2011. november 16., szerda

A frász ipar

Egy érdekes hírlevelet olvastam ma este. Sok okosság mellett egy olyan részt találtam benne, ami nem csak pénzügyi befektetőknek lehet érdekes... :o)

"...A legfontosabb dolog, amit tudni kell: amikor az emberek döntenek 99%-ban mindig érzelmi alapú döntéseket hoznak. A világ hatalmas marketing ipara mind erre épül: az embereket rávenni olyan döntésekre, amit érzelmi alapon hoznak meg – leginkább például, hogy vegyenek meg valamit. Nézzék meg a reklámokat a TV-ben. Kivétel nélkül az érzelmeinkre kíván hatni.

Ezek közül is a két fő tényező a vágy és a félelem. Vágyok rá, hogy elismerjenek (irigyeljék a kocsimat, gyerekemet, egészségemet, vékony alakomat), megoldódjanak a gondjaim (megegye a gyerek a főztömet, lecserélhessem az elromlott mosógépet) hogy a saját kezembe vegyem az életem (dögöljenek utánam az férfiak/nők, annyi pénzem legyen, hogy szórhassam és ne kelljen dolgoznom). Másrészt múljanak el a félelmeim: ne aggódjak, hogy összetörik az autómat, hogy visszeresek a lábaim, hogy rossza bélflórám.

Bármilyen hihetetlen, a félelmek sokkal erősebbek, mint a vágyak. A pszichológusok szerint hatszor erősebben érint bennünket, ha elvesztünk valamit, mint ha ugyan azt megszerezzük. (Erre mondják: A nyúl mindig gyorsabban fut, mint az őt üldöző róka, mert ő az életéért fut, a róka meg csak a vacsorájáért...) Mindez nem is véletlen: az ősemberként mindentől félnünk kellett és teljes joggal. Ezeket az ősi ösztönöket, még nem raktuk le a mai napig sem.

Ez az oka annak, hogy az ember fokozottan figyel a rossz hírekre (mert ezek potenciális veszélyt hordoznak) mint a jókra. A bulvár újságok, műsorok tele vannak szörnyűségekkel. Nem véletlen – az emberek azt nézik meg, amiben veszélyeket sejtenek. És ha sokan nézik meg, sok reklámot lehet benne eladni.

Ez azonban bizonyos szint felett kezdi megviselni az ember, minden fajta lelki problémák ütköznek ki rajta a képzelt bajokkal való küzdelemben. Mark Twain híres mondása: "Én már öreg ember vagyok, rengeteg szörnyűséget láttam. Szerencsére ezek döntő része sosem következett be..." És ez így van: hihetetlen sok olyan dolog miatt aggódunk, ami sosem következik be.

Manapság ez a ,,mindenkire frászt hozunk" ipar ismét csúcsra járatja magát. Bármilyen médiát a kezünkbe, fülünkbe, szemünkbe veszünk csak árad belőle. Ennyire nagy lenne a baj? Vagy valakik jól megfogalmazható üzleti érdekből szítják ezt? Megjegyzem, köztudott, hogy én fejlett üldözési mániával rendelkezem. Szerintem ez ebben a szakmában elengedhetetlen.

Kezdjük az elején. Jártak már igazán nagy vízerőműnél? Az ember megdöbben, hogy milyen magas duzzasztógátakat építenek ilyen helyeken, nem ritkán az alján 200 méter vastag beton kolosszusok akár több száz méter magasak is lehetnek. Mindennek az az oka, hogy a gát annál több energiát tud termelni, minél nagyobb a két oldal közt a vízszint különbség.

A spekulációs befektetéseknél is pont ez a lényeg: minél nagyobb bárminek az árfolyam különbsége, annál többet lehet rajta keresni. Ezért aztán a nagybefektetők érzelmekből építenek duzzasztógátakat.

Amióta csak változó árfolyamú befektetések vannak (részvények, kötvények és hasonlók), ezek mindig azonos szerkezetben, hatalmas hullámokban változtatták az értéküket. Amikor valaki fantáziát látott egy nyomott árú értékpapír megvásárlásában, akkor elindul egy növekedési folyamat: egyre többen vásárolják, terjed a híre és egyre megy felfelé az árfolyama. Ebben az emelkedésben valahol elmetszi a ,,valódi értékét" és egyszer csak aztán a nagy felfelé rohanásban valaki kiáll és kimondja, hogy a papír túlértékelt. Erre persze hirtelen mindenki el akarja adni, az ára lezuhan és sokáig ott van a mélybe, amíg ismét nem jön egy pár új befektető. És ez a ciklus megy újra és újra.

