2012. március 7., szerda

Ayn Rand - Veszett világ - egy idézet a könyvből..

Névtelen tegnap egy megdöbbentő idézettel gazdagította a blogot. Annyira szíven ütöttek a sorai, hogy egy külön cikket szánok a témának. Aki nem olvasta volna, annak nem kell keresgélnie, íme:

"Az ilyen fosztogatók biztonságosnak tartják védtelen emberek kirablását, mihelyt elfogadták az azokat lefegyverző törvényt. Ám zsákmányuk más fosztogatók mágnesévé válik, akik úgy veszik el tőlük, ahogy szerezték. Ekkor a verseny nem a legrátermettebbek számára folytatódik, hanem a brutalitásban legirgalmatlanabbak között. Amikor az erő a szabály, a gyilkos legyőzi a zsebtolvajt. És ekkor a társadalom eltűnik a romokban és az öldöklésben. Kívánják tudni, vajon közeleg-e ez a nap? Nézzék a pénzt! A pénz egy társadalom erényének a barométere. Amikor azt látják, hogy a kereskedelem nem megegyezés, hanem kényszer alapján működik; amikor azt látják, hogy a termelés érdekében olyan emberek engedélye szükséges, akik nem termelnek semmit; amikor azt látják, hogy a pénz azokhoz folyik, akik nem árukkal, hanem kegyekkel kereskednek; amikor azt látják, hogy az emberek korrupcióval és protekcióval gazdagabbak, mint munkával, és a törvényeik már nem önöket védik ellenük, hanem azokat védik önök ellen; amikor azt látják, hogy a korrupciót megjutalmazzák, és a tisztesség önmagunk feláldozása lesz, akkor tudhatják, hogy társadalmuknak vége.
...
- Én nem értek egyet önnel.
- Ha meg tudja cáfolni egyetlen elhangzott mondatomat is, hálásan hallgatom.
- Ó, nem tudok válaszolni önnek. Nincs válaszom, az agyam nem így működik, de nem érzem, hogy igaza volna, így tudom, hogy téved.
- Honnan tudja?
- Érzem. Én nem a fejemre, hanem a szívemre hallgatok. Lehet, hogy ön jó a logikában, de szívtelen.
- Amikor majd emberek halnak éhen körülöttünk, az ön szívének semmilyen földi hasznát nem veszi, hogy segítsen rajtuk. És elég szívtelen vagyok, hogy azt mondjam, amikor majd azt sikítja, hogy „De én ezt nem tudtam!”, akkor nem lesz bocsánat"

Ayn Randról jobb híján itt olvashatunk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand

40 megjegyzés:

  1. Azt nem tudom, miért szerettetek bele Ayn Rand-ba, azért annyira okosakat nem mondott.
    Nézzük, mit tudunk róla.

    Eredeti nevén Alisza Zinovjevna Rozenbaum.
    Szülei a zsidó középosztályhoz tartoztak, kémikus apjának jól menő gyógyszertára volt.
    1926 februárjában, 21 éves korában érkezett hajón New Yorkba ... úgy döntött, hogy a Szovjetunióba többé nem tér vissza.
    Felvette az Ayn Rand nevet és Hollywoodba utazott azzal a céllal, hogy forgatókönyvíró lesz.

    A Veszett világ témája a racionalitás szerepe az emberi létben. A könyvben Rand egy olyan új erkölcsi filozófiát mutat be, amely a racionálisan felfogott önérdeket propagálja.

    Hangsúlyozza az egyén jogait (mint például a tulajdonjogot), és a laissez-faire kapitalizmust, melyet egy alkotmányosan határolt kormányzat szabályoz. Rand erősen ellenzi a kollektivizmus minden formáját, így a központosított kormányzást is.

