2011. november 10., csütörtök

Most, hogy át tudjuk írni az élet kódját, nem állíthat meg minket a darwini evolúció, mondja Juan Enriquez befektető.

Jövőbe látás: Juan Enriquez beszédet tart EmTech 2011 konferencián.
Fotó: Technology Review
Az élet áttervezésének képessége egy olyan forradalom szikrája lesz, ami mellett eltörpülnek a gazdasági és digitális forradalmak, mondja Juan Enriquez író, befektető, és az Excel Venture Management ügyvezető igazgatója. Az új genomikai technológiáknak köszönhetően a tudósok nem csak a valaha volt leggyorsabban tudják leolvasni egy szervezet genetikáját, hanem egyre összetettebb módosításokat is tudnak eszközölni magán a génállományon belül, ami által új képességekkel rendelkező szervezetek jönnek létre.
Enriquez nemrégiben a Technology Review EmTech konferenciáján tartott beszédet. Előadásában elmondta, hogy az élet kódjának átírását lehetővé tevő nemrég felfedezett képességünk alapvetően fogja megváltoztatni a jelenleg általunk ismert világot. Ugyanis azzal, hogy a környezetünket és saját magunkat is át tudjuk tervezni, az emberiség túlhalad a darwini evolúció korlátain. Enriquez szerint az eredmény akár új fajokat is jelenthet.
Enriquezzel a Technology Review főszerkesztője, Emily Singer beszélgetett az előadást követően.
TR: Miért gondolja, hogy új emberi fajok lesznek?
Juan Enriquez: Új emberi faj az, amelyik elkezdi a vírusok, a növények és az állatok, valamint a saját maga evolúcióját irányítani. Amint ezt tesszük, Darwin szabályai jelentősen pellengérre vannak állítva, esetenként még kudarcot is vallanak. Azáltal, hogy evolúciónkat közvetlenül és tudatos módon ellenőrzésünk alá vonjuk, egy olyan világban kezdünk élni, ahol a dolgokat saját tetszésünk szerint alakíthatjuk.
Ha egyszer csak kikapcsolnánk a villamos energiát, azt látnánk, hogy emberek milliói halnak meg gyorsan, mert nem lennének pl. asztmás gyógyszerek, légzőkészülékek, inzulin és még sok-sok olyan dolog, amit azért találtunk ki, hogy megvédjük az embereket a haláltól. Végül aztán eljutunk arra a pontra, ahol az evolúciót az irányítja, amit mi magunk terveztünk meg. Na, ez a nagy dolog! Napjaink plasztikai műtétjei piskótának fognak tűnni amellett, ami még ezután jön.
Ez a közelgő forradalom hogyan fogja átalakítani a világot?
A ma közvetített adatok 98 százaléka egy olyan nyelven történik, amit 30 ével ezelőtt senki sem beszélt. Most egy hasonló időszakban vagyunk, de ez a forradalom jobban el fog terjedni, mert ez egy olyan szoftver, amely a hardverét saját maga írja.
Az emberek azt hiszik, hogy ez a technológia csak a gyógyszeriparban és a biotechnológia területén belül eredményez változásokat, de ennél sokkal többről van szó. Például már a vegyipart is változásba hozta. A Dupont bevételének negyven százalékát az élettudományok adják. Mindent meg fog változtatni; országokat is, hogy melyik gazdag és melyik szegény. Új etikát fog létrehozni.
Új etikát?
Még az olyan alapvető kérdéseket is megváltoztatja, mint a szex. Azelőtt lényegében csak egy módja volt annak, hogy az embernek gyermeke legyen. Ma már legalább 17 van. A szexet tulajdonképpen függetlenítettük az időtől. Lehet kilenc hónap alatt gyerekünk, de ha akarjuk, le is fagyaszthatjuk a spermát vagy a megtermékenyített petesejtet, majd beültethetjük 10 vagy akár 100 év múlva. Egy egész állatot létre tudunk hozni annak csupán egyetlen sejtjéből. El tudtuk kezdeni a reproduktív sejtek megváltoztatását. Mire mindez összeáll, már ott tartunk, hogy alapjaiban megváltoztattuk a reprodukció módját és szabályait.
Mi kell ahhoz, hogy új fajokat hozzunk létre?
Már kezdjük látni, hogy ez az egész tulajdonképpen kis változások felhalmozódása. Tudósoknak nemrégiben sikerült összehasonlítani a neandervölgyi és a modern ember génállományát, és kiderült, hogy az eltérés mértéke mindössze 0,004 százalék. A legtöbb ilyen változás a spermákat, a heréket, az illatot és a bőrt érte.
A mikrobák áttervezése már önmagában fajokra oszthat minket. Lenyűgöző, amikor az emberi testben élő mikrobákon szekvenciális technológiát alkalmazunk. Mindannyian szimbióták vagyunk; 1,000-szer több mikrobiális sejt van a testünkben, mint emberi sejt. Nem tudnánk emészteni vagy élni a gyomrunkban található mikrobiális sejtek nélkül. Egyes embereknek például olyan mikrobáik vannak, amelyek jobban elnyelik a kalóriákat. A cukorbetegeknek egy kicsivel édesebb a bőrük, amely megváltoztatja a mikrobiális faunát és ez megnehezíti a sebek gyógyulását.
Az emberi faj megerősítésével kapcsolatosan az egyik aggodalom az, hogy csak néhány ember számára lesz hozzáférhető a technológia, és ez csak még nagyobb gazdasági megosztottságot okoz. Úgy gondolja, hogy ez valóban így lesz?
Az ipari forradalom idején egy emberéletnyi idő kellett azon iparok létrehozásához, amelyekkel megduplázhatták az ország gazdagságát. A tudás forradalmának idején nagyon gyorsan lehet milliárdos cégeket felépíteni akár 20 emberrel. Ennek következménye az, hogy egy ország gazdagságát is nagyon gyorsan meg lehet duplázni. Koreában 1975-ben az emberek átlagos jövedelme egyötöde volt a mexikóiakéhoz képest, ma pedig az ötszöröse. Még a legszegényebb helyeken is hamar lehet jólétet teremteni. Ezt Bangalore-ban, Kínában is látni lehet. Az érem másik oldala az, hogy jelentéktelenné is ugyanolyan hamar lehet válni.
A tudósok már 10,000 emberi génállomány szekvenciálásának a környékén tartanak. Ön arra mutatott rá, hogy mindez jelentős különbségeket okozhat fajunkon belül, ezért bizonyos etikai szempontokat is figyelembe kell venni. Miért?
A génmódosítás egy nagyon kényes kérdés, nem véletlenül kerülgetjük már az 1930-as és 40-es évek óta. Az eugenikai mozgalmak mögött sok kutatási eredmény az USA elit egyetemeiből került ki, és katasztrofálisan hibás módon alkalmazták. De, amennyiben például a kutyák, a lovak és a madarak fajai között alapvető különbségek vannak, fel kell tennünk a kérdést, hogy valóban igaz-e az, hogy az emberek között nincsenek jelentős különbségek? Erre a kérdésre nagyon hamar fogunk választ kapni. Ha ez meglesz, valóban egy olyan etikai és morális kereten át kell végiggondolnunk azokat a kérdéseket, amelyek túlmutatnak a tudományon.