Nagyon érdekes megnézni, hogyan viselkednek a kisbefektetők és a profik ezen a hullámvasúton. A kisbefektetőket a hatalmas emelkedés láttán mindig elfogja a mohóság, hogy ebből nem lehet kimaradni. Minden kisbefektetőket szédítő reklám lényeg, hogy nézzék még az elmúlt időben mennyit emelkedett az árfolyam, ezt ne hagyja ki! Majd aztán, amikor leesik az árfolyam, akkor jön a pánik – és természetesen eladják a lehető legnyomottabb áron a befektetéseiket. Mert a kisbefektetők a természetes emberi érzelmek alapján dolgoznak: mohóak és pánikba esnek.

Ezzel szemben a jó befektetők éppen ellentétes stratégiát alkalmaznak. Pont szembe mennek az érzelmekkel: és ezért is nehéz ezt jól csinálni. Akkor adják el, amikor a többiek veszik és akkor veszik, amikor a többiek eladták. Az embert folyamatosan hülyének nézik – csak éppen mindig neki lesz igaza. Olcsón veszünk és drágán eladunk, bárki, bármit mondjon is.

Aztán az igazi nagy befektetőknek, még ez is kevés. Ők szabályos erőművet építenek. Ha magasak az árfolyamok, még magasabbra tuszkolják – tele rakják a gazdasági sajtót jó hírekkel, optimista kilátásokkal. De igazán akkor élik ki magukat, ha leesnek az árfolyamok. Ekkor a céljuk a legmélyebbre nyomás. Ilyenkor aztán a vízcsapból is a teljes összeomlás folyik. És felépült a lélektani erőmű: hatalmas csúcsszinttel, és hatalmas mélységgel – ami jó sok pénzt termel, a sok amatőr kárára.

Szép példa erre a 2004 és 2010 közti hullámvasút. 2004 és 2008 közt majdnem ötszörözés a fejlődő piacokon, majd egy év alatt leesett az árfolyam a harmadára, aztán ismét bő év alatt duplázás. Valaki ezen nagyon jól keresett, és ebben a 2009 elejei, jól szított gazdasági halálfélelem hangulat alaposan benne volt.

És most ismét teljes üzemben van a frász ipar. És ilyenkor kapom a világvége leveleket. A világ nagy befektetői pedig csendben vásárolnak a diszkont árú papírokból.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Először is megőrizni a nyugalmat. Mert ha mindenki el akarja az ember életkedvét venni, akkor itt komoly üzlet van. És a lényeg: nem szabad bedőlni ennek az érzelmi befolyásnak."

Forrás: Dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó hírleveléből

44 megjegyzés:

  1. Sokan nem szeretik Vukics Ferencet, de azért ez az ember a két lábán áll:

    http://www.youtube.com/watch?v=dDzexBCOnNU&NR=1

    TT

    VálaszTörlés
  2. Velorex, javaslom a Bűvös Körhinta esti mesét, ha nem akarunk félelmetes dolgokról hallani. A valóság azonban más, egészen más és nem azért kell szembenézni vele, hogy féljünk, hanem azért, hogy ne pánikoljunk ha netán eljön az idő (egyre többek számára eljön nap mint nap) amikor már a villanyszámlát nem tudjuk fizetni. Egyébként, tényleg nagyon aranyos mese a Bűvös Körhinta és a fenébe a pénzügyi tanácsadókkal.

    mm

    VálaszTörlés
  3. mm,
    Dr. Tóth András mondanivalóját azért tartottam érdemesnek megosztani az olvasókkal, mert véleményem szerint nem csak a pénzügyi folyamatok megértéséhez járulnak hozzá a sorai, hanem a jelenlegi világ értelmezéséhez is.. Egy nagy "szerencsejátékot" csináltak a világból, ahol a "nagyok" keményen csalnak. A tőzsdék és a bankok arról szólnak, hogy munka nélkül hogyan lehet vagyonokat keresni mások kárára, és akik igazán nagyban játszanak, azok elérték, hogy teljes országokat lehet megszerezni "fogadással".
    A "pénzpiacok hangulata", meg a minősítő intézetek "értékelése" szabja meg, hogy ezen a héten melyik országból szívjanak el több pénzt. Teljesen beteg ez az egész...