    Azonkívül hogy ateista volt, Ayn Rand etikai nézetei is lényegesen különböztek a megszokottól. Az erkölcsös magatartáson alapuló egoizmust hirdette, melyet ésszerű önérdeknek nevezett. Az altruizmust elítélte; nézete szerint az emberbaráti gesztus nem más mint erkölcsi kannibalizmus, mivel egy ember boldogsága rendszerint egy másik ember boldogtalanságát jelenti.

    A vallásos hitet – mint az ésszerűség antitézisét – elutasította. Ellenezte a miszticizmus és a természetfeletti bármilyen formáját, beleértve az intézményesített vallásokat.

    Összefoglalva: orosz, objektivista, ateista, materialista zsidó. Első ránézésre teljesen megfelel a XIX-XX. századi zsidó szabadkőművesség elveinek.

    aszpirin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Aszpirin

      El is olvastad a műveit, vagy leragadsz ott, hogy tisztelettel elfogadod azt, hogy ha valakire azt mondják objektivista, ateista, materialista, zsidó, akkor te tökéletesen tisztában vagy azzal, hogy ő milyen is volt valójában. Aki a zsidókra kíváncsi, olvassa el a bibliát, a tórát és a talmudot nyugodtan, de az is el fog veszni a süllyesztőben, hiszen ezek is csak csapdák. Ahogyan bizonyos tekintetben minden írott és kiejtett szó egyfajta csapda csupán.
      Szabadkőművesség ... és akkor mi van?
      Igazságosság ... és akkor mi van?

      "Nagy" szavak, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy tele vagyunk előítéletekkel, és felelőtlenül dobálózunk "nagyobbnál nagyobb" szavakkal, és mindeközben ezeket olyan emberekre mondogatjuk, akiket bezárunk pár jelzőbe - és tesszük ezt úgy, hogy valójában halvány miniszteri segédfingunk sincsen arról, hogy kik is ők, vagy hogy mit akarnak.

      Persze ... a hibát én követem el. :-)

      Törlés
  2. aszpirin,

    nem látom értelmét valakinek a faji, nemzetiségi vagy vallási hovatartozását firtatni, ha a gondolatait érdemesnek tartom megismerni. A legokosabb ember is tanulhat a legbutábbtól, nem beszélve arról, hogy itt nem erről van szó.
    Alisza Zinojevna Rozenbaumnak van legalább egy fél könyvtárnyi előnye az átlag magyar emberrel szemben, úgyhogy amíg utól nem érjük, addig nincs mire felvágni... Ez az ember 1957-ben írt le olyan dolgokat, amit mi csak mostanában kezdünk felfogni. Lehet, hogy későn...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Velorex, nem is a faji, nemzetiségi és vallási hovatartozással van a problémám.
      Inkább azzal, hogy szabadkőműves elveket vall.
      Szabadkőművesek közt is voltak nemzeti és globalista szabadkőművesek.
      Az ő nézetei a zsidó, globalista szabadkőműves nézeteknek felelnek meg.

      Kiemelném mégegyszer az alapelveit:
      - vallás-, isten és miszticizmus-ellenesség, ateista materialista
      - az állam felügyelő szerepét tagadja => a szabad piaci kapitalizmust tartja a helyes útnak

      Laissez-faire kapitalizmus:
      (1) hagyni kell a dolgokat, hadd menjen minden a maga útján. A klasszikus gazdasági liberalizmus jelszava. (Akadémiai Kislexikon 1990: 19)
      (2) a manchesterizmus, a szabadkereskedelmi iskola, a klasszikus gazdasági liberalizmus jelmondata. Lényege a formális gazdasági szabadság, amely a tõkés kizsákmányolás szabadságát jelenti (annyi, mint hagyja csinálni, hadd menjen minden a maga útján). (Idegen Szavak Szótára 1957: 417)

      "hagyni kell a dolgokat, hadd menjen minden a maga útján"
      Nem ismerős? :)

      Csak arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy éppenséggel lehet, hogy mellélőttetek ezzel a hölggyel, aki úgy tűnik ateista materialista, globalista, liberalista, kaptitalista, szabadkőműves elveket vallott.

      aszpirin

      Törlés
    2. Aszpirin,

      belátom, igazad lehet. Ezzel együtt a citált könyvrészlet továbbra is tetszik. Minden nap tanulok valamit, a bejegyzést hagyom a helyén, ez is egy útjelző kő.
      A magam részéről most ott tartok, hogy nem utasítok el semmilyen véleményt csak azért, mert nem a saját "fajtám" képviselője találta ki. Sőt, ha időm és tehetségem engedi, el fogom olvasni az egész könyvet.