27 megjegyzés:

  1. Ezen az irányon is látszik, hogy a fenevad próbálkozik leutánozni Isten egyik legkedvesebb teremtményét: másolja, fagyasztja, kísérletezik rajta, megváltoztatja, belebarmol(!), beleültet, gépesíti, leállatiasítja, stb..
    Mindezt varázslatosan csillogó vadító új technológiák hipnotizálásával.

    De kérdem én: miért jó nekünk 17 féleképpen létrehozni egy gyermeket, amikor megvan a jól bevált
    hagyományos természetes módszer?

    VálaszTörlés
  2. Nekem kezdetnek elég lesz 100 dioptriás és persze sötétben is látó szemek, golyóálló bőr, 30 centis farkinca és az örök fiatalság aztán majd biztos kitalálok még valamit. Az ember már csak ilyen... persze hogy az ember élni fog a mesterséges genetikai mtációkkal és persze hogy lesznek nagy hasraesések, de idővel majd csak megtanúljuk bölcsen használni a lehetőséget... ha persze közben nem pusztítjuk el egymást valamilyen szuperbaktérium vagy virus fegyverrel amit könnyebb lesz létrehozni, mint megállítani.

    mm

    VálaszTörlés
  3. mm,

    mi lesz, ha valami technológiai baki miatt a 30 centis farkinca az új embertipus homlokára nő, a 100 dioptriás éjjel látó szem meg a segglukába? :))

    Amúgy nem annyira nevetséges ez a cikk szerintem.