    VálaszTörlés
  4. velorex, nagyjából így van ahogy írod, mindössze még azért hogy ez működjön a "krupiék" is hazadolgoznak rendesen.

    TT, mielőtt elájulnál Vukicstól, kérdezzél rá hogy mi van az emberek befizetett 25-50 ezer forintjával? vagy nem tudsz erről?Érdekes választ fogsz kapni, ha kapsz.Á.

    VálaszTörlés
  5. A tőzsde csak a kis befektetőknek és a kis részvényeknek szerencsjáték, Velorex. A nemzetközi bankárok és ügynökei számára nincs benne véletlen, a részvény, kötvény és egyéb homályos "befektetési remékek" árfolyama úgy táncol, ahogy akarják. Ezért is van, hogy a Soros-féle cápák vagyona csak szaporodott a "válságban".

    mm

    VálaszTörlés
  6. Velorex : Az optimista angolul tanul a pesszimista héberül a realista meg lőni...

    Én meg BESZÉLNI. Ami hatást gyakorol az emberek érzéseire. Ha ugyanis tudsz beszélni és van is rá lehetőséged, akkor nyert ügyed van.

    Mert nem az a fontos, hogy igaz legyen amit mondasz (különben is senki nem tudja, hogy mi az igaz és mi nem) hanem az, hogy hatást gyakorolj a hallgatóra.

    Ha elég erősen hiszel valamiben és a szavaid ezt visszatükrözik, akkor TE leszel az akit követnek. Akinek a tanácsait meghallgatják.

    Csak meg kell tanulni beszélni az emberek nyelvén. Ami azért nem olyan nehéz...

    Meggyőzés és érvelés. Aki ebben jártas, az esetleg rá tud venni bárkit bármire.... mert az ember nem az eszére hallgat, hanem az érzelmeire.

    Ilyen szentimentális lények vagyunk mi :-)

    bukovinai.

    VálaszTörlés
  7. mm,
    erről beszélek én is...

    bukovinai,

    egyetértek, többek között ezért is működik még ez a kis blog. Halk a hangunk, de néhányan azért meghallják, és mindig akad, aki besegít cikkekkel vagy értelmes hozzászólásokkal, még akkor is, ha nem vagyunk a retorika bajnokai. Ez az oldal nem közpénzből működik, lelkes és meglátásom szerint jószándékú emberek próbálják életben tartani teljesen ingyen, mert van mondanivalójuk embertársaiknak. És ami a legfontosabb, elég bátrak vagyunk, hogy névtelenül elmondjuk a zembereknek, amit jól-rosszul összefantáziálunk.. :o))
    Ettől többet egy ilyen oldaltól nem nagyon lehet várni.

    VálaszTörlés
  8. Szoktátok olvasgatni az ECFR oldalát? Kijött egy új írás, amiben leírják kerek perec, hogy Európa előtt két út áll: az egyik a II. VH-hoz (=újabb háborúhoz) vezető nacionalizmus, a másik a nemzeti szuverenitás feladása, és egy európai föderációs rendszer létrehozása.

    http://ecfr.eu/content/entry/commentary_a_deepening_crisis_requires_further_integration

    Az ECFR-t pedig ismeritek, igaz? Hogy úgy mondjam, mérvadó az álláspontjuk.

    remark

    VálaszTörlés
  9. remark,

    érdekes a cikk, beleillik abba a képbe, amit eddig itt festegettünk.. Remélem, hogy a független nemzetek Európája jön létre végül mégis, nem pedig egy választások nélkül, önjelöléssel összeeszkabált vezetés alatt görnyedő EU gyarmatbirodalom...

    VálaszTörlés
  10. remark, mitől mérvadó az álláspontjuk? csak nem attól, hogy azt írja, Merkel és Sárközi már felismerték a veszélyt és úgy tálalják saját nemzetüknek, stbstb....
    Ez az egész cikk egy Rothschild propaganda, ügyesen megfogalmazva , hogy a vétlen olvasót a majdani döntés irányába terelje. Szerintem egyre több ilyen cikk lesz megírva és megjelentetve, de ez számunkra nem mérvadó álláspont, csak egy globalista propaganda.Kápis?!Á.