      Törlés
  3. Off topik!

    Tájékoztatni szeretnék mindenkit, hogy a honlapomat ismét feltörték és hozzáférési kódokat megváltoztatták, egyelőre nem tudunk hozzáférni sem én sem az adminisztrátor, ha esetleg nem odavaló anyag kerülne fel akkor azért nem mi vagyunk a felelősök. Dolgozunk a helyreállításon. Kásler Árpád.

    VálaszTörlés
  4. A cikkhez mindössze annyit, hogy egyetértek velorex megjegyzésével, de szerintem soha sem késő...Á.

    VálaszTörlés
  5. Árpi, kihúztad a jackpotot. Ne lepődj meg semmin ezen túl. Ha pedig hajnalban három-négy fekete terepjáró megáll a házad előtt és golyóálló mellényes kopasz fejű rambók ugrácskálnak ki belőlük, hogy megigyanak egy kávét veled, az csak rémálom lesz. Tudod, immár beköszöntött az új világrend kis hazánkban. Még komolyabban, a honlapod megerőszakolását valszeg figyelmeztetésnek szánták.

    Basszuskulcs

    VálaszTörlés
  6. Ami Ayn Rand elképzelését egy ideális társadalomról illeti, szerintem is ez a helyes út, nem pedig a kollektivizáció vagy/és a centralizáció. Ahhoz viszont, hogy Rand elképzelése működjön, szerintem figyelembe kell venni azt, hogy amennyiben van rá lehetőség, mindig előkerülnek a predátorok akik kihasználják a szabadságot arra, hogy felfalják a többieket. Lásd pl most ami Magyarországon kezd csírában kibontakozni a "demokrácia", "egyenlőség" és mindenféle fínomság nevében. Szerintem kell hát valami erős központi elem a rendszerben, nem egy kormány jellegű központi hatalom de mégis vmi központi és erős, ami képes időben kivonni a predátorokat a rendszerből... talán vmiféle "bölcsek tanácsa" amely nem lenne alárendelve a rendszer bármelyik részének. Tudomásom szerint, ilyen még nincs ezen a bolygón (talán volt?).

    mm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az 500 bölcsre gondolsz a görögöktől?

      Törlés
  7. Basszuskulcs,

    miért pont fekete terepjárókkal jönnek? Talán azért, mert a szerencsétlen cigányokat lelövöldöző nácikok is ilyennel járnak?
    Lehet, hogy ezek a terepjárós nácikok nem is azok a nácikok, akik árpádsávos zászlók alatt próbálnak valami nemzeti önvédelmet produkálni?
    Lehet, hogy azok az igazi nácikok, akik terrorizálják az egész világot pénzzel, vagy ha úgy nem megy, akkor kopaszokkal, meg oszambinládenekkel, vagy éppen ájrópaiunijós jogszabályokkal?

    Nem mondtam semmit, csak kérdezgetek, csak kérdezgetek..