    VálaszTörlés
  4. Persze hogy nem nevetséges. Óriási és jelenleg még beláthatatlan jelentősége lehet mindennek már e évszázadban, de ezt a vonatot úgysem lehet megállítani és ha lehetne is nem tudnánk eldönteni, hogy jó vagy rossz lenne megállítani.

    mm

    VálaszTörlés
  5. Nekem erről a témáról egyből a Lopott Idő című film jutott eszembe.
    Nem a legjobb film, amit valaha is láttam, de tényleg nagyon érdekes, és arra is sokan úgy néznek, hogy "áh, csak egy film".

    Szerintem meg úgyan úgy, ahogy a fenti sorok, a filmben látottak is valósággá válhatnak, ámbár a filmnek happy endje van.

    És tudjátok mit vettem még észre az ilyen sci-fi filmekkel kapcsolatban, amiknek a megvalósulásához tényleg csak évtizedekre, vagy akár évekre vagyunk?

    Azt, hogy végül mindig az emberségesség és az ember, mint eredetileg megteremtett lény győzedelmeskedik, és nem holmi mutációk, vagy gépek.
    Csak, hogy a legismertebbet említsem lásd Terminátor.

    Mindez a tudományos fejlődés azonban csak akkor mehet végbe, ha közben odafigyelünk arra is, hogy ennél jóval primitívebb módszerekkel ki nem nyírnak minket.
    A népességszám drasztikus csökkentése továbbra is a top 10 helyen van még ebben a világrendben.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  6. Ano, három ilyen hangulatú/végződésű filmet szeretnék ajánlani Nektek, melyek furcsa módon mintha ellentmondásban lennének Holywood már megismert pszichológiai háborúival.

    Az egyik a Hasonmás. Bruce Willis Hasonmás c. filmje a virtuális élet előnyeit és iszonyatos, állattá válással megegyező hátrányait mutatja be, és érdekes módon a végén itt is az domborodik ki, hogy mennyire fontos a közvetlen, fizikai kapcsolat az emberek között, és mennyire nem emberi az a virtuális világ, ami felé tartunk, és aminek már léteznek az alapjai.

    A másik teljesen hasonló alaptémájú film a Gamer (Játék a végsőkig). Ebben fiatal gyerekek beültetett nanotechnológia segítségével távirányítanak valódi embereket, fegyenceket egymás elleni harcra. Természetesen, hogy hepiend legyen itt is a főhős végül megszabadul a virtuális, vagyis inkább gondolati fogva tartóitól, de közben végig feszegetik a téma veszélyeit. Egyrészt a fiatal játékostársadalomra kellene hasson jótékonyan ez a film, másrészt meg a fejlesztőkre, akik ilyen irányba is kutatnak. (nem kéne)

    A harmadik egy mese, mégpedig a WALL-E. Nem igazán gyerekeknek készült, mert a mondanivalója sokkal komolyabb annál. Azt feszegetik benne, hogy a technikai fejlődés révén mennyire el tud korcsosulni, lustulni az emberi faj, néhány generáció alatt akár a járásról is leszokhat, ha van minden igényét kielégítő repülő fotelje. Nevetségesnek tűnhet, de az animációs mesét nézve az ember felismeri az ott bemutatott még messzinek tűnő problémák már kihajtott gyökereit a JELENBEN.

    Ezek után tényleg tanácstalan vagyok, hogy hogy engedhetik ezeket a filmeket levetíteni, miközben elvileg a cél pont az, hogy agyatlan leállatiasodott melósok tömege legyen az emberiség. Talán az lehet a dologban, hogy bármilyen gonosz szándék fel tud hígulni, ha a végrehajtás sok jó, vagy beavatatlan emberen megy keresztül.
    Nem tudom.
    Mindenesetre az tény, hogy érdemes nyitott szemmel figyelni a produkciókat. Talán nem mindegyikben van ilyesmi rejtett tartalom, vagy üzenet, azonban sokukban ott van, csak legyél képes dekódolni.
    És abban is biztos vagyok, hogy nem kizárólag a rossz szándék munkálkodik ezekben a filmekben.