    VálaszTörlés
  11. Így van, Árpi. Olyan ez, mint amikor Viktor aszongya: vagy minden erőnkkel törlesztjük (a végtelenségig, mivel törleszthetetlen) az aállamadósságot vagy tönkre tesznek minket. Nincs alternatíva? Ugyanmááá, hogy lenne, ilyet csak egy terrorista képzelhet..

    mm

    VálaszTörlés
  12. Á ! Ha még érdekel a téma,ezen az oldalon,sok érdekesség mellett Kadhafi zöld könyve is megtalálható;
    http://snippits-and-slappits.blogspot.com

    S még egy "érdekes" levél angolul;
    http://grotius.hu/publ/displ.asp?id=NKBTMP

    egy Gyulai rövidlátó

    VálaszTörlés
  13. rövidlátó,

    nem tudtam erről a Zöld könyvről, de ha találok segítőket, lefordítjuk, és kiteszem ide a blogra. Köszi a linket!

    VálaszTörlés
  14. Gyulai rövidlátó, köszönöm. Éppen kiolvastam a három kötetes zöld könyvet. Gondoltam is hogy lefordítom, de a világ ideje nem elég mindenre. Szerintem zseniális meglátások vannak benne, amelyeket érdemes lenne megfogadni és használni, ugyanakkor számunkra nem minden elfogadható, vagy inkább nem megérthető teljességgel, aki írta és kigondolta nem volt keresztény és nem volt európai sem, ezért is nem lehet járható út a nagy globalizáció. Ahhoz hogy az sikeres legyen, teljesen zombikat kell kitenyészteni és Istennek hála ettől még messze vannak Rothschildék, még semmi sincs elvesztve.
    Most éppen várom a Pravda.ru szerkesztőinek visszajelzését, hogy lefordíthatok -e egy anyagot, amit elég jól összeszedtek a Hágai Nemzetközi Bíróság részére a NATO Lybiai bűncselekményeiről. Az anyag egyben egy kérdés is, hogy most ki fog derülni, hogy mit és kit is képvisel a Bíróság. Bár egy korábbi fordításomból, úgy rémlik a HNB Rotchsildék alapítványa által van finanszírozva.Meglátjuk.Á.

    VálaszTörlés
  15. Gadhaffi második zöld könyvéből egy rövid idézet a szükségletről.

    A person in need is a slave indeed

    Man's freedom is lacking if somebody else controls what he needs. For need may result in man's enslavement of man. Need causes exploitation. Need is an intrinsic problem and conflict grows out of the domination of man's needs.

    A személy aki szükséget szenved valójában egy rabszolga

    Az ember a szabadság hiányzik, ha valaki más ellenőrzi azt , amire szüksége van. A szükség elszenvedésének eredménye az ember által rabszolgásított ember. A szükség kihasználáshoz vezet. A szükséget szenvedés egy belső problémát és konfliktust okoz amely az ember szükségleteinek
    birtoklásából nő ki.

    SZERINTETEK EGY VÉRES KEZŰ DIKTÁTOR ILYENEKEN ELMÉLKEDIK?!Á.

    VálaszTörlés
  16. Zöld könyv innen letölthető magyarul:
    http://data.hu/get/3687702/Zold_Konyv.rar
    Kata

    VálaszTörlés
  17. Így néz ki (mind a 3. részt tartalmazza):
    http://zoldkonyvetmagyarorszagnak.blog.hu/media/image/kepek/c%C3%ADmoldal.jpg

    Amikor Kádárék alatt Kadhafi Hazánkban járt a Zöld könyvet megjelentették magyarul és osztogatták. Nők tömegei - akkor - szerelmesek voltak Kadhafiba és a megszerzett könyvet ezért és sajnos nem olvasásra használták.
    Kata

    VálaszTörlés
  18. "SZERINTETEK EGY VÉRES KEZŰ DIKTÁTOR ILYENEKEN ELMÉLKEDIK?!"

    Jó észrevétel, de mintha el sem olvastad, vagy nem értetted volna meg a cikket. Holmi érvekkel próbálkozol, pedig "amikor az embeerek döntenek 99%-ban mindig érzelmi alapú döntéseket hoznak".

