtam, elzsidósodott a világ, s mindnyájan isszuk a levét...
    Gyz/p

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Empátia hiánya? Ezt miből szűrted le?
      És azt miből szűrted le, hogy esetinek tételezem fel a tragédiájukat?
      Légy szíves e fenti két kérdésemre adott válaszban szembesíts azokkal a szavaimmal, amelyekből ezt a két kritikai ítéletet leszűrted.

      Egyébként hatalmasat döbbennél, ha tudnád ki ez a kislány.

      "Mint írtam, elzsidósodott a világ, s mindnyájan isszuk a levét..."
      Ezzel egyetértek.

      TT

      Törlés
  6. TT.

    "...válaszban szembesíts azokkal a szavaimmal,..." Na látod, ez pont nem a szavak kérdése! Ez nem egy blogbejegyzés, amin aztán sajnálkozhatunk...
    Valakinek megtámadták a hozzátartozóját, a hozzátartozójának a létét, ezen keresztül megtámadták a saját személyét is, megtámadták a családját, a famíliáját, ezen keresztül a nemzetét, a nemzetén keresztül az én családomat is, személy szerint engem is, vagyis személyes ügy.
    Itt tartunk. Ezért, és ezekért emelek legalább szót, hogy nem mehetünk el az ilyen esetek mellett, mert mindenkire sor kerül, a szeletelő gép működik!
    Sajnálom, hogy néha elfáradva kevesebb türelmet, tapintatot tanúsítok...
    Gyz/p

    VálaszTörlés
  7. S ha már itt tartunk:
    "Betti
    U.i.: használható ötleteket szívesen fogadnék (nem a fent említett járulék elköltéséhez…)"

    Meglehetősen reménytelen lépésnek tűnik az általános tehetetlenség mellett, de mégis szükséges megtenni!
    Meg kell keresni a munkáltató a Magyar Posta szakszervezeti szerveit, jogsegély szolgálatát. A megkereséssel kényszeríteni őket, amit feltétlen írásban kell elkövetni, hogy foglalkozzanak az üggyel, mely így első ránézésre is jó esélyeket nyújt az ellenséges állammal szemben! Az érdekképviseleteknek, ebben a terrorral lenyomtatott közállapotokban, mint egy falat kenyérre, úgy van szüksége felmutatható sikerre! Ennek a sikernek a lehetőségét, kedves Betti, fel kell kínálnotok!
    Máskor is hangoztattam, hogy minden, a legkisebb, esélyt is, kötelezően ki kell használni! Mindenre kiterjedően..!
    Gyz/p

    VálaszTörlés
  8. Aktuálisak vagyunk! :)

    "Újabb kormányzati weboldalt tört fel a hírhedt hekker-aktivista közösség, az Anonymous magyar szárnya. Az áldozat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal"

    http://index.hu/tech/2012/04/08/ujabb_allami_weboldalt_tort_fel_az_anonymous/

    TT

    VálaszTörlés