    VálaszTörlés
  8. Nem azért, Velorex, hanem azért mert ilyenekkel van felszerelve a "terrorelhárító központ" és nálunk az számít terrornak, ami akadályozza a hatalom terveit. Ma hajnalban pl "élőben" ment az egyik rádióban egy kft vezetőjének a letartóztatása aki állítólag nem fizette be a megfelelő adót és nem egy maffiózórol van itt szó: a felfegyverzett rambók hajnali háromkor jelentek meg a család háza előtt amit körbevettek és aztán hangerősítővel az utcából bejelentkeztek, hogy az egész utca és főleg a rádióhallgatók jól hallják. Sima pszichológia terror ez, csak úgy mint Árpád blogjának a feltőrése. Közben a szervezett bűnözésről (lány, szerv, drogkereskedés meg ilyesmi) szó sem esik, nincs is valszeg ilyen Magyarországon, annak ellenére hogy már a holland és kanadai rendőrségek (talán mások is, de ezek biztosan) felszólították már Magyarországot, hogy tegyen rendet az innenről irányított bandák ügyében akik náluk csintalankodnak...

    mm

    VálaszTörlés
  9. Ami speciell azokat a fekete járgányokat illeti, amik a cigányokat terrorizálták hogy aztán egymás ellen uszítsák az embereket Magyarországon, azok szerintem nem egy Magyarországon készült tervet hajtottak végre. Vannak szerintem, akiknek érdekükben állt akkor is és most is, hogy Magyarországon minél nagyobb legyen a kupi, bármilyen párt is legyen hatalmon.

    mm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam is így gondolom, mm. Az a gyanú alakult ki bennem, hogy csúnya játszmák folynak a világban -Magyarországon is - és a valódi elkövetők mindig ráfogják a dolgot valaki másra.. Aztán meg röhögnek a markukba a szépen sülő pecsenyéjük mellett. De az is lehet, hogy megint összeesküvés elméleteket gyártok. Tapasznyalataim szerint, mikor az ismereteim kezdenek elégtelenekké válni, ott a biztos tudást előszeretettel helyettesítem kitalációkkal...

      Törlés
    2. Összeesküvés elméleteket, mi? Az elmúlt években mindenki számára világossá vált, hogy azok az országok amelyek energiahordozó ásványokat tartalmaznak nagy mennyiségben mind célponttá vállnak. A legtöbbször elveszítik függetlenségüket miután "belső zavargások" kapcsán egy "demokratikus kormány" kerül hatalomba aki valóban helytartó kormány. Ez történt a kilencvenes években Oroszországgal is, de ott akadt egy ember akinek sikerült visszanyerni az ország szabadságát és akit azóta is állandóan támadják -politikailag és fizikálisan is- a globalista erők. Ilyen helyzetben Venezuela is. Utoljára Irak és Líbia estek a globalisták karmaiba és most Irán a következő célpont de vannak olyan országok is, amelyekről nem hallani a híradóban, pl Szudán vagy Nigéria. Magyarország is egy olyan ország, amely egy hatalmas természetes kinccsel rendelkezik: a vízzel és ideális éghajlattal csodálatosan megáldott kiváló termőföld több millió hektárai. Ez a kincs ér legalább annyit a globalista predátoroknak, mint az olaj vagy gázmezők. Ergo...

      mm

      Törlés
    3. Nézzétek meg a John Carter filmet

      Törlés
  10. Sziasztok, ha minden igaz megoldotta srác a problémát, egy amerikai IP címről hatoltak be, legutóbb egy Malájról , most "Mégmegnemszületett"-re változtatták a felhasználó nevet, persze ángolosan. De igenis jelentem, megszületett! és itt nem magamra gondolok, hanem egy eszmeiségre amely MERI LÁTNI a dolgokat.Á.

    VálaszTörlés
  11. Aszpirin, Ayn Rand sokat tudott a globalisták nagy tervéről, hiszen egy Rothschild bankár barátnője volt (Philip Rothschild). Azonban Rand valszeg őszinte és jószándékú volt, különben nem ellenezte volna azt a hatlmi központosítást ami jellemzi a globalista "unió" elvet, például jelenleg a központosítás felé tartó Európai Unió elvét. Attól, hogy vki nem díjjazza a vallást és a nemzeti gondolkodást, még nem feltétlenül globalista, legalábbis nem olyan globalista amely egy planetáris központosított hatalmat hírdet. Nem árt egy kis árnyalatosság amikor ilyen magasröptű témáról van szó.

    mm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ayn Rand Mike Wallace Interview 1959 part 1
      youtube.com/watch?v=7ukJiBZ8_4k

      Nem olvastam a műveit, de az alapján, amennyit ezen rövid idő alatt meg lehet tudni a világnézetéről, nem szimpatikus a hölgy.