    Az 1% már kialakult, és hát lecsót is kell valamiből csinálni. A tudásmennyiség a Földön állandó, csak a létszám nőtt. A múltkor próbáltam egy pár tényt átadni egy "állapolgár" ismerősömnek (egy a 99%-ból) azokból, amik elég közismertek (pl. http://www.mathaba.net/news/?x=629174).
    Erre mit válaszol a szerencsétlen emberszabású? - "Persze, hogy osztogatta a pénzt Kadhafi, ott volt neki az a sok olajbevétel."
    Kész. Mit lehet erre mondani? Még az unokája sem fogja megérteni.

    VálaszTörlés
  19. "A Líbiai Népi Iroda nemhivatalos közlése szerint, a felkelés leverése esetén ismét lesz
    lehetőség A Zöld Könyv ingyenes kérésére a Stefánia úti (111.) irodán."
    zoldkonyvetmagyarorszagnak. blog. hu

    Egyébként ezen a blogon, nagyon jó elemzések vannak.
    Kata

    VálaszTörlés
  20. Kata,

    köszönöm a linket!

    Névtelen 21:11

    itt valószínűleg mindannyian ismerjük már azt a 99%-ot, amiről beszélsz.. A jó hír az, hogy ez a szám napról napra csökken.
    Jó a mathabás cikk amit ajánlottál, a hétvégén kiteszem a blogra magyarul.

    VálaszTörlés
  21. Jó ez a Zöld Könyv, bár a fénymásolás miatt helyenként találgatni kell a szavakat, a FineReader sem eszi meg :(
    Viszont a tartalom kárpótol.

    Csatlakozom Katához, jó az oldal. Kicsit a sott.net-hez hasonlít a szellemisége, mármint a 10 évvel ezelőttihez, mert azóta kinőtték magukat.

    VálaszTörlés
  22. Nekem is az a gondom, hogy a szavakat találgatni kell, de a zoldkonyvetmagyarorszagnak.blog.hu szerkesztője aki kéri, annak elküldi e-mailben, jobb megjelenítésben.
    Kata

    VálaszTörlés
  23. Még jó hogy nem fogtam hozzá a fordításnak, hát meg van ez magyarul is!! Köszi Kata.
    Na de azóta annyira népszerű lett a zöld könyv, hogy nemcsak magyar fordítás van róla, hanem eredeti Pösti is.Á.
    http://ingatlan.net/magazin/2011/08/a-fopolgarmester-bemutatta-a-zold-konyvet/

    VálaszTörlés
  24. Névtelen 21:11

    Jó észrevétel, de mintha el sem olvastad, vagy nem értetted volna meg a cikket. Holmi érvekkel próbálkozol, pedig "amikor az embeerek döntenek 99%-ban mindig érzelmi alapú döntéseket hoznak".
    Milyen cikkre gondolsz? Melyiket nem értettem meg, segíts kérlek megérteni.Á.

    VálaszTörlés
  25. Tegnap tudtam meg: kínai állami cégek felvásárolják Hévízt (is). Ha valaki megengedheti magának, hogy olyan helyre költözzön ahol nem kell tartania a navajonki bűnözéstől, vegyen magának ingatlant Hévízen. A lakások és házak ára ráadásul nem igen fog drágulni, mert a jövendő kínai turista csoportok mind a nagy szállodákba fognak menni és nem zimmerFerihez. Hasonló a helyzet Zalakarossal is. Mostantól Kína mindent felvásárol Magyarországon, ami csak érdekes számára és cserében úriasan megengedi, hogy felé is eladósodjunk (állami kötvényeket "vesz" tőlünk). Mondtam már, hogy itt az idő megtanulni mandarinul?

    mm

    VálaszTörlés
  26. mm. ebben a helyzetben bármit kiárusítani, akár állami kötvény címen kibocsájtani, azért hogy még ne dőljön a bili , BŰN.
    Ez semmivel sem különbözik mint egy devizaadós törlesztési kényszere,nagyon sok tapasztalattal rendelkezem saját és mások által elkövetett cselekedetekről. Nagyon nehéz meghozni a döntést, hogy NEM. Ne tovább, általában nagyon kevesek hozzák meg időben, de akárkivel beszélek e téren kivétel nélkül mindenki azt mondja, hogy csak azt bánja nem hamarabb hozta meg a döntést. Mindenki abba kapaszkodik, hogy ki időt nyer életet nyer. Ebben az esetben ez nem igaz, az idő a hitelezőnek dolgozik.
    Addig itt nem lehet forduló pontról beszélni míg szembe nem nézünk a tényekkel. Az nem igaz hogy nem látják és fel nem ismerték a valóságot. Ehhez nem kell egyetem. A bátorság nincs meg és persze a szándék. Orbán kisöpri az ország maradék vagyonát ahogy az emberekét is.Á.