    TT

    VálaszTörlés
  7. High tech után igazi low tech....Á
    Itt megtekinthető a túlélő kályha:-))

    A túlélő kályha, ami arra az estre készült elsősorban, ha jön a Gedon és gáz van illetve nincs, meg áram sincs. Ehhez még háború sem kell, ha jól emlékszem 98-ban Kanadába néhány napos jeges eső , semmi vihar nélkül, romba döntötte majdnem a teljes áramvezeték infrastruktúrát
    http://www.youtub...1s7gpCZQWM
    Rengeteg túlélő szakértő és film létezik arról, hogyan élj túl a vadonban, ami nagyon jól hangzik, meg szép, de egyszerűen nincs vadon hét milliárd ember részére.Tehát a túlélésre ott kell felkészülni elsősorban ahol van az ember, illetve a közvetlen közelében. A panelosok egy héten belül megfagynának, ha nem lenne gáz meg villany és elég sok van belőlük, akinek meg fatüzelésű kazánja van de zárt rendszerű és keringető szivattyúra van szükség az sem lenne sokkal előrébb. Aki kandallóval rendelkezik a főzés annak is gondot okozna és végső esetben a sparhelt a legjobb ha nem kell elhagyni az otthont, mert egy két száz kg kályhával nem lehet csak úgy szaladgálni.

    http://www.youtub...4F8Dd3H4p0

    VálaszTörlés
  8. Biztos jó kis videók, de egyik link sem működik. Tibor bá oldalán több száz kommenten keresztül tárgyalgatták már, mi lenne a teendő geddon idején, illetve arra felkészülni.

    Gáz nélkül megvagyunk. Mi most sem hizlaljuk az e-on-t ezen a téren. Villany már gázosabb, mert nincs internet :) , a többi megoldható.

    Vezetékes víz hiányában már sokkal szarabbul nézne ki a helyzet, pedig villany nélkül az sincs, legalább is egy kis fáziskéséssel.

    De természetesen ettől nem kell tartanunk. Itt nemhogy jégeső, még eső sem igazán volt ebben az évben.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  9. Ano, attól még egy igen komoly visszaélési eszköz a hatalom kezében az áram főkapcsoló.
    Ivóvíz témájában meg az a gáz, hogy míg régebben akármelyik ásott kútból és/vagy hegyi forrásból ihatott bárki, ma már nem merném megkockáztatni, talán csak egy magas hegyi forrást.
    Vezetékes víz nélkül igen hamar térdre kényszerül még a legmakacsabb nagymagyar is.
    Nekünk ugyan van 60 m-es egy fúrt kútunk, amelyik kicsit vasas és kicsit gázos, de én ittam már belőle, és szerintem hozzászokhat a szervezet (mint szinte bármihez). Na ebből viszont a fentiektől eltekintve szennyezés mentes tiszta víz jön. Lehet, hogy még egyszer rákényszerülünk ezt inni?
    Persze ehhez is áram kell (vagy sok kézi húzogatás), télen meg befagy, de hát semmi sem tökéletes. :)

    TT

    VálaszTörlés
  10. TT

    Az első két filmet láttam, a Wall E-t nem, ha jól tudom az egy animációs film, hallottam már róla.

    Tegnap egy nagyon érdekes filmet láttam a címe Another Earth. Relatív új film, szinkron még nincs hozzá, felirattal néztem meg.
    Ennyire - hogy is mondjam - ellentmondásos filmet még soha nem láttam. Nem feltétlen ez a legjobb szó rá.

    http://www.youtube.com/watch?v=N8hEwMMDtFY

    Az ember azt gondolná a rövid sztori alapján, hogy egy sci fi-ről van szó, pedig nem igazán. Sokkal inkább lélektani film.

    A filmről azért nem írok most, mert hátha valamelyőtök meg akarja nézni.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  11. "ma már nem merném megkockáztatni"

    Dehogy nem TT. Még nem voltál igazán szomjas.