      Véleményem szerint egy olyan emberiség ellenes filozófiát hirdet, ami soha nem működött az egész társadalomra nézve. Viszont kiváló filozófia lehet a hatalmi elit számára.

      Nincs természetfeletti teremtő, fenntartó és irányító (Isten).
      Az ember a majomtól származik.
      A tudat testi folyamatok eredménye, a halállal megszűnik.
      A valóság objektív.
      A szeretet alapja az önzés.
      Az embernek önmagáért kell dolgoznia.
      A köz javára végzett önfeláldozás értelmetlen.

      Ezek mind azok a szlogenek, amivel az embereket próbálják eltávolítani a felsőbb énjüktől, helyébe léptetve a hamis, anyagi egót.

      Nézzük, mivel áll szemben a filozófiája.
      A kereszténység minden fajtájával.
      Az emberi lélek spirituális igényeivel.
      A Szent-Korona eszmeiségével.
      A nagyobb, természetes csoportokhoz való tartozás tudatával, így pl. nemzettudattal.

      Egyébként semmi bajom vele. Végülis miért ne lehetne egy Rothschild barátnője.

      aszpirin

      Törlés
    2. "
      Nincs természetfeletti teremtő, fenntartó és irányító (Isten).
      Az ember a majomtól származik.
      A tudat testi folyamatok eredménye, a halállal megszűnik.
      A valóság objektív.
      A szeretet alapja az önzés.
      Az embernek önmagáért kell dolgoznia.
      A köz javára végzett önfeláldozás értelmetlen.
      "

      Ezek mind egyéni vélemények, amelyeket valaki más szlogenként használhat fel, és úgy forgat ki, ahogy akar - főleg ma, 20 évvel az írónő halála után. Minden attól függ, hogy te magad hogyan szemléled a dolgot. Minden egyes szó, de főleg, minden egyes fogalom ellentmondásos - nem csupán önmagában, hanem mindazzal együtt, amivé "fejlődik".
      Amennyiben félreteszem az előítéleteimet, és szigorúan a tőle olvasottakhoz tartom magam, egyetlen szó, egyetlen fogalom az, ami kiviláglik a műveiből, az pedig a következetesség.

      Vajon a keresztény hívők közül mennyien élik következetesen keresztény módjára az életet? A kereszténység hogyan lehet önmagában egy vallás, amikor több irányzata van, mint a többi "világvallásnak" összesen? Vajon mit is jelenthet az, hogy ezeknek az agyszüleményeknek ennyi irányzatuk van? Akármelyik vallást vehetjük alapul, nem csak a kereszténységet, mindegy. Ismerhetjük-e azokat az embereket, hallhatunk-e azokról, akik tényleg következetesen, a hitüknek szentelve élik az életüket? Rengeteg a kérdés, ami válaszra vár. Nem itt, nem ezen a blogon, hanem odakint az életben.

      Ha Rand teljesen komolyan, vagy végig gondolta volna azt, hogy ellentmond az emberi lélek spirituális igényeinek, akkor egyetlen szót sem vetett volna papírra.