    VálaszTörlés
  27. Ne mongyámá ilyet Árpi. Orbán egy új Szent István, ő Magyarország megváltója, nemzetünk őrangyala, ráadásul még focizik is (ezért kellett neki egy 150nm miniszterelnöki iroda?). Mondtam már hogy Viktor nagyon reménykedik EU elnök lenni van Rompuy után? Most már úgy láccik hogy a következő EU elnök inkább Schwarzenegger-Conan lehet, aki már vissza is tért ezért Californiából (komolyan), de azután majd..

    mm

    VálaszTörlés
  28. mm. én egyáltalán nem fogom ezt fel ilyen viccesnek. Minden nap 8-10 ember lesz öngyilkos. Engem a mai napig megkeresnek emberek, hogy nem látnak más kiutat. Ez volt az egyik oka is annak hogy megszüntettem a BAÉSZ honlapját, de van aki felkeres a lakásomon, olyan is volt aki 150 km-ről jött el, ott állt a család a kapuban. Ez már nem vicces. Annak idején az elnöki hivatal is hozzám irányította az adósokat. Erről több anyag is fellelhető a neten, ezért is fordulnak hozzám, ha ezt megtalálják. Mindenkinek csak olyat tudok tanácsolni amit nem akarnak meghallani, azt hogy el kell engedni amit nem lehet megtartani, hogy megtarthassák ami a legfontosabb, a családi egységet és az egészséget, az életet.
    Orbán egy hazaáruló, ha rajtam múlna bitófát állítanék az elmúlt 20 év brigantiinak. Ezt az adósság spirált nem szabad tovább folytatni. 1908-ban Venezuela csődbe ment, olasz, angol és német hadihajók lezárták a kikötőit és aztán, nem haltak bele de a törlesztésbe bele haltak volna. Nemsokára Anglia és Németország is csődbe ment az utóbbi kétszer is, az olaszok meg most fognak. ORBÁN VIKTOR egy HAZAÁRULÓ, de nem most lett azzá, már húsz éve.Á.

    VálaszTörlés
  29. Lehet, hogy bűn Árpi, de már semmi jelentősége. Eddig rettegtünk a zsidóktól, most meg az a baj, ha kínai érkezik? Akkor már inkább kínai, de különösebb jelentősége ennek sincs.
    Talán a kínaiak tudják majd értékelni a hévizi tó felbecsülhetetlen értékét, mert mi még erre sem voltunk képesek.

    Orbán nem fog a birodalom ellen küzdeni, minek tenné? Amíg ilyen kis kezesbáránykák élnek ebben az országban, nincs itt semmi gond.
    Elnyalogatjuk a sebeinket, elpanaszoljuk egymásnak, hogy a csúnya bank elvette a házikómat, oszt jónapot.
    Nincs még egy ilyen böszme (gyurcsány után szabadon) nép, mint mi. Akinek meg nem tetszik a rendszer el lehet húzni (szintén gyurcsány után...)

    Ez van Árpi, ez a való világ. Ezért mosolygok már azon, hogy te még mindig bíróságokra jársz devizahitel ügyben, de mint ebben megegyeztünk, ez a te döntésed, és tiszteletben kell tartanom.

    Apropó jövőre kire fogtok szavazni? Mert előrehozott választások lesznek, ezt Orbántól tudom :)

    Anonymus

    VálaszTörlés
  30. Hát ez az, Árpi. Szerinted érdemes öngyilkos lenni egy (vagy több) hazaáruló miatt? Akkor már inkább azért sem. Én már kétszer is mindent elvesztettem életem során és megtanultam, hogy az öngyilkosság a legnagyobb baki amit elkövethetünk.

    mm

    VálaszTörlés
  31. Na és ezekkel mi lenne, ha nem lenne orbanizmus? http://kuruc.info/r/2/88223/ Most például mind a bitófára kerülnének, a szegííínyek. E-helyett szerencsére 10 éven belül szabadlábon lesznek, addig meg a börtöni fitnesszteremben legalább összeszednek még pár mázsa izmot és aztán folytathatják a munkát (remélhetően tíz év múlva még életben lesz néhány nyögdíjjas akit megdolgozhatnak).

    mm

    VálaszTörlés
  32. Csak most esett le ennek a mondatnak a jelentősége:

    "Minden nap 8-10 ember lesz öngyilkos. Engem a mai napig megkeresnek emberek, hogy nem látnak más kiutat."