    Az meg hogy lehetséges, hogy egy 60m mély kút befagy?

    Anonymus

    VálaszTörlés
  12. TT

    Az áram kétélű fegyver. Náluk ugyan a főkapcsoló, de ha lekapcsolják, kivel basznak ki? már bocs a kifejezésért.

    Ha nincs szufla, nincs profit sem, az atomerőművek meg bruttó fogyasztókká válnak. Senkinek nem érdeke lenyomni a főkapcsolót. Te lázongani kezdesz, Rotschildnak meg bevételkiesés.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  13. Itt egy másik link a kis kályháról. Á.
    http://www.youtube.com/watch?v=X4F8Dd3H4p0

    VálaszTörlés
  14. Ez saját tervezés és kivitelezés. Olvassátok el a video alatti szöveget is.Á.

    VálaszTörlés
  15. Hát ezen szétestem Árpi barátom! :)
    Tényleg nagy ötlet! Inkább kiránduláshoz jó, ámbár ki tudja...

    TT

    VálaszTörlés
  16. TT. mindenkinek arra a jó amire használja, ennek az égéstere megegyezik az 5 KW-s kályháméval amire tíz radiátort kötöttem rá. Egy panellakást ezzel -20 fokban könnyedén be tudsz fűteni +20 fokra, de pont abba van a lényeg, hogy sok mindenre sok környezetben használható, olcsó, könnyű, nem igényel karbantartást.Á.

    VálaszTörlés
  17. Árpi én szélgenerátort szerettem volna építeni, de elment a kedvem tőle. A tiéd legalább hasznos dolog, nagyon emlékeztet a dobkályhára, csak mobil kivitelben.

    Nekünk még anno volt süt/főz sparheltünk. (sosem tudom, hogy ezt a szót hogy írják helyesen, mert ha németből vettük át akkor sparherd lenne, mindegy)

    Csak hát nyáron elég vacak dolog volt vele főzni, akkor már kevésbé bizonyult sporolósnak, ez igaz volt a fatüzeléses bojlerre is. 35 fokba király volt esténként begyújtani :-))

    Anonymus

    VálaszTörlés
  18. " Egy panellakást ezzel -20 fokban könnyedén be tudsz fűteni +20 fokra"

    Csak a közös képviselő meg ne tudja, mert repülsz a kályháddal együtt.

    5KW-ra 10 radiátor? Kicsit sokallom a radiátorszámot, vagy kevésnek tűnik az 5KW.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  19. Nem olyan sok az a 10 radiátor Ano, a víztartályos kandallók is eszméletlenül jó kihasználtságúak, mert közvetlenül a tűztér melegíti a vizet. A fa amúgy is sokkal jobb tüzelőértékű, mint ez a vacak felhígított gáz, amit méregdrágán adnak. (Persze a fa ára is szépen lassan közelít a gázhoz, de ezt már beszéltük).

    Érdemes a panellakóknak beszerezni valami ilyesmit, amit Árpi tervezett. Mondjuk panelba nem kell komplikálni állítható lábakkal, csak ügyesen ki kell találni a helyét, meg a füstelvezetést.
    Persze ha beüt a krach, és még ha sok ilyennel is rendelkeznének a panellakók, akkor is a panelnegyedek környékén lévő kevés fa gyorsan elfogyna. Meg amúgy is felzabálnák egymást az éhségtől. Az éhség nagy úr. Durvább dolgokra képes, mint a fázás.
    De NE ADJA ISTEN!

    TT

    VálaszTörlés
  20. Pont a vízteres kandallók miatt írom TT, mert én számításokat nem végeztem, de egyik haverom idén üzemelt be egy ilyen rendszert, és 14KW-os kandallóval hajt meg 6-7 radiátort. Persze van tartalék a rendszerben, de kell is legyen.