      Törlés
  12. Nem ismerem a hölgy életpályáját, de aszpirinnal értek egyet, ha ez jelent itt valakinek valamit. :)

    TT

    VálaszTörlés
  13. Na fiuk, lányok, meghallgattam mind a három interjút Ayn Rand-al, megvallom kiemelkedően érdekes és figyelemre méltó volt, annak ellenére, hogy nagyon sok mindennel nem értek egyet és valószínű nem is fogok. Ennek ellenére, egy érdekes jelenség volt, egy olyan szemszögből vizsgálta meg a dolgokat ami nem szokványos és ezért minimum érdemes odafigyelni rá, bár néhány dologban szerintem ellentmondásba ütközött önmagával. A riporter (cigarettával a kezében:-) ) , ügyesen kérdezett, a mai magyar tévések tanulhatnának. Ayn szerint semelyik kormány sem kényszeríthetné semmire polgárait, mindaddig amíg azok senkinek sem ártanak, ezért adót sem szedhetne. A riporter megkérdezte, mi a helyzet az urániummal, mivel csak Nevadában egy helyen található az USA ban, mi van ha valaki megkaparintja a lelőhelyet (ezt csinálják ma Rothschildék)és nem hajlandó eladni az államnak, na itt egy kicsit mintha sarokba szorította volna az Alanyát, meg a kórházak, utak építését is felhozta, ami közös áldozathozatal nélkül ma elképzelhetetlen stb. Ayn szerint csakis érdekeken alapuló együttműködés a járható út, különben diktatúrához fog vezetni a dolog, szerintem a ZUSA közel áll hozzá. Lehet egyszer még előveszik a nő elméletét, nem is olyan soká. Szerintem egy kis rész használható lenne az elméletéből, de egy az egyben az amit mond, káros lenne a társadalomra. Szerintem.Á.

    VálaszTörlés
  14. Srácok,

    ha nem dávid csillagot viselt volna a nyakában hanem keresztet, akkor jobban kedvelnétek a hölgyet? Egyébként az egész bejegyzés azért készült, mert a könyvéből származó idézetet nagyon is találónak éreztem, csak cikk szerkesztésének végéhez érve kezdtem keresgélni, hogy ki is az írója. Mindeddig soha nem hallottam róla, csak annyit tudok, amit a wikipédia írt.
    Ha azt az istent (az isten nevét kisajátító egyházakat és mindenféle szektákat) bírálja akinek a nevében sok-sok embert gyilkoltak le a történelem során, akkor akár egyet is tudok vele érteni... Ahhoz egyébként is joga volt, hogy úgy gondolkodjon ahogy gondolkodott, és hogy hit nélkül élje le az életét, bár jómagam inkább hiszek a teremtésben.
    Lehetne még cincálni a filozófiai nézeteit, de próbáljuk meg értelmezni inkább a fenti konkrét írását, mert a magam részéről továbbra is úgy gondolom, hogy az telitalálat.

    VálaszTörlés
  15. Ja még csak annyit, hogy a szóban forgó könyvét mindössze két évvel a riport előtt írta és csinos képpel reklámozza, a riportban kis csalódást azért okoz amikor bemutatják, vagy harminc év elszaladt a fénykép és a riport között:-), ez csak kibújt belőlem, egyébként aki érti, mindenkinek ajánlom.Á

    VálaszTörlés
  16. Árpi, a lényeg az, hogy Rand szerint sem a kollektivizált, sem a centralizált állam sem az emberek érdekeit szolgálja és ez sztem egy nagyon észszerű álláspont, egy remek indulópont a társadalmi szervezéshez. Ez a lényeg, a többi vitaható részletkérdés és ami Rand exisztenciális filozófiáját illeti, az megint más tészta.

    mm

    VálaszTörlés
  17. mm. én is így értettem, hogy induló pontnak minimum érdemes meghallgatni. Talán egy biztos dolgot tudunk, hogy ami eddig volt az nem járható! Az ősi alapokra helyezett de az újkor követelményeinek megfelelő éltforma megteremtése nélkül, csak káosz következhet.Á.