    Árpi, most te tulajdonképpen önkéntes lelki segélyszolgálat vagy? Hozzád mennek, hogy bejelentsék az öngyilkossági szándékukat?

    A tanáccsal egyébként egyetértek, amit adsz ezeknek az embereknek, hogy szálljanak ki a hitelből.

    mm-nek meg abban van igaza, hogy Orbán miatt nem érdemes öngyilkosnak lenni, sem a kilakoltatás miatt.
    Ha már akkor nem tudtak gondolkodni, mikor a devizalapú hitelt felvették, legalább most elkezdhetnék használni a fejüket, ahelyett hogy szétloccsantják.
    Ebből is látszik milyen életképtelen nemzet a magyar.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  33. Anonymus, úgy írsz mint akinek már nincs életkedve, na ez első lépés a gödör fele.
    Az élet megpróbáltatások tömkelege, rengeteg borús idő kis napsütéssel. A küzdelemnek is meg van a maga szépsége ha nem görcsösen csinálja az ember és a napsütés is lehet unalmas ha nincs életcél.Á.

    VálaszTörlés
  34. Anonymus, a tanáccsal egyetértesz, ok és mivel nem értesz egyet?Á

    VálaszTörlés
  35. Anonymus, nekem meg csak most esett le hogy mekkora hülyeségeket írsz. Beszopod a média marhaságait.
    "Ha már akkor nem tudtak gondolkodni, mikor a devizalapú hitelt felvették, legalább most elkezdhetnék használni a fejüket, ahelyett hogy szétloccsantják.
    Ebből is látszik milyen életképtelen nemzet a magyar."

    Mit tudsz te erről? Plazmát vettek, meg Ibiza:Á

    VálaszTörlés
  36. Árpi, ha vki aszongya neked hogy végezni akar magával, homályosítsd fel: az élet egy olyan kis kalandocska, amiből úgysem lehet élve kikerülni, minek hát sürgetni azt ami úgyis vár ránk előbb-utóbb (gyakran jóval előbb mint gondolnánk).. Egyébként az, aki öngyilkossággal fenygetőzik gyakran csak együttérzést szeretne és ha azt megkapja, már nem lesz kedve öngyilkos lenni.

    mm

    VálaszTörlés
  37. mm. szerencsére egyre ritkábban keresnek, de kb. hasonlókat szoktam mondani, ha nem is szó szerint, de az élet kalandocskáját azért nyugodtabb körülmények között kellene elvegetálni, ami nem lehetetlen, ha hagynák, csak ennyi kellene hogy hagyják. De amikor már lélegzetet sem vehetsz hogy valaki meg ne sarcoljon, akkor van aki feladja és van aki fegyvert fog, míg mások a billentyűt ütik, lásd minket.Á.

    VálaszTörlés
  38. Inkább a billentyűt mint a feleséget, ugye Viktor? hehe..

    mm

    VálaszTörlés
  39. Hát Árpi, hogy őszinte legyek itt Magyarországon elég hamar elmegy az ember életkedve, de az öngyilkosság semmire sem megoldás. Főleg nem egy rohadt devizahitel miatt.

    Nekem nem kell bemutatnod Árpi mi a küzdelem, a megpróbáltatás, mi a napfény. Mindkettőből jutott.

    Neked egyébként mi az életcélod, ha már így szóba került?

    Ja és, hogy válaszoljak az utolsó kérdésedre is, én a bírósági próbálkozásaidat tartom értelmetlennek a mai politikai jogi környezetben, de azt nem mondom, hogy nem értek egyet veled, csak így látom, de már százszor leírtam, és leírom még egyszer, ha ez téged boldogabbá tesz, netán ez az életcélod, hogy ezzel valami elérj, akkor nincs ezzel semmi bajom.