    Nagy divat lett ez a vízteres kandalló, pedig nem más, mint esztétikus, lakásban használható kazán.
    A kazán tűztere is közvetlenül a vizet melegíti, csak különböző módokon (csöves, vízteres) ellenben a kazán melege kárba vesz, illetve manapság már szigetelik őket, de akkor is van veszteség.
    A lakásban felállított kandalló "vesztesége" pedig nem veszteség mert adott esetben a nappalit fűti (legtöbben ide teszik)

    Van előnye is, hátránya is. A kandallós rendszereket vékony keresztmetszetű csövekkel (réz, műanyag) szerelik, többnyire lapradiátorral. Ez miatt a kazános rendszerhez képest kevés a vízmennyiség. Ez önmagában nem rossz, de fűtéskor fokozott figyelemmel kell lenni, főleg zárt rendszernél. Jó persze van biztonsági rendszer, de senki nem szereti a gőzt tévénézés közben :-)

    Anonymus

    VálaszTörlés
  21. Nálunk a kandalló füstcsövére utólag lett rátekerve 20 m rézcső, és ez van bevezetve a fűtési gerincvezetékbe. Így a kandalló a kibocsátott hőn kívül képes 3-4 radiátort fűteni folyamatosan 40 fokon, ami elegendőnek tűnik, hogy tartsuk a 22-24 fokot azokban a szobákban, melyek messze vannak a nappali kandallójától.
    Az eddigi tapasztalatok alapján ezzel a módszerrel kb. évi százezret lehet spórolni a gázhoz képest.
    Persze hátránya, hogy kell hozzá keringtető, ami meg áramot igényel, amit ha kikapcsolnak, akkor nem tudom mi lesz. Addigra ki kell fejleszteni a mágnes-generátort, ha törik ha szakad! :)

    TT

    VálaszTörlés
  22. Anonymus, ez pedig annyi. Egy 5Kw kályhát vettem 45 ezerért hat éve, kiszedtem belőle a samott téglát és a tégla helyére csináltam bele egy víztartályt, átlagosan 40-40C fokon tartja a víz hőmérsékletet, de a kályha is a nappaliban van, teljesen elláttja a 160m2 házat. Pedig ha a fűtésszerelő kiszámolja akkor minimum 12 KW kazán kéne erre. Én pedig fázni nem szeretek.

    Ami a közös képviselőt illeti ha oda jutnak az emberek hogy ilyet használjanak a panelba, akkor a közös képviselő lesz az első aki megkérdi honnan tudna egy ilyet beszerezni.

    Húsz évvel ezelőtt elhúztam az orromat a szénszagra, a nagybácsim erre annyit mondott, "ha majd fázik a segged akkor nem lesz ilyen kényes az orrod" .

    VálaszTörlés
  23. A hajléktalanok már rég feltalálták a világ legolcsóbb kályhályát: a kiguberált olajos hordó. Ennek vannak többé-kevésbé fejledt változatai, pl lehet kivágni egy kis ajtót az alján, hogy ki lehessen kaparni a hamut, lehet fedél nélkül (a szabadon) vagy fedéllel és füstcsővel ellátva (épületen belül). E hordóban ráadásul nem csak fát lehet égetni, hanem pl ilyeneket is http://papirpenz.hu/reszletek/488 ami hamarosan a tüzifánál olcsóbb lehet.

    mm

    VálaszTörlés
  24. Ez is egy hordó-kályha, de kissé különös. Seattle központjában van, pénzérmet lehet beledobni és akkor néhány másodpercig egy lángoló tűz jelenik meg a rászerelt képernyőn. Ez nem valami rossz vicc, a bedobott pénz a város hajléktalanjai számára van gyűjtve. Remek ötlet, nálunk is lehetne alkalmazni minden télen a luxus sétálóutcákon vagy a pazar bevásárló központokban. Csak hogy nálunk a kutya sem törődik a hajléktalanokkal, sőt mostantól még pénzbírságot is kapnak Viktor királytól, ha merészelnek nyilvános helyeken megjelenni (a nyomor amit nem látunk nem is létezik, ugye Viktor?).

    http://1.bp.blogspot.com/_s347VH8X1UY/TIq0CUlz9SI/AAAAAAAABJ8/CHyKMUkCysY/s400/barrel1.jpg

    mm

    VálaszTörlés
  25. Nagyon szellemes neve is van a pénzérmes hordó-kályhának: "heat-transfer" vagyis "hőátadás".

    VálaszTörlés
  26. Vannak olyan emberek is, akiknek szíve meleg mint egy kályha. Pl Bodor Zoltán.

    http://kuruc.info/r/2/87953/

    mm

    VálaszTörlés