    VálaszTörlés
  18. Na még egy utolsó Rand-ról, megnéztem jó néhány riportot vele, fenntartva az előzőeket, az állapítható meg, hogy az évek elteltével erősen változott véleménye és egyre közelebb került a világuralmi elit elképzeléseihez. Öregségére már nem az a Rand volt aki, még fekete fehér felvételeken szerepelt. Ettől függetlenül az 1959-es idézett rész tőle, szerintem is telitalálat. Így jár az aki nem vonul vissza időben:-)Á.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vér nem válik vízzé, de ha korpa közé keveredsz, megesznek a disznók.
      aszpirin

      Törlés
    2. Árpád!
      Tudod, rögeszmém, hogy ...
      Gondolod, hogy csak a politikusoknak mondják meg, hogy mit gondoljanak? Miként vélekedjenek?
      "...egyre közelebb került a világuralmi elit elképzeléseihez."
      Talán nem véletlenül...
      Gyz/p

      Törlés
  19. Idővel bárki változtathat az álláspontján, és még esély van a bölcsebbé válásra is, azonban a "mainstream" irányelvekhez könnyen közelébe kerülhet az, aki bekerül az elit "klubba". És ott sajnos nem a bölcsesség kövét szorongatják.
    Még aki nem fogadja el azt a véleményt, miszerint a globalista háttérhatalom nem emberi irányítás alatt dolgozik, annak is törvényszerűen fel kell tűnnie, hogy a világ ütőerén kezét tartó elit bizony egyáltalán nem jó irányba viszi a dolgokat.
    Világosan látszik a szellemi vezérelv, ami totálisan életellenes.
    Nem szép ilyet kívánni, de remélem ezek a tagok, vagy legalábbis az eszméik kiírják magukat a teremtésből és a történelemből.

    TT

    u.i.: a képleíró ősi magyar nyelv egyre mélyebb értelmezése során elgondolkodott-e már valaki azon, hogy a történelem szó miért így kezdődik: "tört"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *vállat von*

      Ha nem kívánunk alapok nélküli spekulációkba bonyolódni (pl. tört-én-elem), akkor a "történni, törtnik, történt, történet" azaz a "tör" múlt idejű alakjából származik. Valami, ami megtört. A "tör" szógyök viszont használatos pl. a törni (előre), megtörni, feltörni, kitörni, áttörni értelemben is, igekötőtől függően.

      A történelem szó jelentése:
      A történelem a múltban megtörtént eseményeket foglalja össze, és időrendben taglalja.
      A történelem szó eredete:
      A történelem szó a hisztorein görög szóból származtatható, amelynek jelentése: kutatni, kutakodni. De maga a "történelem" szó csupán a XIX. században jelent meg (a szó alkotója: Döbrentei Gábor, aki foglalkozását tekintve költő volt.)

      aszpirin

      Törlés
    2. A "tör" szógyökkel talán a jelen megtörését kívánták jelképezni, hiszen a jelen, mint olyan igen törékeny dolog - abban az esetben természetesen, ha ragaszkodunk a múlt, a jelen és a jövő "mankóihoz". Mire kimondasz egy szót, már múltnak tekinthető, sőt, már az is.

      Törlés
    3. Jó felé kapiskáltok... :)
      A magyar nyelv tele van csodával. Nap mint nap fedezek fel összefüggéseket, mélyebb értelmet egy-egy kifejezésünkben. De vannak olyan példák is, amelyek az ősiség és tökéletes logika bizonyítása mellett még humorosak is.
      Pl. vegyük a "csigalépcső" szavunkat! Tökéletes képleírás! Olyan cső alakú építmény, amelyben csigavonalban lépkedhetsz, csiga-lép-cső. Eszméletlen, komolyan mondom! :)
      A tökéletes képleírásra számtalan példa van: kacsacsőrű emlős, markológép, füzet, papír (amire csak a papok írtak eleinte!) stb., stb..