    Mindenki másképp lát dolgokat.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  40. "Mit tudsz te erről? Plazmát vettek, meg Ibiza:Á "

    Az Audit kifelejtetted, a plazmát ugyan is nem látja a szomszéd.
    Sokat tudok róla Árpi, ha nem is annyit mint te.

    mm

    Viktornak is ki kell élnie magát valahol :) Különben is ezt javasolta a kezelőorvosa.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  41. Még jó, hogy a legtöbb magyar ember nem tudja, mennyire kedvesebbek és mosolygósabbak az emberek jó néhány országban, még olyanokban is, ahol jóval nagyobb a nyomor mint nálunk. Ha tudnák, még jobban bepöccennének a magyar valóságtól. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem lehet mindent az exisztenciális problémákra kenni, Magyarországon már szinte életmód lett az egymásközti udvariatlanság és az önző-felelőtlen viselkedések minden formája. Ezt pedig elsősorban családon belül kell orvosolni, példát mutatni a gyerekeknek és megtanítani őket kicsit feladni az egóból (később már nehezebb). Ez volt a pszichomókus percem :)

    mm

    VálaszTörlés
  42. mm, erről már sokan értekeztek, hogy mi okozhatja, mi idézheti elő ezt az országos letargiát , irigységet, rosszindulatot és egymással nem törődést. Szerintem múltja van mindennek és úgy ahogy írod már szinte életmód lett, de anélkül hogy az egyének felelősségét vitatnám, a mindenkori vezetésnek ebben nagy szerepe van, mert a közszolgálati tévének okító és tájékoztató szerepet kellene betöltenie nem néphülyítőt.
    Olvasom a kurucon a cigánybanda perét akik agyon verték a 80 éves embert. Erről azt hiszem már sokszor írtam, hogy Kecskeméten többek között így kezdődött az én kálváriám is. Ugyancsak Elemér fia a 75 év feletti szomszédasszony fejkendője alá berakott egy petárdát az utcán fényes nappal, pont az én kapum előtt. A néninek elszállt a kendője és kigyulladt a haja, a férje kijött egy seprűnyéllel megvédeni, de a suttyók kicsavarták a kezéből és elkezdték verni. Átugrottam a kerítésen és szétkentem őket rendesen, na utána elszabadult a pokol. Megjegyzem, hogy a többi szomszéd csak lesett ki a kapun de senki sem mozdult, ezt sokszor felemlegetik, hogy ők viszont még mindig ott laknak, nem kellett elköltözniük. Na abból én nem kérnék, rettegésbe élnek a mai napig meg visszasírják, hogy bezzeg amikor még ott voltam.... hát igen, akkor nem kellett volna magamra hagyni, rend lenne, de még egyszer lehet.Á.

    VálaszTörlés
  43. Ehhez nincs is mit hozzáfűznöm, Árpi.

    mm

    VálaszTörlés
  44. Ha minden úgy megy tovább, mint gondolom, akkor nem kell már túl sokat várnunk, hogy az egész orbanista kóceráj összedőljön.

    Most felvesz Zorbán egy IMF "garanciahitelt" abban a reményben, hogy ha "fedezetté" válik a magyar államkötvény, azt majd "venni" fogják a nemzetközi befektetési alapok mint a cukorkát. Ez azt jelenti, hogy az Európai Központi Bank már nem tudja felszivacsolni a magyar kötvényeket, mert nem akar még több eurót nyomtatni (a németek ezt jogosan vétózzák, mert nem akarnak egy szart sem érő eurót) és fontosabb számára a görög, olasz, spanyol és portugál kötvényeket szivacsolni.

    Közben a kínaiak is bejelentették, hogy inkább az IMF-en keresztül "támogatják" Európát, vagyis rájuk sem lehet számítani jelentősen. Aztán ha felvettük az IMF garanciahitelt és mégsem állnak sorba a nagy befektetési alapok a magyar kötvényekért, akkor kezdődhet igazán a nagy ájvékolás. Ha sorba állnak, akkor, de akkor még nyerhet pár évet Zorbán az összeomlásig. Azonban kevés az esély, hogy IMF garancia vagy sem. hírtelen keresetté váljon a magyar államkötvény, mert közben mindenhol mindenki már csak a saját seggét igyekszik menteni és ezt minden színten. Ergo, lesz még így sem Viktor, ne izgulj, lesz még így sem.

    mm

    VálaszTörlés