      A 'történelem' szavunkra visszatérve, én is úgy látom, hogy a múlt már vissza nem állítható széttörését akarja kifejezni a 'tör' vagy 'tört' gyök. De akkor mi van a "történelem megismétli önmagát" szólásunkkal?? :)))

      TT
      (elnézést az OFF-ért)

      Törlés
    4. TT

      A történelem megismétli önmagát szólás egyfajta már-már dogmatikus ideológiát takar, hiszen vannak olyan aspektusai, vagy törvényszerűségei az életnek, amelyeket akár éppen a szavaink útján egyszerűsít(het)ünk le. Ilyen például a születés, vagy a halál is. Jung feltételezi, hogy a gyermekek jobban hasonlítanak a nagyszüleikre, mint a szüleikre. A generációk is ilyenek. Amennyiben végiglapozzuk a világtörténelmet, számtalan, egymáshoz rendkívül sok mindenben (leginkább emberi fogalmakban) hasonló folyamatot találunk, melyekre megszületik egyfajta analóg elméletiség is - ami persze tökéletesen nem állja meg a helyét, hisz igaz a mondás, miszerint nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni. Lehet, hogy a mi fogalmaink szerint az a folyó ugyanaz a folyó, de a víz benne már biztosan nem ugyanaz, mint előtte. Belátom, hogy ez megfoghatatlan, de épp ebben rejlik az ereje - szerintem.

      Ebből kifolyólag helytelen a mondás, miszerint a történelem ismétli önmagát, és azt gondolom, hogy ennek kulcsa a tömegember manipulálásában rejlik - történjen az akár fizikai, akár szellemi erőszak útján.
      A mondás helyesen úgy hangozna: mi ismételjük a történelmünket.

      Ez szerepel a fő témaként szereplő idézetben is - valahol mélyen. Nem is annyira off :-)

      Törlés
    5. No igen, nincs két egyforma tojás, sem fa, sem fűszál.
      A húszéves-kori testedből negyvenévesen egy gramm sincs már meg, "anyagcsere" történt.

      TT

      Törlés
  20. 2012 forgatóköyvek !!
    egymástól független civilizációk miért számolnak be ugyanarról, amikor sem telefon, sem net nem volt?

    Na vajon kinek lesz a végén igaza?.......majd csak 300 év múlva lépünk a vízöntő korába ??....4 szellem tanácskozása az mtv1-en és 2012 sprituális forgatókönyve Magyarországra nézve részletesen :

    http://www.youtube.com/watch?v=fkf1zccU6b4&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=2B-xn-UPQGs

    VálaszTörlés
  21. Igy van teljesen, jon a dimension shift es csak azok tetelkednek benne akik megcsokonyositett materialista alacsony rezgesu lelkek. Nekik ugy is ebben a dimensionban kell maradniuk mert kepessegtelenek atmenni egy magasabb rezgesu dimensionban es ezert is tetelkednek mert nem akarjak hogy mi a magasabb rezgesu lelkek atmennjunk a magasabb rezgesu dimensionban. Imadkozzunk ertunk es kuldjunk nekik sok sok szeretetrezgest.

    Lucifer

    VálaszTörlés
  22. Kerem mindenkit ez most nagyon fontos semmi mas nem szamit csak a rezgesszint emelkedes mert mar nem sok ido van hatra a nagy dimensionshiftig csupacsak nehany honap. Most semmi massal nem szabad foglalkozni mert ez a lehetoseg nem lesz kettoszor csak egyszer. Nem szamit a politika, nem szamit a banki hitel, nem szamit a globalizacio nem szamit semmi csak a rezgesszint emeles!!! Vegre eljott 2012 es ez marvelous!!!

    Lucifer

    VálaszTörlés
  23. Drága Luciferem!

    Igazán szorítok neked! Már alig várom, hogy átrezegj a másvilágba...
    Nézz utána, már volt ilyen világvégi hangulat, mikor is sokan elfolyatták életlehetőségüket, vagyonukat, mindenüket...
    Életrevaló ötletnek tartanám, ha azokat a soviniszta-rasszista gazembereket rezegtetnéd meg, kik kirabolták, nyomorba döntötték Magyarországot! Hajrá!
    Gyz/p

    VálaszTörlés